Teşekkürler. Her ay başı fon portföyleri güncellendikten sonra fintables'tan teker teker fonların taşıdıkları hisseleri excel'e alıyorum.
Burada yaptığım düzenlemelerden sonra hisse adı - fon adı - % oranı şeklinde bir özet tablo yapıyorum.
Printable View
Nereden çekeceğiz verileri acaba?
Bazı hisse fonlar ay içinde fazla değişiklik yapmazken bazıları oldukça değişiklik yapıp, portföye çıkan giren hisseleri bol oluyor.
Ayda bir kez açıklanan kaptaki portföy dağılımlarından, aktif yönetildiğine kanaat getirdiğim fonların hangi hisseleri aldığına göz atsamda, artık çok kafaya takmıyorum.
Bir ara bende fondaki hisselerin Excelini tutuyordum, bir süredir tutmayı bıraktım.
Fon alıyorsak, fon yönetimine güvenmek gerekiyor diye düşünüyorum.
Bu devirde kim kime güvenir diyebilirsiniz, haklısınız, bende bu nedenle serbest hisse fonlara, (özellikle de banka dışı olanlara) mesafeliyim.
Serbest olmayan hisse fonlardaki mevzuat gereği kısıtlamalar nedeniyle en az 20 civarı hisse olması, (bir hisseye %10dan fazla yer verilememesi, %5i geçenlerin toplamı %40 i geçmemesi vs) daha güvenli geliyor.
KST'lere satış verdim, gelenle YHK ve GKV alacağım.
%100 Hsyf olarak devam. (%50 HKH, %25 YHK, %25 GKV)
Yılbaşından bugüne yaklaşık portföy getirisi %37 civarı.
Hkh son bir kaç ay performans düşüş olsada , yılbaşından itibaren bakıldığında kistasının üzerinde, ayrıca kuruluşundan bu yana katılım hisse fonlarda getiride 1. Sırada. Yunus Şahin ve Yaşar Yıldırım'dan oluşan fon yönetim ekibi görevine devam ediyor. Aynı ekibin NNF fonuda kuruluşundan bu yana bakıldığında (yaklaşık 4 yıl)kategorisinde üst sıralarda. Portföyümün alfası olarak HKH bulundurmaya devam.
Kst 3 ay tuttum, 3 ay hisse fonlar için kısa bir süre. 3 ay ve yılbaşından beri Performansı endekse paralel. Yılbaşından bakıldığında sıralamada gerilerde. Aktif bir yönetim var ama gördüğüm portföyde ağırlık verdikleri bazı hisselerde bilanço kötü geldi, bu hisselerin genel performansa olumsuz etkisi oldu. Allbatross Portföy butik bir şirket, şirketin geçmişi en uzun(yaklaşık 1.5 yıl) hisse fonu HVZ, bu fonlarında yönetici değişikliği geçtiğimiz yıl baya gündem olmuştu, fon yönetim akışlarını tam anlamadım, bir ekipmi, bir kişi mi, yoksa kurumsal bir iş akış modeli mı var çözemedim. Sanırım fon yöneticisi olarak Mustafa Başalp fonda söz sahibi. Bu yöneticinin geçmiş fonlardaki performans verilerine ulaşamadım. Benim eksikliğimde olabilir.
3-5 yıllık geçmiş verilere önem veriyorum.
KST yerine YHK ve GKV seçmemin nedeni, Yapı kredi portföy ve Garanti portföy her ikiside sistematik kurumsal bir iş akış prosedürleri var, bir takım yönetimi olduğu için fon yöneticisinin bu sistem içinde isminin çok da olumsuz etkisi olacağını düşünmüyorum. Zaten her iki şirket en büyük 5 portföy şirketinden biri olduğu için, çalışan elemanlarında belli bir uzmanlığa sahip olduğunu düşünüyorum.
Yönettikleri diğer hisse fonlarda (Yhs, Ydı, Ghs) uçup kaçmasalarda 3-5 yıllık verilerde iyi bir büyüklükle, kıstaslarını sürekli geçmişler. Fon yönetim ücretleri yüksek ama, kategorideki diğer hisse fonlarada bakıldığında ıvır zıvır giderler ile tavan olan 3.65 civarına gelen fonlar var. Bunu kafaya takmıyorum. Aktif hisse fonlardan oluşan Portföyün betası olarakta %25 Yhk %25 Gkv bulunduracağım.
Bir müddette böyle devam edeceğim. Uzun vade yatırımcı olarak hedefimin daha %20'sindeyim, muhtemelen yaklaşık 7 yıl daha bu şekilde aktif hisse fon ağırlıklı aylık düzenli birikim ve yatırıma devam edeceğim.
Süpriz olur ama endeks hızlı bir şekilde bir kaç ay içinde 5 dolar a gelir ise, %100den %80 hisse fona inebilirim, (geri kalan %20 ppf) ilerde değerlendiririz
Sabır ve disiplinle yatırıma devam.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Her ne kadar hisse senedi trade etmek gibi olmasa da fonlarda da trende göre kendimce aksiyon almaya calışıyorum.
Biraz sadeleşme, biraz da konjonktüre göre yeni fon portföyü şu sekilde;
Yabancı Hisse; AFA-TMG
Yabancı Teknoloji; HOA
Yerli Hisse; IIH-KYA
Yerli Değişken;IPB
Yabancı Değişken; RIK
Portföy sigortası olarak fiziki altın taşıdığim için ayrıca gümüş ve emtiaya gerek görmedim, bunun yerine dövzde olası bir harekete karsı bir miktar RIK ekledim.
İstirak fonlarınin performanslarını beğenmedim, uzun vade daha başarıli olacağını düşündüğüm IIH ve KYA aldım.
Borsada yaşanan dalgalanma nedeniyle yerli hisse ağırlığını azaltıp, bu dönemlerde iyi pozisyonlanan ve daha az kaybettiren, yerine göre hsyf kadar da getiri elde eden IPB'den bir miktar aldım.
Eşim için de IHK-IPB-TMG-TI4-KZL'den oluşan ayrı bir portföy oluşturuyorum birikim amaçlı.
Yazdiklarım yatırım tavsiyesi değildir, kişisel notlar olarak düşünüyorum.
%100 Hsyf devam ediyorum. Tek fona döndüm. KPA - Kuveyt Türk Portföy Kar Payi Ödeyen Katilim Hisse Senedi Fonu (Hisse Senedi Yoğun Fon)
Her ay düzenli alıma devam, 3 ayda bir yapmasını planlandığı kar paylarını da aynı fon alımında değerlendireceğim. İçeriği %80 yerli temettü endeksi hisseleri, %10 yabancı temettü hisseleri, %10 sabit getiri. Stopaj 0.
Aklımdaki portföy büyüklüğüne ulaşana kadar (minimum 5 yıl, muhtemelen 7-8 yıl) bu şekilde devam etmeyi düşünüyorum. Daha sonra, biriken fonları bozmadan, 3 ayda bir yatacak kar paylarını harcamayı düşünüyorum.
Bireysel emekliliğe de %100 Hsyf ile devam ediyorum.
Saygılar