garfa uçarken bu neden yatar, anlamak zor...
Printable View
garfa uçarken bu neden yatar, anlamak zor...
Tefecilere gün doğru, fakat bu şirketler caiz değil, dikkat edin. Görünürde kazanırsınız ama bereketi olmaz.
Mevcut hükümete yakın olanlara caiz değil, görünürde kazanırsınız ama bereketi olmaz.
1994'ten beri de bu işleri iyi biliyorsun.
Ben İ.Ü.İktisat Fakültesi 1981 mezunuyum.
Ben bu iyi bildiğin işleri pek anlayamadım.
Kabızlık işte.
Biri bana bunu, yavaş yavaş bir anlatsa da anlasam.
Borsada secici olmak zor, ama 2001 krizinde faktöring şirketlerinin neler yaptığını gördüm, o dönem iş bankası korudu, yoksa devasa şirket batacaktı. Bu nedenle 20 küsür yıldır faktöringlere ön yargım oluştu, ondan yazdım. Diğer tarafdan mevcut hükümete yakın borsaya açık veya kapalı cidden çok şirket var, bu spk onayları yeni arzlar patır patır bu yüzden geliyor, son 2 senelik arzların neredeyse tamamı bunlara yakın. Torpilli şirketlerin kazancı vergisi bereketi olmaz. Keza torpilli işinde aynı şekilde aldığı maaş haramdır. KPSS cıkardılar fakat oradan işe giren çalışan sayısı çok az, her şey mülakatla dönüyor. Feto gitti mi evet gitti fakat adam ideolojisi bizzat devm ettirildi.
Sevgili Cakır24,
2001 krizinde Faktoring şirketlerinin neler yaptığını gördün, tamam eyvallah.
Ancak benim takip ettiğim ve hisselerini portfoyde bulundurduğum iki Faktoring Hissesi var.
Biri LİDFA, diğeri ULUFA.
LİDFA Haziran 2014'te, ULUFA ise 2021'de halka açıldı.
Bunların 2001 de neler yaptığını gördüğün dönem geçeli 24 sene olmuş.
Bence kafayı değiştirmek daha doğrusu yenilemek lazım.
ULUFA ve LİDFA dedik.
ULUFA hem 1 TL. nakit kar payı hem de %304.4 Bedelsiz açıkladı.
LİDFA ise %90 Bedelsiz. ( Artırılacak 502.524.000- TL. sermayenin tamamının finansal tablolarda yer alan olağanüstü yedeklerden karşılanması.)
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1433083
Eğer bu olağanüstü yedeklerdeki 502 Milyonu nakit kar payı olarak verseydi,hisse başına brüt 89.9 kuruş verecekti, onun yerine %90 bedelsiz veriyor.
Bu hesaplamadaki brüt 89.9 TL. nin %15'i vergi kalan 76.41 kuruşu net alacaktık.
Şimdi soru şu, bu alacağımız nakit kar payı ile elimizdeki toplam hissenin %90 ı kadar yeni hisse alabilirmiydik..?
Bence alamazdık, bu %90 bedelsizin SPK onayı gelene kadar belki 4 ay geçecek, hisse fiyatı kimbilir kaça cıkacaktı.
Şirket, ortağının kuruş kaybetmemesi için elinden geleni yapmış, diye düşünüyorum.
LİDFA'nın 2024 son biançosunda,
https://bigpara.hurriyet.com.tr/bors...ktoring-detay/
Toplam ödenmiş sermayesi 558 Milyon TL.
2024 yılı net kar'ı 657 Milyon TL. ( HBK 1.17 TL.)
Halka açıklık oranı %41.12
2 Mayıs 2025 Cuma günü kapanış fiyatı 3.53 TL. buna göre hissenin piyasa değeri 1.97 MİLYAR TL.
Özsermayesi 1.91 MİLYAR TL.
LİDFA gibi Faktoring şirketleri, kullandıkları sermayeyi nitelikli yatırımcılara 3 ay - 3 yıl arasında borçlanarak elde ederler, dolayısıyle bilançodaki en büyük harcama kalemi, bu borçlanmanın finans maaliyetidir.
Bir an için hiç borçlanmadığını, tüm işleri öz sermayesi ile götürdüğünde karlılığı bir düşünün.
Ulufa'nın bedelsiz onayı 2 ay geçmesine rağmen hala gelmedi sizce bu normal mi? Sonuçta yapılacak işlem bedelli değil bedelsiz...
Bilançoyu bahane edip taban yaptırdılar tabandaki lot sayısına bakarsak yarın da devam edecekmiş gibi duruyor. Cümleten geçmiş olsun.
Ses yok, şirketin havasını aldılar bu bilançoyla. Ne yapmak istiyorlar ben de çözemedim.
İkinci çamoluk vakası gibi. Birisi malı satsın diye miydi bunca tantana, yok temettü, yok, bedelsiz, yok geri alım… işi bilseniz bir spiker mi hıriker mi ne ise onla anlaşır yukarı çekip vururdunuz. Ne yaptığı belli değil. Bu da yalan oldu. Hiç mi dürüst insana rastlamaz şu bistte insan.
Herkes sattı sanırım.
Sanmam.
Ben satmadım mesela.
Gelen ilk çeyrek kar'ı 110 Milyon TL.
133.5 Milyon sermaye ile kazanılmıs ilk çeyrek kar'ı 110 Milyon TL.
Geçen sene ilk çeyrek kar'ı 145 Milyon TL. idi yanılmıyorsam.
Bu gelen kar düşük bulunmuş olabilir ancak piyasa koşulları hala ULUFA'nın lehine gelişiyor.
Bu ekonomik koşullar ve başta ki çete değişmediği sürece karlılık artarak devam edecektir.
Benim düşüncem bu. Ne ULUFA'yı ne de LİDFA'yı satmam.
Bedelsiz onayı nihayet geldi.
https://spk.gov.tr/data/682e1cff8f95...13/2025-31.pdf
Bedelsiz Pay Alma Hakkı Kullanım Başlangıç Tarihi 27.05.2025
https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1441823
Yeni açılış fiyatı: 3.62
Artık tabelada da en ucuz görünen fucktoring oldu.🫢
Fucktörlemeye devam.
İstemeyen Bankalara gitsin, son 3 yıllık bilançosunu götürsün, 3 hafta beklesin, eğer kara listede değilse ( ki tümü nerdeyse kara listede )
Normal kredi faizinin 10 puan üzerinden kredisini alsın.
Ellerini tutan mı var.
Faktoring şirketleri, müşterisi olan şirketlere krediyi aynı gün veriyor.
Çek'i ya da senedi getir tamam.
Asıl tefeci olan bankalar olmasa, müşteri faktöringi niye seçsin ?
LİDFA mesela, %90 bedelsiz açıkladı, şirketin ortağına toplam ödemesi 500 Milyon TL. civarında, Şirketin 2025 yılı kar'ı 1 Milyarı aşacak,ortağına ödediğinin iki katını bir yılda kazanacak.
Bankalara, KCHOL'e, EREGL'iye bir bak, ne kazanmış, ortağına ne vermiş.
Bunlar kötü şirketler demiyoruz, paranı kazanan şirketlere koy, konjonktüre göre hareket et diyoruz.
ULUFA ortağına hem %304.49 bedelsiz hem de 1 TL. nakit kar payı dağıtıyor.
Ekonomi kötüleştikçe faktöring kazançları artıyor, gelecek 3 sene de bu durum devam eder diye düşünüyorum.
Bu çete giderse belki değişir diyeceğim de inanan olmayacak.
Bana mı yazdınız anlaşılmıyor.
Benim için isterse kumarhane işletsin, isterse şeytana borç versin, insani değerleri alenen ihlal etmediği, işini yasal ve şeffaf olarak yaptığı sürece sorun yok, bütün sistem böyle, bundan muaf şirket yok, faiz hassasiyeti olan zaten sermaye piyasalarında ne işim var diye muhakemesini kendisi yapsın.
Burada konuşulacak asıl konu faizler artarken mi düşme eğilimindeyken mi bu işi yapan şirketler büyüme atağına kalkmalı. Konkordato lafları bir taraftan, KGF diğer taraftan gelişmeleri nasıl okumalı. Bunlara ilişkin görüş ve tezlerim var. X’te muhattap aradım bulamadım. Konuşacak konu çok var yoksa.
Senin için yazmadım Ravi, genel olarak anlaşılmayan konulara dokunmak istedim sadece.
Bu şirketlerin büyüme atağına kalkmasına hiç gerek yok bence, bu şirketler, nitelikli yatırımcılara borçlanarak temin ettikleri sermayeyi her geçen gün daha fazla kendi öz sermayelerini kullanarak yapmaya uğraşıyor bence.
Faktöringler için büyümek demek belki daha çok borçlanmak ve daha fazla müşteriye ulaşmak demek se eğer,bu anlamda önlerinde bir engel yok, yabancı paraya ihtiyaçları yok.
Ben LİDFA'yı Haziran 2014'te halka açıldığı günden beri her gün takip ettim. O tarihten bu yana gerek ekonomide gerek iç siyasette o kadar çok şey yaşandı ki saymakla bitmez ama şirket taş gibi duruyor ve büyümeye devam ediyor.
LİDFA ve ULUFA'nın bu sermaye artışlarından sonra bence yapmaları gereken, hisselerinin piyasa değerini yükseltmeye çalışmak olmalı.
Bunun da tek yolu ortaklarına ciddi oranlarda nakit kar payı ödemektir.
Bunu yapacaklardır, çünkü hisse fiyatının yükselmesi ellerindeki kağıtların da değerlenmesi demek.
Tınaz doğrudan yazımı alıntılayarak yazdığın için bana yazdığını düşündüm doğal olarak. Bir, şey gözden kaçıyor. Ulufa son 1 sene zaten oldukça agresif büyüyen bir şirketti, şube sayısı hatırı sayılır adetlerde arttı, onun için agresif büyümeye gerek yok demek için biraz geç oldu. Düzeyli ve faydalı bir tartışma ortamı olacağını kestirsem bir kaç kelam etmek isterdim, zira bu konu önemli.
Araziyi oradan yol geçmeden almak lazım..
ulufa nın son bilançosundaki kar azalması sorunlu krediler için karşılık olarak ayırdığı 800 milyondan dolayıdır diye yazılan bir yazı okudum.Bunun gerçekliği ne kadar,bu 800 milyon doğru mu bu paranın ne kadarı batıkdır bu konuda bilgi verebilecek bir forumdaş var mı.Son düşüşüne baktım da bu ulufa ucuz kaldı diye düşünerek biraz maliyet yaptım ,yapmaya da devam etmeyi düşünüyorum.Lidfa baya hareketli, buna da sıra gelir elbet.Neticede bu şirketler bir nevi iplikçi nedim le aynı işi yapmıyor mu.:))))))))
düşük beklentili kar yüzünden 4.17 den düşmüş. 3.60 fiyatı var. bundan 0,25 temettüyü de çıkartırsak 3,35 yapıyor. LİDFA'ya göre çok ucuz kaldı ama LİDFA belli bir hedefe kitlenmiş durumda. bunda o yok sanki.
halka açıklık %24'e düşmüş görünüyor KAP'ta. Hiç söylemiyorsunuz :drunk:
Yarın düzeltirler muhtemelen.
Tam da yazdığım gibi, temettü, bedelsiz, geri alacağım bak valla ilanı, hepsi bir şeyi gösteriyor. Yalnız iyi sapladılar bunca yıllık tecrübeli bizlere. Bu kadar şişirilenden şüphe duymamak pek akıl karı değildi.
Keşke bizi utandırsaydı ama mal ortada.
Sanırım bir süre buralar ilgi azalması nedeniyle oldukça sessiz kalacak. Üstelik bunu da Bistin en yüksek oranlı temettülerinden birini verirken, üstelik temettü veren tek faktoring şirketi olurken ve bunu da iki senedir bir alışkanlıkmış gibi gösterirken yapacak. Bütün bunlar bist için bile tuhaf. Nasıl bir oyun kurulmuş.