Hocam bu tür bilanço sonrası hareketlerde hisseler endeksten bağımsız hareket edebilir.
Nedeni ne olursa olsun sonuçta ortada %35 net kar düşüşü var. Yatırımcı bunu sevmez. Yatırımcı az da olsa hep yukarı giden ciro , EFK ve net karı sever.
İstikrarlı bir artış ister yatırımcı. Aslında o istikrar PETUN'da fazlası ile var. Sonuçta her sene %12-15 arası büyüyen bir ciro , her sene artan bir esas faaliyet karı , sıfıra yakın bir finansal borç , güçlü iştirakler ve düzenli artan net kar ve her sene düzenli ödenen yüksek oranda temettü.
Yani uzun vadeli ve sağlamcı yatırımcının sevdiği herşey var. Evet bu çeyrek de aynı istikrar sürecekti aslında ama Çamlı yem işi bozdu. Ama sene sonuna kadar o da düzelecek ve forcenin dediği gibi biz yine 80-90 milyon arası bir net kar elde edeceğiz gibi görünüyor inşaallah.
Belki geçen seneki 95 milyonu aşamayız ama hisse başı 2,2 lira kar , bu hisse fiyatına göre çok iyi bir kar.
Şu anda PETUN'un iştiraklerinin net defter değeri 320 milyon lira civarında. Piyasa değerine gelirsek en az 600 milyon yapar.
Yani sadece iştiraklerinin değeri 600 milyon yapan bir şirketin şu am toplam değeri 950 milyon lira civarı. Yani koskoca Pınar etin kendisi 350 milyon değere sahip.
Ben iştirakleri daha yeni yeni detaylı inceledim. Hakikaten 4 iştirak de çok güzel. YBP'nin cirosu çok yüksek. Orada karlıklıkta ufak bir düzeltme PETUN'a milyonlarca lira kar getirir.
Çamlı yem çok volatil bir finansal tabloya sahip ama potansiyeli çok yüksek bir şirket. Sütçülük var , kanatlı hayvan besiciliği var , her türlü yem var , organik gübre var , balıkçılık var . Yani tam bir tarım ve hayvancılık şirketi.
Dünya teknoloji , gıda ve sağlık üzerine yoğunlaşıyor. Çamlı yemde de gıdanın her çesidi var. Finansal açıdan biraz borçlu. O sorun aşılırsa Çamlı yem de bir gıda devi olur. Şu haliyle bile PETUN'dan daha fazla satış yapıyor zaten.
Desa enerji zaten sıfır riskli bir şirket. Viking kağıda elektrik satıyor parasını alıyor.
Pınar foods da Pınar ürünlerinin avrupada satışını yapıyor. EUR yükseldikçe onun da satışı ve operasyonel karı artıyor.
Patronlardan tek isteğim , bir hareket yapın , biraz agresif olun , organik yada inorganik büyümeye odaklanın. Buna finansal gücünüz yok muhtemelen. Pınar su borç içinde , pınar sütün borcu çok , Holding desen 250 milyon USD tahvili bir türlü ödeyemedi. Bu durumda yapmanız gereken çok basit. Ya iştirak satacaksınız , ya gayrimenkul satacaksınız , yada yanınıza çok güçlü bir ortak alacaksınız.
Pınar gibi bir markayı , Ortadoğu , asya ve afrikada bir dev yapmak işten değil.
Yarın hesaplara 20 milyon lira yatacak. Borsadaki yatırımcının hesaplarına. Hisseye bir talep gelebilir. Bence bilanço tepkisini bugün verdi. Ben Pınar süte alım gelir sanıyordum ama sonradan da olsa az alım geldi.
Yarın düşeceğimizi sanmıyorum ama çok da yükselmeyiz. İnşaallah çok umulmadık bir haber gelir de bu bilanço unutulur hemen.