Körfezden gelen paralarla yol aldı AKBNK ile YKBNK, özellikle de Katar ve BAE'nin devlet fonları alım yaptı diye konuşuluyor.
Printable View
666 kardeşimin bahsettiği, İşbankasının yabancı bir kuruma blok hisse satışı ancak mevcut hissedarların rüçhan haklarının kısıtlanması yolu ile yapılacak bir tahsisli sayesinde olabilir. Bu durumda mevcut hissedarların hisseleri düşer. Örneğin %50 lik bir tahsisli yapılıp ödenmiş sermaye 15 milyara çıkartılırsa, tedavüle çıkarılan ve bankanın %33.33 üne tekabül eden yeni 5 milyar lot yeni hisse toplam 15 milyar dolarlık bir değerleme sonucu 5 milyar dolara blok halinde satılırsa mevcut hissedarların hisseleri 1/3 oranında azalır (munzam sandık %26 ya, Atatürk hisseleri %19 a düşer), halka açıklık da %33 den %22 ye iner. Buna karar verecek olan merci yönetim kuruludur.
bu teklifi yönetim kurulunda hem chp tarafi hem de munzam üyeleri aninda veto eder.
Bana da öyle geliyor, böyle bir blok hisse satışı teklifi kabul görmez diye düşünüyorum. Öte yandan banka kurumsal açıdan ciddi şekilde bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyuyor.
1 nolu öncelik İSATR İSBTR İSKUR'ları çözmek olmalı. Bu hisseler yasal bir yol bulunup bir şekilde tedavülden kaldırılmalı hem de en kısa zamanda. Ellerine pek çok kere fırsat geçmişken zamanında bu hisseleri çözüp tedavülden kaldırmayarak bence hata ettiler. Borsaya kote bir şirketin sermaye yapısı yalın olmalı, çeşitli oy imtiyazlarına sahip değişik grup hisseler olmamalı. Bu tür yapılanmayı Avrupa'da bir tek İtalya kullanıyordu ama artık yalına döndüler. Dünyada ise sadece TR ve Güney Kore bu cihete gidiyor. Bununla beraber oy imtiyazı değil de temettü ayrıcalığı sağlayan tercihli grup hisse senetleri var gelişmiş ülkelerde ama bunlar ayrı kotasyondan işlem görüyor.
Şu holding türü olan ama piyasa tarafından holding olarak algılanmayan mevcut hibrit yapılanmadan kurtulmak da 2 nolu öncelik olmalı bana göre. Eğer bir holding isen yapılanmanı ona göre yap ve temettü gelirlerini de holding yapılanmasına uygun şekilde bilançona işle. Yok eğer bir holding değilsen kurumsal yapını yeniden organize et ve bağlı ortaklılarını tasfiye et, böylece bünyendeki saklı hazineleri gün ışığına çıkar. Ya biri olacaksın ya da öteki, hibrit olmayacaksın zira piyasa bunu olumlu karşılamıyor.
Baksanıza solo banka olarak faaliyet gösteren YKBNK'nin piyasa değeri İSCTR'ye yaklaştı. Diğer bir solo banka olan GARAN'ınki ise kafa kafaya. AKBNK'ınki ise az kaldı. Piyasa İşbankasının bağlı ortaklıklarına ciddi bir değer biçmiyor işte. Şimdi kalkıp piyasa ile bunu tartışacak mıyız?