https://resmim.net/cdn/2024/07/22/W8pDE6.jpg
Bugün bizim tarlaya gelen sahipsiz köpekler.
Ne edeceğuk bilmiyoruz :(
Printable View
https://resmim.net/cdn/2024/07/22/W8pDE6.jpg
Bugün bizim tarlaya gelen sahipsiz köpekler.
Ne edeceğuk bilmiyoruz :(
EYT, en pahalı hükumet icraatı olmuş depremin 5 katı, 128 milyar dolar satılan (ve şimdi yerine konmaya çalışılan) dövüzün 2.5 katı, inanılmaz bir para.
Bakın arkadaşlar ben geçiş garantili köprüye, hastaneyei kanala alayına karşıyım. Devlette israfa lüks makam araçlarına karşıyım.
EYT'ye de karşıyım! Lüks makam aracına (görünürde bile olsa) muhalefet eden iyi kötü birileri var.
EYT'ye muhalefet eden 1 parti bile olmadı.
Geleceğimiz kararır dedik oy gözlerini döndürdü kimse bir şey görmedi dinlemedi.
Kusura bakmayın, buna karşı olan onurlu bir insana çok sevdiği ülkesini terk etmek dışında çare bırakmadılar!
Sevdiğimiz ülkemizden işte bütün halkımızın aç gözlülüğü ve verilmiş hak masalları nedeniyle, gelecek göremedik ve ayrıldık.
Türkiye'de kimse gençler çalışmıyor diye şikayet etmesin. Yurt dışında en çalışkanlar bizim Türk gençlerimiz! Türkiye'de çalışmıyorlarsa, biraz da dönüp kendimize bakıp yahu biz bu gençlere ne ettik demek gerekmez mi?
Bakın EYT direk sonucu eli ekmek tutan taşı sıksa suyunu çıkartacak aslan gibi 300 bin Türk genci ülkesinde gelecek görememiş! Yurt dışına taşınmış! Yiyin dayı kazanılmış hakkınızı. Size suriyeliler baksın dedik diye zorunuza gitmesin, gerçek bu ki Suriyeliler bakmazsa bakacak kimse kalmayacak sizlere. Bunu da arsızlık, yüzsüzlük, laf ebeliği ile kendiniz ettiniz kendinize.
Yurtdışına gidenlerin zihinsel olarak bir türlü gidememesi çok üzüyor beni... Kurulu düzeni olmasa hepsi geri dönecek ama ne yapalım işte hayat böyle..
Redmi Note 9 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
matematik çok açık. devletin aleyhine olsa paraları geri verirdi. 5510 sayılı kanunun 31. maddesini defalarca örnek gösterdim: o para zaten işçinin parası. sgk 20-30 yıl sıfır reel faizle kullandıktan sonra her ay bir tutamını işçiye emeklilik aylığı olarak veriyor, sonra o yığın nemalanmaya devam ediyor. ben şahsen paramın tamamını geri isterim, emeklilikten feragat ederim. sen sor bakalım sgk ya o parayı (işçinin yıllarca ödedği primleri) isteyene geri veriyor mu ? parasını geri verecek ve işçi de emeklilik hakkından feragat edecek. sor bakalım ne cevap alacaksın ?
emeklilik sistemi kötü durumdadır, ama nedeni erken emeklilik değildir. bilakis: emeklilik sistemi bir tür ponzi şemasıdır. aptalca örnekler verilir zaman zaman görmüşsünüzdür "eskiden 3 işçi bir emekliye bakıyordu şimdi 1.5 işçi". falan filan. her emekli için 3 çalışan olması gerekiyorsa bugünün bu 3 işçisi için gelecekte 9 , sonra 27, sonra 81 diye gider. milyar nufus filan mı olması gerekiyor. komedi..
normal bir emeklilikte her işçinin parası kendi emeklilği içindir. başkası için değil. mevcut sistem doğru bir sistem değil. bence herkese parası iade edilsin sonra da isteyene BES yapılsın veya belli şartlarla BES'e transfer edilsin, isteyene tabi...
isteyenin sgk primlerinin BES'e transferi bu emeklilk konusunu kesin çözer. saçma argumanları görmek zorunda kalmayız bu sayede artık. herkes ödediği kadar emekli olur. temiz ve net.
Hemen matematik dahileri zıplamış.
Siz böyle anlatın, 300 bin kişi dinlememiş bırakmış gitmiş. Bu sene belki 500 bin. Gitmeyen gençler içinde 3.5 milyon ne eğitim alan ne çalışan ne de iş arayan insan var işsizler ordusu her sene artıyor. Bunlarda EYT'nin hiç payı yok, herşey normal, adil, hakkaniyetli. Oyna devam abi niye zorunuza gidiyor iki laf işitmek :)
Hayır, ben bu haktan faydalansam, derim ki yahu faydalandık, bizden sonraki nesile de sağlam çaktık, ne yapalım, mahçup olur konuşmam kenarda alırım paramı otururum. Bu savunma güdüsü çok zoruma gidiyor, neyi savunuyorsunuz abi çaktınız işte sizden sonraki nesile?
Ben gönüllü komando olmak istedim, aslanlar gibi askerlik yaptım takdir belgesi ile terhis oldum. Ne borcum harcım varsa 1 kuruş geciktirmeden ödedim. Hakkım olmayan kuruş elime geçmedi, kafama uymayan durum olunca da aslanlar giib çektim gittim size mi soracağım neyle ilgileneceğimi?
sağlık harcamaları geleceğe taşınmıyor, ödendiği ay tüketiliyor. bu denklemi ben kabul ediyorum zira devlet hakkaride kayak yapan istanbullu için bile bir doktor bulunduruyor. yani sağlık harcamaları konusu ayrı. zaten sgk primleri iki ayrı fonda toplanıyor, sağlık ve emeklilik ayrı ayrı kesintiler. kanunen böyle zaten. sağlık prğmleri kesilmeye devam eder (zorunlu), ama emekilik primleri BES'e aktarılır isteyen için.
çekip gittiysen neden dert ediyorsun EYT konusunu. konuyu anlamadan saçmalamaya başlıyorsun. o para işçinin parası zaten. bunu anlamamışsın hala konuşuyorsun. sana sgk ya sor dedim ne cevap alacaksın bir gör.
işşizlik konusunda EYT nin kayda değer bir payı yok, belki hiç yok. Türkiye fırsatlar ülkesi, çalışan için ekmek var. gitmelerini anlamıyorum. okumak ve tecrübe sonrası dönme niyeti olanlar normal tabii onlar her dönemde oldu, ben de onlardan biriyim. protest olarak gidenlerin ise bir kısmı geri dönecektir. sen kal ama almanyaydı sanırım. loser bir ülke bence almanya.
Büyük konuşmamak lazım Türkiye bizim vatanımız kafamız bozuldu gittik gün olur döneriz, nasip değil ise dirimiz olmadı ölümüz kesin gelir.
Ama az ölçülü olun. Size çok büyük tepki var unutmayın. Aynı geviş muhabbetleri savunmayın. Efendice oturun kenarda keyfinize bakın derim naçizane, dinlemek ister iseniz.
Kademeli emeklilik diyorlar çıkarsa ben öyle yaparım açık konuşayım sessizce takılırım :)
Burada hak varsa kullanan bireylere tepki göstermak saçmalıktır zaten öyle bir tepkimiz yok.
Neymiş alirmisim emekli maaşını kenara geçer takilirmisim, mahcup bir şekilde susarmisim. Günde bir birisi gelecek dayılar ülkeyi batırdıniz diyecek postayı koyacak neymiş susacakmisiz. Laf atilmazsa konuşulmaz bu mevzu. Hep aynı geyik hep aynı gurbetciden gelen posta...
Yalan mı batırdınız dayı. Bence sus dayı. Gurbetçi bana denmez ama ne dersen de umrumda olmaz dayı :)
Uuuuuu beybiii... Dayı demekle nasıl da laf çakıldı bana ...
Biden ‘’Yüce tanrım çekil derse çekilirim ‘’ 5.7.2024
Biden ‘’ Niyetim devam etmekti ama çekiliyorum’’ 21.7.2024
16 günde ne oldu kulağına kim ne fısıldadı ?
Emlak olsaydı bu konuyu en iyi o yorumlardı
https://x.com/iriscibre/status/1815438567981953059?s=46
hesap kitap yapamayanlar ekonominin durumunu başkalarına atarlar…
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Matematiği merak ettim.
Bizim ülkede çoğunlukla primler asgari ücret üzerinden yatırılıyor.
Sen EYT hakkeden herhangi bir vatandaşın yatırdığı primleri bunları nasıl nemalandırdığını ve yaşam beklentisi hesabıyla önümüzdeki 45 yıl boyunca BES mantığıyla alması gereken emekli maaşını yazarsan konu kapanır.
20 yıl ödediği prim ile 45 yıl kendisi ölümünden sonra 89 yaşında ölecek olan yetim kızının 45 yıl daha toplam 89-90 yıl emekli maaşı kaç lira olmalı.
Benim matematik çok iyi değil.
Biraz ayrıntılı yazarsan hem ben hem de diğer cahiller öğrenir konu kapanır.
2 yıl içerisinde 4.5 milyon emekli dendi, bunların ortalama maaşı 800 dolar olsa ve ortalama 4 yıl emekli kalsalar (başta 2.2 milyon ile başladığı için 1 yılı bedavadan emekli ettim) toplam ödenen maaş: 173 milyar dolar yapar.
Bu insanlar emekli olduğu anda prim ödemeyi kesiyor, buradan da maaşların 15 işçi 22.5 işveren olmak üzere %37.5 i emeklilik için SGK'ya gidiyordu. Emeklilerin 3 milyonu çalışmayı kessin diyelim, yine 5 değil size avans verip 4 sene üzerinden hesaplıyorum ve çalışanlar için ORTALAMA maaşı da yaşını başını almış kişiler olduğundan kelli 1200 dolar alıyorum, yani devlet 48 ay boyunca 450 USD primi kaybetsin, 65 milyar dolar.
4 yıl üstünden (hadi herkes emekli olmadı diye) hesaplayınca bile maliyet 240 milyar oldu. Başka akla gelmeyen sağlık vs boyutları varsa, doğru gibi hesap. İris hanım neden ödenecek olup ödenmeyen ( ve bazı kişiler için 10 yıllarca ödenmeyecek) primleri hesaba katmıyor ve neden emekli yükünü sadece maaş gbi düşünüyor, takdiri sizlerin. Kimin hesap bilmediği ortada.
bu arada şu konuya katılıyorum: Mevcut emeklilere inanılmaz haksızlık yapıldı. 70 yaşından sonra insanları muhtaç ettiler. Bu maliyetten bu insanların maduriyetinin düşmesi gerekir.
EYT’linin maaşı ne kadar olacak?
EYT yasa teklifinin Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçmesinin ardından gözler emekli aylıklarına yöneldi. Haftaya Meclis’te görüşülecek olan teklif yasalaştığında EYT’lilerin ortalama maaşlarının 8 bin 733 TL olacağı belirtildi. Bağ-Kur’lu bir EYT’linin en düşük ücreti ise 5 bin 811 TL olarak hesaplanıyor. ( Şubat 2023)
Serbest piyasada 18,8850 liradan alınan dolar*18,8870 liradan satılıyor. 19,9900 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 19,9920 lira olarak belirlendi.28 Şub 2023
8000/18.8: 425 USD...
5811/18.8: 309 USD...
Şimşek'in verdiği bilgiye göre EYT'den*ilk etapta 2 milyon 300 bin kişi yararlandı.*Bu yılın sonuna kadar sayı 4 milyona, toplamda da 6 milyona ulaşacağını kaydeden Şimşek, sadece bu yıl EYT'nin bütçeye yükünün 742 milyar lira, 2025 yılında ise 1,2 trilyon lira olduğunu söyledi.3 Tem 2024
Bu sene 22.4 milyar dolar demektir. 2025 ise Allah kerim...
Buradaki alçaklık bütçeye yük lafıdir...
Oha 2 senede 6 milyon imiş...
300 milyar rakamı doğru olabilir. 6 milyon emekliyi bu ülke taşımaz. 3.5 milyon genç işsiz evde oturuyor ve çalışmayı red ediyor. iş var. Çalışmıyorlar...
300 bin Türk genci sadece 1 senede güzelim ülkesini terk etmiş gitmiş.
Çalışma barışı bozulmuş. Toplumsal kontrat zedelenmiş. bunu söylemek çok mu zor arkadaşlar? Evet faydalandık ama gençler için kötü oldu demek bile zorunuza gidiyor. Allah doyursun gerçekten nanılmaz konu ilk çıktığı zaman yazıyordum pek anlamıyordu insanlar şimdi bilanço çıktı gene yazıyorum bu sefer inatla her argümanım görmezden geliniyor. Adeta perde inmiş. Allah ıslah etsin. Allah vatanımıza milletimize zeval vermesin ne diyelim biz de gurbetliği çekeriz.
sen almanya ya dön bence hatta orada kal oranın sgk sı filan daha iyidir, hahahhha. buraya karışma matematiğin yetmiyor. yukarıda söyledim vatandaş yıllarca para ödemiş isteyene bu parayı iade etsinler bence olay kapanır. dediğim gibi sgk mevcut haliyle ponzi şemasıdır ve sürdürülemez. ama nedeni eyt değil temel matematiğidir. haaa. ayrıca almanya loser bir devlettir. oraya gidenlere aslında acıyorum. robot bir ülke, yaratıcılık çok çok az. geleceğin dünyasında pek yeri olmayan bir yer, irrelevant yani..
Gençlerin parasını ben yemiyorum devlet yiyor. Nasıl benden öncekileri yediyse aynen devam ediyor. Seneler önce tavandan prim yatiranlar nasıl şimdi 10/15 bin TL alıyorsa üç beş sene sonra aynısını biz de yaşayacağız. Bizden sonrakiler emekli olabilirler mi bu kafayla onu bilemem. Ama anlaşılmayan konu bu, devlet yiyor eritiyor bitiriyor, emekli hakkına sahip olanlar degil.. Neyse konu uzar nasılsa değişmez kafalar.. konuyu hergun açan sinkafli küfürünü etsin de bir daha bu konu açılmasın. Bir yere bağlanmaz bu konu çünkü...
Bu arada ortalama 350 dolar alan insanlar bu ulkede parayı tüketiyor yani yine dolaylı vergi ekonomik canlılık falan derken yüzde yetmissi yine devlete gidiyor.
en kesin çözüm: sgk primleri kümülatif olarak BES'e aktarılır ve herkes parası kadar emekli aylığı alır veya emeklilik sistemine dahil olmaz, primlerini geri alır ve parasını istediği gibi yer. gereksiz saçmalıklarla uğraşmak vakit kaybı.
İtibar verecektim daha yeni vermişim, ben susuyorum başkan ad homineme geçtiğine göre fena ezilmişsin tartışmada rasyonel argümanlar bitince olur öyle.
Bana söylemene gerek yok ayna karşısında kendine bi gençlere ayıp ettiler dersen bana yeter. Hadi iyi geceler.
ponzi şeması demiştik. böyle olduğuna hiç süphe yok. makul bir sistem olsaydı durmadan emeklilik yaşı 60-65-70 gibi sürekli yukarılara çekilmezdi. en kesin çözüm BES'e devredilmesi. bu anlamsız tantana da son bulur. isteyen tabiki girmez ve parasını alıp çıkar. ama tabii bu hakkı kimseye vermezler .. neden ? hahaha.. bunu da alamancı arkadaş söylesin.
Aynen doğrusu da budur... mecbur tut ama seçenek sun... Yirmi tane şirket olur istediğine yatirabilirsin de ama yatırım mecburi olsun. Devlet olarak denetle paraları hiç etmesinler. İşte burada da sıkıntı var çünkü devlet devlet değil.. Henüz "istersen yatırma" şeklindeki o olgunluğa gelmedik... Liberal olAcaksin lakin ona da karşı çıkılır. Hiç olmazsa bu şirketlerde oluşan devasa sermaye daha iyi yönetilir ama devletin işine gelmez. Neyin nasıl olması gerektiği bilinir de miş gibi yapılır hep... Aman delikanlı olarak ben mi kurtaracağım devleti?
Gıda enflasyonu bu ay uzun süre sonra eksi çıkabilir.
karpuz yerinde 3 4 liraya kadar indi.
kırmızı ette düşüş var.
küçük başta durgunluk var.
patlıcandır falan düşük zaten.
fiyatı kırmayan ürün domates biber şu anda.