evet bir ornekleri var anlasilir biraz
Printable View
arkadaslar ben bir az arastirdim ornek olarak emin olmak isterdim
mesela burada yazmis
https://www.vakifbank.com.tr/Default.aspx?pageID=2378
ben simdi alip ve 05.06.2020 vade tarihine kadar saklamak istiryorum ve birinci eurobondu seciyorum. vadeye kalan gun 137 gun ve kupon orani %3,5000. ben satis butonun secip ve asagida 10 bin tutar yazsam sonuc tutar bana10211 gosteriyor. bu acaba dogrumu? net oluyormu bu? birde yazmis her gun degisiliyor normalda bu degismeler etki yapmamasi lazim ama yazmis etki yapiyor bunu biraz kafa karistirdim
Sn. Shorts
Benim gördüğüm eurobond fiyatları hem iç koşullar hem de dış koşullardan etkileniyor. İç koşulları hepimiz biliyoruz. Dış koşullar ise genelde FED ile alakalı. Bu yıl abd'de seçim olduğu için fed faiz artırmayacak. O sebeple dış koşullar nispeten iyi olabilir. Ancak bu teze yönelik iki risk var:
1-)FED bildiğiniz üzere repo ile bilançosunu büyütme yoluna gidiyor bu risk iştahını artırıyor. Bunu sınırlamak için nisan sonu repo uygulamasına son vermek istiyorlar. Bunun sorun yaratabileceğine dair görüşler var. Bu bence geçici bir dalgalanma yaratabilir. FED sorun çıksa bile fazla büyümesine izin vermez kanaatindeyim. Risk olarak yazdım ama eurobond almak için fırsat da olabilir.
2-)https://www.bloomberg.com/news/artic...faults-in-2020
Vanguard'ın fon yöneticisi 2020'de arjantin ve lübnanda sorun olabilir diyor, yıl içinde böyle gelişmeler olması durumunda daha iyi fiyatlardan alma durumu olabilir.
Fiyata göre alım da düşünülebilir. Yani iyi olduğunu düşündüğünüzde yapmayı düşündüğünüz yatırımın yarısı bu fiyatlardan yatırım yapılıp, yarısı için daha iyi fiyatlar beklenebilir.
Eğer fiyat düşüşlerinin portföyünüzün değerini düşürmesini istemiyorsanız itfası yakın eurobondlardan ya da eurobond fonlarından alabilirsiniz.
Tefas eurobond fonlarının yönetim ücretine göre sıralaması aşağıda
https://resmim.net/f/tTXX9x.png
Benim görebildiğim kadarıyla fiba ve deniz hem getiri hem yönetim ücreti açısından iyi duruyor. Denizde kimseyi tanımıyorum fibadakiler fonun içindeki kağıtlar 22-23 itfa tarihli o sebeple riski az dediler tavsiye ettiler. Denizin gerçekte toplam ne kadar toplam (yönetim+diğer) ücret aldığına KAP'tan baktım %1,53 almışlar, Türkiye için uygun bir ücret olduğunu düşünüyorum. Ne kadar kaybedebileceğinizi sorduğunuz için KAP'ta bulunan grafiklerinden 2019 ağustosundaki çalkantıda bu fonlar ne kadar kaybetmiş diye baktım deniz %5, fiba %3,5 değer kaybetmiş. Fibanın değer kaybının düşük olması bana söyledikleri ile tutarlı ama siz yine de sorarsınız. Bir de dolarla yatırım yapılırsa verginin de dolar üstünden olacağını söylediler.
Vergi konusuna bir sonraki paylaşımda gireceğim.
Yatırım tavsiyesi değildir.
Vergi konusunda benim hiç bir kuşkum yok bu inaçtan değil araştırdıkça bulduğum kaynaklardan tutarlı bir sonuca ulaşabildiğim için.
1-2 gün önce eurobond faizinin temiz alım fiyatına göre nasıl vergilendirilmesi gerektiğine dair yazımı okudunuz mu bilemiyorum.
Orada iki seçenekten bahsettim a ve b şeklinde:
a seçeneği olması durumunda itfadaki vergi M.Bingöl'ün makalesinde var:
https://www.finansgundem.com/yazarla...yazisi/1001321
b seçeneği olması durumunda kuponlardan düşüm yapılması konusunda örnek olmadığı için kafalar karışık haklı olarak. Ben bu durum için de bir örnek buldum. Yani genel tebliğdeki kupon başına düşen prim miktarının gerçekten eurobond örneğinde geçerli olduğuna dair.
Aşağıdaki resim Ernst & Young'un vergi kılavuzundan
https://resmim.net/f/0W6Q34.png
Yıldızları koyduğum paragrafı okuyun lütfen. EY her kılavuzun yapması gerekirken yapmadığı açıklamayı yapıyor. Altını yeşil çizdiğim yerin meali şu; vergi problemini a seçeneğine göre çözüyorum çünkü b durumu geçerli değil. Yani bir eurobond vergisi hesaplamasında "kupon başına düşen prim tutarına" atıf var. Yine aynı kılavuzda alım-satım probleminde de benzer bir atıf söz konusu.
Sonuç olarak eurobond faizinin vergilendirilmesi ile ilgili kaynaksız veya örneksiz bir konu kalmamış oluyor.
sn epicurist.
sanırım eurobond fonları hakkındaki endişemi net anlatamadım. ya da eksik bilgilere bağlı yanılgılar içindeyim deyip sorumu biraz daha netleştireyim
son iki haftadır en az iki danışmandan (banka-yatırım şirketi) eurobond fonlarının son bir sene, 6 ay hatta bir hafta vs.. çok iyi getiri performansları var.. düşünmez misiniz dediklerinde.. e ama bunca zamandır bu kadar prim yaptıysa eurobond fiyatlarında bir düzeltme durumunda bu fonlarda zararımız olmaz mı dediğimde genellikle bir sessizlik oluyor. konu değişiyor.
2 ay kadar önce kapalı* bir eurobond fonuna girmiştim. vadesi belli getirisi belli.. anaparam (dolar) sabit kalmak üzere, atıyorum 180 gün sonraki itfasında elime geçecek faiz belli. fon olduğu için stopajı belli. ek vergisi yok.
bu başka..
ancak sizin bahsettiğiniz gibi açık fon olduğunda, olası eurobond fiyat düşüşlerinde anaparadan da kaybetme, eksiye düşme riski yok mu?
daha da açık sormak gerekirse..
atıyorum, xyatırım bir eurobond fonu çıkarmış. 2021 2025 2038.. özel sektör, hazine kağıtlarından bir sepet oluşturmuş ve bana satmış diyelim. kurum gününe göre uygun yerlerden karını realize ediyor, başka kağıtlara geçiyor, kupon getrileri vs işini yapıyor.. derken ters bir rüzgar esiyor. trump b.ktan bir tweet atıyor. cds'imiz yükseliyor.. xyatırım portföyündeki bondlarının fiyatı piyasada yine atıyorum ortalama %10 düşüyor.. bu durumda aldığımız fonun fiyatı da .. dolayısıyla anaparamızdan da bir o kadarı kayıp olmuyor mu.. ben mi yanlış biliyorum, düşünüyorum?
*: vadesi getirisi belli, erken çıkışta %1,5-2 bedel kesilen fondan bahsediyorum.
baktım da izahı uzatmışım..
özetle..
vade sonu için eurobond alırsan akıbetin üç aşağı beş yukarı belli..
eurobond fonu alırsan allah kerim durumu var değil mi?
Sayın shorts eurobond her zaman riski mevcut
O zaman ki krizde Nisa’n Mayıs ayında beunson krizinde %25-30 oranında ana paranın eridiğini görebilirdiniz .
Bizim arkadaş 62 bin dolar 45 bine düşmüştü ama şimdi karda portföyü her 6 ayda birde kar payı alıyor
Yani mevduat gibi garantisi yok ANA para riski her zaman var
Eurobond'lari hisse senedi gibi görmek lazim vade sonuna kadar.
Ana para riski bence mevduat'tan daha az.
Türkiye batarsa ana para da batar.
Türkiye battiginda mevduat garantisinin zaten anlami kalmiyor.
Daha evvelde yazmistim. benim 2004'de yilinda almis oldugum 2034 vadeli Eurobond'um var ve su ana kadar aldigim brüt kuponlar ile ana parami geri aldim. Degeri su anda 118 ama 79'uda gördü.
Benim demek istediğim aslında vade içinde çıkılması gereken zaruri bir ihtiyaç vasıl olduğunda demek istemiştim
çok kaba ve sallama rakamlarla örnek vereyim..
diyelim 2025 kağıdı var. %5 yıllık kuponlu. fiyatı 120 usd.
120 bin dolarla 100 bin nominal kağıt aldım.
biliyorum ki.. 120K dolar yatırımla 5 yıl boyunca senede %5x100K=5 bin dolar kupon gelirim olur. vade sonuna yakın kağıdın piyasa fiyatı ister 150K ister 50k olsun ana param vadede 100K dolar olarak geri döner. (150k olmuşsa çoktan okutmuş olurum o başka:)
oysa eurobond fonunda vadeydi kupondu vs yok.. fonu aldın sattın arası fiyat farkı var. atıyorum yarın 10 birim fiyattan 100K dolarlık eurobond fon aldın. oldu ya saçma sapan gelişmeler oldu, fonun fiyatı bir süre sonra 6 birim fiyata düştü. fona yatırdığın para 60K dolara düşer.. kuponunu alayım, vade sonunu bekleyeyim, ana para nominalden geri döner falan yok. çünkü vade yok. kupon yok.
bu iki durumun farkına dikkat çekmek istemiştim ben..
"devamli eurobondum olsun; bu eurobondlarin kupon ve itfa gelirleriyle de devamli eurobond almaya devam edeyim" demiyorsaniz ulkemizdeki eurobond fonlari mantikli degil; (dogru anladiysam) dusuncenizdeki risk var. fon uzerinden kupon ve itfa gelirleriyle yuksek fiyatli eurobond almaya devam ediyorsunuz, hem de nakit akisi saglayabileceginiz tek durum olan fon satimi durumunda stopajla her turlu vergi oduyorsunuz. halbuki dpgrudan eurobond sahipligi durumunda beyan limiti altinda kalirsaniz kupon ve itfada bu vergiyi odemek durumunda degilsiniz. yurtdisinda karpayi dagitimi yapan bond etfleri var ama ulkemizde bu tarz bir dagitim yapan ya da bond getirilerine gore kupon faizi dagitimi ya da yeniden yatirim cesitlendirmesi olan bir fon duymadim.
zamaninda eurobond vs eurobond fonu konusunda dusuncelerimi soyle ozetlemistim, cekincelerinizde haklilik payi oldugunu dusunuyorum:
https://www.hisse.net/topluluk/showt...14#post3376014
vade sonu olan 05.06.2020 tarihinde bir ana para ve bir kupon alacaksiniz
yani 10.211 usd verip size vade sonu 10.000 + 350 usd vercekler
10350-10211= 139 usd cebe gircek
su anda 10222 yaziyor
NOT: bu kagidida bulamayabilirsiniz iyice kemiklesmis olabilir, daha uzun vadelere bakin derim ama siz bilirsiniz
Dostum,
Aldigin fiyat ve sartlara tabisin
atiyorum o anda yuzde 5 faiz mi var sen vade sonu bozarsan o yuzde 5i alirsin ama vadeye yakin faiz orani diyelim ki yuzde 10 oldu senin ana para degeri dustugunu gorursun ama sen ona bakmayacaksin ve vade sonunu bekleyeceksin.
Vergi olayi da soyle eger aldigin bond lari vade sonundan once bozmaz isen sadece kupon uzeri biriken faiz ile elde edecegin net kupon degeri arasindaki paranin vergisine tabisin, bu deger 2020 yili icin 49bin tl dir
Yani aldigin bond un 2020 yili icinde elde edecegin kupon gelirlerinde senin 49bin tl ye kadar olan gelirlerin beyana tabi degil, ancak vadeden once yapacagin satis ta ana para ve kupon gelirleri beyana tabi diye biliyorum
diproyal a not arkadas orda bana derken babana diye eli tirmemis olmali hehe
sonucta bu kisi bir yatirim yapiyor .....
bulamayabilirsiniz de kemiklesmis ve artik zamani gecmis bir bond oldugu icin demek istedim...
Biz, yil icinde bond alim satim yapmadigimiz icin sadece o yilda almis oldugumuz bond lardan alacagimiz kupon gelirlerinden aldigimiz anda kuponlar uzerindeki birikmis faiz miktari arasindaki farkin 49K yi gecmemesine odaklanmamiz gerekiyor.
Ornek 1020 usd lik bir bond aldik bunun 30+30 olarak yilda iki kuponu var diyelim ve kupon odeme tarihleri de kolaylik olmasi icin mart ve eylul oldugunu dusunelim. Bond u da ocak ayinin basinda aldik, hesapliyoruz ilgili kuponun %50 faizini de uzerinde almis oluyoruz, mart ayinda 30 usd olarak ilk kuponu aliyoruz bunun zaten uzerinde 15lik kismi var ve gene martan itibaren sifir faiz birikimi olarak eylule dek 30 usd lik alinan kupon net getiri olmus oluyor. Kalan son aylik donemde her hangi bir odeme olmadigi icin orada vergi zaten yok.
Anapara ise yil icinde atiyorum 1035 oluyor subat ayinda mart ta odeme yapiliyor 1005 oluyor haziranda faiz yukseliyor degeri 990 oluyor. Eylul geldiginde 1005 oluyor ve kupon odemesi sonrasi degeri 975 oluyor.. Biz bunlardan etkilenmiyoruz nasilsa vade sonu 1000 usd olarak anapara alacagiz.
Vergi kismina gelelim. ilk kupondan 30-15 den 15usd gelir elde ettik. Eylul ayinda gelen kuponun tum asamalari bizde iken oldugu icin de orada 30 usd lik gelir elde ettik. Yani yil icinde 45usd lik bir gelirimiz var.
49000 tl bolu 45 usd dan 1088 rakami cikiyor bunu da usd degerinin yil sonu 8 lira oldugunu dusunelim, demek ki eger 136 tane bu kagittan elimizde var ise 136*45 = 48960 degerini bulup vergi beyan vermekten kurtulmus oluyoruz ama elimizde 137 tane bu kagit var ise vergi beyani yapicaz ve oncelikle %27 sonra sinda %35 lik vergi ye tabi olacagiz.
Dogru mu arkadaslar bu hesap..............
Dostum kac gundur de ben hesap ediyorum, getiriler 49K yi gecebilir diye issiz gucsuz olunca da kendime burdan gelir elde etme cabasindayim, vergi olaylari zaten usd mevduatta yuzde 20 20 oduyorduk. Ama simdi hesap kitap yapmak cok yordu beni, neyse heralde 49K ya ulasamiyor gibiyiz..
Sn Shorts
Ben zaten Türkiye'de ne eurobond fonu başka nitelikte bir uzun vadeli fon almıyorum. Dünyada etf (borsa yatırım fonu) patlaması yaşanırken bizde tık yok. Fonlarla ilgili çekinceleriniz de doğrudur.
Bunlara rağmen fon yatırımı yapmak isteyen olursa riski kısmen de olsa sınırlamak mümkün. Fonların kap'taki performans raporlarında fonun ortalama vadesi yazıyor. Burada 3-4 yıllık ortalama vadeli fonlar bulmak mümkün sizin yazdığınız gibi bir çalkantı olması durumunda bunlar daha az etkilenir(getirisi de daha az doğal olarak). Tabi bu fonların ortalama vadesi ve fon büyüklüğündeki değişimin izlenmesi gerekir.
Siz de benim kadar biliyorsunuz asla bankacıların dediklerine bakmamak lazım. Kendi stratejimizi kendimiz belirlemeliyiz. Ben sağlamcıyım getiriden fazla riski önemsiyorum en azından yatırım fırsatı göreceğim güne kadar. Bu sebeple yüksek fiyatlardan da eurobond almadım buradan hiç almam. Bununla birlikte abd'de faiz döngüsünün sonuna gelindi ya da gelinmek üzere ve bu yıl seçim yılı, bu nedenle eurobondlarda ara sıra dalgalanmalar olsa da benim önceki yazımda belirttiğim riskler ve sizin bahsettiğiniz trump tweeti gibi olaylar haricinde çok ciddi dalgalanma beklememek lazım.
Daha önce yazmistim.
Almanya'da yasiyorum ve Türkiye'de vergi mükellefi degilim. O yüzden stopaj Türkiye tarafindan 0'dir. Almanya tarafindan temettü, faiz gelirleri gibi gelirlere uygulanan stopaj gibi kesinti yapilir banka tarafindan.
Nerede kazanc orada vergi. O yüzden getiriden cok vergi durumu yok benim acimdan (%8 faiz aliyorum 2034 vadeliden. Burada mevduat faizleri %0,5 ve altinda. Nereden bakarsam daha iyi getirisi var benim icin).
Ayni zamanda vade sonundan önce satma diye bir derdim yok.
Altutekleciyim genelde.
2. bir Eurobond'um vardi almis oldugum. 2014 yilinda vadesi geldi ve ana parami geri aldim.
sayin servetbey kusura bakmayin cep telefonum kelimeleri degisiyor bazen
el titreme degildir:)
ve bu eurobond bankadan alirsam guvencededir demi hicbir riski yok vade sonunda satarsam eger dogrumu ve kesindir o faiz vade sonu vadeden once her ne degisiklik olursa olsun dogrumu?
Credit Suisse 2020 raporundan:
https://resmim.net/f/OJGx4W.png
XS1175854923 2025 vakıfbank eurobondu için call opsiyonu kullanılmış, 02.2020 de erken itfa var. ucuza alanlar yaşadı.
Banka bana 5 yıl daha yıllık %6.875 faiz ödemek yerine ana paramı veriyor ve faiz ödemeyeceğim diyor. Bu kapsamda ben 5 yıl daha %6.875 faiz almak yerine elimde kalan parayı nasıl değerlendireceğimi düşünüyorum. Yani pek bir yaşama durumu yok. Bilginiz olsun...
Tamam kar edildi ama bu karı neden 5 yıl sonra yerine zorunlu olarak şimdi realize ediyoruz. 10+ yıl önce aldığım hissede duruyor ve bana yeter sen kar ettin deyip bana nakit vermiyor. Özetle pek sevinilen bir durum yok bilginiz olsun...
Dostlar, bir hafta kadar once eurobond aldim ama cok uzun vadeli idi.
Bir haftadir geri satis yapmayi dusunuyordum ama geciktim alis satis arasi usd zarar da gorunse de tl bazli merkez bankasi kurlari ile arasindaki duruma baktigim da tl olarak kar da oldugumu gordum ve uzun vadeli yatirimci oldum, onerileriniz ne olabilir.
Git bir bardak soguk su ic disinda...