Bazı hisselerde ortağız gibi. Bu sene hisseleri dörde çıkardım biri bu diğeri tombul kuş, hayırlısı bakalım.
Printable View
Bilanço açıklama tarihinden bilgisi olan var mı?
Günlük pasta verebilecek varmı?
Re× dostum senı burada da gordum naten aldınmı 12 aylık ne zaman gelır.bu fıatdan alsam .mı.saglıklar dılerım.ytd.
uzun süredir elimde tuttuğum hisseler ile vedalaştım, gerçekten güzel kazanç oldu.
ama dünyada enerji problemleri devam ettiği için kardeş kuruluşu margün'den hisse aldım.
inşallah doğru karardır.
Gece gelen bilançoyu sabah kısa süreli inceleyebildim.Bundan iyisi can sağlığı. Bilançonun bir cümle ile özeti bana göre esas faaliyet karının 1 yılda 85 mn dan 508 mn .a 6 kat artmasıdır.668 mn Yatırım faal. karını dışarda bırakarak bunu vurgulayabilirim.508 mn karın 126 mn uda müteahhitlik karı olup enerji karı kadar önemli olduğu görülüyor.
Gerisini yatırımcıların ve piyasanın takdirine bırakıyorum.
https://www.trthaber.com/haber/dunya...iz-657390.html
Naten Avrupada daha çok iş yapacak gibi görünüyor.
Aşağı doğru sürmeye başladılar. Tepki gelmedikçe veriyorlar. Bakalım alım nereden gelicek.
SM-A705FN cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
tüm naten ortaklarına selam
syn yarasa,aklıma takılan bir konu oldu size sormak istedim,cevaplarsanız sevinirim,tabloda da işaretlediğim elektrik satış maliyetleri bana biraz fazla göründü,satış miktarına göre bu rakam çok değil mi,bu kadar maliyet rakamı için sebep ne olabilir,sonuçta hammadde alıp üretim yapan bir işletme değil bu,ana kaynak güneş ve hammadde bedava gibi bişey,tesis kurulurken veya alınırken masraf tamam anlaşılır,taahhüt tarafındaki maliyette anlaşılır normal ama bir ges işletilirken bu kadar masraf ? nasıl yorumlamamız lazım bunu,açıkçası burası kafama takılıyor, beni ve varsa merak eden diğer ortakları aydınlatırsanız memnun olurum,tşkler..
https://i.hizliresim.com/e54i7ff.png
Öncelikle aleyküm selam acemiliğimden dolayı özür dilerim şu şekilde düşünüyorum; Üretim firmalarında işçiler için katlanılan maliyetler, kullanılan elektrikler, sular, kiralanmış yerler ayrı bir gider hesabında takip edilmek yerine üretilen ürünün maliyetine dahil edilerek muhasebeleştirilir. Üretim gerçekleştikten sonra üretilmiş olan maddelerin saklanması, korunması, paketlenmesi gibi harcamalar da üretim hesaplarında takip edilir ve Satılan Malın Maliyeti olarak dönem sonunda karşımıza çıkar. Dolayısıyle işleyiş olarak bütün bu giderler ayrı bir gider hesabında izlenmiş olsaydı sizin de düşündüğünüz gibi Satılan Malın Maliyeti çok düşük çıkacaktı. Sonuç olarak Maliyet çok güzel görünüyor tabloda bence.
Sn. different
Haklısınız bende bilmiyordum , araştırdım.Raporda açıklanmamış bu giderler.Ancak Galata wind raporundan baktım (66,Sf),bu giderler : üretim giderleri(bakım ,onarım dağıtım sistem),amortisman, sigorta gideri, danışmanlık,personel ,güvenlik giderlerini kapsayabiliyor.
Naten raporu 62. sayfada 423 mn maliyetin 110 u elektrik santral gideri diyor 151-110 =41 mnu amortisman vs olabilir. 110u santral elektrik gideri alsak 110:225= 0,48 elektrik üretim brüt kar marjı çıkar.
Netice olarak 2020 de elektrik B. kar marjı %62.5
taahhüt '' % 22 iken
2021 de elektrik b. kar marjı % 33 e düşmüş ama buna karşılık müteahhit karlılığı % 317 ye çıkması bana göre çok sevindiricidir. Bu müteahhitlikte çok iyi bir orandır . Bu oran önceleri 10-15 idi. Natenin bu alanda çok yoğun işler yapacağını bu bilançodaki 397 mn luk müt. cirosundanda görebiliriz.
Benim bu konuda anladığım bu. Umarım sorunuzu doğru cevaplamışımdır.
çok teşekkür ederim bizim için zahmet edip araştırmışsınız emeğinize sağlık,bana göre de mevcut bilanço bile çok güzel,bu yüzden uzun zaman sonra hisse alma imkanı buldum ve bunu seçtim,hem sektörün geleceği parlak hem şirketin rasyoları çok uygun,inşallah düşüncelerimizi yanıltacak bişeyler yaşanmaz,özellikle size de sorduğum konu iyileştirilebilirse,yani elektik satışındaki kar marjı yükseltilir ve belli bir orana oturtulabilirse (yüzde 60 gibi),dövize dayalı borçluluk biraz azaltılabilirse (bunu sağlayacak yeterli nakiti var),bir de az çok demeden kar dağıtımı yapmayı benimserse,geleceğin egeeni olarak görüyorum bu şirketi,patronun karakteri ve yatırımcıya bakış açısı da çok önemli tabi..inşiallah şu an dünyada yaşanan kriz ortamı bir an evvel son bulur ve naten bize güzel kazançlar yaşatır,yaşatacağına inanıyorum..
https://www.haber365.com.tr/epdk-muj...slandi-h275631
Naten grubunu ve biz yatırımcılarını ilgilendiren son derece önemli bir haber EPDK dan geldi
Bakalım naten grubunun bu haberle ilgili düşünceleri neler olacak .
Sanıyorum kapasite artışları şirket tarafından değerlendirilecektir.
Diğer santral sahipleri ve yeni yatırımcılardan dolayı oluşacak iş hacmi, naten grubu için çok yeni iş imkanları yaratacaktır.
Faaliyet raporu 17. sayfada naten grubu şirketlerin yapacağı işler ,şirket bazında belirtilmiştir.Kafa karışıklığını gidermek için buraya da alıyorum. Daha öncede bir çok kez belirtmiş olduğum gibi, şirketlerin iş alanları ayrılmış ve buda faaliyet raporunda yer almıştır.
''Naturel Enerji, yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren, müşterileri ve kendisi adına arazi tipi ve
hibrit güneş enerjisi santralleri proje geliştirme ve kurulumu gerçekleştiren bir Güneş Enerjisi yatırımcısı ve
EPC şirketidir. Şirket bünyesinde Lisanssız Elektrik Üretimi mevzuatı altında geliştirilmiş ve inşa edilmiş 88
adet, Lisanslı Elektrik Üretimi mevzuatı altında 1adet Güneş Enerjisi Santrali bulunmaktadır.
Naturel Enerji, bağlı ve dolaylı bağlı ortaklıkları ile enerji sektöründe çok geniş bir yelpazede hizmetler sunmaktadır.
Bu bağlamda, Naturel Enerji’nin bağlı ortaklığı olan Esenboğa Elektrik Üretim A.Ş. endüstriyel
çatılarda GES projesi geliştirme ve anahtar teslim kurulum hizmeti vermektedir.
Bunun yanı sıra, NaturelEnerji’nin dolaylı bağlı ortaklığı olan Margün Enerji yurtdışı arenada GES proje geliştirme ve anahtar teslimi
kurulum hizmeti vermektedir.
Naturel Enerji’nin dolaylı bağlı ortaklığı olan Angora Elektrik A.Ş. grup
bünyesinde mevcut tüm güneş enerjisi santrallerinin işletme ve bakım yükümlülüğünü üstlenmekle birlikte
uzmanlık sahası olan bu hizmetleri grup dışı yatırımcılara da sunmaktadır.
Şirketin faaliyet konusu esas sözleşmesinin 3. maddesinde “Şirket, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik
üretmek amacıyla; elektrik üretim santralleri kurulması, kurulan santrallerin işletilmesi, üretilen elektrik
enerjisinin ticareti ile iştigal eder.†şeklinde belirtilmektedir. Şirket fiili olarak müşterilerine ve sermayesinin
tamamına sahip olduğu şirketler aracılığı ile kendisine anahtar teslim enerji santralleri kurmaktadır.''
syn yarasa,bilgilendirme ve yorumlar için tşkler,sizce natenin yeni yatırımlara girmesi şu aşamada doğru olur mu,henüz daha önce almış olduğu 105 mv yatırımın inşasına başlanmadı sanırım,oraya epey bi para harcanacak,yeterince borcu da var,yeni santraller için daha fazla borçlanması hisse fiyatlarını nasıl etkiler acaba,aslında temettü vermese dağıtılabilecek karı sermayeye ekleyip yatırıma yönelse daha iyi olur gibi
Sn. different
Naten grubunun döviz borçları var ama santral gelirleride dövizle.Benim hesabıma göre normalde döviz borçlarının bir kısmını kapattığı için döviz gelirinin daha fazla olması gerekirdi .Son bilançoda esas faaliyet (enerjiden gelen) karı 73 ama diğer gideri buraya yazdığı için 110 alıyorum.buna ait fin. gideri 133 mn. Yani gelirden fazla görünüyor.
Normalde şirket son derece tabiri caizse sağlamcı yönetiliyor.Daima gelirleri borcundan daha fazla olmuştur.Fakat son dönem eldeki parayı dövizde değerlendirdiği için , geliri o yönde kazanmayı tercih etmiş ve borç ödemeyi ertelemiş gördüğüm kadarıyla.
Ve şirket elindeki yaklaşık 1.3 milyar paranın yarısını yeniden bilindiği gibi döviz kor. mev.ta değerlendirmeyi tercih etmiştir.
Şirketin en büyük ve en önemli özelliği ,hiç bir zaman riske girmeden iş yapmasıdır. O yüzden şahsen içim rahattır.
Ellerindeki para ve imkanlar nasıl optimum değerlendirilir. Bunu çok iyi biliyorlar.
Bu son kararlarıda en güzel şekilde değerlendireceklerdir.
Bunların finansmanı ise , alacakları ve yapacakları işlerden çıkacaktır. Kapasite artışı için ne düşünürler bilmem ama işin müteahhitlik kısmında 5 milyar dolarlık işin % 5-10 u bile alınabilirse çok süper olacaktır.
file:///C:/Users/Hp/Downloads/Yat_r_mc_%20Sunumu%20TR%20-%20Final.pdf
Naten Grubu ile ilgili geleceğe dair çok güzel bir sunum.
Kapta yayınlanan sunuma göre,
2028 yılına kadar GES kapasitesi 118 mw tan 1423 mw a çıkacak tahmini var
Yaklaşık 2500 mw. GES EPC alınması planlanıyor.
Naten grubunun bu hedefleri gerçekleştirmesi temennimizdir.
Bu güzel sunum ve hedefler için yönetime tebrikler ve başarılar diliyorum.
----------------------------------------------------------------------------------
Yazılarım , bu forumdaki hisseleri diğer yatırımcılarla karşılıklı görüşlerle inceleyerek fikir alış verişinde bulunmak amacıyladır.
Bu sebeple, buradaki yazılar al sat önerisi olmayıp, bu amaçla alınıp kullanılmamalıdır.
Fiyat aynı kalacaksa, 5000 MW olsa ne yazar. Bir yılda 100% kapatise arttı, bana yansıması esen de eksi naten de dolar bazında eksi yazdık.Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Haklısınız fiyat aynı kalırsa bir anlamı yok. Ama bana natenin önünde büyük işler ve fırsatlar var gibi geliyor.
Şirket ilk halka arzından itibaren baktığımızda, şu an en güçlü konumundadır.Ve sanırım gücünün farkında olarak, büyük bir azim, kararlılık ve kendine güvenle bu sunumu yaptılar.
Böyle bir sunum bana göre laf olsun diye yapılmaz. Ve bunu her şirkette yapamaz.
Şirket bu gün itibarıyle bir yerlere gelmiştir.Ve şu an moladan çıkma zamanıdır.
Naten grubun, bu sunumun istikametinde ve rehberliğinde çok daha büyük hedeflere ulaşması için herşey hazırdır.
Avrupaya gideceğiz dediler gittiler. Ve daha önce telaffuz edilen Amerikada sunumda hedef olarak özellikle belirtilmiştir.
Burda ben şahsen şirketin çok kararlı olduğunu görüyorum. Bunlar benim şirket hakkında samimi düşüncelerimdir.
Fiyat konusuna dönersek, eğer ki düşündüklerimde yanılmıyorsam, fiyatlarla ilgili de bir endişem olmaması gerekir.
Ama borsada fiyatlar ne zaman oluşur, gerçekten bende bilmiyorum, burada bir süre daha beklemek istiyorum.
ortak ben de sizinle aynı düşünüyorum,bugün gönderilen sunumdaki bilgiler de gerçekten çok güzel,ama hisse fiyatına hiç etkisi olmadı bu da ilginç,ben bu hissede yeniyim gerçi geçmiş bir yıla baktığımda da çok güzel kaplar gelmiş onlar da pek etki etmemiş,bunu hissenin 6 tl den arz olup 50 liralara kadar çıkmış olmasına bağlıyorum,ne kadar sürer bilmem ama tüm bu güzel haberleri tekrardan fiyatlayacaktır mutlaka
smartg halka arz ediliyormuş,güneş paneli üreten bir şirket,şirketin piyasa değeri açılıştan 2 milyar üzerinde,bunu görünce aklıma geldi,bizim naten kasadaki nakdini üç kuruş faizde tutacağına panel üretimi için fabrika yapsa ya,işin mühendislik kısmına da el atsa hem maliyetler çok düşer,hem satış yapar para kazanır,bu yenilenebilir enerji işi ilerde dedikleri gibi hız kazanırsa ihracattan da büyük kazançlar sağlayabilir,ki sadece kendi yapacağı işler için bile üretim yapsa faizden alacağının kat kat fazlasını kazanır,zaten mühendislik tarafı için 10 milyonluk bir şirkette kurulmuştu sanırım,altyapı da hazır,gerçekten büyüme konusunda samimilerse işin her bölümüne el atmaları gerekir
hissenin topiği bomboş,pek yazan eden yok,bu şirkete yatırım yapan kişi çok az demek ki
her neyse,bugün sektördeki diğer şirketlerin durumu nasıldır diye araştırma yaparken bir şirketin web sitesinde(karye) şirketin günlük,aylık ve yıllık gelir tablosunu gösteren bir sayaç gördüm çok hoşuma gitti,hatta epey bi süre de izledim,sonra keşke bizde de olsa böyle bir sayaç diye düşündüm ve şirkete mail attım bu konuda,inşallah değerlendirmeye alırlar,böyle bişey yapsalar kendi adıma söylüyorum ben hisse fiyatlarını değil de bu sayacı izlerim,hem gelir hem üretim miktarını anlık izlemek bana hisse fiyatını izlemekten daha fazla zevk verir,hem de bilanço hakkında önceden fikir edinmiş oluruz,bu fikri beğenen diğer ortaklarımız da şirkete yazarsa daha etkili olur uygulamaya alırlar diye düşünüyorum
MARGÜN--ESEN--NATEN arasındaki farkı biri gösterebilir mi?...
aralarında bir fark olması gerekmiyor,bence bu sorun edilecek bir konu değil,herkes şirketlerden ortaklığı ölçüsünde payını alacak,margün halka arz edilmeseydi karının tamamı esene kalacaktı,şimdi ise yüzde 75 i esenin olacak,fiyat kazanç etkisi de ona göre olacak farkeden bişey yok,bu grup büyümek ve yatırım için dış kaynak ihtiyacından dolayı ya borçlanacak ya da şirketlerin bir kısım hissesini satmak zorunda kalacaktı,ikinci yolu tercih etmiş,yeter ki patron büyüme ve yatırım konusunda samimi olsun,art niyetli işlere kalkışmasın önemli olan o
piyasa değerleri:
naten: 1.62
esen.: 1.91
magen:3.65 milyon TL
toplam piyasa değeri: 7.18
ciro:
naten: 623
esen: 555
magen: 508
ama gurubun toplam cirosu 623+555+508 değil
gurubun toplam cirosu sadece:623
BİST in en baba şirketlerinin piyasa değerinin ortalamatını alalım cirolarının iki katını geçmez...haydi bunlara 3 katını verelim...
toplam değer en fazla naten in değeri olur..
esen+margün yoktan var edilmiştir....
Matruska diyorlar bunlara
SM-A505F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
bu topiğe yazan eden yok dedik ama bu akşam 3 ayrı kişi yazdı üçü de şirketi kötülemeye ve karalamaya yönelik laf sokucu yazılar,jimseye haklı haksız demiyorum herkesin kendi fikri ama madem şirketi beğenmiyorsunuz,ortada bi katakulli olduğunu düşünüyorsunuz,öyleyse neden bu hissedesiniz,ben olsam hiç bulaşmam bile,borsada 450 den fazla şirket var bu üç tane güvenmediğim şirkete neden mahkum olayım,ya da elinizde bu hisse yoksa neden burada yazma gereği duyuyorsunuz,ilginç
Yazdığım zerre kötü niyet taşımıyor emin olun.. hatta bence önümüzdeki senelerin en çok prim yapacak sektörü yenilenebilir enerji..
Ancak matematik sorusu gibi 3 bilinmeyenli denklem mevcut.. finansalları da birbiri içine geçmiş durumda.. sadece naten halka açık olsaydı şuan fiyatı kontrolmatik ile aynı ayarda olurdu bence..
M2102J20SG cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kontrolmatik 108 tepesinden 45 lere düştükten sonra yaklaşık 1 yıl 50 -70 arası fiyatlandı.Bu süre içinde Kontrolmatik başlığına günlerce yazan olmazdı .Ben ve bir kaç arkadaş ise aralıkla da olsa bu sürede devamlı olumlu yazılar yazdık.
Şirketin yaptığı ve yapacağı işleri duyurmaya çalıştık .Şirketin teknolojik anlamda büyük işler planladığını ,tüm zamanların en büyük şirketi olduğunu ya da olacağını falan.
Yazılarımız çokta önemsenmemiş olabilir. Benim için bu bir sorun değildir.
Halbuki şirket çok güzel bir sunum yapmıştı .Şimdi natenin yaptığı harika sunum gibi.Natenin sunumunu şimdi nerdeyse kimsenin okumadığı gibi o sunumda araya gitmişti.
Ancak ne zamanki info menkul, şirketle ilgil bir rapor ve 220 tl fiyat verdi ondan sonra şirketin farkına varıldı ve yatırımcılar için değerli hale geldi.
Milletimizde okuma alışkanlığı olmadığı söylenen bir gerçektir.Bu tabiiki herhalde borsada da böyledir.
Natenle ve tabiiki diğer şirketlerle de ilgili yatırımcıların daha iyi inceleme yapmaları kendileri için iyi olacaktır. Ve tabiiki matruşka ile ilgili o kadar yazdıklarımız ve özellikle sunum okunmamış ya da anlaşılmamıştır.
O zaman şirketlerle ilgili bu düşüncede olanlar ,çok samimi söylüyorum hisseden uzak durmalı çünkü şüphe, korku ve stresle borsada yatırım yapılmaz.
yekdem den geçen yıl kazanmış olduğu 105 mv nin tesisleri faaliyete geçse fiyatlama da değişir,yeni gelişme lazım hisse için,en son 30 mv lik iki tesis için belirlenen yer seçimi yetkili kurum tarafından onaylanmıştır diye haber gelmiş ama üstünden iki aydan fazla zaman geçmiş,eğer inşa işi başlatılmışsa bugünlerde bitmek üzere olması gerekir,bunlar da portfoye eklendiğinde kurulu güç 148 mv olacak,elektrikten beklenen muhtemel gelir 30 milyon dolara çıkıyor,sene sonu hedef diğer tesislerin de kurulmasıyla birlikte 220 mv,bu seneki ihalelerden alınması muhtemel tesisler hariç mevcut rakamlar bile muazzam,bunlar az buz şeyler değil,ortalama büyüklükte bir barajın üretim gücü 50 mv civarında ,bu şirket orta vade bahsettiği (500 mv) hedefleri gerçekleştirebilirse ortaya koca bir dev çıkacak,inşaat tarafı hariç üstelik,henüz piyasanın bunun farkında olduğunu sanmıyorum,ama en önemli nokta her şirkette olduğu gibi patronun samimiyeti tabi ki,büyüme,üretim ve paylaşma harici işlere bulaşmazsa bu şirket parlayan bir yıldız olacak inşallah,benim şirket hakkındaki inancım budur herkes kendi araştırmasını değerlendirmesini kendi yapmalı tabi ki