batmış bu banka :)
Printable View
İsterseniz 40 yıllık mevduatçı olun.. dolar 6,6 - 7 arasında faizler 625 baz puan arttı. bu faizleri 2019 da göremeyeceksiniz net!
Zaten stopaj avantajı ile faizler 28-29 lara geliyor şuan 5 ay önce 20 yıllık mevduatçı %11 e tamah ederken şimdi %30 u bulmul %35 i arıyor şaşırıyorum
Ancak alkışlanır.. ben 6 ay yada 1 sene baglamayi düşünürken 3 ayda karar kildim. Goruyorum ki cogu kisi aylik ve daha kisa vadelerden gidiyor . Ay sonu stopaj indirimi uzatilmazsa elinize %15 kesintiyle ne geciyor hesap edin beyler
yazdıklarım kendimi baglar ilk hedefim "10"
Bu kadar emin olmayın. Geçen yıl faizler % 11 iken % 29'lara ulaşacağını bekliyor muydunuz? Tabi ki hayır. Peki şimdi nasıl oluyor da böyle kesin ifadeler kullanabiliyorsunuz?
Her şey olabilir. Düne kadar dıj güjler diye afra tafra satılan ABD ile arayı düzelttik diye mi her şey güllük gülistanlık olacak? Dış borçtan, arkasına bakmadan kaçan yabancı yatırımcıdan, ülkeyi terk eden eğitimli, kültürlü ve varlıklı kesimlerden ne haber?
Size tek bir şey söyleyebilirim, ülkeyi 16 yıl içinde borç batağına sokan, ekonomiyi, siyaseti, kültürü, sanatı, eğitimi darmadağın eden zihniyet gitmeden hiç bir şey iyiye gitmeyecek. Yani her an her şey mümkün...
aşacak
Hazine 2019’da programda açıkladığından kat be kat daha fazla borçlanma yaparak, faizleri yüksek tutan 2 unsurdan biri olacak. Öteki de enflasyondur. Hazine’nin 2019 YEP ve bütçede öngörülen vergi hedeflerine erişmesi imkansız, çünkü daha eknoominin az-çok ayakta kaldığı Eylül ayında içerden alınan KDV ve ÖTV REEL olarak %27 gerilemiş!
2019 yılında GSYİH’de %3-4 arasında daralma bekliyoruz. Bu senaryoda, yalnız KDV ve ÖTV değil, Af ödemeleri de hedefin çok gerisinde kalacak. Ek olarak, zaten daralan bir ekonomide, yılın ilk çeyreği sonunda seçim varken, harcamaları kesmek imkansız.
2019 yılı seçimlere kadar para basıp piyasaları rahatlatırlar. Seçim sonrası Zamlar patlar. Enflasyon artar, Faizlerde artar.
Unutmayın, ülkede hala çimento ekonomisi var, üretim ise maalesef borçları karşılayamayacak seviyede ve ithalata dayalı...
Algılarınızla oynamayın!
Erdoğan: Trump Halkbank konusunda talimat vereceğim dedi
açılın hesapçı geldi..
pek dediğiniz gibi değil sn zaxxss..
hatta 5 ay öncesine göre şu andaki durum bayağı vahim tl mevduatçılar adına .. şöyle ki:
(ekim enflasyonu ptesi açıklanacak. bir önceki ayla aynı kaldığını farz ederek* ve bugünkü banka faizlerini %15 stopaja adapte ederek yapalım hesabı..)
5 ay önce yani haziran başı.. mayıs tüfe %12.15.. banka faizleri %18 civarı..
kasım başı.. ekim tüfe* %24.52… banka faiz en iyisi %26 yani eski stopajla %29 civarı..
buradan hesapla 5 ay için çıkan sonuç:
enflasyon oranında artış : % 100
mevduat faizlerinde artış : % 61
çakma tuik oranlarıyla hesaba göre reel faiz karşılaştırması da şöyle oluyor:
haziran: (18 x 0.85) - 12.15 = % 3.15
kasım : (26 x 0.95) - 24.52 = % 0.2
bir başka deyişle, bugün..
haziran başındaki “güya” reel faizi bile alabilmemiz için gereken mevduat faizi oranı, şu andaki stopaj oranları ile :
% 32,21… aralıkta stopaj eski haline dönerse şu anki rakamlara göre.... % 36
hesap hatam varsa düzeltiniz lütfen.
Hata yok üstadım...Millet gaza gelio faiz düşücek diye...Faiz 5 yıl düşmücek...Ama artık millet dicek ki bu faiz düşmüyor..O gün faiz düşücek...o da 3-4 yıl sonra anca olur..
Mesala şöyle olcak...
2019 kasım ayında şunları yazcaz burda..faizler düştü be..gecen sene 25di bu sene 22
faizin 20 altına inmesi için gercekten bi 4-5 sene gecmesi lazım.
sanıyorum geneldeki “tl faiz şu anda hala cazip” görüşü eylül ve ekim’in ilk yarısının algılarının hafızalarda yer etmesi..
zira eylülde ağustos ayı tüik tüfesi 17.9 iken 28-30 faizler söz konusuydu. stopaj indirimini de hesaba katınca eski hesapla 30-32 ler alıyoruz maşallah deniyordu, ben dahil.
ama işler değişti ve biz fikren adapte olamadık bu yeni tabloya gibi görünüyor. ama rakamlar ortada malesef.
bankalar 3. çeyrek bilançolarını en son hangi tarihte açıklıyorlar, bilgisi olan varmı?
Merhabalar, uyandim sporumu yaptim dusumu aldim ve bilgisayar basina gecer gecmez yorumla ilgili mailinizi gordum :)
Ben gecen sene basinda bircok tasinmazimi emlak sektorunun gidisi ve faizlerin gozumdeki vizibilitesi ile seri bir bicimde nakite cevirmeyi, faize koymayi planladim, ozellikle ic anadoludaki muteahitlerin tehlike canlarinin gecen sene basindan calmasiyla bugunleri ve dahada sonrasini aklimca beni baglayacak sekilde tahmin ettim. Onumuzdeki sene faizler 24 olacak dedim. Herkes bilhassa emlakcilar birazda islerini kaybedecekleri korkusuyla gulduler, mallari biraz daha alt fiyatlardan nakite cevirdim ve arkamdan, mevduata koyacam diyoda kesin buyuk borcu var batti kilif ariyor gibi dedikodular yaptilar :))))) ben hicbirzaman dolarci olmadim olmayida dusunmuyorum, evet ben gecen seneden bu gunleri cok net bir sekilde gorebildim, peki dersenizki bu senedende gelecek seneyi cok net gorebiliyormusun diye, hayir fakat krizden onceki pastirma sicaklarina girmis gibiyiz, dolayisiyla gectigimiz aylarda yasanan merkez bankasinin 600 700 baz puan ilerisindeki faizleri sene sonundada yasanacak likidite krizlerinin dahada depresmesi ve konkordato sirketlerinin borc odeme yukumlulukleriyle ilgili olarak bilhassa kredo saglamasi gereken devlet bankalarinda bile mevduatlarin afaki duzeyde artacagini dusunuyorum, konuyla ilgili cok daha onemli fikirlerim var fakat gecen senenin basinda gordugum deli muamelesini gormemek icin anlatmayacagim.
Anlattiklarim beni baglar ve kendi gorusumdur, yatirim tavsiyesi degildir.
Sayin mertkucukuncu,
Herkesin faydalanmasi icin anlatmaniz iyi olur bence ama istemezseniz de ozelden gonderirseniz sevinirim. Gayrimenkul konusunda ayni durumdayiz. Ben de 2016 sonlarinda nakite gecmistim. Zamaninda istenilen yuzdede dolara gecemedim onda da ayni durumdayiz herhalde. Ben hala mevduat faizinin onumuzdeki iki senede yaklasik bilesik %45-50 getirecegini , bu surecte ev fiyatlarinin %1-10 arasinda artabilecegini dusunuyorum. Bu sekilde yillarin ezilmis mevduat ahalisi bir nebze olsun son 10 yilin gayrimenkul artislarindan yedigi golu cikaracaktir. USD yi al sat becerebilenler zaten voleyi vurur.
Kafa karistiran konu ise: Sayin dudu nun soyledigi Firat dogusunda ABD ile anlasmazlik olmadan cozum uretebilme durumunun dolari daha da asagi cekebilecegi ihtimali. Sanki bu mesele de cozulmus gibi yoksa bu kadar net aciklamalar olmazdi gibime geliyor. Gerceklesirse 5 ve alti gorulur mu izlemeye devam. Turkiyenin ekonomik durumunun gercek karsiligi USD nin 5 olmasi mi ? 7 olmasi mi ? Ya da kac olmasidir? Bunu bir bilebilsek...
Boyle bir senaryoda eninde sonunda gelmesi muhtemel kriz otelenmis veya etkisi azaltilmis olabilir. Dolarin 5 ve altina gelmesi durumunda kimsenin simdiki ultra zamli fiyatlari tutamayacagini ve enflasyonun da dusebilecegini haliyle mevduatcinin yine haline aglanacak duruma gelebilme ihtimalinin kuvvetlendigini de dusunen bir kitle var. Izlemeye devam.
Yatirim tavsiyesi degildir.
TL bir iluzyondur.
Syg,
Ben şahsen zaten önümüzdeki sene ocak şubat gibi 4.80 leri göreceğimizi sanıyorum, bu durumda bazı tl mevduatlar dolara dönecek, buda bankaların tl mevduat doygunluğunu dengeleyecek ve şuanda averaj %24 kabul edebileceğim faizlerin %20-21 bandına çekileceğini düşünüyorum, nisanda hissedilmeye başlayacak mart sonuna doğru ise aynı ağustos 2018e benziyen inanılmaz sıkışık bir piyasa ortamı tekrar dönecek. yani söylemem oki mevduattaki en önemli artışları sanıyorum ki mayıs sonu-haziran-temmuz-ağustos-eylül-ekim ve kasımda göreceğiz.
ben bu aralık ocak ve şubatı vakıfbank arı hesapta geçirmeyi düşünüyorum, sonrasına ise bakacağız, meblağ biraz büyük, her bankaya 100 şeklinde bölüyüm limit altında kalsın desem banka kalmayabilir öyle söyleyim, devlet yine para basar öder banka batar işleri teknik olarak biraz hikayede bakacaz artık.
Türkiye de malesef öyle eskisi gibi para bolluğu bitti, Türkiye bu süreçte bu krizden çıkmanın yolunu size komik gelecek fakat bilhassa devlet destekli tarım ve fason üretim yapan sanayici ile bulacak. Zaten elinde başka imkanıda yok. Köyünüz varsa ve şehre yakınsa burası önemli;şimdiden sulak arazi veya mandıra arazisi toplamaya başlayacağım.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Gelecek tarimda.
Bu yuzden Hekts diyorum. :)
YTD
OFAC verecek cezayı diye biliyorum.
Asıl önemli olan ABD de işlerin nasıl yürüdüğü. Trump dedi diye olmaz hiçbir şey, sistem konuşur. Yapılan iş kanunda suç olarak belirtilmiş ise ona göre işlem yapılır. Orada yaşamış biri olarak söylüyorum bunları...
Sonuç olarak, bekleyip görelim. Bende merak ediyorum sonucu.
Kendi aramızda mevcut durumdaki mevduat faizlerinin yeterli olup olmamasını tartışa duralım. Bir şeyleri değiştiremedikten sonra pek anlam ifade etmiyor. Gelecekteki vadeleri stopajsız geçirmek ( uzun bağlayarak) veya faizlerin daha da artacağını analiz etmek için durum değerlendirmesi yapmak elbette yararlı.
En son ötv indirimleri ile birlikte sıkılaştırıcı politikalara ters bir bicimde yine genişlemeci politikalar izlendiği görülmektedir. tüketimi arttırarak yavaşlamanın etkisini otomotiv ve konut üzerinden almak için bir kez daha ötv indirimleri gelmiştir. Bu kaçıncı diyebiliriz. Hatta talebi öne çeken uygulamalar gelecek senelerde harcaması gereken tüketimin ,gelirlerin şimdiden etkisinin azaltılması yönünde olduğuda aşikardır. 2008 krizinden çıkarken uygulanan düşük faiz bol likitide ile tüketime yönelme bizi yüksek büyümelere götürdü. maalesef biz bu ekonomik yaklaşım ile buralara geldik ve bundan sonrada aynı politikalar ile süreci devam ettirme yoluna gidiyoruz. Ama mevcut dünya aynı dünya değil.
Ama bu uygulanan yöntem de bir seçimdir sonuçta
Şu aralar bir raporda gördüğüm haziran ayında TCMB nın faiz indirimine gidebileceği beklentisi ve birkaç ekonomistin dilinde olan
merkezin ocak ayından sonra faiz indirimine gitmek isteyebileceği konuşulduğunda herkes buna mantıksız söylemler olarak bakmasın. MEVCUT iktidar bu ekonomiyi düşük faiz yüksek kur ikiliminde sürdürmektedir ve bu bundan sonrada böyle olacaktır.
Son dolar tl kurunun 7.21 leri gördüğü ortamda rahip meselesi ve ABD ile ilgili atışmalar bu kadar yüksek seviyelerin görülmesine sebep olmuştur. tabiki bunun bir operasyon olduğu bir şekilde anlatılmıştır.
Bundan sonrada farklı bir gelecek bizi beklememektedir.
dolar tamamen dizginlenmek istenseydi çok daha önceden faiz artışları uygun dozda verilirdi ayrıca reel faiz verilmek istenmiyor reel faiz pozitif olmaya başladımı faiz indirimleri başlayacak gibi gözüküyor ama gerçekten enflasyonla mücadele yapılacaksa doların seviyesi baz alınmaz enflasyon rakamları baz alınırsa en az 1 yıl faiz indirimi olmaması lazım ! Bekleyip göreceğiz
Stopaj indiriminin devam edip etmemesi dolar/tl nin geleceği ile ilgili güzel bir ipucu verecek zaten
Yılbaşında emekli, memur maaş artışları ve asgari ücret artışı sonrasında enflasyon ve mevduat faizi ne olur ?. Şu anda herkes bu kanalla piyasaya gelecek taze parayı beklemiyor mu ?
hisse.net kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Deutsche bank tcmb Ekim ayı toplantısı sonrası raporunda faiz artışı yapılmamasının büyük bir hata olduğunu, bundan sonra dolar/tl de büyük dalgalanmalar beklememiz gerektiğini belirtti. Şimdilik abd ile işler iyi gittiği için her şey tl lehine gelişiyormuş gibi görünse de, küreselde özellikle abd/ab arası yaptırımlardan kaynaklanan kriz tl yi olumsuz etkiler. Risk iştahı kaçarsa paranın ilk kaçacağı 3 ülke içinde yer alıyoruz. Önümüzdeki süreç belirsizliklerle, tuzaklarla dolu. Bu durumda kısa vade ne olursa olsun en iyi tercih gibi bence.
Yazılarım yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir
Yüklü BTC mining yapanlar ulaşabilirmi..