Originally Posted by
abcd
Keşke dediğiniz gibi olsa net kar rakamı ama imkansız.
Bu hisseye 2 ay önce girdim, daha öncesini ancak mali tablo dipnotlarından okuyarak anlayabiliyorum doğal olarak.
Finansal raporlar ve dipnotlarını incelediğimizde , 2018 ve 2017 yılında faaliyet dışı gelirler dolayısıyla net kar rakamı her 2 yıl da yüksek açıklanmış. Yatırım faaliyetlerinden gelirler başlığı altında, 2017 yılında 110 mln, 2018 de 75 mln TL extra gelir yazılmış.
Sebebi, grup şirketlerine ait Sarıyer de bulunan bir gayrimenkul ün hasılat paylaşımı esasına göre satışıyla alakalı. Ortaya çıkan gayrimenkulün bir kısmı , yatırım amaçlı taşınmazlar adıyla şirketin aktifinde kalmış, kalanı satılarak paraya çevrilmiş.
Doğru zamanlamayla harika bir iş yapmış şirket, yani ülkemizde finansal kriz başlamadan hemen önce bu kararı vererek, projeyi yaptırmış ve tamamlayıp satışını yaparak parayı da tahsil ederek, hem borçlarını kapatmış ve pozitif net nakite geçmiş, hem de özsermayesini güçlendirmiş. O projeyi yapmakta ve karar vermekte biraz geç kalsalardı, geçen yıl veya bugünlerde hatta önümüzdeki bir kaç yıl içinde inşaat piyasasının içinde bulunduğu kriz dolayısıyla asla yapamazlardı. Bu da hem şirket yönetimi ve karar vericilerin başarısı, hem de bir miktar piyasa şansıyla olmuş. Sonuçta iyi iş yapmışlar bugün baktığımızda.
Özetle, hasılat paylaşımlı gayrimenkul satışıyla ilgili yatırım faaliyetlerinden elde edilen gelir ve proje 2018 yılında tamamlanmış, yani tekrar etmeyecek bir kerelik , faaliyet dışı gelirlerdi onlar.
Ciroya ve faaliyet karına dönersek, her çeyrek benzer cirolar yapıyor şirket, çeyrek başına 1 mlyr civarı, çeyrek bazda karlar da benzer, sadece geçen yılın son çeeğinde kar marjı biraz daha iyiymiş. Sebebini bilmiyorum. Döviz kurlarına bağlı olarak 2019 son çeyrek karı biraz daha fazla gelebilir ve eldeki stoklar ve eski maliyetler dolayısıyla yine biraz daha karlı bir son çeyrek olabilir.
Ama bu senaryo da bile yıllık net karın 80 ni geçmesinin büyük bir başarı (inşallah) olacağını okuyabiliyorum.
Sonuçta yıllık net kar mukayesesi yapmak artık doğru değil ama yıllık faaliyet karını karşılaştırmak ve iyi takip etmek lazım, çünkü şirketin ana faaliyeti önemli olan.
Ama rasyoları , performansı, şirketin gelişimi, ortaklık yapısı ve karar verici patron veya yöneticilerin genelda başarılı götürdükleri, ve bundan sonra da teknolojiyle ilgili sektöre hardware lojistiği sağlayan, organizasyonu ve pazar payı gayet iyi olan , nihayetinde gelişen ve popüler bir sektör olarak daha iyi ve umutlu bir geleceği olan sektör ve şirket diyebiliriz.
Böyle olunca, rakamlar ve sonuçlar zaten tatmin edici gelmeye devam edecektir.
Elbette bizim için olan ise, bu gelişmelerin fiyata da yansıması. Bence yansıyacaktır zamanla.
Ortak olarak güvenli bir şekilde bekleyeceğimiz bir hisse gibi görünüyor.
İyi bir 2020 diliyom