-
Bende şöyle bir tahmin yürüteyim.
MB faiz artırınca önce biraz artacağız, yeşillenecek. Sonra bazı FON lar kâr realizasyonu amaçlı satışa geçecek ve kızaracağız. Satılanları 1550 civarından yabancılar karşılayacaklar ve düşüş duracak. 1550 civarından yukarı döneceğiz ve hafif yeşil kapatacağız.
abd tahvil faizlerini göz ardı ederek yazdım.
-
Ege Cansen bugünki yazısında gerçekten harika bir karşılaştırma yapmış.
Tayland ve TR yi karşılaştırmış. Aynı sorunlarla boğuşmuşuz ancak biz hep maymun gibi davranırken Tayland insan gibi davranmış.
2 Ülke arasında bu farkı doğuran ne.?
Bizde ibrani(yahudi) azınlık var, onlarda yok.
Bizdeki yahudi azınlık, içerde teknoloji üretmediler batıdan ithal ettiler, devlet kaynaklarınıda sürekli hortumladılar, onlar zenginleşti, ülkemiz halkı ilerleyemedi. İçerdeki yahudiler, batı yahudileri desteği ile, bizi 100 yılda batının sömürgesi haline getirdi.
Lütfen Taylandı okuyun.
https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarl...rkiye-6320067/
-
200 ouan artırdı, sürpriz oldu.
Biraz longları azalttım, elimde az kaldı.
Şu an ne olacak bilmiyorum. Dovizin düşeceği kesin.
Sanırım biraz dalgalanırız, sonra yükselmeye devam edermiyiz.? Faiz çok arttı, yabancılar hisse banka satıp devlet faizine geçmeye devam ederlermi.?
Bilmiyorum göreceğiz.
Son durum;
Az miktar hisse long,
ons altın kenardayım,
usdtry kenardayım
-
200bp artışı istediği gibi değerlendiriyor piyasa.bankaları aldılar ama uzun vade bankaların işine gelen bir durum değil sanırım.önden yüklemeli diyorlar hocam
-
Normalde böyle durumlarda ilk dalgalar atlatıldıktan sonra, kaldığı yerden devam eder.
Nerde kalmıştık.? hadep kararı öncesi rekor kırmıştık, oradan devam etmeli. Ancak alınan karar durumu değiştirebilecek güçte.
Faiz %19 a çıktı. Batıda %1 ve altında.
Bizde geçen haftalarda hisse satıp devlet faizine geçiyorlardı. Şimdi faiz dahada arttı. Aynı şeyi yaparlarmı.? Yabancılar hisse satıp devlet faizine geçermi.?
Yada dışarıdan para sokup devlet faizine geçermi.?
Bilmiyorum, seyredip göreceğiz.
Şu an bankalara alış devam ediyor. İlk bir kaç saat gerçek yönü göstermez, akşam kapanış ve yarın sabah açılış önemli.
Belkide kaldıkları yerden devam edecekler, hadep kararına kadar çok sağlam alıyorlardı. Rekorlara devam edeceğiz belki.
-
İyiki yüksek faize karşı bir başkanımız var.An itibariyle günü kurtarma peşinde olan bir hükümet tablosu var karşımda.Ben şu cahil aklımla faizi yükseltmemen gerektiğini biliyordu,sen nasıl bir mantıkla faiz yükseltiyorsun?Allah sonumuzu hayr etsin,ne diyeyim...........
-
Çok farklı bir gün oldu. Bugün xbank çıkışa istekliydi, diğer sektörler isteksizdi, satıcılıydı.
Uzun süredir xbankı sırtlarında taşıya diğer sektörler bir miktar kâr realizasyonumu yaptılar acaba.?
Büyük Holdinglerde sisecam ve kchol satıcılıydı.? froto ayrı olay.
Son anda 1550 de kapanmış. Aslında 1550 aşağı geçileceğini düşünmüyordum. Ancak xbank hariç diğer sektörler satışa çok hevesliydi şimdi şüpheye düştüm.
Yarını kestirmek güç. Önceki haftalar genelde xbank satışda, diğer sektörler alışta olurdu. Bugün tersi oldu, yarın kimbilir ne olur. Detaya girmeden genel bakmaya çalışırsam, yarın 1550 üzerinde kalmaya çalışacağız gibi. Alman DAX endkesi, abd tahvil faizlerindeki tırmanışa rağmen 2 gündür yükseliyor. S&P dersen düşmüyor. Dışarıda kötü bir görünüm yok.
Haftalardır xbank satıp devlet faizi alan yabancılar, yarın ne yapacaklar.? Faiz dahada arttı. Geçmiş davranışlarına bakarsak xbank satmaya devam etmeleri gerekir.
Her neyse artık, yapabileceğim bir şey yok, tahmin edebileceğim bir şey değil. Bekleyip göreceğiz.
---
ons da aşağı dönüş bekliyordum. 1750 lerde gezerken, biraz daha yükselsin short alacağım demiştim ama yükselmeden direk aşağı döndü. Sebep abd tahvil faizleriydi. shortu kaçırdım. Şu an short yada long alabileceğim seviyede değil.
---
usdtry söylediğim gibi bir miktar düştü. Şu an 7.30 görünüyor. Bir miktar daha düşer. Bu faizlerle TR ye yabancı giriş bollaşırsa usdtry dahada düşebilir.
Gelen ve Gelecek olan para vur kaçcı zararlı para. Ülkeye zarar verip gidiyorlar. tayyip gibi birine başka para gelmiyor gelmez. Ancak IMF ile anlaşırsa sağlam para gelir, IMF de tayyipin para harcama yetkisini elinden alacağı için IMF ile anlaşmıyor. IMF ayrıca bu ülkenin geleceğini karartacak şartlarda kabul ettiriyor ama ülkenin geleceğini karartmak için akp ve desteği mhp yetiyor, IMF ye ihtiyaç kalmıyor.
---
son durum;
Az miktar hisse long,
ons da kenardayım,
usdtry de kenardayım.
BIST hisse endeksi tüm energimi aldığından, ons ve usdtry ye fazla konsantre olamıyorum.
-
Dün söylediğim gibi faiz artışı sonrası endeks geri döndü. Realizasyon yapmak isteyen bazı FON lar olmalı. Bu sabah eğer xbank realizasyona katılırsa, düşüş biraz uzun sürebilir. Uzun dan kastım günler değil. Dün bir kaç saatlik bir satış olur 1550 den karşılanır diye düşünüyordum. Bugün xbank satarsa 1550 aşağı geçilir ve global şartlarada bağlı olarak bir miktar inebilir. Miktarı global gelişmeler belirler.
Dün gece de abd endekslerine ani hızlı satış geldi. Henüz sebebini bulamadım. Petrol de düştü. İkisinin birden düşmesi covid yayılması ve aşı da kötü bir gelişmeyi akla getiriyor. Dün akşam Fransa nın yeniden 1 aylığına kapandığı haberi vardı. Büyük ihtimalle sebep bu.
Başka ne olabilir.?
biden'ın ağzı da trump gibi köpürmeye başladı. Rusya ya hakaret ediyor. Belki orada bilmediğimiz bir gelişme yaşandı. Yada Çin le. Dün Alaskada Çin le toplantıları başlamış orada birşeyler olmuş olabilir kameralar salondan çıkartılmış.
Belkide abd borsasın da realizasyon oluyor.
S&P Nereye kadar iner.? Eğer normal bir realizasyonsa(düzeltme) 3850 veya 3823 e kadar iner. Uzun vade ağırlıklı ortalamalar daha aşağıdan geçiyor.
S&P düşerse bizde düşebiliriz ama onlar kadar düşeceğimizi sanmam. Bu faize yurt dışından sıcak para girecektir. Giren sıcak parada işleri düzeliyormuş gibi gösterecektir. 2002 den itibarende akp nin kazanmasını kutlayan siyonistler bu ülkeye tonla sıcak para soktular, herşeyi düzeliyor sandık, geldiğimiz yer burası. Kamu şirketlerini satmışsın, 120 milyer dolar dış borç 450 milyar dolar olmuş, işsizlik gerçek anlamda %25 olmuş ikiye katlanmış, insanların alım gücü düşmüş, ülke ithalata bağımlı hale getirilmiş, USD 7.0 nin üzerinde, milletin kişisel borcu beşe katlanmış.
Peki yüzmilyerlerce dolar borçlanmışız kaç tane YENİ arçelik fabrikası kurmuşuz.? SIFIR. Birsürü köprü tünel otoyol var, hepside paralı yani bizim değil. Birsürü fabrikada kapamışız, şeker fabrikaları, ilaç fabrikası, aşı fabrikası. filan fıstık... yine kaptırdım.
.