Nerede okuduğumu hatırlamıyorum ama çin’deki faiz indirimlerinin emtiada talep yaratacağını okumuştum. Belki bu bir neden olabilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Printable View
Netflix %20 ekside
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Çin dün faiz indirimi yaptı. Bir günlük bir hareketlenme oldu ama Çin hisseleri uçup kaçmadığı gibi bugün Çin ETF'leri SP500'den de beter çakıldı. Yılbaşından bu yana kenarda bekliyorum. Short yapmadığın sürece pek ekmek yok gibi bu aralar.
https://www.tradingview.com/x/VZBWIMaI/
SP500 haftalık grafik. Son hafta %6'lık düşüş var. 16 Mart 2020 haftasından bu yana en yüksek oranlı düşüş bu hafta olmuş. Bu işi son çeyrek bilançolar çevirirse çevirir, yok eğer orası da tatmin edici olmazsa önümüzdeki dönem SP500'ün çakıldığı dönem olacak. Çakılmanın boyutunu FED'in faiz artırımındaki tavrı belirleyecek. FED'in işi zor, eğer hem enflasyon yüksek seyretmeye hem de borsa çakılmaya başlarsa nereye su tutacağını şaşıracak.
Eğer FED faiz artırımında aheste davranırsa SP500 en azından yatay devam eder. Bu durumda para Çin'in de faiz indirim sürecinin başlaması, pandeminin bitmesi ve cazip değerleme etkisi ile gelişmekte olan ülkelere kayabilir zira ABD tahvil getirileri halen enflasyon altında kalıyor olacak ama ABD hisseleri yüksek değerlemeleri ve ağır da olsa fai artırım süreci ile cazip olmayacak. Geriye gelişmekte olan ülkeler dışında paranın kayacağı bir yer yok. Bu durumda Türkiye'de mevcut faiz ve dolar seviyesini korumak biraz daha süre için mümkün olabilir. Gelişmekte olan ülkeler rallisine biz ne kadar katılırız yoksa bizi ayrı bir kefeye mi koyarlar göreceğiz ama salt yerlilerin bile etkisi ile endeks getiri sağlıyor olabilir. Fakat yabancıların geleceğini sanmıyorum, bunun için seçimleri demokratik bir şekilde yapılacağına dair inancın olması lazım. Buna inanmanda ve hatta görmeden yabancıların gelme ihtimalini görmüyorum.
Yok eğer FED acımadan gömerse faiz artırımlarını "flight to safety" devreye girer para ABD tahvillerine döner tüm dünya endeksleri bi sallanır. 2022 dünya borsaları için kayıp yıl olur. Bu durumda Türkiye'de kur korumalı mevduat ile doları tutmak mümkün olmaz. Faiz inadı devam ederse sonuçları çok ağır olur. Finansal risklerin artması nedeniyle banka hisseleri zaten leş seviyelere gelir. Avrupa pazarında talebin azalması bir nebze sağlam duran ihracatçı sanayi şirketlerinin de çakılmasına neden olur.
Ben ilk senaryoyu daha muhtemel görüyorum. Önce ABD öncülüğünde hafif hafif çakılma sonra FED'in yakarışları duyarak işi ağırdan alması muhtemel. Bu durumda negatif faiz döneminin daha devam edeceğini gören para enflasyondan korunmak için bir yerlere kayması gerekecek. Emtia, gelişmekte olan ülkeler, Avrupa piyasaları en uygun yerler gibi duruyor.
İbkr den try çekimleri kaç günde geliyor?
Güzel fırsatlar verebilir. ortalamalar takip edilmeli.
https://i.hizliresim.com/dhj11qd.PNG
Bugün attım 3-5 bişey ucuzluktan sepete ama dibin dibi var tabi. Daha hareketin başında bile olabiliriz.
ytd