Originally Posted by
yarasa
Konka için bilançosu açıklandığında diğerlerini görmeden en iyisi diyebilirim diye yazmışız. Bilançolar büyük ölçüde tamamlandı . Basında ve diğer medyada finans uzmanlarınca kabul gören kriterlere göre konkanın bilançosunu yine diğer iyi bilançolu şirketlerle karşılaştıralım.Bu kriterleri de, esas faal. ,net kâr ve favök marjları ile özsermaye,aktif,esas faaliyet kârı,favök ,net satışlar ve net kâr büyümeleri olarak ele alalım. Bu kriterlere ilave başka karşılaştırmalarda yapılabilir ,zamanı olan yapsın ama bence bu kadar fazla rakama boğulmaya gerek yok. Ben sadece kısaca 4 kriter + fk ya bakarım .4 kriterim ise brüt kâr marjı, net kâr marjı,net satışlar ve özkaynaklar büyümesidir.
Bu 9 kritere göre en iyisini seçip yatırım yapacağımıza göre kriterler yakın olabilir, bunun sonunda 10. kriter olarak f/k kriterinide unutmayalım.
En kârlı bazı sanayi şirketleri arasında 10 Kritere göre yaptığım karşılaştırmalarda Konka alkaya göre 6/4 ,Sasaya göre 8/2,çemtaşa ve acsele göre 7/3 kriter olarak öndedir ve nerden bakılırsa bakılsın 1 numaralı bilançoya sahiptir .2 . sırada alka gelmektedir.Atladığım ve daha iyi bir bilanço varsa buraya yazılabilir ve ona göre sıralamayı değiştirebiliriz.
Alka kemikleşmiş takasıyla oturmuş bir hisse olduğu için borsa performansı daha iyidir. Bana görede zaten kıl payı bir farkla 2. sıradadır. Bundan sonrada iyi olacaktır.
Konka ise bu 1 nolu bilançoya rağmen kötü bir performans sergilemiştir. Bunun bir çok nedeni vardır ama zamanla bu bilançonun da değerini bulacağını tahmin ediyorum.