red listemde olduğundan ona cevap yazmıyorum anca biri alıntı yapınca görüyorum
Printable View
red listemde olduğundan ona cevap yazmıyorum anca biri alıntı yapınca görüyorum
Bazen hissede benimde başıma geliyor.
Aktif fiyatı 5,00 tl olan bir kağıdı 5,05 satış yazıyorum.hisse bir anda 5,10 oluyor.portfoye bakıyorum.5,10 dan satılmış.
Acaba emir geç gidiyor ondanmi kaynaklanıyor.
Yoksa aracı kurum yatirimci menfaatinemi böyle oluyor.Bilmiyorum.
Ancak t+2 de hesabıma bakmak aklıma gelmedi.
Parayı hesabıma geçerken 5,05 ten mi 5,10 dan mı ödüyor onu bakmam lazım.
Varlık Barışı için flaş bir düzenleme yapıldı. Buna göre yurt dışından Türkiye'ye parasını getiren kişi parasını kendi hesabına aktarmak zorunda değil. Örneğin Fransa'dan parasını Türkiye'ye getiren bir kişi parasını Türkiye'deki hesabına aktarmadan bir başkasının hesabına aktarırsa vergi incelemesinden muaf olacak.
https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonom...iklik-2581627/
ALINTI. ..DENİZ 43.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların Türk Lirası alım işlemlerine yüzde 25 sınırlama getirdi.
BDDK'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
'Bilindiği üzere bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı Döviz diğer bacağı TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurtiçi bankaların TL verip döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu mahiyetteki swap benzeri (spot + vadeli döviz işlemi) işlemler toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %25'ini geçemeyeceği, bu minvalde mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacağı, bu mahiyetteki vadesi gelen işlemlerin yenilenemeyeceği, söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacağı daha önce kararlaştırılmıştı. Bu defa, yukarıda belirtilen sınırlama kapsamına, bankaların vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri forward, opsiyon ve bu gibi swap dışındaki türev işlemlerinin de dahil edilmesine karar verilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.''
BDDK'yı anlıyorum.İyi niyetle türk lirasını spekülatif ataklara karşı korumak için elinden geleni yapmaya çalışıyor.Ama bu tedbirlerin de ters tepecek bazı sakıncaları var:
-Tüm 'hedging' imkanları kapatılmış oluyor; yabancı kurumsal yatırımcı kur riskini 'hedge' edemeyeceği ülkeye(yüksek enflasyonun ve yüksek cari açığın olduğu) bir daha gelir mi?.Bundan sonra gelecek yabancı yatırımcılar ancak çok kısa süreli 'vur kaç amaçlı' fonlar olabilir.
-Bankalar,yurt dışından aldıkları sendikasyon kredilerini swap enstrümanlarını kullanarak ,kur riskine karşı 'hedge' sigorta ediyorlar ve reel sektörün aksine açık pozisyon taşımıyorlardı.Şimdi bu yolun kapatılması bankaların sendikasyon kredilerini yenilemesini de riskli hale getirecek.Ağustos ayı dahil yıl sonuna kadar bankaların kabaca 22.5 milyar dolar borç ödemesi var,bu yolun kapatılması bankaları zorunlu net borç ödeyici durumuna iter ve yurt dışına net döviz çıkışı nedeniyle kurlara yukarı yönde baskı yapar.
-Bu tedbirin ne derece işe yarayacağı da şüpheli,evet bu yolla tl yaratılmasını önleyip geçici olarak döviz kurlarındaki artışı frenleyebiliyorsunuz ama diğer taraftan yabancı yatırımcıların,merkez bankasının Perşembe günü yayınladığı son verilere göre 17.078 milyar dolarlık devlet iç borçlanma senetleri ve 29.363 milyar dolarlık hisse senetleri toplam 46.441 milyar dolarlık portföy yatırımları var,buradan yabancıların istedikleri kadar tl kaynak yaratabilmesi mümkün.
-Diğer taraftan da yerel para ile ticaret yapma niyetinden bahsediliyor,bu yolla da uluslararası yatırımcılara kolay yoldan erişilebilecek tl arzı(kaynak) yaratılmış olacakken,diğer yönden ekonomi yönetimi serbest piyasa açısından 'kapalı ekonomi' statüsünde uygulamaları hayata geçirmiyor mu?
Sonuç olarak:Alınan tedbirler yaralı ve kanamalı bir hastanın kanamasına hastaneye gidilinceye kadar 'tampon yapmak' ve kanamayı geçici olarak durduran tedbirler,ama sadece kısa vadeli işe yarar,orta vadede kurları daha da yükseğe itmekten başka bir işe yaramaz.Böyle palyatif tedbirler yerine bir an önce kapsamlı bir ekonomik programın hemen açıklanıp yürürlüğe konması,bu kapsamda güçlü bir kemer sıkma ve tasarruf önlemlerinin madde madde açıklanması,yapısal reformlar için tarih de vererek program açıklanması,dış politika sorunlarının ise halkın önünde değil kapalı kapılar ardında konuşulup piyasalarda dalgalanma yaratmamak gerekiyor.Ancak yatırımcı ve iş dünyasında güven kazanılması durumunda döviz kurları da kalıcı olarak istikrar kazanacaktır.O zamana kadar piyasalarda dalgalanmanın devam etmesi muhtemeldir.
kongrte sürprizi 50 ülkeden gelen türkiyede okuyan gençmiş. ben de bişi sandım. şimdi ntvde söyledi.. şaka mı la bu :oleyo:
Yahu ben supriz diye, papazi sunnet ettirecekler sanmistim!:vk:
We forecast a recession next year," S&P said. "Inflation will peak at 22 percent over the next four months, before subsiding to below 20 percent by mid-2019."
S&P seneye resesyon öngörüyor..
Dün moody de not kırdı. Bu bekleniyor muydu bilmiyorum ancak moody de oldukça karamsar Türkiye hakkında; ödemeler dengesi krizi ihtimali gittikçe yükseliyor demişler..
Bu geçen haftaki 7,5 hareketi bu raporlara bağlı olabilir..
ula diyorum dünya 5ten büyüktür filan derken 7ye gittik. püskevit dayının 40 yapar hesapı vardı... etti mi dohuz falan diyordu..? :wu:
https://www.youtube.com/watch?v=N2tMHzpKhV4
Turkey is trying to rewrite the crisis management chapter in the playbook for emerging markets," Mohamed El-Erian, chief economic adviser to Allianz SE and a Bloomberg Opinion contributor, said on Bloomberg TV. "It’s trying to go without interest rate hikes. It’s trying to do it without the IMF. That’s hard. It’s not impossible, but it’s hard."
https://www.google.com.tr/amp/s/www....160306791.html
Doğrudur monopol olmuşlar demek ..zaten bu deniz --yetiştime çupranin farkını anlayan az sayıda insan çıkar .bazen balıkçılar büyük cupralari deniz çupra diye pahalıya satar anlamazsin özellikle marketler ..valla ben çiftlik alıyorum ..30 kaat en fazla komür ızgarada şakır şakır yağ acayip lezzetli ..elektrik ızgarada da güzel olur ..üstü kapaklı ..eski sistem olacak ama .250 verirsin tefal mefal bi ise yaramaz..ama eminoninde yada elektrikcilerde vs satılanlar var 40 50 lira üstü kapaginda teller geçen 10 numara pisirir sulu sulu .
Bu akşam KİPA yı gezdim. Sıradan 30 luk Yumurta kolisi 22 tl. ( GÜRES ) , yoğurt SEk marka 12,5 tl. ( 2 gün önce 10 tl ) , Tereyağı en ucuzu 44 tl. en pahalısı 72 tl. olmuş.
Migros - Kipa kapılarında ve reklamlarında kurbanlık fiyatları asılı idi. O reklam ve fiyatları da toplamışlar. Sebebini sordum. Talep olmadı dediler.
Kipa da aldığım her ürünün raf etiketini fotoğraf çekerim. Kasada fiyatları kontrol ederim. Kırmızı mercimek 6,45 ten money karta 4,45 diye etiket vardı. 2 paket aldım. Selfservis kasadan geçerken mercimeklere 5,45 yazdı. İtiraz edince sistemi düzeltemeyiz ama biz size 2 tl. verelim dediler. Mutlaka kasa ile raf fiyatına dikkat edilmeli.
Pazartesi günü dolar / tl saat 9 a kadar 6, 25 civarı gezer, piyasa açılınca 5,95 lere çekilebilir. Saat 14 den sonra gece kapanışa kadar 40 kuruşluk iniş ve çıkışlar olabilir diye düşünüyorum. Önümüzdeki çarşamba dan itibaren ise 7 üzeri atarsa şaşmam. İnşaallah merkez nöbetçi bırakmıştır. Yoksa bir kara hafta daha yaşamak istemeyiz. Keşke 27 ağustos sabahı 5,20 lere gelmiş olsa. Paramız resmen ağustos sıcağında eriyor. Yazdıklarım ve düşündüklerim yatırım tavsiyesi değildir.
herife bak, cumhuriyet döneminde yaptığımız hataları bir daha yapmasak diyor. bu ne cüret, bu ne bilgisizlik, bu ne donanımsızlık...
terbiyesiz herif cumhuriyet döneminde kucaktan kucağa oturulması diyor...
kim oturdu lan kucaktan kucağa, ******** herif, bu memleketin bu kadar şehidi var, söylesene, bu kadar gazi var, yeşil kuşak evladı, sen nasıl bu cumhuriyete hakaret edersin??? çabuk söyle kim kucaktan kucağa oturdu???
HALK, DEVALÜASYONUN ACISINI BİR SÜRE SONRA HİSSEDER
Dış-borç-kolik bir ülkede (Türkiye diye okuyun) iktisadi kriz, döviz girişleri durunca başlar. Aynen bünyesi alkole alışmış bağımlının alkol alamayınca krize girmesi gibi, her ay belli miktar taze dolar girişi sağlayamayan Türkiye, kasılmaya ve titremeye başlıyor. Bu arazlar önce işadamları ve bankacılarda ortaya çıkar. Çünkü onlar, döviz borçlusudur. Sıradan vatandaşın döviz krizinden etkilenmesi fiyatlar artmaya başlayınca başlayacaktır. Ülkemizde "Yüzde 10 devalüasyon enflasyonu yüzde 1.5 artırır gibi bir söylem vardır. Bu oran, geçmişte belli zamanlarda belli şartlar altında yapılan gözlemlerden türetilmiştir. Kanaatim, bu geçiş oranının bugünkü şartlar altında daha yüksek olacağıdır.
https://www.sozcu.com.tr/2018/yazarl...onomi-2582657/
Ülkemizde üretilen bakliyat fiyatları dahi doların artış azalışına göre tekel haline gelmiş bir kaç firma sayesinde belirleniyor.
Dolar düştü diye bakliyat alım fiyatını düşürüp çıktı diye artıran bu firmalar incelenmeli.
İç piyasada fiyat düşerse alır yurtdışına satarım mantığıyla hareket eden bu firmalar halkı öpüyorlar.
Devletin bu firmaların işleyişini çözüp ihracat yasağı getirmesi gerekir. Yoksa bu fiyat artışlarının toplu isyana yol açacağı günler yaklaştı.
Adam halkın gıdasını ihraç ediyor.
Geçen yıl nohutun çok pahalı olması sonucu(bütün dünyada böyle oldu) önüne gelen nohut ekmiş, iç tüketimin 10 katı üretim yapılmış. Ama markette geçen senenin nohutları 8TL den satılıyor.
A101 markette 950gr. tereyağı olmuş 37,5TL, raflarda 60-70TL ye tereyağı var.
Gıda uyanıkları zamları koyuyorlar koymasına da, ekonominin hızla çökmesine de sebep olduklarının farkında değiller, olması gereken üretimin artırılıp fiyatların düşürülmesidir. Bu da senin parana değer kazandıracaktır.
Ancak açıkgözlülük yapıp maliyetleri artmadığı halde dolar arttı zammı koyarım deyince tüketim düşecek, haliyle üretim azalacak.
Azalan üretim pahalılaşan fiyatlar demek(mesela batan tavukçular sebebi ile 2 katına çıkan yumurta fiyatları), yani bu durum TL'yi değersiz hale getirmeye devam edecek.