Elektrik üretimi Şubat 2025'te yıllık %4 artışla 26.419 GWh'ye yükselmiştir. Üretim 2A25'te yıllık %3 artışla
54.907 GWh'ye ulaşmıştır.
• Elektrik tüketimi Şubat 2025'te yıllık %6 artışla 27.983 GWh'ye yükselmiştir. Tüketim 2A25'te yıllık %4 artışla
57.825 GWh'ye ulaştı.
• Ortalama spot elektrik fiyatları Şubat ayında yıllık %25 artış ve aylık %1,2 düşüşle 2.507 TL/MWh olarak
gerçekleşmiştir. 2A25 rakamlarına bakıldığında, elektrik fiyatları yıllık bazda %26 artışla ortalama 2.523 TL/MWh
olmuştur.
• BIST Elektrik Endeksi (XELKT) Şubat ayında %5,3 oranında gerileyerek BIST-100 endeksinin %1,8 altında
performans gösterdi.
• Elektrik üretim şirketleri arasında ENTRA, BIST-100'e göre %10 daha iyi performans göstererek ayın en iyi
performans gösteren şirketi olurken, AKENR %12 daha düşük performans göstererek ayın en kötü performans
gösteren şirketi olmuştur.
• Aylık üretimde ENKAI %1366 ile geçen yıla göre en fazla artış gösteren şirket olurken, CANTE %58 ile en fazla
düşüş gösteren şirket olmuştur.
• Şubat ayında elektrik üretiminde geçen aya kıyasla en büyük artış %56 ile AYEN'de gerçekleşirken, en büyük
düşüş %67 ile ODAS'ta yaşanmıştır.
• Genel olarak, Şubat ayında elektrik üretimindeki hafif iyileşmeye rağmen, saatlik spot fiyatların 3.000 TL/MWh'lik
bir yasal üst sınıra sahip olması nedeniyle elektrik fiyatlarındaki artış enflasyonun altında kalmaktadır. Bize göre
bu durum, 2024 yılında olduğu gibi enflasyon muhasebesinin uygulandığı bu yıl da elektrik üretim şirketlerinin
karlılığı üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir.