Sn.razer ; Hiç yapmadığım/bilmediğim için soruyorum.
Diyelim ki 1000 TL.lik "X" hissesi açığa sattınız. Seans kapanışına kadar kapatmak zorundamısınız?
Kapatamazsanız cezası nedir?
Printable View
Ben de hiç açığa satış yapmadım, kapsam daha geniş olsa (yukarıda yazdığım gibi A grubu olsa çok iyi olacak) iki taraflı işlem yapacağım ama şimdilik sadece alıp satıyorum :) Biraz araştırmıştım, bilgilerimi paylaşayım. Yanlış olan bir yer varsa daha iyi bilen arkadaşlar lütfen düzeltsinler.
İşlemi kapatmazsanız ve kurumla önceden anlaşmadıysanız, yani size önceden ödünç hisse bulmadılarsa T+2'de temerrüt hükümleri uygulanır, temerrüt tahtasından almak zorunda kalırsınız. Bunun üzerine bir de müşteri olarak imajınız zedelenebilir.
Bir başka kurumun ödünç havuzu vardır, anlaşmanız ona göredir, o zaman elinizdeki pozisyonu anlaştığınız gün kadar taşıyabilirsiniz. Yani kapatmadığınız durumda da kesin ceza ödeyeceksiniz diye bir durum yok.
Osmanlı Menkul'ün sayfasında şöyle yazıyor.
Alıntı:
Açığa satış tuşu ile açığa satış işlemi yaparak gün sonunda alış işlemi ile pozisyonunu kapatmayan müşterilerden T+2 de ödünç işlemleri için Takasbank'a ödenen komisyon + %5 komisyon ile birlikte kurumumuz tarafından ödünç alınan senet bazında 10 TL ödünç işlemi ücreti tahsil edilir.
Cevabınız için teşekkürler.
Aslında çok eski borsacıyım. Osmanlı'da da hesabım var. Ama açıkçası bu güne dek hiç "Açığa satış" yapmadım.
Kendi kendime "Boş ver bir de açığa satış çıkarma başıma" dedim.
Fakat O açığa satış tuşu hep merakımı gıcıklıyor, kendime hakim oluyorum. :kmk:
Saygılar bol kazançlar.
Ayrıntılı cevabınız için teşekkür ederim
Anladığım kadarıyla hacimli işlem yaptığınız için, derinlik bilgilerini matriks tarzı bir uygulama ile görüyorsunuz.
Benim Portföy belli bir büyüklüğe ulaştı. belki portföy büyüklüğünden derinlik alabilirim.
Bu konuyu araştırmam lazım
Batuhan
Onbinde 1...derinlik bedava...hacim günlük trilyonu aşıyor ama...
SM-J500F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eski borsacısınız muhtemelen biliyorsunuzdur ama gene de bir seçenek olduğu için hatırlatmak istedim sadece...
Açığa satış için viop’da hisse kontratlar üzerinden de işlem yapabilirsiniz ama bu seçenek sadece bist 30 hisseleri için var. Ya da tam tersi açığa satış yapınca viop’da hisse kontratta sigorta (hedge) amaçlı long poz da açabilirsiniz.
eğer önceden kiralamadan açığa sattığınız hisseyi gün sonunda yerine koymamış olursanız , temerrüt piyasasında da kimse size satmazsa teorik olarak ocağınıza incir ağacı dikilebilir yandım yakıla hisse arar durursunuz , astronomik faiz oranları ile karşılaşabilirisiniz... bu işi profesyonel olarak yapacaksanız , önce hisse kiralanır sonra açığa satış yapılır...
Merhaba arkadaşlar onbinde 2 oran veya daha düşük oran alanınız var mı ve ne kadar hacim ve hangi aracı kurum acaba
Komisyon oranım 10000 de 2 daha altında ıslem hacmim cok iyi komisyon oranı daha dusuk onerecek var mı
özel porftöy yönetimi hakkında düşünceleriniz neler , tacirler'in bu hizmetini kullanan oldumu
parayı onlara aktardıktan sonra risk / getiri grubunu belirleyip bundan sonraki süreçte bütün kontrol onlarda oluyor sanırım.
kafama takılan şeyler şunlar.
1-) aktif yönetilen bir portföy olacağından paramı o gün nerede kullanıldığını görebiliyormuyum bu yönetim tarzında, atıyorum o gün +1 getirisi oldu dağılımı veya hisse paylarını gösteriyormu veya nasıl oluyor, yoksa onlara tamamen güvenmekmi durumundayım bu sistemde
2-) performans ücreti dedikleri şey , edinilen kar üzerinden %20 kesintisi gibi bir şey sanırım.
3-) tamamen kişiye özel oluşturulan bir dengemi var yoksa belli başlı risk gruplarına göre bir portföy dağılımımı
atıyorum ben şu şekilde bir şey diyebilirmiyim.
türev (viop) %30'a kadar kullanabilirsiniz vb..
Herkese merhabalar!
Garanti Bankasinin eTrader uygulamasinda STOP LOSS ve TRAILING STOP LOSS gibi emirler direk girilmiyor. Stop Loss icin bir alim emrine bagli satim emri girmek gerekiyor (zincir emir diyorlar sanirim) ve bunu girseniz bile sadece ayni gun icin gecerli oluyor, yani her gun ayni islemi tekrar yapmaniz gerekiyor.
Suresiz olarak Stop Loss ve Trailing Stop Loss emirlerini girebildiginiz bir banka onerebilirmisiniz bana (isterse zincir emir seklinde olsun ama yeterki gunluk olmasin)?
Yani emri bir kere girip unutabilmek istiyorum. Hangi bankalarda bunu yapabiliyorsunuz acaba?
Osmanli menkulle calisan var mi? Guvenilir midir, tavsiye eder misiniz?
LG-H815 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Merhaba arkadaşlar aylık 50 milyon hacim için düşük komisyon verebilecek bir kurum var mı?
Merhaba. Viop icin bana da firma tavsiyesi verebilir misiniz acaba?
Ufak alan satana düzgün aracı kurum yok. Ücretsiz veri ekranı felan hiçbirşey yok. 50-100 bin arası portföye işyatırım dönüp bakmıyor Garanti yatırımda 200 bin alt limit olursa eh diyor. Borsa oynayanların hep çok parası var hemde işlem hacmimi yüksek. Millet 10.000/5 le ücretsiz derinliklerle, ücretsiz hesap işletimlerle oynuyor.
MI 6 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
arkadaşlar ziraat borsa kullanıyorum daha uygun komisyon oranlı kurum banka vs var mi guncel olaraktan.
RMX1851 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Arkadaslar delta menkul kapanıyormus duyan oldumu bırde sızce phılıp capıtal nasıl bı kurum
Aylık işlem hacmim 1 milyonun üzerinde hisse senedi tarafında işlem yapıyorum ve komisyon oranım onbinde 2, daha uygun bulabilirmiyim.
Ypk yat ile çalışmaya başladım 6 ayda bir bakım parası. Arada takas saklama ücreti kesiyo diğer kurumlarda var mı bu? Ziraat ve is yat çalışırken kesşnti hatırlamıyorum böyle var mıydı?
amacımız herkese yararlı bilgiler sunmak olduğu için burada yazmayıda bir görev bildim,sadece cuma günü 148.076,83 liralık işlem yapmışım, viopta çalışmadığım sadece hisse bölümünde çalıştığım için ve komisyon oranı onbinde 2 olduğu için kredili işlemleride yoğun kullanıyorum. haftasonu masrafları kontrol ettiğimde sadece cuma günkü sermaye hareketlerim aşğıdaki gibi gözüküyor ;
1) daha önceden kendi paramla aldığım ve poziyonumu koruduğum hisselerdeki sermaye kazancım net 653,64 tl artış var.
2)19116,83 liralık yine kendi paramla cuma günü aldığım ve pozisyonu kapamadan devam ettiğim hisseler için 337,22 brüt kazanç ve 4.01 tl komisyon+borsa payı ve BMSV düşersek net 333,21 tl artış var,
3)128960 tl lik kredili işlem sonucu, aynı gün kapattığım için 480 tl brüt ve 27,11 tl komisyon+borsa payı ve BMSV düşersek net 452,89 tl lik nakit artışı var (t+2)
3 adımıda toplarsak. net 1439.74 liralık portföyün büyümesi gerekirken osmanlı menkul internet sayfasında sadece 788 tl lik artış var. bu durumda aradaki yaklaşık 651 tl lik para nereye gitti anlayamadım, pazartesi arayıp öğrenmeye çalışcağım inşallah bir sonuç çıkar.
sizde böyle şeyler oluyormu? sadece önceden belirttiği masrafları alan, sürpriz yada hatalı para kesmeyen, GÜVENİLİR ve ANLAŞILABİLİR aynı zamanda kredili işlem yapabileceğim bir aracı kurum arıyorum. hesap işletim ücreti alınmaması şartıyla onbinde 4 hatta onbinde 5 e bile razıyım.
neticede sizin cari bakiye hesabınızda hata olmaz olamaz olmamalı ... aracı kurumun lisansı bile gider bu iş ciddi bir iştir...
ben şunu diyorum aracı kurumların maliyet sekmelerindeki kar zarar hesaplarındaki rakamları bir profesyonel yatırımcı dikkate almaz en azından ben almam... muhasebe ile ilgili bi şey bu ... siz fifo ya göre mi maliyet kar hesabı yapacaksınız ? son giren son çıkar göre mi ? ya da daha basiti şu kadar paraya şu kadar toplamda parça parça hisse almışım , şu kadar para tekrar cebime gelmiş , elimde şu kadar hisse kalmış bunu kaçtan satarsam kaç para daha cebime girer ... yani kaç para koyduk kaç para geri aldık... bunlar aracı kurumun işi değil ... mesela çok eskiden 5 lira fiyatlı hisse alırdın , aracı kurumda hissenin maliyeti 1 lira görünürdü... telefon açar düzelttirirdin istersen , ya da öyle kalırdı...
siz aracı kurumu arayın muhasebeden operasyondan birileri ile görüşün izah ederler size... neticede sizin cari bakiyeniz ne kadar azalmış artmış yaptığınız işlemler neticesinde siz onu kontrol edeceksiniz...
yahu aracı kurumda öyle madiklik iş olmaz ya :) siz kafayı takmayın ...isterseniz şunu yapın gidin bir muhasebeciye danışmanlık ücreti ödeyin , izah edin derdinizi size muhasebede maliyet hesaplama türlerini anlatsın ... ama neticede ne kadar para koyduk ne kadar mal kaldı elimizde kaç para geri aldık ... bununla aracı kurumun cari bakiye hesabı mutlaka birbirini tutar ... tutmuyorsa siz bi yerlerde hata yapıyorsunuz demektir...
mesela şöyle düşünelim diyelim ki ben X hissesinden 20 tl fiyattan 10bin lot aldım 3 gün sonra 15 tl fiyattan 20bin lot aldım diyelim... nedir maliyetim ? 16,666 ... şimdi aracı kurumda da portföy kısmında maliyetim 16,666 görünecek di mi .... sonra ben diyelim ki 15 tl den aldığım X hisselerini aynı gün 15,50 den sattım lifo ya göre 10 bin lira kazandım ... peki satınca aracı kurumun maliyet sekmesindeki 16,666 değişiyor mu ? yooo sabit kalıyor... peki gerçekten halen maliyetim 16,666 mı ? HAYIR ! Benim hesaplama göre elimdeki 20 bin lotun maliyeti ne oldu lot başına ? 19 tl !!! son gireni sattım oradaki kar kadar maliyet düşürdüm ... Fifoya göre hesap yapsaydım , ilk giren ilk çıkar kuralına göre zararına satmış olacaktım ... onun için aracı kurumun kar zarar kısmına değil , hisse gerçekleşen işlemler kısmındaki giren para çıkan paraya bakacaksınız... bi de elinizde ne kadar lot kalmış ... sürekli al sat sat al yapıyorsanız mutlaka kendinizin not günlük tutması gerekir seans içinde ya da olmadı seans sonunda ...
amatör yatırımcıların bir çoğu düzgün hesap kitap tutmadıkları için , ellerindeki hisselerin bir kısmını ortalama maliyet fiyatının altında ! sattıkları zaman üzerinden zaman geçip , geçmişte ne işlem yaptıklarını da kurcalamazlarsa , maliyet hesaplarını aracı kurumun ekranındaki maliyet sütununda görünen rakam sanıyorlar... ahaha felaket ...
Algoritmik işlemlerde ilk giren ilk çıkar, yada son giren ilk çıkar kuralı uygulanamaz, benim kafama yatacak aracı kurum bulmam gerek, sanırım banka kokenlilere yonelmeliyim.
Reis robotu yanlış kurmuşsun aracı kurumda öyle hata olmaz
Redmi Note 7 cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
yahu ben algoritmik işlemlerle ilgili bi şey demiyorum ... aracı kurumun işi sizin bakış açınıza göre muhasebe tutmak değil... bunu hiç bir aracı kurum yapmaz işi değil ... siz basitçe borç alacak kısmındaki giren çıkan TL ile elde kalan malın değerine bakacaksınız ... cari bakiyeniz önemli olan ... cari bakiye ile sizin hesaplamanız tutar ...
yarın anlayın buraya da yazın problem neymiş ...