Istanbulda calismayi biraktim. Son yillarda artan trafik ve kalabalik insani dahada bezip yoruyordu. Anne baba, kardesler, akrabalar bazi eski ilk, orta okul ve lise arkadaslarin burda yasamasida beni buraya ceken sebeplerden biri. 45-46 yasindayim. Bu yaslardan sonra bazi insanlar cocukluk ve ergenlik zamanlarinin cok hasretini cekiyor. Gecenlerde carsida 28 yil aradan sonra bir lise arkadasima rastladim. Yine bir balci dukkanina giderken sima ve ismini unuttugum bir lise arkadasimla daha karsilastim. O beni cok rahat tanidi.
Artik Anadolu kentleri ile Bati illeri arasinda modernlik ve gelismislik farkida gittikce kapaniyor. Burdada Starbucks, AVM ler var. Her cesit markayi bulabiliyorsun. GS, FB BJK store var. Burasi ne kucuk ne buyuk bir sehir.
Vandan istanbul, Ankara, Izmir, Adana, Antalya G.Antep gibi illere direk ucak seferleri var. Gunluk 20 -30 arasi ucak seferi yapiliyor..
En buyuk endisem istanbulda dogup buyuyen 21 yasindaki oglumun buraya kolay uyum sagliyamayacagi idi. Fakat bekledigim kadar bir sikinti yasamadi. Kucuk kizim istanbulda iken elinden tapleti zorla alarak sitenin parkina goturebiliyorduk. Burda ise kuzenleri ile birlikte bahcede evde surekli oynadigi icin iki aydan beri iki saat taplet ile oynamis degildir.
Burda kaldirimda yururken hem gobegi acik shortlu kizlarlada hemde 50 yil onceki dunyada yasayan has orjinal koyluler ilede karsilasabilirsin. Her gorus ve kulture ait cevre bulabilirsin.
Beni simdiye dek biraz rahatsiz eden 3 gece 3 gun devam eden mahalle komsularinin dugunlerdir. Muzik sesi cok yuksek...Nufus genc ve aileler kalablik oldugu icin komsularimizda neredeyse her sene her evden ya bir kiz gelin olarak giriyor yada gelin olarak cikiyor.....sehrin kenar mahallelerine yasayanlar nadiren dugun salonlarini tercih ediyorlar.
Dogudaki buyuk illere gore iklim kosullari acisindan en ideali Van sayilir. Yazlari serin kislari ise cok sert degil. Ama yinede 4-5 ay boyunca beyaz ortuden baska toprak ve yesillik goremiyorsun. Rakim yuksek oldugu icin(1800 civari) gunesi insani iyi yakiyor. Istanbulda iken haftada iki hali saha macina cikmama ragmen burda ilk maca ciktigimda 20 dakikada bittim. Yuksek rakimdan dolayi oksijen orani dusuk. Ama zamanla vucut alisiyor tabi.
Eger bu gibi sebeplerden olmasaydi benim yasamak icin istanbul disi tercihim Bursanin Iznik ilcesi olurdu.
Duzenli kiraci potansiyeli Istanbuldan daha iyi diyebilirim. Burda memur, ogretmen polis vs cok. Emlakcilardan duyduguma gore Bati illerindendende kira icin buraya gelip toplu konut alanlar varmis.
kira yatirimi icin ideali 1+1 ve 2+1 dairelerdir.. 1+1 daireler 70-80 bin arasi alabilirsin. Aylik kira 700-800 TL.
Bir hismim yeni yaptigi 75 adet 1+1 dairelerini toplu sekilde aylik 60 bin TL ye bir Iranli acenteye verdi. Gecenlerde Iranli cok kazaniyor. Ben ucuza verdim galiba diye dert yaniyordu.
Bu benim meslegim sayilmaz. Su anda bosta kalmayayim diye bu islerle ugrasiyorum. Aldigim daireleri yaklasik %20 karla satabilirim. 2-3 aylik bir sure icin makul sayilir.. Ayrica yilin her doneminde bu islerde olmuyor.