Finans sektöründe Kurumlar vergisi %20 den 25 çıkartılacak.Ak parti kanun teklifi....
Printable View
Finans sektöründe Kurumlar vergisi %20 den 25 çıkartılacak.Ak parti kanun teklifi....
Bu sene özsermaye karlılığı %40 dan az olmaz. Resmi enflasyonun %50 yi aştığı, reel enflasyonun ise bunun 2 katı olduğu bir ortamda %40 tan az bir özsermaye karlılığı olmaz. 2021 4Ç den itibaren özel büyük bankaların (İSCTR GARAN AKBNK YKBNK) her biri her çeyrek 9-10 milyar TL gibi bir çeyreklik net kar açıklayacak. Zaten mevcut ekonomik ortam banka karlılığını müthiş destekliyor, böylesine bir ortam tarihte ilk kez gerçekleşiyor. 2022 1Ç itibariyle özel bankalarda F/K oranları 2 civarına (hatta İSCTR AKBNK için 2 nin de altına), 2022 sonu itibarıyla ise 1 civarına tekabül ediyor şu anki spot fiyatlar bazında. (Şahsi tahminimdir)
Ocak ayında bankacılık sektörü 30 milyar net kar yazdı. Bunun yaklaşık yarısı 4 büyük özel bankaya ait yani 3.75 banka başına aylık net kar. Ben banka başına düz hesap olsun diye 3.33 milyar tl aylık net karı baz alarak 3 aylık net karı 10 milyar tl olarak hesaplıyorum.
Sadece ocak ayına bakıp bir oranti yapiyoruz
Az once 2021 son ceyrek bddk verileri ile akbank karini karsilastirdim.
%60 artış var son ceyrege göre.
Bu da 8 milyar ceyrek donem kari yapiyor.
45 biraz abartı olmus.
Daha önceki tahminim olan 30 milyar civari daha gerçekçi ..
Bu olasi kara göre yil sonu F/K=1.2 oluyor.
Ilk ceyrek sonuclari açıklanana kadar ciddi mal almaya calisacaklardir..