Iste en dogrusu budur..
Vergi planlamasi da derler buna gavurlar.. :)
Syg,
Printable View
https://nomadcapitalist.com/
Su siteyi begeniyorum..
Guzel yazilar var..
Syg,
Alim/satim kazanci vergilendirmesinde simdiye kadar okudugum cifte vergilendirme anlasmalarinda bir sorun yok. Tam mükellef oldugunuz ülke bu konuda hak sahibi. Simdiye kadar tersinin uygulandigini hic bir yerde okumadim/duymadim. Bu kuralda bir sakatlik yapildigi bilgisinede rastlamadim.
Temettü ve faiz islerinde is karisiyor. Tüm anlasmalarda bir üst sinir var mükellefin dar mükellef oldugu durumlarda. Genelde %15-20 gibi bir kesinti hakkina sahip getirinin elde edildigi ülke. Bu verginin de mahsup edilme hakki var (öyle yaziyor da, ne kadar var). Faizlerde GER'de stopaj 0 dar mükellefler icin. Yurt disinda yasayan Alman vatandaslari icin bazi ince noktalarda var...
Cok nadir ülkeler gercekten bu kurali uyguluyor. Isvicre %35 stopaj uygular örnegin. Almanya mükellefleri icin %15 gecerli aslinda. Geri kalan %20 icin dilekce vermeniz lazim. Ayni zamanda vergi dairesinden ikamet belgesi imzalatmaniz lazim vs.. Gerci dilekceyi 4-5 ay icerisinde gercekten isleme alip islemleri bitirip paranizi hesabiniza gönderiyorlarmis. Italya Ispanya, gibi ülkelerde felaket. Geri alma ihtimaliniz, belgeleri tamamlasaniz bile, imkansiz gibi.
ABD %30 kesiyor, ama (ülkeye göre degisken) GER icin %15 (TR %20) ve bankalarin cogunun anlasmasi oldugundan, herhangi bir belgeye ihtiyac olmadan gecerli oluyor. Bu ABD'de kesilen %15 buradaki stopajdan düsülüyor.
Almanya %26,32 Tr'ye karsi hakki %15, ama geri kalani ancak dilekceyle alinabiliyor. Tam felaket degil, ama ufak felaket.
Norvec, Isvec, Finlandiya %30-35. Iade dilekcesinin olumlu ve basit oldugu yaziliyor.
Japonya, Rusya bayagi olumlu, sadece %15 stopaj var.
GB, NL zaten 0 stopaj. Su anda tabiiki. Ileride ne yaparlar bilinmez.
Akkumulasyon ETF'lerinide (aktif fonlar icinde gecerli) vergiden kacinmak icinde cok düsünmemek lazim. Almanya, Avusturya (tam emin degilim Avusturya konusunda) bu ETF'lerdende temettü vergisi almak icin Yil basi degeri ile yil sonu degeri arasindaki deger kazancinin %70'inden ön vergi aliyor (satarken verilecek vergiden düseceklermis. 20 sene sonra nerden bulacaklar ayri konu). Inaniyorum ki yavas yavas tüm ülkeler bu isleme gececek.
Vergiden kacis yok gercekten.
Aslinda kacmak isteyen de yok. Ancak cifte vergi vermek insanin zoruna gidiyor.
Olum ve vergiden kacis yok..
Vergi planlamasi yapilir ama.
Syg,
Bir ara mahsub edebilme derdi olmasin diye Londra borsasi uzerinden hisse senedi alsak mi acaba diyorduk..
Syg,
Bunu Türkiye'de uygulayacaklarsa üfe endekslemesi işinden vazgeçmeliler. Türkiye parası stabil ekonomi değil sonradan sonradan düşülecek para pul olur. Başlamışlar eurobondlarda isterseniz tl, isterseniz döviz kazancından vergi alıyorlar. Acc olanlarda değer artışından alsın, ona da razıyım en azından temettünün belgesini onaylat muhabbetinden kurtuluruz.
Bence sorunlar büyüyecek çünkü devlet büyüdükçe büyüyor.
Finansal plan yaparken, özellikle vergi konusunda, en kötü senaryo ile plan yapmak lazim.
Sadece TR degil, tüm dünya ükelerinin ne yapacagi belli degil.
Su anda en makul GB ve NL görünüyor, stopajin 0 olmasindan dolayi.
Alim/satim, ve temettü disinda birde veraset olayi var.
Almanya'da ikamet eden icin eslerde 520.000EUR (emlak varsa 750.000 EURO) muafiyet var. Almanya veraset vergisindede tam/dar mükellef ayirimi yapiyor. Eger dar mükellefseniz ve almanya bazli hisseleriniz varsa, bunlar veraset vergisine tabi ve sadece 2.500 EUR muafiyet var.
Temettuyu kesintisiz alip burada TCMB dovis alis kurundan TL ye cevirip beyan eder ve vergisini 15-40% dilimlere gore oderdik..
Evrak mevrak isi olmazdi..
Syg,
Güzel fikir aslinda.
Ancak nasil hesaplayaksiniz?
Buradaki hesaplama yazdigim gibi kolay degil. Bankalar yapiyor da rahatiz.
Kendiniz yapmak zorunda kalirsaniz, vay halinize derim.
Alman maliyesinin yasa isleme gecmeden önce sitesinde vermis oldugu örnek hesaplama bile yanlis cikti.
MMM den super bir yazi daha..
MMM bilmeyenler icin FIRE konusunda dunyanin en taninmis en iyi bloggeridir.
https://www.marketwatch.com/amp/stor...D-3CE90D27BEE0
Syg,
Yurt Dışındaki Hisse Senedi Alım-Satım Kazançlarının ve Kar Paylarının Türkiye'de Vergilendirilmemesi İçin Kaçırılmayacak Fırsatlar
http://www.alomaliye.com/2018/12/18/...di-alim-satim/
Dostlar gunaydin
daha once bahsini etmistim, Rusyada St.Petersburg borsasinda, dunyanin butun sirketleri hemen hemen islem gormekte, ozellikle amerikan sirketleri
http://spbexchange.com/
ben ilk gordugumde sasirdim sonra arastirdim ve gercekten boyle bir sey var. ve komisyon oranlari inanilmaz dusuk
hisse alim satiminda 110 ruble yani 2 dolara yakin bisey , bizim turkiyedeki gibi 25 dolar alista 25 dolar satistan degil
ve ayrica paraniz yatirim hesabinda oldugu surece ne vergi kesiliyor , kisisel hesaba atinca ve eger kisisel hesapta ayni bankada ise banka bunu rus maliyesine bildiriyor ve o zaman vergisi kesiliyor, yani siz yatirim yaptiginiz surece kesinti olmayacak , vergiside su sekilde Rus vatandasina %13 , temettu ve karlardan , yabanciya kesinti %30
birde aylik 2 dolar yatirim hesabi kesintisi var client custidy fee galiba onun disinda hic bir kesinti yok
siz burdaki karlarinizi turkiyeye yollayacaginiz icin zaten burdaki maliyeile herhangi bir isleminiz olmayacak ve vergi odemiyeceksiniz
araci kurumlardan biri bu : https://bcspremier.ru/investment/brokerage/
ben rus pasaportu olan bir tanidik vastasiyla hesap acacagim bakalim
Önderimiz. :)
https://www.youtube.com/watch?v=dphm5WzJRTU
ABD borsaları soluksuz yükselmeye devam ediyor. Geçen senelerde en ufak olumsuz haberde göçen piyasalar aylardır hiçbir olumsuz haberi umursamıyor. Bu işin sonu nereye varacak çok merak ediyorum. Sert bir düzeltme gelecek diye tahmin ediyorum ama acaba bahanesi ne olacak?
[QUOTE=kerem_goksoy;4157171]ABD borsaları soluksuz yükselmeye devam ediyor. Geçen senelerde en ufak olumsuz haberde göçen piyasalar aylardır hiçbir olumsuz haberi umursamıyor. Bu işin sonu nereye varacak çok merak ediyorum. Sert bir düzeltme gelecek diye tahmin ediyorum ama acaba bahanesi ne olacak?
Aylardir her kücük bir düsüsde alimlar oldu.
Bence ABD secimleri icin Piyasayi yüksek tutuliyor.
Secimden sonra hersey gelebilir.
Iflas değil geçici kapanma ama yolunda gitmeyen bir şeylerin habercisi olabilir.
https://i.hizliresim.com/MRPRg9.png
Saygılar.
Merhaba Arkadaslar,
Borsalar iyi bir düsme oldu neler düsüniyorsunuz devam eder mi yoksa bir nevi düzeltmemi ?
Merhaba. Dolardaki zararınızı telafi etmeniz için bir yöntem önermek istiyorum. ABD borsaları çok düştü. Son yıllardaki dolar artışını telafi etti. Ben ABD'de binlerce mağazası olan, on binlerce rezidansı olan onbinlerce öğrenci evleri olan ve kira alan aynı zamanda aldıkları kirayı her ay bize yatıran hisseler aldım. ABD'de binlerce emlağa riski yayıp sanki dolar bazında ev kirası almak gibi. Bana her ay 2.000 TL'lik USD (dolar değiştikçe değişecek) kira yatacak. Çoğunlukla recession proof hisseler aldım. ABD'de 600 binden 400 bine düşen emlak yakalamak gibi bir fırsat.
Aşağıda liste ve her birinden riski yayarak ne kadar TL'lik aldığım.
Welltower Well 175.000 tl
American Campus Communities ACC 162.500 tl
Realty income Corporation O 125.000 tl
Camden Property Trust CPT 30.000 tl
Equity Residential EQR 50.000 tl
Mid-America Apartment Communities Inc MAA 30.000 tl
İndependence Realty Trust IRT 30.000 tl
İş Yatırım'ı kullanıyorum. Daha önce de kullandım Realty Income için. Otomatik %35 kesiyordu diye hatırlıyorum. Doğrusunu biliyorsanız bana anımsatırsanız memnun olurum.
Bu belgeyi buldum. Pratik olarak anlatabilecek olan var mı? Temettü'de stopaj ne kadar. Ve sayın Dudu'nun bahsettiği kardan temettü vergisinin düşülmesi nasıldır?
https://www.vergidegundem.com/tr/cus...=&articleId26=
Alacağım temettüyü hesaplayabilecek bir arkadaşımız var mı?
Selamlar
https://www.nasdaq.com/market-activi...vidend-history
Arama kısmına şirketlerin ismini yazınca döküm halinde gelir. (linkte welltower örnek)
Yurtdışı ile ilgili tüm vergilendirme bilgileri blogumda var. Çok ciddi vergi ödersiniz. Temettü yatırımcılığından çok , alım-satım nispeten daha mantıklı. Ben Ekim 2019 itibariyle çıkış yaptım bu sebeple.
Realty Income bendede vardı. %30 otomatik keser. Birde TR'de kesilmemiş halini beyan edersiniz. ABD'de kesileni TR'de beyandan düşmeniz imkansıza yakındır. Temettüde beyan sınırı düşüktür. 2019 yılı için: brüt 2200 TL'dir.
Tüm detaylar:
https://dividendexpert.blogspot.com/...yatirim-2.html
kolay gelsin.
Ciddi maliyetler var. İşlem komisyonu olan 25 dolara tamam dedik hadi. Onu azaltmaları şart. Ama hizmetin altyapısı Saxocapital olduğundan zor.
Birde hesabınızdaki hisselerin toplam tutar üzerinden aylık saklama masrafı ödersiniz .Bu tutar o aylık kesilir. Siz yaklaşık 46-47 dolar ödeyeceksiniz her ay. (**Hisse senedi işlemlerinde, hisse senedinin parasal değerinin üzerinden 5 bps (%0.05, 0.0005) yıllık saklama masrafı, günlük olarak hesaplanmakta ve aylık olarak müşteri hesaplarına yansıtılmaktadır.)
Temettüden stopaj ABD için %30'dur.
Syg.
Jim Bianco'ya göre virüsün uzun vadeli sonuçları:
- de-globalization
- de-risking
- higher inflation
- lower multiples
- restrictions on trade
- restrictions on travel
bunların bazıları bizim işimize gelmeyebilir.
Yurt-dışı hisse varlığının önemli bir yatırım kalemi olması gerektiğini düşünüyorum.
Temettü garabetini akümülatif etf'ler yoluyla ertelemek makul olabilir.
Peki nereden almak gerekir asıl soru bu.
Borsaların daha da düşeceği öngörülüyor ama bir noktada borsayı işlem kapatabilirler, o zamana kadar alınmamış olursa açılınca almak zor olabilir.
Hisse secimleriniz güzel ama Aylik düzenli Para istiyorsaniz Eurobond da alabilirdiniz...
Bu Hisselerin 3-4%Temmetü veriyor..ortalama
Eurobond ise Euro bazinda %6-7 kadar veya Dolar da 7-8% Getirisi oliyorve Paraniz sabit kaliyor bu Rakamlar uzun vade icin.
(Tabi Hisse de 2 yönlü kazanc olabiliyor, Hisse yükselisi ve Temmetü onu hesaba katmadim..Risikosuda var düsebilirde..)
Forumun en hareketli olması gereken bölümünde haftada 1 paylaşım var.
Unutmayalım bono reel varlık değildir, size ödeme yapacağı fiat paradır. Altın vb hariç.
Hisse ise reel varlıktır. Enflasyon olsa bile, yeni bir parasal sisteme geçilse bile değerini nispeten korur.