Yağmur ve karın önemi ayrıdır. Karın kapladığı ekinlerin baharda çatırdayarak nasıl yemyeşil fışkırdığını gördünüz mü?
Printable View
Yağmur ve karın önemi ayrıdır. Karın kapladığı ekinlerin baharda çatırdayarak nasıl yemyeşil fışkırdığını gördünüz mü?
Hallere, manavlara düşecek sebze meyvenin sadece fiyatı değil parlaklığı, lezzeti de kara bağlıdır.
- Kar olmasa biteriz biz hocam; ama herkeste bir çalım, bir çalım...
- Kar ve yağmur olmasa ekmek bulamayız, ekmek!
- Bak şu çay, bir yudum alıyorum ve şu simit, ısırıyorum, yağışa bağlı.
- Sonra ben, ben, ben... Sen kimsin?
- Hocam, düşündüm de iyi ki kar, yağmur gibi tabii olaylara insan müdahale edemiyor ha!
- Mesela güneşin doğmasına müdahale edebilseler inanın üzerimize güneş doğmaz!
- Hocam, dün nar yedik çocuklarla. Böyle bir lezzet, şekil, ambalaj... Muhteşem!
- O kadar tanecik nasıl öyle mükemmel sıralanmış o ambalajın içine.
- Çarşıdan aldım bir tane, eve geldim bin tane!
- İnsan imalatı olsa o nar, parayla alamazsın.
- Ben bir Diyarbakırlı olarak karpuza dikkatinizi çekmek istiyorum. Yav bu karpuz, su fıçısı! Tam da en çok su ihtiyacımızın olduğu yaz mevsiminde çıkıyor.
- Yanına peynir yaratılmış.
- Muhteşem ikilileri sayıyorum: Çay-simit, bunu en fakirimiz bile bilir. Karpuz-peyniri arkadaş söyledi. Başka ne vardı ya? Vardı da aklıma gelmedi.
Günaydın... MSCI'de 01.12.2021 benzerliğini masama alıyorum. Bugün MSCI'de grafikte dikey mavi çizgiyle işaretli bar yapılabilir: https://invst.ly/x5g18 19,38 kapanan MSCI'nin bu benzerliğe göre 20,00 üzerine kalıcı yerleşmesini umuyorum.
BİST 100'de 1700'den 2100'e 400 puanlık bir ralli gerçekleşti. dünkü 100 puanlık sert düzeltme sonrası bugünden itibaren 400 puanlık bir yükselişle 2400'e ulaşılmasını bekliyorum. 2400 üstünde çok hızlı hareketlerle BİST 100 yeni zirvelere varacaktır, diye umuyorum (Rakamlar kabacadır. Bu BİST yorumunu yukarıdaki MSCI benzerliğini baz alarak yaptım.) Longlarımı tutacağım, BİST 100'de 1920 stop kaydıyla.
Arkadaşlar, bugün çok mutluyum. Bir kelimenin anlamına verilen uygunsuz bir örnek cümlenin Türkçe Sözlük'ten kaldırılmasına dair dilekçe vermiştim Türk Dil Kurumuna. İsteğim yerinde görülmüş.
"'Öpüşürken, kokuşurken çıkageldi kocası...' 'Kokuşmak' kelimesinin anlamına örnek olarak verilen, saf zihinleri bulandıracak bu cümleyi https://sozluk.gov.tr 'den çıkarırsanız çok seviniriz. Saygılar..."
Dilekçeme Türk Dil Kurumu tarafından verilen cevap:
"Türkçe Sözlük'te geçen "kokuşmak" maddesinin 3. anlamındaki örneğe itiraz edilmiştir. Anlam ve örnek ilgili kolda değerlendirilmiş ve Türkçe Sözlük'ten çıkarılmasına karar verilmiştir."
İyi dileklerimizle.
Dow'da bu akşamdan itibaren yükseliş başlayabilir, Dow 35,000 üstüne kalıcı olarak yerleşebilir. Bugün Dow grafikte dikey mavi çizgiyle işaretli 02.12.2021 barını yapabilir ve dünya hisse senedi piyasaları da olumlu bir sürece girebilir: https://invst.ly/x69hr
BİST 100'de satışlar karşılanıyor gibi bir his var içimde.
Çok uzun süredir BİST'te long olduğum için long olmak müzminleşti bende.
Geriye dönüp baktığımda şayet günlük alım satımcı olsaydım bu dev dalgalarda bu acemilikle çoktan batmış olacağımı düşünüyorum.
Evet, insan ister istemez dev hareketlere bakıp iç geçiriyor.
Bu piyasalardan hakkıyla anlayanlara gerçekten bu piyasalarda para dağıtıyorlar, ama hakkıyla anlayanlara.
Vade seçimi ve yarı nakitte kalabilmek çok önemli.
Şortçular sofradan kalksa artık. 16-17.00 barlarında BİST alınırsa yarın güzel bir gün olabilir.
Böyle satış yağmurlarında "Malımı elimden almaya çalışıyorlar!" düşüncesi beni bazen zarar ettirmiş, bazen kurtarmıştır. Şimdi yine o düşünce içindeyim.
Beklemenin sonbaharı hatırlatan ve insanı büyüten bir yanı var. Beklemek, sonunda kimse gelmeyecek olsa da beklemek.
Ve yanmak beklemenin içinde.
Şiir oldu, beğeninize:
ZAMAN İÇİNDE
Beklemek
Bir insanın ayak sesini
Bir çocuğun gülüşünü
Bir şarkının başlamasını
Beklemek
Sonunda gelen olmayacak olsa da
Beklemek
Yanmak zaman içinde
BİST düşeceği zaman sabah 09.30'dan akşama kadar devre kesici çalışsın, yükseleceği zaman çalışmasın bence.
Şiire dalmışım, izleyemedim ekranı, unutmuşum. Açtım ki "Devre kesici çalıştı." yazısı geçiyor televizyon ekranının altından.
Şortçular yemeği yedi, suyu içti, tatlıyı da yediler hepsinin üstüne. Artık kalkarlar sofradan zahir.
Öyle sanıyorum ki bıktırıcı satış dalgalarının sonuna geldik. Ne yükselişlerden ne düşüşlerden istifade edebildik.
BİST 100 eskiden 80 binken %5 düştü mü 4 bin puan ederdi. Şimdi 200 binden %5 düşüyor, 10 bin puan ediyor... Benim mi matematiğim zayıf?
"Profesyoneller bile borsada 10 bin puan yanılabilir!" sözünü biz BİST 100 evvelki yıl 80 binken söylerdik.
BİST 100'ün 240 bin olduğunu varsayalım, bu sözü şöyle güncellememiz lazım:" Profesyoneller bile borsada 30 bin puan yanılabilir."
Yalnız şöyle bir gariplik hissediyorum. Evet BİST düştü, ama yukarıya çıkıp düşüyor. Bir ay önce BİST'i alan biri zararda değil.
Tek abi tekrar bir sepet yapma zamanı gelince bu sefer denüşük bir sepet yapıp hiç bakmıycam ekrana
Demekki havaya girip insanın kendisini günlük al satçı sanmaması lazım.
Tek abi zaman çabuk geçiyor ve borsada fırsatlar hiç bitmiyor...
Yeni sepet için fırsat kolluycam
Önceki ay kârı realize etmediğime pişman etmişti BİST beni, şimdi realize edersem pişman edeceği aklıma gelip gelip duruyor. (Evet, değişik biriyim.)
Nasip bu işler tek abi,ne kadar rızkın varsa o kadar.
Sen realize edersin endekis döner, pişman olursun.
realize etmezsin, bu sefer de daha fazla düşer kâr erir yine pişman olursun.
Borsa pişmanlıktır :)
Abi, aslında bize resimdeki adamın dinginliğinden lazım... Şiirim Bozkurt abimin şahsında kendim ve forumdaşlarım için:
EGO
Kitap okudular
Ve insanı dinlemeyi öğrendiler
Ego oldu
Mücadelede yenik düşen
https://i.hizliresim.com/e40bhc6.jpg
BİST 100'de, 1800 stop kaydıyla, senaryom: https://invst.ly/x7af0
Yeni sözler söylemek için gelmedim. Sahaflardaki eski kitapların arasında oturur gibi oturuyorum yerimde. Hafif bir güneş ışığı vuruyor mekâna, tozuyor kitaplar.
Zaman öyle yavaş akıyor ki ve öyle donmuş ki gülümseyen gözlerin yâdımda... Değişiyor caddeler, arabalar, giyim kuşam... Sen yıllar sonra bile aynı yaştasın....