https://www.sahibinden.com/ilan/emla...51482686/detay
Printable View
Alın işte hem de merkezi bir yerde 250 metrekare dubleks ev ,istanbulda olsa allah bilir kaç milyon istenirdi.
Sürekli yüzde 35 enflasyonun olması demek kaymak tabaka hariç geriye kalanlarin aşırı fakirlesmesi demek.
Sağlıklı gıdaya ulaşamamak demek.
Eğitim kalitesinin yerlerde surunmesi demek.
Emeğin hiç olmasi demek.
Sosyo ekonomik problemlerin artması anarşinin kol gezmesi demek.
Gayri mesrunun artması kişisel hak ve özgürlüklerin yerle bir olması demek.
Nitelikli iş gücünün yurt dışına cikmasi demek
"politikada hiçbir şey kazayla olmaz. olmuşsa, öyle planlanmıştır."
hortt. sadece 1 sene öncesinden bi post buldum, hatali tahminde bulunmak normal ama bu kadar iddiali cumleler kurmamak lazim. :wave:Alıntı:
Daha yolun başındayız. Kasım sonunu sabırla bekleyin!
Üniversiteler açılmıyor uzaktan öğretim var en az Şubat ayına kadar, bütün işyerlerinde uzaktan çalışma teşvik ediliyor, seyahatler şehir otellerinde konaklamalar asgariye indi.
Bunun etkilerini en geç kasım sonunda görürsünüz.
Somut örnek vereyim; en zengin varlıklı Koç, Sabancı, Özyeğin gibi üniversiteler bile kantin kafe restoran ve yurt kira gelirlerinden burs veriyorlardı. Bu sene bursları büyük oranda kesmişler.
Servis şoförleri de herhalde pazara sebze haline veya mandıralara mal taşıyarak geçimlerini sağlarlar.
Kasım sonuna kadar bekleyin dolar euro ve altın bileşkesi bazında konut fiyatları Türkiye de düşmesin yemin ederim eşşek gibi anıracağım.
Ha üstüne dövizi tutabilmek için tahvil faizleri artmaya başladı %14 lere ulaştık. Yıl sonuna kadar %20 ler mümkün. Konut kredileri de buna göre +%5 ekleyerek sunulur.
Yalnız bu öngörü sanırım hükümetin o.64 faizli bir yıl ödemesiz para dağıtmasından önce olan bir öngörü.O krediler aslında para basmak demekti,sadece ev fiyatlarını değil herşeyin fiyatını artıracak bir para arzı demekti,bugünkü pek çok sorunun asıl nedeniydi.Yanlıştı konut sektörü bizim paralarımızla bizim cebimizden para çalınarak ipten alındı.Olay aslında basit sen benim maaşıma yüzde 20 zam yapıyorsun ama piyasadaki parayı 2 katına çıkaracak şekilde krediler yoluyla para basıyorsun,para bol oldu mu her şey artıyor kazığı ben yiyorum.O para basılması olmasaydı bu adamın öngördüğü gibi ev fiyatları patlamazdı,ayrıca bu kadar enflasyon olmazdı.Aslında her şey birbirine bağlı.
@hkm gecen sene eylul sonu yazilmis bi post.
Aslında tabi topik emlak hakkında olduğu için ve emlak yatırımında büyük meblağlar sözkonusu olduğu için yüzdesel farklar çok önem kazanıyor.Yahu geçen yıldan bu yana pek çok şey iki katına çıktı herkes ev fiyatlarındaki ve kiralardaki yüzde 50 lik yüzde 60 lık artışa takılıyor.Arkadaşlar iş çığırından çıktı ,toptan bir fakirleşme var.Evler ve kiralar nasıl aynı seviyede kalsın,eşyanın tabiatına aykırı.Şu son bir yılda olanlar normal akıllarla anlaşılacak işler değil.O yüzden gelecek yıl ne olacak cidden düşünemiyorum.Misal gelecek yıl altının gramı 1000 lira olsa şaşarmıyız,veya dolar 13 olsa a mümkün değil dermiyiz,veya bir kilo peynir 300 lira olacak desem mümkün değil dermisiniz.Hemen her şey çığırından çıktı.
Ev diyelim bir milyon seneye 1.2 milyon olması zaten şart.Faiz zaten o kadar bırakıyor.İki yıl sonra bileşik faizle evin fiyatı 1.5 milyona yaklaşmalı.Adam evi aldı mı iki yıl sonra 1.5 milyon fiyatı zaten görmeli.Rakamlar ev işinde çok büyük olduğundan millet şaşıyor.Yahu yumurta da aynı oranda artıyor,hatta daha fazla artıyor ,ona niye şaşmıyorsun.
Eurobondda dolar bazında yüzde 7 ,3 faiz var,hem doların artışından yararlanıyorsun hem de yıllık yüzde 7.3 dolar faizi alıyorsun.Paranı bağladın bir yılda faizi ile beraber paran misal yüzde 25 arttı,bu parayı sana kim veriyor,devlet,e devlet bu parayı nasıl verecek,elbet para basacak.Para çok oldu mu her şeyin fiyatı artar,bu zaten matematik konusu,evlerin fiyatlarında aslında mukayeseli baksan artış falan yok ya neyse.
Valla olan biten artık normal akıllarla açıklanacak şeyler değil.Bir nevi venezuela gibi bişi olduk çıktık.Artık milletin derdi temel ihtiyaçlarını karşılamak olacak,ev fiyatları kiralar falan sekonder mevzular olacak gibi.Gerçi barınma ,ısınma,beslenme bunlar temel ihtiyaçlar hepsi şart ,aralarında tercih yapılması insanlığa yakışmaz ya neyse.
Öyle böyle deniyor .İstanbul'un bir ilcesinde 3+1 160 net metrekare temiz binada 1.500 TL ye kiracı zor buldu bir arkadaşım 94 yapımı bir bina ..( Nete emlakciya cama vs.ilan vermedi.. eşe dosta sadece tanıdığa haber ucurma yöntemiyle) yine isim icabı bir kişiye daha sordum 4 Yaş bina . merkezi 3+1 2.000 e vermiş .nerede bu 5 10 binler ..yahut site degil diye herhalde. Sitelerd ki evler daha bı ucuk rakamlara gidiyor sanki
Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Total bi zenginlesme olmadan ne ev fiyatlari kalici olarak artar ne de kiralar diyorum.
Uzun vadede bizde emlak dolari veya altini gecemiyor.
Nereden mi biliyorum?
30 senede 4-5 ev aldim, oturdum, sattim, degistirdim v.s
Kirayi kim odeyecek?
Halkimiz..
Peki onun geliri reel olarak artiyor mu?
Syg,
3-5 senelik dalgalanmalara, dongulere takilmayin.
Oturacaksaniz yeterli bi eviniz olsun, abartmadan.
Gerisini uretken yatirimlara koyun. :)
Hanima ve baldiza buyuklerinden 3 tane ucuz daire kaldi miras.
Toplasan 4 mio TL etmez hepsi.
Hepsini nakte cevirip eurobond alacaklar.
Syg,
Yatırım için ev almak zor iştir.Kiracısı olanlar bunu çok iyi bilir.Yahu adama uyduruk evini 5000 lira kira ile iteledin.E ilk 6 ayı da peşin aldın.Sonra adam başladı kirayı ödememeye ne yapacaksın.Hak hukuk falan diyen olursa cevap vermeye bile gerek görmem,hukuki sisteme git hakkını bir ev sahibi olarak ara da bak başına ne geliyor.Biz de kira hukukunu yazan hocaların hepsi bence idealist evleri olmayan gariban hocalarmış,herşeyi ama herşeyi kiracı lehine yazmışlar:)))))))) Ev sahibi bir halt yiyemiyor maalesef,yediği kazıkla kalıyor.Bu dediğim olayın yaşanmışı bend e var,bana evi sattırdı sahtekar bir kiracı,hem de kiralar o zaman çok makuldu. .Ha oturacağın ev başka, ilk evini alan adam hesap yapmayacak,o başka bir şey,onu yapmanın mantığını anlarım.Kiracı olmak istemeyeni anlarım,bu ayrı konu,ama yatırım için ev falan alınmaz.Kiracısı ayrı dert,kayda girdiğin için artık devletin seni her kalemde yolması ayrı dert.Her yıl emlak vergisi,gelir vergisi,temizlik vergisi,evin amortismanı,yıpranması,alırken vergi ödenmesi,satarken bir daha ödenmesi sanki devlete vergi aktarma mekanizması.Devlet biraz da ondan çok ev satılsın istiyor,oh valla habire vergi topla ,sen her satıştan yüzde 4 alacak kadar o eve ne hizmet götürüyorsun ki.Bence ev işi boş iş.
--oturmak için de ev alınmaz...çünkü komşunun-komşularının kim olduğunu bilmiyor ve seçemiyorsun...
---kiracı olunca özgürsün...
5 yıldan sonra sıfır vergi.
Diyelim ki ben evi 1 e aldım 2 yıl sonra 3 e sattım. Ve beyanlarimida doğru verdim. Bunu biri mi arastiryor vergi vermem gerektigini yoksa direkt sistemden beni buluyorlar mi? :)
***Albaraka; faizsiz kazanc :)
Yanlis biliyorsun sevgili kardesim.
5 yil elde tutulmadan satilirsa vergi var lakin kar enflasyon endekslemesi sonrasi beyan edilir.
5 yildan sonra kaca satilirsa satilsin beyan da yok vergi de yok.
https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/...aniyor-1823184
Syg,
Konutta alım satım işleri kredi miktarına ve beyana göre olduğu için vergi olayı genelde ödenmiyor. Çoğu kişi bu boşlukları sonuna kadar kullanıyor
Yasa bu sekilde..
Dusuk beyan edip de vergi kacirana karismam :)
Syg,
Kağıt üstünde o rakamları gösterdiyseniz elden para transferi yapıp gerçek rakamları saklamadıysanız maliye canınıza okur.5 yıl bekler zaman aşımının son ayında işlem yapar ,vergi cezasını ikiye katlar 5 yıllık faizi de ekler sizden çatır çatır tahsil eder.Artık her şey online,maliyede tüm rakamlar görünüyor.Zaten bankalardan çekilen kredilerden de haberdarlar.O dönem bitti,olay artık beyana tabi değil,aman ha canınıza okur maliye.
Öyle aradan iki üç yıl geçti arayan soran yok rahatım diye düşünmeyin sakın,faiz alabilmek için maliye genelde 5 yıl önceki işleri bugün inceler,bugünkü satışları da 5 yıl sonra zaman aşımına girmeden hemen önce size tebliğ eder.Öyle de uyanıktır, bizim bürokrasi.
Çok zenginler ne aptal değil mi? .. Hepsinin yığınla kiracısı var ve korkunç bir nakit akışı sağlamışlar.. Nasıl aptal adamlar köle etmişler kendilerini..............Arkadaşlar bir resme herkes kendi cephesinden bakabilir okey ama bu gerçekleri değiştirmez.. Ben on emlak kirada mutluyumdur diğeri ise kiracı olarak mutlu ..Neticede ben 20.000 kira geliri ile köle yaşantısı yaşarım diğeride kira günü koşa koşa bankamatiğe kira yetiştirir veya 10.000 maaş la çalışır ömrünü törpüler.. Özgürlüğü ıskalayanlar var gibi.
Sn alidelta burası hissenet,herkesin finansal okuryazarlığı baya baya üst düzeydir.Ben size 20 binin çok üstünde garantili nakit akışını sağlayan kaç tane yol gösteririm.Hem de on eve bağladığınız paranın üçte ikisine.Hem de sıfır kiracı riski,sıfır paranın ödenmeme riski.Temiz para tiko para.Dediğiniz doğru bir senaryo değil,siz 20 ev parasını ortaya koyun,eve mi yatıralım,finansal başka enstrumanlara mı onu tartışırız.Ben şimdiki aklımla o parayla asla 2o ev almam.
https://www.bloomberg.com/news/artic...crisis-deepens
Gazprom bize sattığı doğalgaza yüzde 25 lerden başlayan zammı dayayıvermiş.
"politikada hiçbir şey kazayla olmaz. olmuşsa, öyle planlanmıştır."
Kime sorsan enflasyon en az %30 diyor. Hatta baskalari var %40 50 gidiyor
Bu kadar yuksek bir enflasyon ortaminda konut kredisi faizi aylik %1.37 yillik %17.94
https://www.hesapkurdu.com/konut-kre...0-ay-700000-tl
Dunyanin hangi ulkesinde gercek enflasyonun yarisi oraninda konut kredisi veriliyor? Ben hic duymadim
Konut kredisini alan icin korkunc avantajli gozukuyor.
Yada belki ben bir seyler kaciriyorum?
Sebep iç göç ve ve siginmaci ve para karsiligi verilen vatandaslik...
Bu sebeplwr ortadan kaldirilirsa ev fiyatlari normale doner.
Lenovo K33a48 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
güzel diyorsunuz da Türklerin gelirleri enflasyon oranında artmıyor ki, 20% faizle kredi alabilmek için seneye garanti 25% zam alacağını gelirin artacağını bilmek lazım.
oysa ki bırakın bunu seneye çalışacak iş bulur muyum derdinde çalışanlar, en garanti geliri olan memurlarsa zaten artık ölü zamlar alıyorlar. maaşları büyükşehirde ev alabilecek skalanın her sene altına düşüyor.
yabancılar içinse zaten kredi oranı ve enflasyonun anlamı yok gibi bir şey.
Maaşla ev kredisine girmek (eğer özel sektördeyseniz) şu ortamda çok riskli olur da,
kenarda dövizi altını olanlar bunu hedge olarak bekletip ev kredisi pek ala çekebilir.
Şu anda hiç kimsenin ev alma imkanı yok değil, almaya "niyeti" yok.
Kafası az çalışanlar, elindeki şey yükselirken onu satıp ucuz mal toplamayı akıl edemezler.
Elindeki yatırımı yıllarca dipte süründüğünde umutsuzluğa kapılarak ucuza satıp, alacağı malı pahalıya alılar.
Kafası biraz daha fazla çalışanlar ise şu anki küresel değişimin (great reset zart zurt) farkında ve hiç bir şey al(a)madan kitlenip kalmış durumda. Korkuyla bekliyor.
Kafası en çok çalışan ne yapıyor onu bilmiyorum. :)