ABD ve AB rağmen bu ülkede kimse seçim kazanamaz. Millet ittifakı ve cumhur ittifakı da dahil buna.
Printable View
Yahu olay belli bir yanda kk var diğer yanda reis.Biri seçilecek.KK şöyle böyle falan diye zamanında ben de çok yazdım ama artık başka bir noktadayız.Reis gitsin diye inceye mi oy vereceğiz sinan oğana mı oy vereceğiz matematik hocam mezarından kalkar gelir beni döver.Matematik bilimini yok mu sayalım iki artı iki beş mi diyelim.Reisden kurtulmanın yolu şu anda kk ,ona oy verilecek,başka işlere aklım ermez.
Doların seçim sonrası davranışı anlaşılmadan, faiz artışlarının nasıl olacağı belli olmadan, dolar bazlı endeksin ne olacağı da belli olmaz.
Çok fazla bilinmeyen değişkenler var, misal bir matematik fonksiyonu kurarsınız kareköklü üslü sayılar log lar en sona da +C dersiniz misal, bilinmeyen zımbırtılar toplamı...O sondaki C her şeyi değiştirebilir.
Şimdi biz bu kadar yüksek net hata noksanın ne olduğunun biliyor muyuz ülkeye giren, bilmiyoruz, ya cart diye geldiği gibi geri çıkarsa. Süreç ona göre gelişir.
Diyelim koşullar hiç değişmedi, her şey aynı, cart diye faiz arttırırlar mı sizce, sanmıyorum, önce söylemle başlarlar, hafif hafif sıkıştırırlar/arttırırlar bankaları izlerler. Dayanma limitlerini zorlaya zorlaya faiz arttırmaya devam ederler, bi yandan reel sektörü de izlerler.
Belki de diyecekler ki, bu bankalara metazori aldırdığım tahvilleri/bir kısmını geri alıyorum şu fiyattan, realize edilmemiş zararların yarısından yırtacaklarsa mesela?
Diyelim ki, uzun vadeli enflasyona endeksli tahvilleri KY ye de açtılar, almaz mıyız, alırız hele ki enflasyon doğru hesaplanacaksa..
Yani nasıl bir yol izlenecek gelişmelere göre bu şu an tahmin edilemez, belki aynen böyle 6 ay devam edeceğiz, aynı politikayla enflasyonun tepe yapıp düşmesi beklenecek, bir süre değiştirmeyecekler politikayı..
Her şey başka bir çok şeye bağlı bence, ve kontrol dışı olan şeylere, para her zaman reel getiriyi kovalayacaktır, reel faizi veya hatta daha düşük zararı görürse faize kaçar, net hata noksan ya evde yoksan şeklinde buhar olursa dolara kaçar, hiç bir çare kalmazsa borsada fışkırmamış hisselere kaçar.
Boşu boşuna dolar bazlı endeks nereye kadar düşeri kestirmeye çalışmanın anlamı yok, trend bitmişse bitmiştir. Bence bu pilav çok su kaldırır, kriz istenmiyorsa usul usul tarta tarta yapacaklar ne yapacaklarsa, doların gerçek değeri nedir bunu bilmek imkansız ama şu bir gerçek, TL bazlı genişlemeye giderek doları da suni şekilde bastırarak enflasyonu düşük göstererek enflasyon ve reel kura göre deflatör uydurup dolar bazlı reel anlamda büyüyemezsiniz, kağıt üzerinde bir süre öyle görünür ama bu mümkün değil.
Sepet yapacağız, bekleşeceğiz...Şu borsa son bi fışkırtaydı da bi %15-20 daha yapaydık iyiydi :oleyo:
Benim gordugum en buyuk risk, bankalarin surekli kaydi para uretmesi ve bunun enflasyon uzerindeki negatif etkisi.
Piyasaya surulen paranin belki %90'i bankalar tarafinda uretiliyor.
Aslinda MB'lari aciz ve caresiz.
Eger yangini bir ucundan sondurmeye baslayacaklarsa, bunun faizlerin artirilmasi ile olmasi lazim.
Bunu yaparken de, kendini satmis hukuk adamlari ile yuksek mahkeme uyelerine cok sert vurmalari sart.
Ancak o zaman, sokaktaki vatandas hah..! der, birseylerin degisebilecegine inanir.
Hukuk islev kazanirsa, ekonomiyi duzeltmek cok zor olmaz.
Ancak once milletin can mal guvenligi olmali.
Hukukla ugrasirken polis'in es zamanli olarak zararli unsurlardan temizlenmesi lazim.
Idarenin top-yekun duzeltme kararliligi ortaya cikarsa, asker'de icindeki curuk elmalari cok kisa zamanda temizleyecektir.
Temennim, cok yakinda basta polis olmak uzere brokraside cozulmeler baslayacaktir.
Adam sirf dokunulmazlik kazandirmak icin vekil yapmaya calisiyor, polis'in icinde satilmis olanlar, bizi kim koruyacak endisesine dusmuslerdir bile, uyku muyku kalmamistir.
Gelecek 30 gun cok sancili gunlere gebe.
Gordugum ulusun kararliligi cok keskin, duzeltin bu rezilligi diyor.
Eger isleri suruncemeye alir, yok su komisyonu kuralim noktasina gelirse, beklenenin cok ustunde tepki alir gelecek hukumet.
Adam nasil Kanun Hukmunda Kararnamelerle, Anayasa Mahkemesine, Yuksek secim kuruluna, yuksek mahkeme uyeliklerine atama yaptiysa, yeni CB'ni da ayni yolu kullanmali.
Yok ben bunu meclise indirireyim, meclis karar versin diyerek yola cikarsa, soz verdigi hic bir seyi gerceklestiremez.
Simdikinin bu KHK'larin mesruiyeti ile bir endisesi varmiydi ?
Yoktu.
O halde yeni CB'nin da bu tahribati duzeltmek icin bir endisesi olmamali.