Hcm Eylül ayı size göre geçmiş mi?
Hcm takvimi size hatırlatmak isterim;Bugün 2 Ekim...
Saygılar/Başarılar....
Printable View
Hisse fiyatı hakkında da bir yorum da yapmadım....
Sektör öncü verilerinin böyle gelmesi durumunda 3 ve 4 çeyrek bilançoları kayıp bilançolar olabilir mi diye sordum...
Bunda gücenecek/ kırılacak/ bozulacak ne var anlamadım?
Saygılar/Başarılar....
Bu Sabancıların hangi hissesini aldıysam zarar ettim, Akçansa hariç. Onda da 10 yıllık lot altı hissem var, getiri oranı %16000
Merhabalar,
Tarih konusunda haklısınız hocam ona karşı zıt bir ifadem olmadı diye düşünüyorum. Sadece şunu ilave etmek istemiştim ben naçizane geçmiş ve bugünün verisinden ziyade gelecek projeksiyonu daha etkili olabilir. Bugün ve yakın geçmiş için zaten tüketim oldukça olumsuz hemfikiriz. Ancak bazen 2 çeyrek öncesinden pozisyonlar oldukça değişebiliyor.
Ki yorumumun tamamını paylaşmamışsınız, ayrıca ilettim tekrar belirteyim belki de siz haklısınız uzunca bir süre böyle de devam edebilir. Yorum farkı diyelim.
İlaveten diğer yorumlarınızı üstüme alınmadım ama ben kırıcı olduysam yine de affola,
Saygılar,
Sn Planner
Tofaş markası Bridgestone lastik kullanıyor yanılıyormuyum?
Google da öyle gördüm...
Eğer doğru ise aşağıdaki tablo canınızı sıkabilir....
Sabahki tablonun detaylı versiyonu....
Ben hangi marka araç hangi marka lastiği kullanıyor tam bilmiyorum...
Egea nın Bridgestone Turanza T005 kullandığını google da gördüm...
Saygılar/Başarılar.....
https://i.hizliresim.com/hhvgeau.png
Aynen hocam orijinal ekipmanda Fiat Brissa'dan kullanıyor. Ancak bir çok firma brissa'dan kullanıyor. (Ford, Renault, Toyota, Otokar, Karsan,... vb.)
Direkt tofaş'taki -49% yıllık değişimden ziyade paylaştığınız tablonun üst kısmındaki binek+ticari toplamı -11,6% daha doğruya yakın bir veri olabilir.
Zaten 2024 ilk yarıda 2023'e göre -11% civarı bir düşüş mevcut satış kanallarında. Aynı oran çıkmış gibi görünüyor 2024 eylülde de.
İhracat tarafından da afrika tarafı iyi gidiyordu. Avrupa enf. ve faiz anlamında bir düzelme olursa. O taraf da ciddi destek olabilir.
Yani parametre çok, hayırlısı diyelim.
https://i.hizliresim.com/3jgi1ec.gif
Brisa, yapmış olduğu yatırımların karşılığını alamadan, kriz dönemine girerek, hem yatırımcısına,
hemde şirkete pek faydalı olabilmiş bir senet değil. Bu ortada.
Ayrıca, dolar bazında, dayandığı kanalın altına da sarkarsa,
piyasanın Krizinden "başka" şeyleri de sakladığını düşünmeye başlayabiliriz.
Sn Planner soruyorum size;Hayat pahalılığının bu kadar yüksek olduğu bir dönemde otomobilinizin lastiklerini yenilemek öncelikleriniz arasında kaçıncı sıradadır?
Saygılar/Başarılar....
Sn Planner neden bu soruyu sordum size konunun yabancıları için açıklamama müsade edin ltf ;
Biliyorsunuz Brisa ve/veya lastikçiler için 3 tip müşteri var
1)Sıfır otomobil üreten TR de ki fabrikalar....
2)Otomobilinin lastiğini yenilemek isteyen bireyseller
3)İhracaat
Otomobilinin lastiğini yenilemek isteyen bireyseller toplam pazarın %30 ila 50 sini oluşturuyor..
Tekrar soruyorum size Sn Planner;Bu zor şartlarda mecbur kalmadıkça otomobiliniz lastiğini değiştirirmisiniz?
Saygılar/Başarılar....
Brisa en son yatırımcı sunumunda araç fabrikalarına satış ile lastikçilere giden bizler için yenileme satışları oranı vardı. Yanlış hatırlamıyorsam %70'e 30 gibi bir şeydi ama hangisi 70 hatırlamıyorum
Öncelikle cevabınız için tşkler....
Evet beklediğim ve/veya doğru cevap budur....
Tüketiciler survivor koşullarında erteleyebileceği ihtiyaçları sonuna kadar ötelerler....
Sanırım bu soru cevaplarla neyi anlatmak istediğim net bir şekilde anlaşıldı....
Bu konu anlaşıldı ise bir başka olasılık üzerine tartışmaya varmısınız?
Sn Oralet Osman size bir başka sorum olacak;
1)Yıllardır hangi markayı kullanıyorsunuz?
2)Allah nasip ederse Nisan ayında gene aynı markayı mı alacaksınız?
Saygılar /Başarılar
Yaz kış lastiği olayından bıktığım ve şehir içi araç kullandıpım için 2015 den beridir 9 yıldır 4 mevsim tabir edilen lastiklerden kullanıyorum. 2015 - 2021 arası 6 yıl Michelin, 2021 den bu yana da Goodyear 4 mevsim kullanıyorum.
Goodyear 3 yılını doldurdu ve verimlilik özelliğini de kaybetti, niyetim Lassa nın yeni çıkan ve etiket değerleri (fren mesafesi ve yakıt tüketimi) çok iyi olan hem de elektrikli araçlarda da kullanabilen Revola modeliydi ama erteledim. Nisan ayına kadar almama kararındayım.
Büyükşehirlerde oto kullananlar, aracınızın yol bilgisayarına bakın, ortalama hızınızın 35 km/s civarında olduğunu göreceksiniz.
Ortalama 35 km hız ile giden hepimiz için çok pahalı lastiklere gerek yok. Lassa Greenways de gayet iş görür lastik.
Tercihim Brisa grubuna ait Lassa Revola ya da aynı lastiğin halefi olan Bridgestone T005 almak. Madem şirkete ortağız Brisa ürünü kullanalım.
Daha önce Lassa Miratta kullanmışlığım var ve memnundum. 110 km üzerine hiç çıkmadığım ve makas atarak ani, sert şerit değiştirmeler yapmadığım için bana standart bir lastik fazlasıyla yetiyor.
Evet beklediğim ve/veya bir başka doğru cevap...
Sn Oralet Osman çok standart/ortalama ama bir o kadar da akıllı bir tüketici....
Survivor koşullarında nerelerden kısa bilirim? i kendince araştırmış ve bulmuş....
Hepimiz gibi...
Sn Oralet Osman ın verdiği cevaplardan şu iki sonuca ulaşabilirmiyiz?
Ortalama bir Türk lastik tüketicisi önümüzdeki sene Nisan ayına kadar
1)Lastik talebini öteleyebildiği kadar öteleyecek
2)Lastik standartlarını sorgulayacak mümkünse düşürecek....
Sanırım kısa net ve açıklayacı oldu....
Feyz alacağım itiraz ve/veya katkılarınızı okumaktan memnuniyet duyacağım....
Saygılar/Başarılar.....
Herkese selamlar....
Uygun görürseniz konuyu biraz daha irdelemeye devam edelim....
Sn Oralet Osman bize o kadar güzel bilgiler verdi ki....
Yukarıda alıntıladığım iki cümlesinin sosyo-kültürel açılımını yapmak istiyorum...
Ne zamana kadar talep ötelenmesi olabilir?
İlk etap da bahar gelene kadar....
Yaz bitti ,okullar açıldı mobilite azaldı....
(büyük)Şehir içinde kısa mesafelerde araç kullanımı tekrar yaygınlaştı...
Kabak lastik şehir içini şimdilik idare eder....
Ancak bahar/bayram tatili/yaz ile memleket-yazlık gibi uzun mesafelere yolculuk yapılacak...
Uzun mesafelere de kabak lastikle gitmek riskli...
Saygılar/Başarılar.....
Sadece kabak olarak değerlendirmemek lazım örneğin şu anda aracımdaki Goodyear Vector 2 dört mevsim lastiği 2021 Ocak ayında almıştım, 33 ay olmuş. Diş derinliği hâla güvenli sınırda ancak lastikteki yol tutuşu sağlayan kauçuk zamanla özelliğini yitiriyor ve yol tutuşunu önemli ölçüde kaybediyor, fren mesafesi uzuyor.
Yıllar önce Goodyear Türkiye gn müdürünün röportajını izlemiştim, adam demişti ki "Lastik çok şanssız bir ürün. İnsanlar gömleği, ayakkabısı, gözlüğü eskiyince almaya zevkle giderler ama lastik almaları gerektiğinde söverek giderler yine masraf çıktı diye" :)
Lastiği bırakın garantisi bitmiş araçlarının yağ değişimini bile uzatıyor insanlar, bir kaç ay daha değişmesek ne olacak sanki diye. 15.000 km / 1 yıl periyodunda hangisi önce dolarsa denen bakım aralığında adam 1 yıl dolmasına rağmen 11.000 km yapmışsa yağı değişmiyor artık, zaten az biniyorum 2-3 ay sonra değiştiririm diyenleri okudum ben.
Cidden hayati önem arz etmeyen harcamalar sürekli ertelenmeye başladı.
Benzincide köpük+ su 100 lira olmuş, ben de sadece su tutuyorum artık, köpük jetonu almıyorum.
Sn Oralet Osman....
Brisa/sektör yabancısı bizlere o kadar yerinde ve güzel bilgiler veriyorsunuz ki...
Müsadeniz olursa son gönderinizi Goodyear başlığında da paylaşmak isterim....
Aynı konuyu ordada irdeliyoruz da....
Saygılar/Başarılar....
almayın almayın. ben 1-2 ay içinde 4 yıl dolduğundan alacağım. talep olmasında pazarlık gücümüz olsun. ama fiyatı yerlerde sürünen hissenin bende itibarı yok, başka lastik alacağım.
Sn. Tengri Han hocam selamlar, mesajınızı yeni görüyorum. Bir kaç gündür bilgisayar başına geçemedim. Kusura bakmayın cevap vermemiş gibi olmasın.
Sn. Oralet_Osman zaten benim size vereceğim cevabın aynısını vermişler.
Öncelikler sıralamasında olmazsa olmaz bir tüketim ürünü değil, insanlar çoçuklarının kırtasiye masrafı için bile bu kadar düşündüğü zorlandığı bir ortamda lastiği 1 sene bile bekletseniz olur. Hele ki artık 4 lastik ciddi bir tutara tekabül ediyorken.
Ancak daha önceki görüşümü tekrar yineleyeyim. Sanırım farklı yatırım anlayışı ve methodlarına sahibiz. Ben portföyün büyük bir kısmını bugünkü sektörel verilerden ziyade, ilerleyen süreçte (6ay-1yıl vade) canlanabilecek ve bugün fiyatı oldukça ezilmiş sektörlerin iyi şirketlerini seçmek üzerine yoğunlaşıyorum. ve kendimce belirlediğim vadeden daha kısa sürede görece iyi bir getiri elde ettiysem, hisseye aşık olmadan pozisyon değişimi yapıyorum. Yoksa tutuyorum, ki bazen inandığım bir sektör/hisseyse -50% zararları absorbe edebiliyorum kendi adıma. Bu süre zarfında çok daha iyi bir fırsat görürsem kar/zarar projeksiyonunda kol kesip değişim de yaptığım oluyor. Aslına bakarsanız bu anlamda bizim genel küçük yatırımcı profilinden biraz farklı olduğunu söylemem gerek.
Yani momentum doğrultusunda bir strateji gütmüyorum bu sektör özelinde.
O sebeple güncel veriler ve mevcut tüketim yönelimleri konusunda hemfikiriz. Kısıtlı bir bütçeye sahip kimse evde çocuğunun eşinin yüzünü gülümsetecek bişey almak varken gidip bir makinaya lastik almayı hedeflemez diyeyim. :)
Saygılar benden,
Sn Planner
Kesinlikle yatırım stratejinizi sorgulamak değil amacım....
Ben Brisa için " O YIL BU YIL MI?" diye inceliyorum...
Fiyatı x2 x3 x4 yapacağı yıl bu yıl mı diye incelemekte sorup sorgulamaktayım....
Kişisel kanaatim o yıl bu yıl değil...
Umarım herşey gönlünüzce olur...
Saygılar/Başarılar...
https://i.hizliresim.com/krf3r63.gif
Biz gene insanlığımızı yapalım ve yayınlayalım.
2024/2023/2022/2021 6 aylık bilançolar..
Doyumsuzluk,ihtiras ve ahmaklık güzel bir şey,
yarattığı fırsatlar açısından.
2021 DEN 2024 e , siz öz varlıklarınızı , 1.7 den 16.8 e artırabildiniz mi ? 9,88 kat..
Yada , Borçlarınıza rağmen 5,22 kat büyüyebildiniz mi ?
(doların 6,01 kat artmasına yakın bir değerde kendinizi tutabildiniz mi)
Bu zaman zarfında, amortismanları bir hayli azalmış, tam zamanlı çalışan, oturmuş bir fabrikanız elinizde var mı ?.
Tüm bu gelişmeye rağmen senetlerinizin piyasa fiyatını defter değerinden bile düşük tutup,
kendinize yeni bir kazanç kapısını açık tutabiliyormusunuz.
Siz yorumlayın.
Eğer daha iyiseniz , bu senet sizi fakirleştirir.
Oyyyy bu nasıl bilanço?
--brüt kar marjı belirgin düşmüş...yani maliyeti fiyata yansıtamamış...ciro da %12 düşmüş...yani 1 milyar kadar...
--yine de fena sayılmaz....mevcut fiyatlar gelecek bilançoyu satın almış gibi...
https://i.hizliresim.com/ls9jhnp.gif
Siz ancak, "aklı kıt" olanları kandırırsınız.
Bunun vebali var.. Bunu bilin.
Anlayan anladı.
Son 4 senenin 9 aylıkları karşılaştırmalı.
Daha önce forumda konuştuğumuz gibi hasılat tarafındaki düşüş %11 civarında gelmiş Q3'te. Yani tek marka üzerinden ziyade binek+ticari toplamı üzerinden takip etmek daha doğru bir öngörü sunmakta. Otomotiv sektörünün bu kadar daraldığı ve sıkıştığı bir dönemde çok da yangın yapacak seviyede kötü bir bilanço geldiğini kendi adıma düşünmüyorum. Hele ki iyi bilanço beklenip de kötü gelen şaşırtıcı bilançoları gördükten sonra...
Bilanço sonrası Ahlatçı Yatırım değerlendirme raporu yayınlamış, ilgililer için bilgilendirici olabilir,
Saygılar,
Aksaray ve İzmit fabrikalarına bugüne kadar 372 milyon $ yatırım yapılmış.
Yani lot başına 41,8 tl / lot ve Ahenk içinde çalışan 3618 kişi..
Sağolsunlar bunu bize bugün 80 tl den veriyorlar. Minnettarım.
Faaliyet raporunu okudunuz mu? Tüm satışların yaklaşık %25'i fabrika çıkışı araçlara olurken %75'i bana, sana, vatandaşa yapılıyor.
Metyusanus'a selam olsun..
Teker donuyor artik.
Benim alip da 3 yil bekledigimde fiyat 7 TL idi, artik iki yilda veriyor o parayi temettu olarak.
Yani:
TEKER DONUYOR :)
Mayıs 2020 de dolar 7 tl imiş
Evet dolar bazında kazandırmış
Ama reel enflasyona göre kazandırmış mı asıl ona bakmak lazım