Bayarya icin 1 gw ile başlayıp talebe göre 5 gw ye çıkmayı düşünüyorlarmis...
Kontrolmatik bünyesindeki pomega nin hedefi 3 gw....buna mukabil ciro beklentisi 500 m usd...yuzde 10 kar marji mevcut sektörde...
Printable View
Bayarya icin 1 gw ile başlayıp talebe göre 5 gw ye çıkmayı düşünüyorlarmis...
Kontrolmatik bünyesindeki pomega nin hedefi 3 gw....buna mukabil ciro beklentisi 500 m usd...yuzde 10 kar marji mevcut sektörde...
Buradan hareketle 1 Gw için 170 milyon dolar..
5 Gw için 850 milyon dolar ciro düsünülebilir mi?
Rekabet de düşünülürse yılda 60-70 milyon dolar muhtemel kâr tahmin edilebilir mi?
Not : Tübekâr abem sevinsin, ben mezara kadar deel, pazara kadar ortaklık niyetindeyim :)
2 gündür tövbekar pek iyi değil... dün cumadan sonra bugün de sabahtan beri çiftçilikle iştigal ediyorum. resmen bütün eklemlerim ağrımaya başladı... çiftçilik de köylülük de zor zenaat...
kendi adıma ALARK ile ilgili kaygım pek yok. kısmetimiz olsaydı şimdiye kadar çoktan 10 dolar olmuş olurdu. özellikle yükselmiyor ki değiştirmek için bir çaba içine girmeyeyim...
Geçtiğimiz haftalarda bazı şirketlerin bilanço ve faaliyet raporlarına biraz alıcı gözü ile baktım...ileriye dönük bile olsa otur oturduğun yerde diyorum kendi kendime... iç piyasada işlerin pek iyi olmadığı söylenmekte. dış piyasanın da pek farklı olacağını düşünemiyorum. hoş olsa bile kurların geleceği ile ilgili veriler ihracatçı şirketleri zorlayabilir...
sn bridger illüzyon fikrimi biraz yanlış anlamış... illüzyon bizim algılarımızda... hangi kara bakacağımıza şaşırdık, önümüzdeki dönem ülkedeki şirketler nasıl olur bilmem ama ALARKO biraz temettü miktarını artıraydı iyi olacaktı. çiftçi adama para lazım. sn irmik ne diyordu reel piyasada kazanıp sermaye piyasasında batırmak mıydı. biz de sermaye piyasasında kazandıklarımızı reel piyasada yeriz olur biter... bir de ne alırsak ne koyarsak en küçük ALARK yatırımcısının portföyü artsın ... bak seneye onun adına hesap açayım da Genel Kurula birlikte gelelim... en küçük hissedar namını kimseye kaptırmayalım bari... bakarsın ALARK Tarım biraz yaş sebze meyve biraz kuru meyve gönderir mama olarak :)
mühim not mezara kadar bile değil bila nihaye ortak mı olacağız bu şekilde... babadan oğula şirket ortaklığı fena da durmuyor hani :)
Üstadım 2023 kasım ayında biraz kazma kürek ile uğraştım.
Belimin ağrısı hâlâ geçmedi.
Ben artık köylüyüm ama Kadıköy'lüyüm.
Artık klavyem kazma, bilancolar kürek... be yaa..!
:)
Internette dolaşırken rastladım...
Bakalım bu genel kurulda gelişmelerle ilgili detay bilgi verecekler mi?
.
https://www.alarkoventures.com/tr
.
yanlış bir kaç gün önce belim ağrıyordu ama iki gündür galiba her yerim ağrıdığı halde belim ağrımıyor. yakında patates çapasına başlayacağım zaten ( madem temettü yok biraz ürün hasadı yapalım), biraz da bal kabağı ekeyim bari...
ne diyorsun bu en küçük genel kurul ortağı işine... tantana eden olur ise en tabi hakkı genel kurula katılma deriz :)
Kendi adınıza asaleten mahdumunuz adına vekaleten iştirakiniz pek münasiptir üstâdım...
:)
https://www.dunya.com/is-dunyasi/bil...-haberi-725390
Bilançosunu yönetemeyen 2027’yi göremeyecek
.....
Şirketlerin finansman maliyetlerini karşılaması çok zorâ€
Böyle bir dönemde finansmana erişimin çok kolay olmadığını vurgulayan Aran, “Maliyetler de çok yüksek, herhangi bir iş alanında bu maliyetleri karşılayacak bir kârlılıkta söz konusu değil. O nedenle finansmana erişimin daha kısıtlı daha dikkatli kullanılması gereken bir dönemde ben işbirlikleri ve ortaklıkların da çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.
Bakin arkadaslar bir arkadaşınız bir dostunuz olarak söylüyorum. Lütfen kulak verin. Borsa oyun yeri degildir. Yatırım yeridir. Onun icin lütfen butun servetinizi buraya yatırmayın. Ve ihtiyaciniz olmayan para ile yatırım yapin. Ben borsaya 33 yılımı verdim. Bir dost bir büyük olarak uyarıyorum. Bir çok arkadas 3 günde yada 3 ayda kazanmak istiyor. Olmaz arkadaslar olmaz. Sen kazanacaksında TRİLYON BAĞLAYAN ADAM’MI KAYBEDECEK.Burası kolay para kazanma yeri degil. Bunu aklınızdan çıkartın. Yıllarım geçti. Şimdiki aklım ve bilgim olsaydı ne yapardım biliyormusunuz. İhtiyacim olmayan küçük küçük paralar ile kaliteli ve cok pirim yapmamış sirketlere yatırım yapardım. Gidin kaliteli ve cok primlenmemis sirketlere ufak ufak alarak yatırım yapın. Bende şimdi bu şekilde yapıyorum. Tabi bütün hisselerde kazanmak mümkün olmuyor. O zaman ne yapacaksınız sepet yapacaksınız. Kaliteli ve gelecegi olan sektör hisselerine yatırım yapacaksınız.Sepetinizde hisseler olsun ve diger TL veya dolar altın gibi enstrümanlarda olsun. Kısacası büyük baronların yaptığı gibi her zaman satacak kadar malınız alacak kadarda paranız bulunsun. Bazı forumlarda bazen yazarım burda da bazen yazarım Benim bir sözüm var bu sözüm kulaginiza küpe olsun. "Birçok insan korkuda değerine, coşkuda ederine bakmaz" ya alır,yada satar. Sizlere demem o ki neyi ne kadardan aldığınıza dikkat edin. Ucuz olanı alın pahalı olanı satın. Hatırlayın Pandemi başladığında THY 12 TL diye hatırlıyorum ve ucuz oldugunu bircok insan biliyordu ama almaya cesaret edemedi. Yine iyi hatırlıyorum Türkiye nin en büyük bankalarından garanti bankası 8 TL'den 6.5 TL'ye düştü bedavanın bedavası idi kaç kişi aldı ve bekledi. Şimdi ne oldu THY 300 TL GARANTİ 85 TL Onun için yatırım yaptığım hisselerde paramın tamamı ile ettigim karı hisse olarak bırakır ana paramı cekerim ve gider faiz içermeyen enstrümanlarda NAKİT TL-ALTINDA TUTARIM. Borsa düşüş trendine girdiğinde elimde olmayan ve değerinin altına düşen kaliteli gelecek vadeden hisseleri alır beklerim bu döngüyü yıllardır bu şekilde sürdürüyorum. Bilen icin borsa DARPHANEDİR. Aç gözlü olmayın ve hırs yapmayın emin olun kazanırsınız.Okuyun araştırın öğrenin analiz yapın. Başkasından dinleyerek yatırım yapmayın. Bundan yıllar önce borsada belli başlı 3-5 cakal vardı . Şimdi binlerce çakal var. Emeğinize paranıza acımazlar. Birde şunu söylemek isterimki hangi hisseyi ucuzda alsanız aklınızda olan değere ne sürede ulaşacağını hiç bir zaman bilemeyiz.Onu patron, ve kaptan bilir,bizler sadece yolcuyuz.
sn. Adalet; :)
Bizde alarko maliyeti 2 tl altinda
Thy maliyeti de 12 lira 20 kuruş... :he:
Kelepirciyiz anlayacağınız...
Ancak gordüğünüz kelepir varsa paylasırsaniz pek hayra geçer.
Tabii yatirim tavsiyesi olarak almayız.
İnce eleyip sık dokur, ona gore degerlendiririz...
Simdiden tesekkurler.
Herkese merhaba, forumu uzun zamandır takip eden bir yatırımcıyım. Ondan daha da uzun süredir Alarko yatırımcısıyım ve şirket portfoyumun en buyuk 2. pozisyonu. Tövbekar Beyefendi kadar olmasam da lotlarımın cogunu eski fiyatla 4-6 araligindan toplamis, sirketi de iyi kotu tanıyan birisiyim. Alarko son 1 yildir sosyal medyada cok dikkat ceken, takip edilen ve cogunlukla elestirilen bir sirket oldu. Bu populerlikte, Twitter camiasında iyi bilinen ve 2019-2020 yıllarından beri Alarkoyu takip eden Barış Yılmaz Bey gibi çok takipçili hesapların rolu buyuk.
Şirket üst yönetimi ile ilgili eleştiriler: 2022 son çeyreğiyle ilgili beklenenden düşük kar beklentisi paylaşan CFO son 1.5 yıldır yerle bir ediliyor. Aslında Alarko yönetimi daha Ayhan Bey zamanlarından temkinli bir yönetimdi, kurucularının nakit dengesini cam topa benzettigi anektodu hepiniz duymuşsunuzdur. Eski CEO ciddi kar marjini koruyamayacagi ihalelere ve sektorlere sogukkanlı yaklasan öncelikle saglamci birisiydi. Sirketin de böyle bir kültürü var. Biz o seneye aslında 2.75-3 milyar kar hedefiyle başlamış ve her ceyrekten sonra yönetim gıdım gıdım kar guidance'ini yükseltmişti. Son çeyrek webinerinde CFO yine temkinli yaklaşımla 8-8.5 milyar gibi bir hedef verince sonrasında yaşanan her düşüşte adamcağız çarmıha gerilen bir figüre dönüştü. Piyasadaki fiyat hareketleri ve dönemsel spekülasyon aslinda her hissede var ama yankı odasından çıkamayan her birey bu konuyu bence saçma bir şekilde CFO ile ilişkilendiriyor. Aslında 2022'deki efsane kari ve 0 lanan dolar borcunu ortaya çıkaran dinamik de yine bu CFO ve ekibinin hedge stratejisiydi, adama efsane gözüyle bakmamız gerekiyor belki de :) Bence temeldeki sorun, küçük yatırımcının bu guidance'ları fazla ciddiye alması ve dar zaman perspeftifiyle beklenen guidance in fiyata yansımasına fazla odaklanması. Arkadaslar, bu guidancelar çok gevşek ve anlık beklentiler, kosullar degisir, muhasebe teknikleri değişir, yönetim degisir vs vs. Bence sorun, insanların bu guidanceları ve takip ettikleri webinerler, TV yayınları, dergi söyleşileri gibi alanlardan yakaladiklarini adeta bir insider bilgi gibi görmeleri ve karsiligini kısa sürede almak istemeleri. Benim sahsi yaklasimim, bu guidancelarin yönü ve uzun vade stratejisi baglaminda ne anlam ifade ettigi. Sürekli artan bir guidance var mi ya da söyleside uzun zamandir bekledigimiz batarya isi çözülmüş mü buna bakarım sadece. Aksi takdirde, CEO nun bir TV ye cikmasi, dergiye konusmasi ciddi baglayici hale gelecek ve iletisimi ciddi anlamda filtreleyecektir. Gelelim CEO'nun Subat ayındaki webinerde EM'den ciddi bir etki beklemiyorum demesine. Burada konusmasinda kesin ve ciddi bir teyit olarak söyler gibi konusmuyor adam, ihtimallere dayali konusuyor gibi daha çok. Belki de fazla iyimser konusmak istiyor bilmiyoruz, ama sonucta EM uygulanması goruntuyu biraz degistirdi. Öte yandan EM'siz gerceklesen kar, CEO nun verdigi rakamlara yakın. Ben o bilgiye insider bilgi gibi yaklasmadigim icin cok önemsememiştim ama insanlar gercekten cok duygusal yaklasti, kandirildiklarini söylediler, bilanconun gidisatina ve sirketin hikayesine pek de bakmadilar.
Barış Yılmaz Bey ve etrafindakiler cok tecrübeli ve iyi kazandiklarinin düşündüğüm yatırımcılar. Başarılarını da veri takibiyle sık sık ilişkilendiriyorlar. Ancak ben farklı düşünüyorum. Bence ortaya çıkmış verinin artık bir önemi yok, siz takip etseniz de etmeseniz de herkesin bildigi bir bilgi o artık. Bence Barış Bey in bu alişkanligi yanliş yorumlaniyor. Adam verileri her gün takip ettigi icin kazanmiyor, kazandigi hisseleri dogru sectigi icin kazaniyor. Bu sirketlerin önemli bir kısmı da zaten verileri takip edilebilir kurumsal ve basarili sirketler oluyor. Yanılsama bununla ilgili. Dolayisiyla, CEO nun bir kac cümlesini yakalayip bunun üzerine insanlar bir kazanma stratejisi belirlemis oldular. Ben de Baris Bey'den cok faydalandim ama bu cogunlugun yaklastigi sekilde olmadı. Durum beklendigi gibi gerceklesmeyince bir kısmı Alarko'yu satmış oldu. Bence her küçük yatırımcı, bilgi asimetrisinde dezavantajlı oldugunu peşinen kabul edip, yatırım süresini alabildigince uzun tutmalı. Orta ve kısa vade fiyat beklentilerini bu yüzden yanlış buluyorum.
Tarım: Tarım hepimizin ailesinden yakinlarindan bildigi bir alan aslinda. Cok verimli topraklara sahip bir sehirde aile büyüklerimin 150-200 dönüm tarlası var ve bildigim kadariyla 50 yıldır traktör var. Buna ragmen bu tarla bir türlü ciddi bir kazanc saglamadı. Cünkü tarım büyük ölçekte yapıldıgında kar getirebilen ve teknolojinin nispeten diger sektörlere göre henüz cok angaje olmadıgı bakir bir alan. Alarko bence bunu gördü ve TR'nin malesef nüfus yapısıyla da ilgili olarak düşük gelirli emek gücünü kullanmak istedi. Eger bu ise ölçek ekonomisi katarsaniz ve ülkenin sahip oldugu Jeotermal kaynaklar gibi (ya da Kazakistandaki Dogal gaz tesvikleri gibi) 1.6 kat verim saglayan faktörleri katarsaniz gayet de iyi bir yatırıma dönüşüyor. Kazakistan zaten pastayı en az 2 ye katlamış oldu ve adreslenebilir pazarı coğrafi olarak müthiş arttırmış oldu. Tabii ki bilemeyiz ama ben artık Alarko'nun bu 2 ülkeyle de sınırla kalmayacağını, 2030 sonrası Hindistan(10 yıla Çini geçebileceği söyleniyor), Bangladeş, Nijerya havzası gibi çok nüfuslu alanlara yakın ülkelerde en az TR ve Kazakistan büyüklüğünde tarım yatırımı yapacağını öngörüyorum (Tövbekar abi gibi benim de kücük bir alarko yatırımcım var, o yüzden 2030 ları 2040 ları düşünmeden uyuyamıyorum). Bu konuda aslinda en cok hosuma giden CEO'nun, pazar fiyatını belirleyebilecegimiz seviyede olacagız demeci oldu ki bu müthis önemli bir guidance eger başarılabilirse. Planlandığı gibi çok kazanamasak ta, en azından kadın işgücüne verilmiş müthiş bir destek olarak düşüneceğim Tarım yatırımını. (Alarkonun amiral gemisi olan termik santralini karbon temize çıkaracak bir sektör oldugunu ve belki de büyüdükce domates kadar karbon sertifikasi satarak da kar edebilecegini hesap etmek lazım)
Havacılık: Kordsa yatırımım nedeniyle havacılıga biraz aşinayım. Boeing, 2019 dan beri üretim kalitesi ve tasarım hataları kaynaklı problemler nedeniyle sertifikasyon otoritesiyle başı dertte ve üretim kapasitesi hala cok kısıtlı. Airbus nispeten iyi gitse de pandeminin getirdiği durma nedeniyle alt yüklenicileri hala istenen hıza ulaşamadığı için üretim kapasitesini genişletemiyor. Duopol olan marketin her iki üreticisinde de ciddi backloglar olustu. Diger taraftan dijitallesen dünyada kargo ihtiyacları ciddi anlamda arttırmaya devam ediyor. BOE ve Airbus, artan havayolları taleplerine cevap vermek istese de kargo ihtiyaçları uzun bir süre daha artarak devam edecek. Bu yüzden, eskiyen veya yakıt dezavantajı nedeniyle filolardan çıkan geniş gövdeli uçakların kargo uçak dönüşümüne girmesi son derece mantıklı. Öte yandan, ülkemizde TAI, THY, Pegasus, Bayraktar vb sirketlerde havacılıkta yetişmiş ciddi bir mavi ve beyaz yaka personel bulunuyor. Havacılıkta güçlü yanıbaşımızda Katar, BAE, Suud vs körfez ülkeleri de var ve bunların bu işleri yapacak kadroları yok, bize oralardan da iş geleceğini tahmin ediyorum. Bu kapsamda, havacılık yatırımının henüz kapasitesini ve beklentilerini cok net bilemiyoruz ama yine doğru ve ülkemize uygun bir alan oldugünu düşünüyorum.
Batarya: Bu alanı çok bilmiyorum ve biraz trend bir sektör oldugu icin mesafeliyim ancak, Alarko yönetimi sektör dönüşümünü en iyi bilen dinamik bir ekip, gerekli fizibiliteyi yaptıklarını varsayıyorum.
Enerji: Elektrik fiyatlarındaki ciddi sübvansiyon 1-2 aya bitecek ve PTF lerin serbest piyasasında avantajlı olacağımızı düşünüyorum. Alarko Hikayesini başlatan termik santral, doğru yönetilen hedge yapısı ve teknolojisiyle bir süre daha holdingin amiral gemisi olmayı sürdürecektir. Twitterda yine temel analiz, iktisat ve sektörel bilgileri cok begenilen bazi hesapların dile getirdiği Konya Dagitimin 11 yılı kalmis gibi yaklasimlari da fazla karamsar buluyorum. Konya'yı Alarko'dan alirlarsa uzun yıllara dayanan büyük bir birikimin kaybolacagı ve sonunda esas hizmet alan ve para ödeyen vatandasin zararlı cikacagindan hareketle sag duyum bu konuda karamsar olmanın mantıklı da olmadıgını söylüyor. Ki Osman Özen Bey, sektörden birisi olarak paylaştığı yorumlarda, Alarko'nun Konyayı bu kez daha karlı bir sekilde alacağini tahmin ettigini paylaştı. İlk anlaşmanın oldugu yıllarda düşük dolar döneminde anlaşmış, sonraki dolar rallilerinin kazandığı TL ile göğüslemek zorunda kalmıştı.
Neyse fazla uzattım. Genel olarak, bu forumdaki ve sosyal medyadaki şirketin iletişim kazalarıyla ilgili algılara katılmıyorum, yanlış yaklaşıldığını düşünüyorum. Yeni yatırım alanları ile kısa ve orta vade değil uzun vadeye odaklanıyorum.
sn whisperer
itibar dışında belirteyim dedim. güzel yazıydı gerçekten bu ALARK tahtacısının işi zor... bir kaç saik eksik kalmış gibi. ama kendi düşüncelerimi derli toplu okuduğumu zannettim biraz. benimkiler kadar çalakalem değiller gerçi...
bu minik ALARKO yatırımcısı benimkinden minik mi?
var mısınız önümüzdeki yıllarda bir genel kurula onların da katılmasına...
sn british
şirket gerçekten farklılaşıyor. paylaşımları ne şekilde ediniyorsunuz bilmem ama sn nowayout ( dikkat dikkat gören duyan bilen yok mu nerededir diye) ile birleştiğinizde piyasanın tozunu attırırsınız:)
sn Whısperer;
MERAM'ın sözleşmesi bittiğinde öyle büyük bir varlık tabanı alacağı olacak ki onu her babayiğit ödeyemez.
Ayrıca araziyi çok iyi bilen bir ekibi de var.
En iyi fiyatı yine MERAM verebilir. Diye düşünüyorum...
sn. British;
Alarko malümunuz, eskiden pilci de idi.. BEREC markası ile Gaziosmanpaşa-Bayrampaşa arasında bir muhite adını da vermişlerdi.. Şimdi bilançolarda gözüken EYÜP ARSASI da o fabrikanın bakiyesidir..
Alkalin piller çıkınca gerekli dönüşümü sağlayamayıp piyasadan çakilmişlerdi..
Keşke şimdi pil teknolojilerine tekrardan katılabilseler...
sn. Tübekar abem, nova üstadım iki yıldır yok... herhalde internet olmayan bir muhite gitti.... ya da bizden o kadar bezmiş ki...... :vk::vk::vk:
Sadece günlük aracı kurum dağılımına baksak %4-5 gitmiştir dersin ama 2 haftadır olduğu gibi yine yerinde saydı. Hiçbir şekilde 118i geçirtmiyorlar, şu 17 milyon lotun akıbeti bir an önce belli olsa da önümüze baksak yoksa 1 ileri 2 geri endeksin bile gerisinde kalmaya devam edeceğiz.
Ben onlarin diye hatirliyordum.
Yazınız üzerine baktım .
Baska bir musevi aileye aitmiş.
1990'lı yillarda bile piller uretilirdi istanbulda.
Berec, pilma, ...
Ithalat serbest değil, ne üretirsen satıyorsun
Yerli imalatlar ithalat yasaginin arkasina saklanmiş, vasıfsız ürünler piyasaya hakim.
Turgut Özal ithalat sınırlamalarını gevşettikçe yerli üreticiler ya kalitelerini artırıp ithal malla mücadele edebildiler, ya da piyasadan çekildiler.
Pilciler kalite artiramadilar....
Yeni sera sirketi satin alinmis
Bu alinan nata tarim ile miracle tarim ayni firma galiba...
https://www.emineltarim.com/tr/refer...eskisehir.html
https://miracleserakent.com/yatirim-modelimiz/
2 milyar usd den bahşedilmiş
Bağlı Ortaklığımız Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi; ana faaliyet konusu jeotermal enerjiye dayalı seracılık olan Nata Tarım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi'nin 15.050.000,00 TL nominal değerli 15.050.000 adet hissesinin tamamını (%100) 20.285.000,00 USD karşılığı Türk Lirası bedelle 07.05.2024 tarihi itibarıyla devralmıştır.
Hisseleri devralınan Nata Tarım Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi; Eskişehir ili Mahmudiye ilçesinde bulunan 10.000,00 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak işletme ruhsatına, söz konusu işletme ruhsatına bağlı olarak 5 adet kuyunun işletme hakkına ve Eskişehir ili Mahmudiye ilçesinde yaklaşık 120.600,00 m2 yüzölçümlü kısmında sera kurulu olan toplamda 193.791,98 m2 yüzölçümlü taşınmaza sahiptir.
Kamuoyuna duyurulur.
..........
Mahmudiyede 2200 dönüm arazi daha önce alınmıştı.
Şimdi 121 dönümünde sera olan 194 dönüm daha yer satın alınmış
İlave olarak DEV 10.000 hetar jeotermal kaynak işletme ruhsatı ve 5 adet jeotermal kuyu da alınmış oldu...
Diye anladım....
bugüne kadar seracılık ve tarım için alınan arazilerin büyüklüğü ve edinim maliyetlerini kap'tan toplayıp derleyen bir çalışma var mı?
Sayın Tovbekar,
Cok sagolun ben de sizlerin yazilarini uzun zamandır okuyorum ve çok faydalanıyorum, yatırıma yaklaşımımız gerçekten benziyor. Benim ufaklık 4 yaşına yeni girdi, sizinki biraz daha küçük sanki? Bir gün birlikte Alarko genel kuruluna cocukları da alıp katılmayı çok isterim. Çocuklara bu ülkenin evladı ve rengi olan 2 girişimci ailesinin hikayesi güzel bir örnek olacaktır. En geç HBK'mız 1 doları geçtiğinde gidelim ve sizin 50 cent temettü pazarlığını yüz yüze yapalım :) 2$ HBK, 1$ temettü gününü de iple çekiyorum bu arada.
Sayın 0101,
Ben zaten MERAM ile ilgili tartışmayı özellikle dile getirdim, diger sacmaliklara göre daha teknik ve DCF üzerinden yürüyen bir tartışma olduğu için. Bu argümanı öne süren kişiler gerçekten bu işin hem profesyoneli, hem ciddi ekonomi bilgisi olan kredibilitesi yüksek insanlardı aslında, yani Hüstad diye dalga geçebileceğimiz karikatür karakterler değiller. Ancak bu insanlarda da ortamdaki en zeki en akıllıca argümanı ben bulacağım gibi zorlama bir davranış eğilimi var. Profesyonellikleri ne kadar keskinse bence ticari sezgileri de o kadar zayıf kalıyor. Warren Buffett, Graham gibi efsaneler zaten bu yüzden yatırımda her zaman basitliği ön plana çıkarmışlar, çok derin kazınca insanlar yanılma ihtimallerini arttırdıklarını unutuyorlar.
https://i.hizliresim.com/gda6t4m.png
yorumsuz
Fon Takip ve NNF ellerindeki Alarko'yu baya azaltmışlar. Son yapılan terbiyesizlikten sonra "Uzun yıllardır elinde tutan NNF'in" bile satması, patron ve yöneticilerin ne kadar güvensiz ve beceriksiz olduklarını göstermeye yetiyor.
-Gece 3'de cenaze var gibi bilanço açıkla
-Şubat ayında CEO Ümit'in enflasyon muh. bizi fazla etkilemez deyip, bilanço sonrası yanlış anlaşıldım deyip işten sıyırmaya çalışması
-Bilanço öncesi sert satış gelmesi. Insider Trade mi acaba diye kafalarda soru işaretleri. Şirketin bunla ilgili yatırımcılarını doyuracak adım dahi atması.
-Patronların şapkadan tavşan çıkarır gibi, hisse satışı yapması.
Ama şu bir gerçek. Piyasa şirkete güvenmiyor artık.
Linkler:
1- https://twitter.com/fontakip/status/...vGF-FkHx0BkirA
2- https://twitter.com/fontakip/status/...vGF-FkHx0BkirA
https://i.hizliresim.com/jelihnn.png
https://i.hizliresim.com/ofi0mvw.png
Aradan 10 ay geçmiş, adamlar hedef fiyatı enflasyon kadar dahi artıramamışlar.
Rapor tarihinden itibaren, dolar bazlı %25 kayıp.
Aynı dönemde, XU030 endeksinde dolar bazlı %13 artış yaşanmış.
Güncel fiyat 3.69 USD. Ekim 2022 seviyeleri. Aradan geçen 19 ayda dolar bazlı
katedilen mesafe 0 (SIFIR). Dolar enflasyonu sonrası, bu dönemde dahi dolar
bazlı zarar var.
Aynı dönem içerisinde, şirketin değerli patronları tarafından 4.13 USD ortalama ile
satılan 17.509.370 lot hisse.
Üzerine satılmak için sırada bekleyen 17.4 milyon lot hisse.
Ismarlama bir rapor.
NNF iyi bile dayandı.
sn ömerçelebi
şirket tarafından kendime yapılan ödemeleri ( aslında yaparlar diye hala ümidim var ve gerçekten böyle bir ödeme hayatımda çok şeyi değiştirirdi. hatta kirazlığı devralmaları yeter bunu tekrar dile getiriyor ve ilan ediyorum :) :) :) ) haketmek için bir kaç savunma yapayım demiyorum hala iyi niyet içinde ve tecrübeler ile bazı şeylerin kendi tarafımdan görünüşünü ortaya koyuyorum:
gece 3 te cenaze var gibi bilanço açıklanması hukukiliği bozan bir şey değil... bazen bir çok raporda ciddi yanlışlıklar var olduğunu dikkatli gözler anlar... bir çok faaliyet raporunda kopyala yapıştırları fark edebilirsiniz. hatta 2-3 yıl önce bitmiş bir yatırımın bile sürdüğünü görebilirsiniz. eğer ince elenip sık dokunulacak bir rapor olacaksa hataları en aza indirgemek zordur. EM gibi yeni bir alan ise dikkat ederseniz her gün analistlerce yeni bir yönü keşfediliyor ve vay bilanço süpermiş denilen bilançolarda aslında öyle değilmiş demeden başka alanları dile getirmeye başlıyorlar...
Şubatta enflasyon muhasebesinin bizi pek etkilemeyecektir sözü bence müthiş bir gaf oldu ama bilindiği manasıyla değil... enflasyonu yaşamış bir hesap uzmanının elemanına güvense de bu hataya düşmemesi gerekirdi. aslında elemanı da hesap uzmanı ama pek de öyle eski tedrisattan geçmiş olmaktan ziyade kısa usulde yükselme hedefine ulaşmışlarından... her ikisini de meslekleri adına kınıyorum. özür dilemeleri bu açıdan önemli idi ...
bilanço öncesi net satış gelmedi... eğer net bir satış varsa önce gelen net alışın satışı idi... önceki günlerde 1 milyon lot alan mery teyze aldıklarını sattı. pek de birden satmadı yedirdi diyelim. çünkü o günkü satışlar pek de her günkünden farklı değildi...
patronların satışı ile ilgili kimse bir şey söyleyemez... ALHAN holdingin satışı şapkadan çıktı burada sorgulanması gereken o durum. gerçekten sahipleri Alarko holdinge güvenmiyorlar mı yoksa başka hesapları mı var... Alatonların satışı mecburiyetten. yanlış iş yaptılar ise ne yapacaklar. biz olsak ne yapacaktık. ederine bakmadan çoğumuz bir çok varlığı elimizden çıkarmadık mı? beni yanıltan bu kişilerin şirketin değerini 3 milyar dolara çıkarmak varken alel acele piyasaya girmeleri oldu ki bunda çapanoğlu var mı bunu düşünerek yanıldım. müdahil olmasalar hisse 200-250 liralardan kapanın elinde kalacaktı...
NNF tipi fonlar, emeklilik ve yatırım fonları tipi fonların elinde bulunan mallar tahta yapıcı için tehlikelidir. bir şekilde boşalması hissedarlar daha doğrusu küçük yatırımcılar için bence olumludur...
zinhar yatırım tavsiyesi değildir
Bu forumda yoğun madde kullanımı var. Narkotiğin el atması lazım.
ALARK çeyrek bilançoyu soran var mı
Alarkonun yonetimiyle ilgili elestirileri anlayisla degerlendirmek istiyorum ama oturmayan seyler var. Tamam bilanco alisilmisin disinda gece saatlerinde geliyor ama tum yonetim Ceosu dahil 24 saati dolmadan hepimizin huzuruna saat 18:00 de webinere cikiyorlar, bunu ne yapacagiz? Bu buyuklukte sirketler icinde kacinin CEO sunu bilanconun uzerinden 24 saat gecmeden webinerde gorebiliyoruz? Asil bir gun biz artik size kustuk, webiner de yapmiyoruz derlerse ben cekinirim mesela.
Ortak satisi hikayenin tamamini bilmedigimiz asla da bilemeyecegimiz bir konu bana gore. Hic aklimiza gelmeyecek nedenlerden satacak olabilirler, her insan 1 hayat yasiyor sonucta. Herkesin durumu ve hikayesi farkli ve bilmedigimiz faktorler var. Asagiya hayali bir ulkenin hayali sirketinin ortaklari neden satiyor olabilir spekule edeyim:
- belki de sonunda hepsini satmayacaktir, satsa da baska bir yerden aliyor olabilir cunku her zaman kurumsal satisi kullanmiyorlar. Odenmesi gereken borclar vardir ama 2 aile centilmence bir ailenin baskin olmasinin saglikli olmayacagini dusunmus olabilir.
- ortak yaslanmistir, cocuklari bile 40 yasina gelmistir. Insan omru de uzun artik, YK da sorumluluk alan torunlara hisse devri olabilir
- hayali ulkede cok guclu biyikli adamlar, enerjide onunuzu actik, domateste de acariz ama siz biraz satin biz biraz alalim, likiditeyi arttiriyoruz diye hikaye yazariz demis olabilir vs vs vs. Yazilanlarin hepsi hayali, hepsi spekulasyon.
sonuçta CEO ne şekilde özür dilerse dilesin piyasa kabul etmeyebiliyor... Flamingolar da gecikince ( bizim bile kafamız karışık onlarınki haydi haydi karışıktır onları aydınlatacak analistlerimiz zaten ayakları yere basanlardan mı bilinmez) bizim piyasadaki haplanmış ya da haplanmamış yatırımcılara kalıyor. ama benim merakım bazı insanlar sürekli gelip gidip neden kötüleme peşine neden düşüyor... acaba benim kiraz bahçesinin satın alınması gibi bir beklentileri mi var yoksa meşhur ayı-avcı fıkrasında yaşanan hallere mi özenmekteler...
bu arada sn whisperer ben hem ödemelerimi hem beklentimi açıkladım sizinki nedir :) :) :) ? malum bu kadar kötü yönetimi savunmak için mutlaka bir şeyler almışsınızdır :) ...
bu piyasada ben herkesin gördüğü ile yatırım yapabilir miyim bilmiyorum. ama bir tanıdığa demiştim. uzerb 50 kuruş falandı spekülatif hisselere girmem ama şunlardan 10 000 ar bin lot alıp ( sakın fazla alma götürmezler) bir kenara atarsan gün gelecek bunları 20 liradan satabilirsin demiştim. bugün baktım 1000 liraları geçmiş bir ara. şimdi uzerb alan başarılı sayılır mı bilmem ama muhtemelen piyasa bizden bunu istiyor... benim beklentim bir şekilde piyasanın beklediği şeyler değil...