gece ben yazdığım sırada giriliyordu.. benim hesabım yok ama eşimin var, giriş yaptı gece... sabah yine gitmiş...
benim derdim gereksiz abuk subuk panik olmasın, yoksa bana ne...
Printable View
Bende aynı düşünüyorum senden de teyif geldi şimdi..
Hatta ben GARAN a giren o fondan da pireliyim..
Çünkü Yabancılar bankacılık sektörüne yıllarca bir bütün olarak baktılar..
Şu bankada biraz daha fazla diğerinde daha az şeklinde oldu belki ama komple girip çıktılar..
Şimdi bi yabancı fon!! tek bi bankada yüklü alım yapıyor..Ve o günden beri de banka endeks i çekmeye çalışıyor..
Neden ağırlığı en yüksek banka ..Diğer bütün bankalar kötü de GARAN mı iyi bir tek..
Demir fiyatları 750 dolar seviyesinde, daha öncede yazdım 700 dolar altına gelmeden Demir-Çelik endeksi fazla geri gelmez...
Benim korkum dört rakamlı seviyelere kadar sürerler mi...?
Dünyada oluşan enflasyonist baskı ve talep nedeniyle sene sonuna kadar görülmesi çokta zor değil..
2018'de bir dönem (Mart) 600 doları (Temmuda 540 dolar civarı) gördükten sonra 400'ün bir altına kadar sarkmıştı...(sarkma 2020'de oldu, 2 yıl sonra yani)
Ama bu defa farklı bir durum var, ben 650 civarından döner diye düşünüyordum...800'e kadar gidip biraz gevşedi...
Hareketsel davranışı geçmişe çok benziyor gibi gözüküyor ama orta vadeli tepeyi henüz yapmamış olabilirler..
Umarım bir şekilde fiyatı baskılamayı başarabilirler yoksa ana emtialar böyle gittikçe hiç kimse için iyi olmaz..
https://imgyukle.com/f/2021/07/07/QhuYq.png
arca steel endeksi ile eregl (usd) fiyatının 2020 başından beri yüzde % değişimi..
bu grafikte TL yazan yer aslında usd olarak okuyun.. zira steel endeksi usd cinsinden fiyatlanıyor ama grafikte çizdiğinde tl ile geliyor.. o nedenle eregl grafiğini de başka bir değişken (sembol) tanımlayarak usd cinsinden çizdirdim.. yani hem eregl hem steel endeksi dolar cinsinden..
grafik birbirinin nerdeyse karbon kopyası.. hatta son değerler nerdeyse aynı.. dolayısıyla dönemlik endekse etki için hareketler olacaktır ama eregl'ye çok çıktı çok düştü yerine dolar cinsinden bakmak gerekir, ve dünyadaki çelik endenksleri ile beraber.. bence..
Geçen yıl iç piyasada demirin tonu 4-4.5 bindi...
Şimdi 7-7.5 bin.. Bir ara 8 bini de gördü...
demir fiyatları böyleyse bu fiyatlarla nasıl inşaat yapacaklar?
şu bilgi dogru mudur ?
büyük ekonomilerde g-20 gibi düşüşünün yılbaşına göre dünyada bizim dışımızda ekside olan başka endeks yokmuş...
fakir ve hatta sürünen ülkeler.. örnek şekil 1-a'da mr erdoğan yönetiminde Türkiye..
böyle bir ülkede hem araba hem ev almak ücretliler için imkansıza yakın.. amerikalının 1 dolara aldığı arabayı biz zulüm vergileri nedeniyle 2 dolara alıyoruz..
bu sadece bir örnek..
diğer yandan.. çelik fiyatları..
tüm dünya ülkeleri ama özellikle abd çin ve avrupa altyapı yatırımlarını inanılmaz boyutlara getirecekler pandemi sonrası..planlar açıklanıyor.. ev yapılmaz belki ama köprü yapılır baraj yapılır mutlaka bir şeyler yaparlar..altyapı yatırımları nedeniyle çelik talebi dünyada artacak gibi gözüküyor.. hatta bir çok ülke ihracata kısıtlama bile getiriyor kendi projeksiyonlarına göre oluşacak iç talep nedeniyle..eregl özellikle yurtdışı ihracatı da güçlü bir şirket..
7,05 kardemiri kapadım... :(
8,40 shortlar elveda...
dün ilk defa al vermişti sistem...
hislerim daha aşağı diyor ama sisteme uydum...
Daha bir yıl (6-7 ay önce) olmadı bir asma kat işi yaptırmıştım....Şimdi ustadan aynı boyut ve nitelikte iş için tekrar teklif aldım geçen hafta 2 katı fiyat verdi...
Biz katmerli zam yiyiyoruz...
Hem metanın dolar bazında fiyatı artıyor hem de içerde dolar-tl artıyor...
Doları o yüzden içeride mutlaka dizginlemeleri gerekiyor.
Hayal falan değil abi..
Bu iş için kredi mekanizması var..
Bizde sabit faiz vardır..Hele birde geçen seneki gibi zamanlamayı tutturursan.Ohhh misss..
Misal 5 sene evvel çektiğin kredinin bugünkü ödemesi enflasyon ile kuşa dönmüşür..
Ama aldığın evin değeri ve aldığın kirası yada maaşın 2 katına çıkmıştır çoktan..
nerde yaşıyorsun ben bazen anlam vermekte güçlük çekiyorum..
abd ye göre çok daha fakiriz.. kesin..
abd ye göre 2 katı para ödüyoruz araba için.. bu da kesin bilgi..
80 milyonluk ülkede mutlaka araba alanlar var.. ama ücretliler dedik..
bu konuda bir illüzyon içindesin.. ben milletin önemli bir kısmı sürünüyor diyorım sen adeta hayal alemi tasvir ediyorsun..
ülkenin yarısı sürünüyor.. ücret olarak.. itirazın var mı buna mesela ??
an ıtıbarı ıle degmemız gereken ıkı rakam var.........sortculaR İÇİN..150650......LONGCULAR İÇİN 152000....bu sıkısıklaga ragmen
maaşlara da nasıl ayarlar çektikleri belli.. alım gücü ciddi düşüyor.. tl enflasyonunu geçtim bir de usd bazlı enflasyon artmaya başladı..
80 milynluk ülkede mutlaka çok güzel yaşayan var.. ama maaşlı çalışanların önemli bir kısmı asgari ücret.. asgari ücret üstü olanlarda öyle ahım şahım değil.. genel olarak büyük çoğunluk sürünüyor..
Sen ABD yi avrupayı gidip yerinde gördün mü..
Los Angeles in arka sokakları..
New york da brooklyn de 150 senelik dökülen binalarda 1+0 çer çöp içindeki hayatları..
ABD de karavan satışları ? En son oscarlı filmi izledin mi..?
FED niye deli gibi virüs pandemi cart curt u bahane edip para basıyor..?
Fransada sarı yelekliler eylemi neden çıktı..
Orada insanlar aldıkların maaşın yarısını bankaya mı koyuyorlar falan sanıyorsun..
Batı nın başka dinamikleri var
Bizim başka..
Onların avantajları var
Bizim başka..
Şu biz batıyoruz onlar uçuyor
Yada tam tersi ifadeleri bırakmak lazım..Şu ikide bir araba fiyatlarını da karşılaştırmakdan vazgeçin..Hayat arabadan ibaret olmuş ülkede..
ABD de bi mortgage alırsın 10 sene 20 sene ödeyecem diye imanın gevrer..Hemde değişken faizli..
20 sene köpek gibi çalışırsın..
Bizde alırsın 5 sene sonra üstteki durum olur..
Ama bizde de başka dezavantajlar vardır..
Oraları asla ama asla cennet falan sanma..
varank ucan araba yapcaz demiş.:halay:
cennet filan sanmıyoruz.. bizzat abd de yaşadım 8 yıl.. refah seviyesi bizden fersah fersah yüksek.. ortalamada..
neden ortalamada dedim.. zira büyük rakamlar konuşulmaya başlandığında ortalamalar belirleyici olur..her yerde zengin ve fakir var..
abd 340 milyonlukl ülke.. orada da sürünen var..
ama senin sürünenin daha fazla yüzde olarak..
üstelik alım gücün daha düşük..
vergilerimiz daha yüksek..
bunlar realite..
ülkenin yarısı sürünüyor.. belki daha fazlası.. 1-2 milyon veya 10 milyon çok iyi yaşıyordur.. keşke daha fazla olsa.. ama realiteler değişmiyor..
mesela beştepeye veya muğlada yeni yapılan (6 odalısı yıkılıp) 300 odalı yazlık saraya bakarsan biz abd ye göre daha zenginiz.. zira onların beyaz sarayı bizimkinin yanında kulübe gibi kalır..
ama abd halkı daha zengin.. tartışma götürmez..biz daha fakiriz.. tartışma götürmez.. bizde asgari ücret resmen sürünecek seviyede ki nüfusun yarıya yakını bu ücreti alıyor..
Ev temizliği yevmiyesi 250 tl,çalışacak insan bulamıyorum.
İzmir dışı 300 tl + yol+yemek.
Çok çelişkiler var ülkemde.
gundwane bize şunu söyle:
standart bir halk arabası..
ford focus abd de 20 bin dolar..
bizde 40 bin dolar..
20 bin dolar fazladan ödüyoruz.. 170 bin tl.. bugünün parasıyla.. bu zulüm değil mi??
3. dünya ülkelerinde vergi şirketlerden değil harcamalardan alınır...
dolaylı verginin yüksekliği o ülkenin aciziyetini gösteriri...
gelişmiş ve daha demoratik ülkelerde vergi kazançlardan yani şirketlerden alınır...
bizim gibi geri kalmış ülkelerdede benzin sigara içki ötv adı altında harcamalardan alınır...
amerikada vergi kutsaldır...
bizde maliye bakanının iki dudağının arasında hepimiz 442 milyon cengizin silinen vergisini biliyoruz...
Arabadan konuyu açarsan... ben seni çok iyi anladım..
ABD AB otomotivin beşiği..
Çok farklı bi olay..Adamlar sebil otomobil üretiyor..
Don almak la otomobil almanın bir farkı yok..
Adamın kuzeni ABD ye gidiyor hemen altına araba çekince bizim buradaki akrabaları kıskanıyor..
Abi çok iyi yaaa..
Ulan adam gitmiş saati bilmem kaç dolardan asgari ücret milletin ayak işini yapıyor..
150 senelik leş küf nem kokan fuhuşhane benzeri 1+0 35. metre kare bi ODA ya 1000 dolar veriyor..
Ama araba aldı ya..
Burada otis asansörlü alttan ısıtma üstten üfürme 3+1 130 metre kare evlerde yaşayan saf salak akrabalarıda kıskanıyor..
Allah akıl fikir versin..
Şu psikolojiden çıkmak lazım..
Yol medeniyettir. O yoldan gidemeyen medeniyet görmemiş olur.
Araba ihtiyaçtır lüks değil. Eskiden nasıl deve varsa at varsa sımdıde arac var.
Ford abd de ilk arabayı yaptıgında abd liler o günde 1 maaşa araba alıyordu. Bugünde aynı. 10 maasa sıfır lüks 1 2 maasa ikinci el lüks alıyor
Sen hala bindirmeye calısıyorsun oyüzden medeniyet görmemiş cahil yasıyorsun.
Aslında şu soruyu sorman lazım.
Bu kadar fahiş araba fiyatlarına her gün gelen benzin zammına.. ..
Vergisi kaskosu gibi masrafları geçtim..
Sokaklar nasıl oluyorsa sıfır arabada geçilmez durumda..
Bu paraların kaynağı neresi..
Bak almanyaya git hollanda norveç ABD ..İnan bu kadar çeşit bu kadar ambalajı üstünde araçları göremezsin sokaklara..
Ben hollanda da senin 1990 larda kullanmayıp sanayiye jilet olsun diye verdiğin araçları gördüm sokak aralarında..
Ciddi ciddi kullanıyor adamlar..
Abd avrupa 30 metre yere 1000 dolar kira alır ama aynı fiyata arabada verir. Çünkü medeniyetsiz cahil topluma tahammülü yok.
Adamlar işi biliyor.
Sokakta ki sıfır arabanın kaynagı %30 filo şirket aracları %50 tüccar işi bedava krediler vergi vermeyip arabasını sıfırlıyor. Geri kalanda parası olan kesim
gundwane nerde yaşıyorsun demiştim ama gerek kalmadı ? akape hayal dunyasında yaşıyorsun..
yollarda araba olacaktır elbette.. 80 milyonluk ülke..
ben neden pahalı diyorum..
sen de yollarda araba olduğu için demek ki millet sürünmüyor diyorsun.. :kahkah:
araç kiralamadan tut şirketleri için vergi indirimine kadar bir çok avantaj var..parası olan için bir yolunu buluyor..
ben ücretliler diyorum.. cevap veremiyorsun.. millet sürünüyor..
20 bin dolarlık araba 40 bin dolar oluyor Türkiye'de..zulüm.. cevap veremiyorsun.. bu zulüme söyleyecek bir şeyin yok demek ki..
Bizim ülke çok iyi ise bu ülkelerden neden onlar gidip orada yaşamamıza mani oluyorlar vize vs var. Bizim gibi ülkeler neden gelin ülkemize yatırım yapın ve ülkemize gelin, ülkemize yerleşin diye çırpınıyoruz . Gerçekten anlaşılması zor milletiz .:bravo:
Yakın zaman önce başka bir olay daha yaşamıştım onu da anlatayım içimde kalmasın..Daha da uzatmam...
Samimi bir arkadaşım kendisi için ev yaptırmak istedi, iki villa şeklinde birini satmayı düşünüyordu, projelerini hazırladım belediye onay aşamasına kadar geldi..
Projeyi erteledi daha doğrusu iptal etti.., artan maliyetler yüzünden...
Diğer villayı yapıp satsa tüm maliyetini kurtarabilir belki...
Ama o riske de girmedi, son emlak fiyat endeksinde konut fiyatları ciddi artış gösteriyor..Ve satışlarda azaldı...
Çevremden gördüğüm büyük projeler ve kentsel dönüşüm hariç piyasa çok aktif değil....Kentsel dönüşümde büyük oranda verilen destekler ve deprem riski olan yapıların yenilenmesi yüzünden......
Bu iktidar ülkeyi 20 yıldır inşaat endeksli büyüttü, şimdi faizler konusunda deli olmalarının ana nedeni de bu..Eğer kendilerine ait bir 100 milyar dolarları varsa yapsınlar tabi.
Kamu bankalarından geçen yıl ucuza verilen krediler ne kadar zarara neden oldu-olacak acaba...onu bile bilmiyoruz..
Şimdi yeniden yapısal önlemler demeye başladılar, 20 yıldır ciddi anlamda işe yarar hangi yapısal önlemler yapıldı.
abd linin kişi başı geliri 60 bin dolar..
senin ki 7000-8000 dolar..
arada 7-8 kat fark var..
üstelik abd li arabayı senin yarı fiyatına alıyor..
bu demektir ki Türkiye de araba fiyatlarında ve vergilendirmede zulüm var..halkı özellikle ücretli kesim sürünüyor...
padişah hikayesi var.. çok ünlü.. padişah ve köprü.. sanırım gundwane bunu okumalı.. bilmiyorsa.. o fıkradaki vatandaşlardan olmamak lazım..
Kimsenin süründüğü falan yok..
AKP li falan da değilim..
Yafta yapıştırmayın hemen tanımadığınız insanlara..
Demiyorsun ki 20.000 dolarlık aracı 40.000 e nasıl alıyorlar..neden fiyatı 2 katı diyorsun..O da güzel..:)
O araç 20.000 dolar olsun sen otoparkdan çıkamazsın zaten trafik orada başlar..:oleyo:
Neyse kafalar bi yere aşırı şartlanmış durumda..
Şu insanlar aç sürünüyor efendim fakirlik diz boyu edebiyatından hakkaten baydım..
İşin ilginci en çok bunu dillendiren de en zenginler ..işi en tıkırında olan..en cebinden balya balya para taşan..
10.000 tl ye tekne turuna çıkar yediği ahtapottan bahseder ..
Sonra evde saçla yapımı falan arka bahçede tavuk mu yetiştirsek de yumurtalarını falan öyle.....:oleyo:
ayhh aman...
discretus..şu son yazını sana yakıştıramadım..
ABD neden 60.000 dolarda bizde 7-8.000 dolar..
Bir kere o rakamı 1 e 1 karşılaştırman lazım..
Bizde 3000 tl asgari ücretten yıllık min 36.000 tl eder..
Biraz eli yüzü tutan bir işte çalışıyorsan zaten 60 70.000 tl yi çok rahat geçersin..
neyse diyorum ya kafalar şartlanmış..
tamam çok fakiriz..
eee viop ne olur..
tekne turu filan demişşin...ahtapotlu menüden bahsetmişssin.. amaaaaa..
viskide içerler .. söylemeyi unutmuşsun...yalılarında boğaza karşı yudumlarlar.. hahahaaa..
bu viski ve boğaz hikayesini de çok duydum yandaş basında.. ülkenin ne kadar süper olduğunu ifade etmek için çok kullanırlar..sen de örneklerde kullan.. hatta son yasaklarda migroslarda kuyruk bile olmuştu içki almak için..