Online başvuruda ikinci adımda social security ya da ITIN istiyor. ITIN talep etme seçeneklerinde ben yabancı yatırımcıyım onun için talep ediyorum gibi bir seçenek yok.
Printable View
Saxo devamlı mail atıyordu sana hesap açalım diye. Mailde Türkiye'de olduğumu bildikleri de belliydi. E hadi, başvurulalım ne olacak bakalım dedim. Kırk dereden su getirdiler, en sonunda Türk'lere kaldırıçlı piyasalarda işlem yaptırmıyoruz deyince Allah bildiği gibi yapsın deyip bıraktım.
https://www.paraanaliz.com/2020/ekon...mpression=true
Çelişkiler içeren, çalışan sınıfına hitap için yazılmış, sadece işine gelen meselelere dokunan vasat bir yazı.
Saygılar.
Haftasonu kafanızı şişirmek istemiyorum, son bir şey yazıp bırakayım. Türkiye'de yönetimde kim olursa olsun iktidar kalmanın anahtarlarından birinin kendi zengini yaratmak olduğunu bilir. Vergi reformunu yapsa kendi zenginini yaratmanın çok daha uzun, meșakkatli olacağını kavramıștır. Bu sebeple asıl meselelere odaklanan bir vergi reformu asla yapılmaz.
Bize kalan, yukarıdaki gibi, hitap ettiğini düşündüğü kesimi okşayan, seç-beğen-al, yazılar olur.
Saygılar.
arkadaslar abd stock yatirimlari icin abd vergi kurunu IRS ye vergi beyannamesi vermeye gerek var mi? benim bildigim stock yani share icin gerek yok ama dividend yani temettu hakkinda emin degilim. bu konuda tam bilgili olan birisi yazarsa sevinirim. yoksa abd pesimize dusmesin sonra
Orada tax resident ise orada burada tax resident ise burada verir..
Temettude witholding tax orada keserler.
Burada beyanname verilirken mahsup edilir ama pratikte mahsup ettirilmez.
Bu sekilde iki defa vergi odenir.
Bu yuzden en iyisi yurtdisi hisse fonlaridir.
Alim satim farkindan %10 keserler burada ve bu nihai vergidir, ayrica beyanname verilmez.
Syg,
Dede'den tavsiyeler.
https://www.youtube.com/watch?v=MDYJWIWsgBA
Halkbank’la yurt dışında çalışmanın malum nâmı itibariyle makul olmadığını düşünüyorum. Zaten ABD özelinde komisyon rakamlarındaki rekabetçi seviye de ele veriyor kendini.
interactive broker lite var, sifir komisyon, sifir aylik ucret... tavsiye ederim.mobil uygulamasibda var ve cok basit kullanimi
Aynen odur. Bizimkiler stopaj derler. Turkiye'de %15 kesilir ama mahsup edilir.
Orada kesilir ama bunu mahsup etmek burada cok zordur.
Deveye hendek atlatmak gibidir.
Orada ayrica beyanname verilmez burada ise ikamet.
Yoksa bi de IRS oper. :)
Bunlar gecmiste hep yazildi cizildi burada.
Ama gecmisi okumadan buralara geliyorsunuz hemen soruyu soruyorsunuz.
Syg,
Bana göre yerli fon mu yabancı etf mi daha iyi olduğu elde tutulan vadeye göre değişir.
5 yıl elde tutalacaksa etf daha cazip.
Bir örnek yapalım bir TL yurtdışı hisse fonu ile akümlatif etf karşılaştıralım.
Her yıl %10 kazandırsın etf ve fon içeriği, her yıl TL %10 değer kaybetsin.
KAP'tan 2 fona baktım yapı kredi ve ak portföy yeni teknolojiler fonu. Yapı kredi %3,68 komisyon ak portföy %4 komisyon gibi görünüyor(3 aylık komisyonu yıllıkladırınca).
İkisinin de izahname yazdığı gibi %3,65 aldığını düşünelim. 5 yıllık komisyonu bileşik düşünürsek %20'ye geliyor.
%10 içerik değer artışı %10 TL değer kaybettiğini varsayarsak kabaca 100 TL 5 Yıl sonunda 200 TL oluyor.
Fonun 5 yıllık ortalama değerini 150 TL gibi düşünürsek %20 komisyon 30TL'ye denk gelir.
5 yıl sonunda brüt 200 olan fon değerinden düşersek nette 170 değerine ulaşırız.
Stopajı da düşelim 170 -100 = 70 X %10 = 7
5 yıl sonunda satarsak elimize 163 TL geçecektir.
37 TL vergi + komisyon vermişiz.
Şimdi etf hesabı yapalım. Komisyonu ihmal edilebilir düzeyde binde 2-3 gibi olduğu için hesaba katmıyorum.
Endeksleme yapılabiliyor etf' e aşağı yukarı döviz artışının yarısını karşılıyor.
Örneğimizde TL %50 değer kaybettiğine göre 100TL lik alış yaptıysak, vergi açısından alış fiyatımızı 125'e çıkarabiliriz.
Karımız 200 -125 = 75 oldu.
Fonda verdiğimiz vergi+komisyon olan 37 TL'ye ulaşmak için efektif vergi oranı ne olmalı?
37/75 = %50
Efektif vergi oranı vergi dilimindeki oran değildir marjinal vergilendirmeden dolayı ödeyeceğiniz orandır.
Mesela 120.001 TL matrah varsa %35'lik dilime girersiniz ama 27.870/120.000 = %23 'tür efektif vergi oranı.
Alış-satıș komisyonunu hesaba katmadım çünkü kişiden kişiye değişiyor. Benimki ihmal edilebilir duzeyde. Herkes kendi hesabının içine katsın.
Bu örnekte eşit kazandırdıklarını varsaydım ama iyi bir etf'in tefas fonlarından çok daha fazla kazandırma potansiyeli olduğunu düşünüyorum.
Etf'in çeşitlilik ve riski dağıtma gibi olumlu faktörlerini de unutmayalım.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Yerli hisselerde takip ettiğim sayın dudu ve cauti gibi yazarların yurtdışı hisse takibi yapmaması , benim bakımımdan talihsizlik. Genelde onlar üzerinden okuyorum zira borsayı. Bu başlıktaki eksikliği gidermek için yurtdışı borsa gidişatı hakkında daha aktif paylaşımda bulunsak ne güzel olurdu. Konu halen hangi kuruluşun seçileceği ve vergiden öteye gidemiyor.
Bu arada yerlide ismen i beğenenlerin yurt dışında aynı sektörde faaliyet gösteren MSCI inc i incelemesini tavsiye ederim.
Sizin yazdiklariniza ek olarak. YAY ve AFA'yi benzer IShares ETF'leri karsilastirmamin sonuclari:
YAY ve iShares VII PLC - iShares NASDAQ 100 UCITS ETF ( IE00B53SZB19)
YAY: baslangic tarihi 24.09.2009
IShares baslangic tarihi: 26.01.2010
Mayis 2020‘de:
YAY TL bazinda toplamda %880,2 (%83,9/yil) yapmis. EURO bazindaki hesaplamada %183,6 (%17,3/yil).
Ishares (sadece EURO) toplamda %587 (%57,1/yil)
AFA ve iShares VII PLC - iShares Core S&P 500 UCITS ETF (IE00B5BMR087)
Baslangic tarihleri: 06.05.2011
Mayis 2020‘de:
AFA TL bazinda toplamda %655,7 (%72,8/yil) yapmis. EURO bazindaki hesaplamada %118,6 (%13,2yil).
Ishares (sadece EURO) toplamda %236 (%26,2/yil)
Örnekteki ETF'ler akkümülasyon yapan türden.
arkadaslar ameritrade kullanan var mi? para transferini nasil yapiyorsnuz ve ortalama gonderim ne kadar aliniyor? transferwise ile para gonderilebiliyor muyuz?
Iyi aksamlar 3 yıl vadeli boeing hissesi almayı düşünüyorum 25 dolar komisyon istedi is bankasi alacağım meblağ zaten 3000 dolar fiyatı 3 te 1 e düşmüş aylık saklama maliyeti 9 cent başka bir maliyeti var mi
23 adet 123 dolardan boeing hissesi geldi 2 parti daha alicam
binde iki buçuktur.
ancak minimum 25 usd dir.
alım ver satım da ayrı ayrı ödenir. yani kafadan 50 dolar kayıp.
birde işin içinde vergilendirme var. %15 ile %35 arası. şuan varlık varışı var. amcaoğlu başvurdu. işyatırımdaki hisseleri kabul ettiremedi. çok güzel bir cevap gelmiş kendisine kendisi de şok oldu. işyatırım aracılık ediyor. hisseler iş yatırım nezninde saklanıyor. şahsi olarak değil... yani seve seve vergisini de ödedi. alım günü dolar kuru - satım günü dolar kuru bir de bunun hesaplarıyla uğraştılar. ne kazandığını o da çözemedi.
daha ortada kar edecegin bile kesin değilken devlet diyor ki kar görürsem ,100 doların 15 dolarını... 100 doların 35 dolarını duruma göre keserim........
Vergi %15-40 oldu, varlık barışına uygun olması için saklamanın yurtdışında olması yeterli değil, işlemin yapıldığı aracı kurum da yurtdışında olmalı. Yani maliyenin yetişemeyeceği yerde. Babasının hayrına yapmıyor varlık barışını.
Türkiyede yabancı hisse alan dolar bazındaki anaparasından vergi ödemeye hazır olmalı. Hesabını TL ile yapıyorsa daha az can acıtır.
Gelir elde ediliyorsa vergiden kacis yok, gerek te yok.
Öncelikli olarak cesitlendirme ve güvenli büyümek icin yurt disinda yatirim yapmak isteniyorsa, vergi konusunun 2. planda olmasi daha mantikli. Ancak vergi yükünü azaltmaya calismak, nerede yatirim yapilirsa yapilsin, tabiiki önemli bir faktör.
Burada TR‘de yapilabilecek tek olanak, TR‘de devletin yurt disinda ödenen vergilerin mahsuplastirmasini neredeyse imkansiz kilmasi nedeniyle, yurt disinda yatirimi vergi orani 0 veya düsük olan ülkelerde yapmak. Malesef bu sekilde yatirim yapilabilecek ülke sayisi cok az.
Eger TR‘de temettü gelirleri var ise, vergi yüzdesi, yurt disinda ödenen vergi düzeyine bagli olarak, asagiya cekilebilir.
Asagida cesitli versiyonlarda yapilmis bir vergi simulasyonu var.
Yurt disi (YD) temettü EUR bazinda ve EURO = 7,75 TRY olarak hesaplanmistir.
Yurt disi vergi orani oralama %20 olarak hesaplanmistir.
VD = Vergi dilimi. Sadece 1., 2. ve 3. vergi dilimleri dahil edilmistir.
https://i.hizliresim.com/XHjF5H.png
Ben toplamda 9000 bin dolarlık alim yapacağım 3 partinin ilkini aldim düştükçe 100 ve 90 larda almayı planlıyorum 3 sene tutmayı planlıyorum eşim ve kızım adina diger 2 alim tahmin ettiğim getiri saglanirsa 110-400 dolar aralığı %35 vergiye deger
Kesinlikle al sat yapmiyorum
Ek 25059
Resimde tam net degil ama Suan en cok Short yapilan Hisse Boeing haberiniz olsun istedim.
TR borsasinda yeterince yatirim yapilabilecek sirket olsa, birakin yabanci para biriminde para tutmayi, kimse yurt disinda yatirim düsünmez.
Bu sadece TR icin gecerli degil. Avrupa'da dahi KY (özellikle 25-45 yas arasi) agirlikli olarak ABD hisselerine yatirim yapiyor.
Diger ülkeleri pek detayli bilmiyorum, ama GER'de devletin KY'ye bakis acisinda TR'den farki yok.
GER büyük bir ekonomi olmasina ragmen dünya borsalarinda sadece %2,xx bir yer kapliyor. Gerci biraz ortak ölcekli aile sirketlerinin cok olmasindan kaynaklaniyor, ama öncelikli olarak toplumun borsaya yatirim degil, kumarhane olarak bakmasindan ve bayagi bir cogunlugunun sirketlere olumsuz bakmasindan kaynaklaniyor.
Ama sonucunda yatirim hepimizin farkli baktigi bir kulvar.
Boeing şirketinin hisselerinin ciddi düşüşü benim de dikkatimi ve ilgimi çekmişti. Yalnız bu hafta Boeing ceo sunun önemli bir konuşması vardı.
https://www.airnewstimes.com/boeing-...91-haberi.html
Ceonun en çarpıcı söylemi bence bu kısım: "..Sonbaharda bile hava trafiğinin virüs öncesi seviyenin dörtte biri oranında iyileşmeyeceğini düşünen CEO ya göre yıl sonunda bir ihtimal %50 lik iyileşme gözükebilir. Tam toparlanma ise 3-5 yıl arasında sürecek."
Böyle bir durumda çok sayıda yatırımcının Boeing hisselerini almak bir yana satmaya devam etmesi son derece normal karşılanmalı..iyimser olsak ve herşey hızlıca düzelse bile havayollarında toparlanmanın konuşulması ve bunun bilançolara olumlu yansıması çok daha uzun sürebilir.
Ayrıca ben eşim ve çocuklarım adına böyle uzun vadeli bir yatırım yapacak olsam havayolu yerine petrol-gaz/otomotiv/bilişim sektörlerine bakardım.her birinden 1 şirket belirler onlardan alırdım.Uzun vadede riski 3 sektöre dağıtırdım. Orada da havayolu kadar olmasa da ciddi düşüşler yaşanan şirketler bulunabilir..
Hesaplamda bir hata yapmisim ve toplam vergiyi hesaplarken stopaj olarak ödenen vergiyi düsmemisim.
Vergi yüzdesi bu sekilde daha da düsüyor.
https://i.hizliresim.com/rlADbH.png
İyi kaynak :
https://i.hizliresim.com/fxMk52.jpg
Arkadaslar gedik yatırımdan shel ve boeıng hissesi alsam 100 milyarlık 150 milyar olunca satsam komısyon dısında vergi demi ödeyecez bu 50 milyar ettiğim kar için ödeyeceksem de ne kadar otomatik mi alıyolar tesekkurler
Selam dostlar , maximum 20-30 kisilik bir telegram grubu olusturalim diyorum, ama sadece burda yorum yapan, tanidigimiz, bildigimiz arkadaslarimizi ekleyelim
Isteyen dostlar yazin DM den ekliyim
Yabanci ve yerli borsadan konusuruz
Sent from my iPad using Tapatalk
Boeing hissesi 145 dolar 2. Ve 3. Parti alamadım dusmedi
2 sene önce başlığa yazmıştım vergi kesintileri,saklama maliyetleri,komisyon ücreti yüzünden çoğu yatırımcı uzak duruyor diye hala aynı problemler var gibi.
Halk yatırımın son hamlesi çok iyi olmuş, diğer aracı kurumlarda düşürürler komisyon ücretlerini umarım. Halk bankasının olaylarından dolayı çekinceler olmuş ama ben Abd'nin kendi borsasına yatırım yapan bir yatırımcıyı mağdur edeceğini düşünmüyorum. Interactive brokers'da rekabet için bazı ücretleri düşürmüş esneklik getirmiş.
Sormak istediğim blok alım yapıp satmazsak yıllık temettü geliri de 2,200 geçmezse ekstra bir vergi çıkıyor mu?
Almak S&P'de bir düzeltme bekleyenler(benim gibi) için :
https://youtu.be/isgC8sSacEI?t=271
Otomatik oradan başlamaz ise 4:31'e getirebilirsiniz.