Originally Posted by
KAFASINAGÖREYAZAN
diğer bir husus stok konusu şimdi deva ile seleci karşılaştırmak biraz abes olur çünkü biri üretim yapan biri 10 liraya aldığı ürünü 11 liraya satan ticaret yapan bir firma deva 25 TL ye aldığı hammaddeyi 100 TL lik bir ürüne dönüştürüp satıyor son bilançoda hammadde payı kabaca buna tekabül ediyordu bürüt kar marjının % 57 olduğunu düşünürsek % 25 hammade % 18 diğer giderler ürünün 9 ayda satışa dönüştüğünü üretim sürecindeki diğer giderlerin aynı kaldığın var sayarsak enflasyonunda % 60 olarak düşünelim hammaddenin kabaca % 25 olan payı oranı % 36 ya çıkabilir bürüt kar marjı % 57 den % 46 ya düşebilir 10 günlük bir zamlı satıl oldu % 47-48 olabilir tabi net sonucu
bilançoda görürüz ihracat biraz armış ise kabaca bakkal hesabı % 50 -51 civarı bürüt kar marjı görebiliriz.
zaten benim gözümde bu firmayı değerli kılan durum 25 TL bir hammaddeyi alıp 100 TL lik bir ürüne dönüştürüp bunu satıyor olması bunu da sağlayan 2010 yılında başlayan ve her yıl üzerine koyarak devam eden arge başarısı
devaya yatırım yapmamın sebebi de bu