Muhtemelen suriyeden gecmedir onlar. Zamaninda olan olaylardan kalma
Printable View
Bana göre, ateşten kestane kapar gibi çok kısa vadeli hisse alım satımı, VİOP kumarı dışında BİST'te kim yatırım yapabilir?
Son dakika: ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye de yaptırım içeren 738 milyar dolarlık savunma bütçesini bugün onaylayacağını açıkladı.
Hadi size bir kıyak yapıp doları 6 lira yapayım. Ama bir sakal atarsınız artık.
Yılbaşına kadar sittin sene 6'yı geçmez dolar boşa beklemeyin.
Pek takmadı bizim borsa...
Bizim bütçenin tamamı 150 milyar dolar gayme, eşkiya tosbagalarin savaş bütçesine bak!
İş senato ya giderse bir şeyler çıkarda,kim gönderecek?Adamların hukuk işleri bir değişik.Atıyorum Arizano da arabanın önünde sevişmek suçtur, arka koltukta ne yaparsan yap.
Örnek olarak şu yazıyı verebiliriz.
http://www.milliyet.com.tr/yazarlar/...salari-1511717
Arkadalar dilimde tüy bitti. Borsa yükseldiği filan yok. Zirvesi 5 dolar gibi 2 dolar olan bir meret bu. Şu an dibin de altındayız! 2 doları dahi geçemiyoruz. Yabancı almıyor ilgilenmiyor. Dünya borsaları zirvede! Onlar çökerse bizim 2 dolar bile hayal olarak çok yukarılarda kalacak. Ben sürekli borsada işlem yapıyorum 2 doların altında kaldığı geçen seneden beri. Grafik koyayım dedim uğraşamadım yani borsa zaten çöktü gidiyor diye algıya gelmeyin yabancı gelse şu an 4 dolar en az olması lazım siz hesap edin ne kadar ucuz kaldı. Güven yok yabancı oranı dipte, bilançolar da kötü değil özellikle ihracat yapan şirketlerin bilançoları gayet iyi ama almıyor adamlar zorla mı. Bazı şeyler değişirse çok sert gider ama öyle bir durum görünmüyor.
neden artması gerekiyor..ülke olarak iyi şeyler mi yapıyor siyasal islamcılar 17 yıldır..?hayır.. her şey berbat durumda..rakamlar yalan..büyüme..işşizlik..milli gelir.. hangisi doğru ? tek bir kişinin siyasi ihtirasları için herkes vergi veriyor 17 yıldır..
abd borsası gidiyorsa bir nedeni var.. 20 trilyon dolarlık kocaman ekonomi bile bizden daha fazla büyüyor..hatta %2 büyümesi demek Türkiye nin yarısı demek her sene..
Bu altın altın diye inleyen arkadaşlar ellerindekinin diğer araçlar gibi bir yatırım aracı olduğunu neden unutuyorlar. Kral Midas gibi altına aşık mı oldunuz. Altın en sağlam yatırım aracıymış neye göre kime göre. Mevcut ekonomik sistem çöktüğünde filmlerdeki gibi post apokaliptik bir ortamda diğer araçların esamesi okunmayacakmış.
Böyle bir ortamda içinde yaşadığın ülkenin haritadan silinmeyeceğine neden bu kadar güveniyorsun?
Senin gelmiş ve geçmiş sülalenin cürümü ne, bir dirhem yer bile kaplamıyorsun ekonomik sistemde.
ABD şirketleri çok iyi. Ama ABD borsası balon olmuş durumda. 40 fk şirketler sürüyle, düzeltme olması lazım FED sürekli para bastığı için olamıyor.
Mesela ASELSAN çok iyi şirket çok beğenirim her zaman alır satarım. Ama 2 sene önce 47 lira balondu ederi 15 iken 47 ye kadar sürdüler sonra patladı yıllardır ky feryat figan başlığında ağlıyor..
47 iken pahalı dedik diye vatan haini demedikleri kalmıştı. Sonra aynı kişiler devlete siyasilere ülkeye her şeye şirkete küfreder oldular. Bir şey iyi ve pahalı olabilir gayet.
Borsa 20 yıldır yerinde sayıyor, bunun islamcılıkla alakası yok. En baba laik hükümetler tarafından yönetilsek yine aşağı yukarı aynı yerde olurduk. Bizim vizyonumuz bu kadar, gidebileceğimiz ve hakettiğimiz yerden o kadar ileride veya geride değiliz ülke olarak.
17 yıldır yapılan fahiş hataların seküler hukumetler tarafından yapılma olasılığı çok az: dinci tarikat ve cemaatlere yardım etti a.k.p. partisi.. bunun faturası ciddi.. ayrıca suriye bataklığına bizi a.k.p. partisi soktu.. sadece bu ikisi iiçin harcadığımız enerjiyi düşün.. ayrıca her türlü konuda saçma saçma ajandaları var siyasal islamcıların.. eğitimi bitirdiler mesela.. ben a.k.p. partisi olmasaydı daha iyi bir yerde olacağımıza kesin inanıyorum.. her gun aptalca gundemlerle uğraşıyoruz..
Arkadaşlar yaptırımlardan sonra sert hareketler bekliyor musunuz? Ben Trump ın bizimkilerle çoktan anlaştığını ve mğmkğn olan en eften püften yaptırımların geleceğini tahmin ediyorum. Bunun sebebi de Trump ın istediklerini harfiyen yerine getirmiş olmamız devlet olarak. Uslu çocuk olduk o nedenle Trump baba cezayı hafifletecek.
Böyle kesintisiz bir iktidarın zararları bunlar, yan etkileri diyelim. Ama aynı kesintisiz iktidara laik bir parti mesela Chp sahip olmuş olsa Türkiye nin uçacak hali yok. Kim bilir onlar da hangi akla hayale gelmedik hataları enayilikleri yapacaklardı. Bunun için ayrı bir simülasyon kurup düşünmek lazım. Muhalefetin insan malzemesi islamcılara göre tabii daha iyi. Ama bakalım bu iyi kaliteli insanlar yeterince söz sahibi olabiliyorlar mı parti içinde. Yoksa bir takım gurupların aşiretlerin şunların bunların mı borusu ötüyor.
Bence Chp deki yapıda en az Akp ve Mhp kadar anti demokratik.
aptalca projelerden birisi mesela kanal istanbul: bu saçma proje ile tek bir kişi istiyor diye yıllardır uğraşıyoruz.. ülkede ortaöğretim kurumlarına yeterli ödenek verilmiyor müdürler velilerden bağış dileniyorlar (öğrenci babası olanlar bilir) ama biz kalkmışız aptalca kanal istanbul projesi ile vaktimizi harcıyoruz..
partiler içinde söz sahibi tam manasıyla olmayabilirler ama kurumlarda daha çok söz sahibi olacakları kesin, siyasal islamcı bir iktidarda olana göre.. şimdi imam hatip mezunu ol da ne olursan ol ilkesi geçerli.. herhalde yaşanan rezillikleri burada yazmaya gerek yok biliyorsundur mutlaka.. siyasal islamcılar biatçıdır ve hataları kontrol etme işlemiyor onlarda.. recep erdoğan ne derse doğru kabul ediyorlar..
ben siyasal islamcıların olmadığı bir senaryoda ülkenin daha fazla ilerleyeceğine inanıyorum..şimdi ilerlemeyi bırak gerileme var..
Bistin artıp artmadığını tartışmam bile ama diğer dünya borsalarının da arttığını düşünüyorsanız ağır yanılıyorsunuz.
Görünmez enflasyon diye birşey var. Hidden inflation değil, invisibledan bahsediyorum.
İnsanların gıda dışı ihtiyaçları ve harcama alışkanlıkları değişiyor ve fakat bu uzun zamana yayıldığı için hiçbir hesaba giremiyor. Üstelik bir grup ekonomiste göre nesiller arasındaki harcama alışkanlıkları da artık değişkenlik gösterdiği için genel hesaplar çok yanıltıcı. Bunun bilerek ve isteyerek insanları fakirleştirmek için yapıldığını iddia edende var, farkında olmayacak kadar salak veya olayın aşırı kompleks olduğunu iddia edende.
Misal olarak smartphone ilk çıktığı zaman 499 usd etikete sahipken şimdi 1099 usd. Tek ürün bazındaki enflasyon oranı olabilir fakat ücretlere endekslediğinizde adamın geliri sırf enflasyonu artıramadıklarını iddia ettikleri için aynı ve fakat her sene harcama kaleminde bulunan popülasyonun genel popülasyona oranının p değeri 0.05'ten büyük çıkıyor. Yani istatistiksel olarak doğru önermeler var. Seyahat vb gelişmiş ülkelerde olan ve bizde olmadığı için farkında olmadığımız daha birçok örnek verilebilecek harcama kalemleri var. En basitinden Apple store, google play store, software vb gibi harcamalar hayata birden giren ve gün geçtikçe rekabete rağmen çeşitlilik arttığı için yüksek meblağlara tekabül ediyor. Tabi türkiyede çoğu insan kaçak kullandığı için kimsenin pek umurunda olduğunu zannetmiyorum. Bu yazdıklarım gazete yazısı veya popüler analistlerden ziyade akademik çalışmalar bu arada...
Neyse böyleyken böyle yani 10 senede %100 olmasada hem hidden hem invisible enflasyonları toplarsanız batıda da globalleşmeye vb bir çok faktöre dayalı ciddi enflasyon var ve halklarıda gayet fakirleşiyor. Savings/mevduat/ oranları sürekli düşüyor. Yani batı borsalarınında reelde zirve mirve yaptığı yok olması gereken oluyor.
Ha tabii bu değişimler şimdilik bizim türkiye gibi halkın sadece survival için yaşadığı ve en önemli şeyin boğazdan geçen yiyeceklerin olduğu ülkelerin umurunda değil.
fuşya rengi ile şenlendirdiğim alttaki sorunun birden çok yanıtsalı var aslında şu düzlemselleyen bakış açısından bir sıyrılınca ( bir anlığına bile olsa buna değer ) üst taraftaki matematik denklemi şu anki bilim kuralları ile açıklayamayız onun içün bi sonraki zamanda ona da değineceğim ayrıntılı ... 5. ci boyut ve ötesi ....
neyse alttaki sorunun birden çok yanıtsallığının irdelenmesine geçmeden önce ilkin mutluluk denilen kavram hakkında dünyadaş olarak eşdeş düşüncelerle gark olmamız gerek ki bir kelime bir işlem kıvamında bir yanıt tek bir evrensel yorum algılayış olabilsin...
o halde şimdi çoğumsal bir çözüm içün '' mutluluk '' kelimesinin içini dolduralım ...
ahmet ablamı mı o
Evet über netflix tesla apple vs hepsi balon. Diger varliklara gore aşırı primli. Boştaki mb paraları akmış hisselere vs. Adamlar kendi borsasına balon diyo, ama yurtdisi hisselere yatırım artik cok kolay. Dünyanin en büyük sirketlerine ortak olabilirsin. Temettü felan alırsın dolar olarak
bist'e bakiyorum bilancolari inceliyorum acik ve net soyluyorum ucuz hisse diye bir sey yok ! sirketlerin piyasa degerlerinin bir cogu asiri pahali ! bu fiyatlardan su an hicbir sirkete orta/uzun vadeli yatirim yapilmaz
bircok sirketin/bankanin bilancosu sacma sapan zaten, makyajli ve guvenilmez.
ama kisa vadeli al/satlari duzgun yapabildiginiz surece iyi marj sagliyor bu inkar edilemez gercek