Originally Posted by
erinc
2006 ayrımı (01.01.2006 dönüm noktası olarak belirlenmiş olmalı) sadece itfa tarihi beklenmeden yapılacak satışlardaki istisna için vardı diye biliyordum ben de, ama şimdi ona da emin olamadım :)
orneginiz icin verecegim cevap, vergilendirildiginden dolayi 5 dolar için vergi çıkacağı yönünde olur...nominal değeri altında aldığım tek eurobond 2026 vadeli EUR cinsinden...o sebeple o seneye kadar tecrübe edemeyeceğim :) bildiğim uygulama şu şekilde;
1) itfayı bekleme durumunda;
satın alma bedeli: 95 usd
itfa günü değeri: 100 usd
kar: 5 usd (itfa günü TCMB alış kuru ile TL'ye çevrilir ve uygulanması gereken vergi dilimi oranında vergilendirilir)
2) itfanın beklenmediği durumda:
satın alma bedeli: 95 usd (satın alma günü TCMB alış kuru ile TL'ye çevrilir, diyelim 5.00; 475 TL)
satış günü değeri: 100 usd (satış günü TCMB alış kuru ile TL'ye çevrilir, diyelim 8.00; 800 TL)
diyelim iki tarih arasında enflasyon 30% olsun, bu durumda
satın alma bedeli (enflasyon düzeltilmiş): 617.50 TL
kar: 182.50 TL (vergiye esas gelir bu olacaktır)...satın alma ve satış komisyon ve bedelleri düşülebilir...fakat bugüne kadar hiç al/sat yapmadığım için, ve nominal değerinin altında almamam önerildiğinden bir büyüğüm tarafından (vergiyle uğraşman gerekir demişti), tecrübe etmediğim bir durum...