üMRAN bORU oRYA pARK
http://www.dunya.com/sektorler/emlak...-haberi-280998
Printable View
üMRAN bORU oRYA pARK
http://www.dunya.com/sektorler/emlak...-haberi-280998
bir diğer emlak fiyatları uçacak haberi
http://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/452742.aspx
Konut ve işyeri kira geliri elde edenlere kötü haberler var,
Mart2016 da meclis alt komisyonuna gönderilen yeni vergi usul kanunu tasarısında konutta ödeyeceğiniz vergiler iyice arttırılıyor.
Konutta ne kadar gelir elde ederseniz edin yüzde25 olan götürü gider, belirlenen eşiklere göre yüzde 25 veya yüzde15 olarak uygulanacak.
İşyerinde ise götürü gider tamamen kaldırılıyor. Sadece gerçek gider yönteminde giderleri düşebileceksiniz.
Mesela aylık net 5binTL işyeri kira geliriniz var ise, 2binTL civarı vergi ödemeniz gerekecek. 10binTL aylık net işyeri geliriniz varsa 14binTL civarı vergi ödemeniz gerekiyor.
Bu arada işyeri çok işlek bir yerde değilse kira geliri açısından oldukça sorunludur, kiracın olur batar çıkar kiranı takar gider, başına bin tane dert açar. Kirasını ödemez, aman abi yandım abi der 3-4 ay öyle beklersin, kanunlar o kadar kötüdür ve yavaş işler ki 5-6 ay tahliye davan sürer, 2-3 aylık kira bedeli avukata masraflara veririsin, bir yıllık kira kaybın olur. işlek yerde olmadığı için yeni kiracıyı aylarca beklersin.
Ayrıca işyeri arsa ve ev satışlarında 5yıl sonra sattığınızda etiğiniz kar vergilendirilmiyordu, şimdi ise 5yıl sonra satsanız dahi kar gözükeceği için değer artış vergisi ödenecek.
Tabi bu değer artışından dolayı çok vergi vermemek için gayrimenkulün değeri gerçek bedel üstünden gösterilecek ve yüzde4 oranında alım satım tapu harcı vergisi ödenecek.
Abartılan emlak vergilerini ve bakım onarım giderlerini hesaba katmak lazım.
Diğer yandan 20 senelik mortgage çıktı, 30 yıllıkta çıkar, bu kadar uzun süreli mortgage çıkarsa ev fiyatları süratle artar. Sattığınızda ödeyeceğiniz değer artış kazancı vergisi ve yeni alacağınız eve gerçek değer üzerinden ödeyeceğiniz alım satım vergisi yüzünden eşdeğer bir ev almanız mümkün olmayacak. Tamam ev değerlenecek ancak satıştan sonra servetinizi koruyamamış olacaksınız.
kör bir noktaya koyulan metro niye fiyatları uçuruyor anlamadım. Başakşehir metrosu gibi ölü bir yatırım olur.Millet beylikdüzünden sefaköye gitmek için yanıp tutuşuyor sanki.Başakşehirede kirazlı denen bir yere metro yapmışlardı. Şimdi metro iş saatleri dışında sinek avlıyor.
konut satılsın diye m2 bazlı satış başlatacaklarmış ne diyorsunuz bu konuda ? Markalı projelerde benim 100,000 liram var deyip evin bir bölümüne yatırım yapabilecekmişsin. Bu ay hayata geçecekmiş. :he:
Bu uygulama ANAP hükümetinin ilk yıllarında da uygulandı. Sonuç hiç iyi olmadı bu işlere para yatıranlar kaybetti , aldıkları para o günkü faizlerin yanında çerez parası gibi kaldı. Her şey dönüp dolaşıyor milletin üç kuruş tasarrufunu BADEM etmeye dönüşüyor . Geçmişte yapılan üç kağıt uygulamaları pişirilip pişirilip millete iyi bir şeymiş diye yeniden yedirilmeye çalışılıyor. BES` de bunlardan biri m2 konut satışıda. Akıllı olan, geçmişi bilen, bilmiyorsa açıp okuyup ,araştırıp öğrenen kazıklanmaz bunları yapmayan kazık yemeye mahkumdur kazık atan devletinin kendisi bile olsa.
Şöyle bir analiz yazısı var: http://www.hakanozyildiz.com/2017/02...en-haklsn.html
Okumanızı tavsiye ederim. Emlak sektörü açısından da kilit değere sahip veriler. Altındaki soru cevapları da okuyun derim.
İyi günler..
"Satan satmaya bakar, alanın gözü nereye bakar?" derdi rahmetli anneannem..
Sistem bana da çok çok saçma geldi.
Lakin bu ülkede neler neler alıcı buldu, bu da alıcı bulacaktır. :yes:
http://scontent.cdninstagram.com/t51...00494848_n.jpg
Bu metronun yapılacağı son durak olan Tüyap Beylikdüzüne 1,5 km uzaklıkta oturuyorum. Tüyapdan 1,5 km sahile doğru içeride , Beykent de. 15 yıldır , haftanın 5-6 günü aralıksız araba ile bu metro güzergahında Beylikdüzü - Sefaköy arasında gidip geliyorum. Yol 16-17 km. Araba ile 1,5 - 2 saatte gitmişliğim o kadar çok ki. Ortalama araba ile 1 saate yakın sürer. Tıklım tıklımdır yol. Her saat. Hele Torium - Şükrübey arası her saat ama her saat genelde kilit vaziyette. Sefaköy - Küçükçekmece de Cennet mahallesi doğumluyum , yaşım 49. Beykent de oturuyorum , 11 yıldır. Cennet mahallesinde bu olay çok konuşulmakta son günlerde. Metrobüs güzergahı e-5 in ortasından geçiyor zaten. Haberde Yakuplu tarafına da uğrayacak deniliyor ki metrobüs güzergahı ile alakası yok orasının. Cennet mahallesinde itfaiye nin oraya da durak yapılacağı konuşuluyor ki orası da metrobüs yolundan 1,5 km kadar içeride.
Yani ; habere , semt sakinlerinin ileri gelenlerinin konuşmalarına göre metrobüs güzergahına paralel olmayacak sanki. Zaten ya metrobüs yolunun tam altından giderse metrobüs yolu güzergahında olur , öbür türlü e-5 e paralel Beylikdüzünden Sefaköye kadar yola paralel mümkün değil olamaz , binlerce bina , apartman var. Nasıl olacak o iş.
Doğma büyüme bu güzergah yaşayanı ve kull***** olarak derim ki , bu metro ful + ful çeker. Beylikdüzü , eskinin Ataköy ü olma yolunda hızla ilerliyor. Sefaköy de ulaşım yolları tam kavşağında yer alan bir semt. Dört gözle bekliyoruz bu metroyu , bırak 4-5-6 vitesleri , 3, vites ile nadiren gittiğim ve her gün kullandığım bu yolda , sol ayağımın her gün uyuştuğu bir ortamda sevmediğim ve desteklemediğim bu hükümete çok duacı oluruz.
2 ekim2016 tarihinde yapılan açıklamada hala üzerinde çalışıldığı söylenmişti.
Referandumdan sonra bir kaç yıl içinde işlerliğe koyarlar.
Kiralar ve rant vergisi hakkında olan kısım defalarca gazetelerde haber yapıldı ancak tüm kanun değişeceği için çalışmalar uzayacaktır.
Aşağıda komisyona gönderilen kanun tasarısı mevcut:
http://www2.tbmm.gov.tr/d26/1/1-0516.pdf
Spk başkanı ertaş: Spk'dan gerekli izni alan inşaat şirketleri sertifika ihraç edebilecek- bloomberg ht
spk başkanı ertaş: Sertifikalar banka ve aracı kurumlar aracılığıyla satışa sunulacak- bloomberg ht
spk başkanı ertaş: Proje süresi boyunca sertifikalar borsada satılabilecek- bloomberg ht
İstanbul Seyrantepede deki Skyland dan bir tanıdık projeden ofis almış, aylık 40 bin Tl kredi taksidi ödüyormuş (15 ay daha ödeyecekmiş), proje söz verilen teslim tarihini epey geçmiş, işin kötüsü 2017 içinde de teslim edileceğine dair kuşkular varmış. Şimdi bu arakadaş ithalata dayalı proje bazlı iş yapıyordu ki yaptığı işte betonculara bağlı bir işti, 2017 yılının ilk üç ayında sıfır proje almış kendisi. Geçen gün benden dolar borç istedi ki asla babamın oğluna borç vermem , kendisine ofisini devret nasıl olsa aldığın tarihten bu yana iyi prim yapmıştır diye akıl vermeye çalıştım.
Ona söylenen %50 prim yapmış mış eee! dedim `sat çık bu işin içinden` oda dediki `sen alırmısın ? ` Cevap vermedim , bu aralar kendisiyle bozuştuk , ben değil o bozuştu , sebep ? İyi günde benle işi olmayan, hep bana hep bana amenna diyen beton sevdalısı bu arkadaş kötü günde kendisine borç Dolar vermediğim için benle bozuştu. Yani diyeceğim hem beton düşmanıyım hem betoncular yüzünden arkadaş`dan olduk.:(
Eleman betoncuymuş zaten Rıza baba. :)
MALTEPE RİTİM İSTANBUL 3,5+1 SATILIK REZIDANS DAİRE
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...70865875/detay
DAP BURGU KULEDE OTEL KIRACILI SATILIK FIRSAT
2+1https://www.sahibinden.com/ilan/emlak-konut-satilik-dap-burgu-kulede-otel-kiracili-satilik-firsat-2-plus1-397526361/detay
DAP ROYAL CENTER' DA DENİZ MANZARALI 130m2, 3+1 KLİMALI LÜKS
https://www.sahibinden.com/ilan/emla...02185959/detay
Ulan görende bizim insanlarımızın aileleri onları Manhattın da gökdelenlerde büyüttü sanır. Görmemişin oğlu olmuş çekmiş şeyini koparmış misali bizimkilerde BETON alacam diye her türlü abukluğa para dökmüş. Valla yukarıda bir kaç ilanını paylaştığım ,kendilerine kakalalan bu abuk binalardaki konutları keriz bulup satabilirler mi bilemem ama binaların boylarına bakıp bakıp neye geldiklerini hayli uzun yıllar düşünecekler gibime geliyor. :he: Eh betonu seven insanımıza da böyle işler yakışır.
Dedim ya bizim beton sevdalıları zamanında Manhattan gökdelenlerinde büyümüş olacak ki böyle sapan saçma evlere paraları basmışlar. Neyse bir nüsübet bin nasihatten evladır derler , biz zamanında çokça dedik, nasihatlar fayda etmemiş artık herkes layığını bulacak eldeki nüsübetlerden.
Bizim memleket bir garip...Kanada da yasiyorum is icin Irak ve Turkiye ye seyahat ediyorum....Toronto da mortgage ile 100-150K Kanada dolarina 3+1 sifir ev almak mumkun..(yaklasik 1000 dolar aylik geri odeme gibi) kiralar ise 800-1000 arasi..ve satin alinan evin normal kosullarda deger artisi pek olmaz..yani 2. el piyasasi cogunlukla daha asagilardadir. Dolayisi ile insanlar ev almak yerine kirayi tercih ediyorlar...istanbul ve diger metropollerde ise herhalde bu rakamlara ancak evin 1 odasi satin alinabiliyor..halbuki konut kalitesini ve ulasim imkanlarini karsilastirdiginizda kosullar Turkiye dekinden daha iyi..velhasil 15 yili askindir desteklenen beton ekonomisindeki buyuk balon bir sure sonra sonecek ve fiyatlar stabilize olacaktir diye dusunuyorum.
Bazi arkadaslarim universiteden mezun olup is bulduktan sonra bir hevesle amerikan mutfakli evleri aldilar. Hatta amerikan mutfakli diye reklami yapiliyordu evlerin. Insanlar koku nedeniyle ayri mutfakli evleri tercih edince bu sefer "ayri mutfak" ekstra bir ozellikmis diye sunulmaya basladi.
Bir arkadasim Ankara'da 1+1 rezidansta oturuyor (Oran). Saglam kiraci oldugu icin ev sahibinden kirayi dusurmesini istemis ve anlasmislar. Düsürmese binada kiralik ev cok, daha dusuk kiraya oraya gecerim diyor. Aldigi parayi da baska sekilde isletiyor. Bu turbulansli devirde nakit kraldir.
değerli üyeler
90 larda ve 2000 lerin başında bordorlu olarak yada ticaret erbabı olarak mevcut mütevazi birikimlerle biraz kredi çekerek hanımın bileziklerini bozarak olmadı arabayı satarak ev sahibi olunabiliyordu büyük kentlerde.
ama bu residence tipi lüks site tipi inşaatlar ve gyo tipi inşaat şirketleri meseleyi bir üst segmente taşıyıp çok katlı yada lüsk site tipi binalara yüklenince lükslük algısını yerleştirince fiyatlar katladı gitti. ne oldu ? bordolu kesim için, esnaf için, orta ve dar gelirli kesim için mevcut fiyatlarla ev sahibi olabilmek bu paraların peşinatını dahi malum hayat şartlarında elde edebilmek imkansız hale geldi makas giderek açıldı.
bakıyosunuz 2+1 3+1 istanbulun kenar mahallelerinde sırf yeni olduğu için 350 binliradan başlıyor aynı metre kare ataşehirde isim yapmış bir residence deyse eğer fiyat 600 binliraya fırlıyor hatta lükslüğüne göre 1 milyonu geçen var.
beton maliyetine bakıyorsunuz en kral malzemeyi bile kullanmış olsa 2 +1 lüks dairenin içi en kaliteli akıllı teknolojiyle full bile olsa toplam maliyet 100 bin lirayı bulmazken satış fiyatının 700 bin lira olduğunu görünce fahiş karları kocaman balonları hissediyorsunuz.
peki kimler alıyor bu daireleri diye araştırdığımda fon gibi büyük gayrimenkul emlak şirketlerinin düzinelerce daireyi toplu alım yapıp 1 yıl sonra rant oluştuğunda icabında %15 karına satıp para kazandıklarını duyuyoruz.
demekki diyoruz sektör bu şekilde duruyor, çünki 1400 tl asgari ücretli çalışanın ve emeklinin atelyesini ayakta tutmaya çalışan işçisinin sigortasını yatıramayan bir imalatçının bazı gün siftah edemeyen bir esnafın bu evleri uzaklardan yutkunarak izlediğini görüyoruz çünki bizlerde onlardan biriyiz.
saygılarımla
sn.eric
kanada örneğini biliyorum, yeğenimin aile olarak maddi durumu iyi.
kanadadaki bir üniversiteye gidecek bu yıl, ailecek geçen yaz gidip gezdiler toronto yu ottawayı, evet kanada doları bazında türkiyedeki fiyatlara göre çok çok ucuzmuş evler videoya çekmişler izledik, muhteşem bir ülke, yemyeşil masmavi sakin huzurlu ve saygılı sımsıcak.
hemde 2 - 3 katlı tripleks arkası orman önü göl muhteşem doğa içinde doğalgazlı şahane evler varmış tl bazında 300 bin lirayla 600 binlira arasında değişiyormuş, türkiyede aynı bahçeli müstakil tripleksin şehir dışındaki en ücra yerde bile fiyatının 2 milyon tl den başladığı görüldüğünde kanada gerçekten dünyadaki bir cennet.
türkiyede maalesef çok çalışarak çok didinerek hep en azına razı oluyoruz ve çok pahalıya yaşıyoruz. ev toprak otomobil emtia ekmek ulaşım üretim çok pahalı arkadaş başa çıkamıyoruz artık çok pahalı.
yaşamımız günü kurtarmaya dönük ömür törpüsü, geleceği filan düşünemiyoruz artık geçtik o planlardan hayallerden.
saygılarımla
3 4 sene önce işten çıkarıldım tazminatımıda aldım tabi 15 senedir çalışıyordum orada
neyse tazminatımı alınca herkes bana ev al ev al dediler. kimseyi dinlemedim birde üzerine kredi çektim girdim borsaya cesarete bak :kahkah:
son 3 4 senedir part time çalışıyorum haftada 4 5 saati geçmez çalışma sürem. kendi işim zaten. başımda patron yok. bu arada bekarım bununda avantajı var tabiki böyle rahat hareket edebilmemde. borsadan kaznadığım para + part time kazandığım parayla çok az çalışarak idare ediyorum. paramı borsa yerine eve yatırsam ancak beylikdüzünde kıçı kırık bir ev alabilecektim halende taksitlerini ödüyor ve çalışmak zorunda kalacaktım. şimdi ise istanbul merkezde yaşayabiliyorum oturduğum ev kira satın almaya kalksam 600 bin tl almam mümkün değil. ama sonuçta burda oturuyorum ha benimha kira beğenmessem çıkar başkasına geçerim :oleyo:
bu arada 2 hafta önce borsadanda çıktım kazancım 3 4 sendde dolar bazlı 4 e katladım. dolar yükselmese 8 e katlıcaktım. kredimi ödedim içinden parada bolca yedim.
ha biraz şans biraz tesadüf biraz bilgi böyle bir duruma geldik çok şükür diyelim. yine elimdeki parayla doğru düzgün bir ev alamıyorum ama şu kriz ortamını geçirmeme yetecek en azından.
sonuç olarak ev bana göre nakit alınmadıktan sonra hiç yanaşılmaması gereken bir maldır. özellikle kredi çekip almayı asla ama asla düşünmüyorum. kira en güzeli.
sizin yukarda gönderdiğiniz eve bırak 700 ben 200 bile vermem
o para bende olsa istanbulda gider arsa alır üstüne küçük bir kulübe yaptırır yaşarım aradaki farkıda yine değerlendiririm borsada ...
O 725 çekilen evde rahat 300bin köpük var. :)
tarantula'nın fikirlerine de çoğunlukla katılmakla beraber borsada herkesin şansı yaver gitmeyebilir. Onu da göz önüne almak lazım.
Neticeye bakarsak borsa 60-90bin aralığında gidip geliyor yıllardır. Bir yere ilerlediği yok yani. Buradan kar etmek herkesin yapabileceği iş değil. 60bin'lerden girebilen evliyalar bile dolarla oranlayınca pek bir kazanç sağlayamadılar.
O zaman olay hisse seçimi özelinde kişinin yeteneğine ya da şansına kalıyor.
İlla borsaya girecek olsam Amerika'daki şirketlere yatırım yapardım. Tabi onda da al/sat yapmak eziyet, minimum tutar yüksek... Alıp unutulacak kenarda atıl kalmış para lazım.
tarantula en büyük yatırımı kendi işini kurarak yapmış bence.
https://www.google.com.tr/amp/s/emla...koydu/5899/amp
SM-A700F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
sn.tarantula
borsaya karşı temkinliyim ancak 700 bin lirayla istanbulda bile biraz şehrin kıyısında mükellef bir ev yaptırılabilir hatta üstüne bir otomobil ve mevduat parası da kalır krallar gibi yaşanır. hele anadoluya yada deniz kıyısı bir kasabaya giderseniz sultanlar gibi yaşarsınız , haklısınız.
sanırım şehirde yaşamak zorunda olan insanlar olarak mecburiyet olarak gördüğümüz kendimizi şartladığımız yaşam şeklini değiştirmemiz gerekiyor. hayat anadoluda, büyük şehirler artık bizi taşımıyor.
bayılıyorum şu mandıra filozofu filmine, 20 kez izledim.
saygılarımla
valla istedikten sonra gidilir
benimde hayalimde bodrum marmariste yaşamak var uzak koylarda tabiki
hava temiz hep sıcak kar kış yok kalabalık yok mutlaka bir gün gerçekleştireceğim bu hayalimi.
şu emlak fiyatları biraz düşerse balon biraz inerse belki oralarda uygun fiyatlara arsa ev falan buluruz ilerde onu bekliyorum şu anda.
burdaki zincirler gitmemizi engelliyor
arabası olan ev istiyor evi olan 3+1 istiyor o varsa sıfır istiyor o varsa yazlık istiyor yok daha lüks araba daha lüks eşyalar
bu işin sınırı yok yani e birde evliysen çoluk çocuk varsa o zaman tamamen köşeye sıkışmış oluyorsun
yani bir noktadan sonra yeter diyip hayalleri gerçekleştirmek gerek yoksa ömür geçiyor...
lüksten vazgeçtiğimiz ölçüde özgürleşiyoruz yani...
sn. üye
işyat yatırım ortaklığı hissesi her sene dolu dolu temettüler ödüyor ve tahta fiyatı halen 1 tl nominal, şeytan diyor dal elinde ne varsa her yıl al nakiti erken emekli ol.
sonra diğer omuzdaki melek diyor ki sakın ! ya temettü ödeyemez portföyü batırırsa sende sermayeyi kediye yükler geldiğin yere dönersin. işte bu pek dramatik bir türk filmi olur.
neyse,kendi kendime hayal kuruyorum işte :one:
saygılarımla
Temettü meselesi defalarca tartışıldı bu forumda. Hala da tartışılıyordur.
Genel kanı kağıdın değeri artmadıktan sonra %90 temettü dağıtsa da o kağıttan bir halt olmaz. Kovalamanız gereken şey temettü vermesi değil, şirketin gelecek vaadetmesi olmalıdır.
Şirket temettü vermese her sene belli bir yüzdede yükselse siz kendikendinize o temettüyü verirsiniz zaten. :)
Ayrıca forumda yine çokca yazılmış, şirket batmadan bazı eller tarafından kasten batırılıp mağdur edilen de yüzlerce belki binlerce insan var.
Kazanırken herşey güzel de, bir de o başına bu tip şeyler gelenlere sor bak ne diyorlar :)
Konu emlaktı tabi, hisseye borsaya çok girmişiz umarım silmezler.
Bu fiyatlardan abuk sabuk projelerden konut almaya hep karşıydım yine karşıyım. Lakin oturacak ev alacak biri ev alacağıma borsada falanca hisseyi alırım şöyle olursa böyle köşe olurum hayalleriyle kıyas yapmasın. Ev pahalı mahalı elinizde kalır peki ya borsada aldığınız hisse için aynı şey geçerlimidir ? En basit ÇUKUROVA -KEPEZ , şirketler hala canavar gibi çalışıyor ve para basıyor peki bu şirketlere ortak olanların kar payları veriliyormu ? Onuda geçtik hissemi satsam deseniz satabileceğiniz birisi varmı ? Daha doğrusu acaba hala elinizde hisse var mı ? Hırsızıın EN BÜYYÜKLER olduğu bizim gibi ülkelerde benden size acizane umut abi uyarısı borsayı boş geçin, hele onu gayrimenkulle filan hiç ama hiç kıyaslamayın.
Gayrimenkul sertifikasında ilk uygulama Park Mavera 3 projesinde. Yatırımcılar, 42.5 lira karşılığında pay alabilecek
Uzun süredir beklenen gayrimenkul sertifikası artık devrede. Yeni bir finansal yatırımı aracı olacak sertifika ile gayrimenkul alacak birikimi olmayan küçük yatırımcı, gayrimenkul projelerinden pay satın alarak projelere topraktan ortak olabilecek. Küçük yatırımcıların gayrimenkuldeki değer artışına ortak edecek modelin ilk adımı İstanbul Başakşehir’de atıldı. TOKİ ve Makro İnşaat ortaklığında hayata geçecek Park Mavera 3 projesinde sertifika modeli ilk kez uygulanacak.
Bireysel ya da kurumsal yatırımcı projeden pay satın alacak. Yeterli payı biriktiren yatırımcı ev sahibi olurken, isteyen yatırımcılar da paylarını satarak değer artışından faydalanacak. Park Mavera 3 projesinde pay başına ücret 42. 5 lira olarak belirlendi. Bu modelle Trabzon’da yaşayan vatandaş 42.5 lira verip İstanbul Başakşehir’deki konut projesine ortak olabilecek. Projeden 125 metrekare 2+1 daire için en az 11.58 adet pay toplanması gerekirken, 227 metrekarelik 5+1 daire için 21 bin 458 paya ihtiyaç duyulacak. Yatırımcı inşaat süresi olan 3 yıl içinde istediği kadar pay alabilecek.Ev alamayan ‘payını’ alacak
TOKİ GARANTÖR OLDU
TOKİ Başkanı Ergün Turan, gayrimenkul sertifikası ile yatırımcılara, küçük birikimlerle kredi çekmeden, faize girmeden, yatırım yapma imkanı sunduğunu ve yatırımcının cesaretlendirdiğini söyledi Gayrimenkul sertifikasını ‘helal bir yatırım aracı’ olarak tanımlayan Turan, modelin ilk uygulamasında TOKİ’nin garantör olduğuna da dikkat çekti. Gayrimenkul sertifikası modelinde yerli ve yabancı yatırımcıların faydanabileceğini belirten Turan, “Bu modelle farklı gelir grubuna sahip vatandaş aynı projeye yatırım yapacak†dedi. Turan, TOKİ ve iştirak şirketlerinin bundan sonraki projerlerde sertifika modeline yer vereceğini kaydetti.
DÖNÜŞÜME YENİ FİNANSMAN
Gayrimenkul sertifikası uygulaması ile ilgili çalışmalara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘gayrimenkul borsası kurulsun’ çağrısı ile başladıklarını belirten Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, “İlk düzenlemeyi 3 Ağustos 2016’da, son düzenlemeyi de önceli gün Resmi Gazete’de yayımlayarak tamamladık. Bugün itibarıyla tüm kurumlarımızın üzerinde mutabakata vardığı, yatırımcı haklarını koruyan hukuki bir altyapıyı tamamladık. Gayrimenkul sertifikası şirketlere faizsiz finansman desteği sağlarken vatandaşlar için de yeni bir yatırım aracı olacak. Proje için ruhsat ve gerekli belgeleri alan şirket SPK’ya başvuracak ve ihraç izni alacak. Her firmaya bu hak verilmeyecek, yatırımcının hakları korunacak. Bankalar ve aracı kurumlar ile paylar satışa çıkacak. Elinde yeterli sayıda sertifikası bulunan yatırımcılar diledikleri gayrimenkulün sahibi olabilecek. Elinde yeteri kadar sertifikası olmayan veya mülk talep etmeyen yatırımcılar ise elindeki sertifikayı nakite çevirecek†dedi. Ertaş, gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm kapsamındaki projelerde de yeni bir finansman yöntemi olarak kullanılabileceğine dikkat çekti.
PAY BEDELİ 42.5 TL
Gayrimenkul sertifikasının ilk uygulaması hakkında bilgi veren Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, “Gayrimenkul sertifikası, uzun süredir takibimizde olan bir konuydu ve ilk uygulamasını TOKİ ile gelir paylaşımı ortaklık modeli ile hayata geçirdiğimiz Park Mavera 3 projesinde yapma kararı aldık. Gelişimi ile dikkat çeken Başakşehir’deki projemizde 723 daire ve 31 adet cadde mağazası yer alacak. Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası pay başına 42.5 TL’den halka arz edilecek. Gayrimenkul sertifikası ihracında ilk etapta 3.37 milyon adet pay ihraç edilecek, hasılat toplamı 143 milyon 289 bin 280 lira olacak. İlk adımda projenin yüzde 28.6’sını bu model için ayırdık. Bu da 218 daireye denk geliyor. Talep gelmesi durumunda bu oran yüzde 48’e çıkacak. 29-31 Mart tarihlerinde talep toplanacak. Projede evlerin metrekare satış fiyatı da 4 bin 250 lira olacak†dedi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
* Konut projesi için ruhsatını alan şirket SPK’ya başvurup ihraç izni alacak. Projenin belli bir bölümü sertifika ile satışa çıkacak.
* Proje bağımsız bölüm bazında küçük paylara ayrılacak. Paylandırma esnasında dairelerin şerefiye farkları göz önünde bulundurulacak ve her pay için bir ücret ortaya çıkacak.
* Bireysel ya da kurumsal yatırımcı birikimi kadar istediği projeden pay satın alacak.
* Proje bittiğinde isteyen yatırımcı yeterli sertifikayı biriktirerek konut sahibi olabilecek.
* İsteyen yatırımcı elindeki sertifikaları Borsa İstanbul’da satarak oluşan değer artışından payına düşeni aşacak.
* Bu model şirketlere finansman desteği sağlayacak ancak şirket kaynağı o proje için kullanabilecek. Böylece projenin yarım kalma riski olmayacak. (Hürriyet / Gülistan Alagöz)
baktılar evler satılmayacak santimle ev satacaklar... :he:
42,5 liraya 100 cm2 ev yanlış hesaplamadıysam....
10 tl ye düşsün pay senetleri o zaman düşünürüm almayı :cool:
Aynı uygulama ANAP tarafından 1990 lı yıllarda HALKALI TOPLU KONUTLARIN da uygulandı. Bu uygulamanın sonu ne olmuş , kim sertifika toplayıp da ev alabilmiş araştırsın millet. Geçmişte bilgiye şimdiki gibi kolay ulaşılamıyordu ve kazıklanmak kolaydı, ama bu devirde katakullilere kanıp kazıklanan olursa o onun kendi enayiliği olur.
20 yıl kredi arkasından bu ...
Üstüne fed faiz artırıyor ...
Paranın maliyeti artıyor bulunması zorlaşıyor
Konut piyasasını zor hatta çok zor günler bekliyor ...
jet fadılda bayrampaşada millete günle devremülk veriyordu.... Mağdurları hala paralarını alamadı...
Bunun biraz daha insaflı modeli, en azından proje bitirilip teslim edilmiş, Dap yapının Burgu kule mi dalga kulemi ne o projelerinde uygulanıyor. Dairenizi otel işletmecisine veriyorsunuz üstüne oda tefrişatı için sizden analarının nikah paralarını talep ediyorlar üstüne üstlük size odanız devamlı kiralanacak diye garantide vermiyorlar. Haa! ülkede demokrasi var ya size seçim hakkıda tanımışlar, yok kardeşim ben dairemi otele vermeyeceğim kendim kiralayacağım derseniz site yönetimi sizden öyle aidat istiyor ki evini bedava kiraya versen ancak öyle kiracı bulursun. Kısacası mazoşist derecesinde BETON sevdalı aziz vatan evlatları iyi ketenpereye getirilmiş ama suçlu kim ? Bir nusubet bin nasihattan evladır, tecrübe ucuz elde edilmez, yeterki masraflı olarak elde ettiğin tecrübeyi doğru kullanasın yoksa aynı hataları yaparsan ( görünen o hep yapılıyor aynen JET FADIL örneğinde olduğu gibi) ağlayacak, şikayet edecek yüzün olmaz.
Bu arada BETOn ölene kadar beton diye avazı çıktığı kadar kendini yırtan bir insan evladı vardı hatta bir kaç tane vardı bunlardan forumda , bakıyorum yok olup gittiler ama biz hala buradayız . Yalancı çobanlara inananlar koyunlarını kurda kaptırmaya mahkumdur.