ne yapacaksın tabloyu
bak dogalgaz ithalatı serbest bırakılıyor
mecliste kabul edildi, resmi gazeteye çıkmadı henüz. haberden lng icin ne dedigini tam anlayamadım.
egemere israilden , mısırdan, cezayirden ucuza gaz getirsek fena mı olur?
Printable View
Petrol ve Doğal Gaz Platformu Derneği (PETFORM) Genel Sekreteri Murat Kalay, TBMM'de kabul edilen OSB ve enerji alanına yönelik düzenlemeler içeren kanunun, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ve özel sektörün gaz ithalatı yapmasında önemli avantaj sağladığını belirtti.
Kalay, eski kanunda yer alan uygulanamaz ve sınırlayıcı hükümlerin devreden çıkarıldığına işaret ederek, "Yeni kanun, BOTAŞ'a önümüzdeki iki, üç yıllık dönemde sonra erecek uzun dönem boru gazı kontratlarında yeni pazarlık ve sözleşmeler yapma, yeni kontratlara imza atma esnekliği getirdi. Bu, önümüzdeki dönemin planlanması, programlanması açısından doğal gaz ithalatına dair ciddi avantaj getiriyor. Umarım, düzenleme sayesinde ortaya çıkan fırsatları kaçırmadan bu ideal koşulları yakalarız." dedi.
Yeni süreçte gaz piyasasında BOTAŞ ve özel sektör oyuncularının aynı imkanlara sahip olabileceğini belirten Kalay, piyasanın geleceği ve derinlik kazanması açısından kanunun birtakım politikalarla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.Kalay, özel sektörün arz güvenliği açısından sıkıntı duyulan hassas konularda BOTAŞ ile ortak hareket edebileceğini dile getirerek, yeni düzenlemenin piyasanın derinleşmesi için bir kilometre taşı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan bazı açıklamalar yaptı:
(Turkiye'de gaz yok diye yıllarca halka yalan söylediler diyenlere.. Gaz nerede bulunmuş)
Kıyıdan çok açıktayız. Zor bir proje. Servis gemilerimiz 8-10 saatte gidiliyor. Helikopterler 40 dakika. Neredeyse Karadeniz'in ortasında. Sondajları yaptığımız bölgede su derinliği 2 bin 200 metre. 3 bin metreye yakın da karada ilerliyoruz.*
(710milyar m3 1trilyon dolar ediyor diyenlere)
Karadeniz gazının piyasa değerine ilişkin bilgi veren Dönmez, "Gazın değeri yaklaşık olarak 500 milyar dolar üzerinde.!!!! Ama bu artabilir. Geçtiğimiz daha yüksek bir değer vardı. Bugün böyle, yarın ne olacağını bilinmez" ifadelerini kullandı.
(avrupada en pahalı gaz 470dolar/1000m3. amerikada 80dolar/1000m3 . Rusyadan bize gelişi 300lerde.
bakan bey hala gazın fiyatını 700dolardan hesaplıyor.)
cumhurbaşkanı ihracatla ilgili kanunu onaylamış
karadenizden çıkan gazın tamamını avrupaya satacak.
biz rusyadan almaya devam edeceğiz. aradaki farkı kim cebe indirecekse indirecek.
ithalatla ilgili kanunu hala bekletiyor. resmi gazetede çıkmadı.
Bakan ne diyor:
Batı tarafındaki gaz güvenliği açısında önemli. Bu terminal üzerinden komşu ülkelere gaz sevkiyatı imkanı da kazanmış olacağız. Türkiye 50-60 milyar metreküp doğalgaz tüketen bir ülke. 100 milyar metreküpe kadar doğalgazı getirip işleyip sisteme verme imkanına sahibiz. 60'ını biz tüketsek, 40'ını da komşu ülkelere satabiliriz. Doğu Avrupa ülkelerinde önemli bir ticaret merkezi olma fırsatı yakalamış olduk. Meclisten geçen kanunu Cumhurbaşkanımız onayladığında yasal düzenlemeler geçmiş olacak. Eski kanunda iç piyasaya yönelik düzenlemeler vardı. Daha kısıtlayıcıydı. Yeni kanunla daha fazla serbesiyet getirmiş olduk. Rekabetçi ortamla fiyat daha da düşer.
Kariyer.net te Konya'ya personel alımı var açıklanmayan ne yatırım haberi gelecek acaba. Sitelerini inceledim biraz yatırımlar toplamının 1.5 milyar dolar olduğu yazıyor. 30 milyar TL yani 9-10 borcu düşsek geri kalan meblağın hesabında heralde tahtacinin matematik kıt toplama hatası yapıyor.
o eski fiyatlara bir de dolar bazında enflasyonu eklemesi lazım.
1mw=1milyon dolar hesabı eskide kaldı.
2016 yılından önce (ötv kdv hariç) 15bin euroya aldigin arabayi bugün (ötv kdv hariç) 30bin euroya satin alabiliyorsun.
santralde kullandigin bakır kablo , demir , çimento , iş makinesi, türbin , mazot , işçinin yedigi içtiği .... hepsi dolar bazında %50 artmış durumda.
artan kredi faizleri,
artan cds primleri,
depolama/batarya kurulum zorunluluğu,
arazi fiyatlarının katlanarak artması...
üstüne de
1milyon dolara cikacak bir tesis, en az 2 yıl inşaat ve devreye alma süresi , %12 doviz faiziyle birlesince
üretime başladığı gün borç 1.25 milyona çıkmış oluyor.
zamaninda 900mw egemer icin 800milyon kredi cektik ama ödemesiz dönemlerle birlikte 900milyon ödemeye başladık.
maliyet verenler hep anapara belirtir. faizi de toplayınca sadece egemerin maliyeti 1.5milyar doları geçiyor olabilir.
1nisan-8nisan arası egemer elektrik üretimi
2023 : 96000mwh , %55kko
2022 : 0
2021 : 0
2020 : 0
2019 : 0
1ocak-31 mart arası egemer elektrik üretimi
2023 : 997.000mwh
2022 : 649.000
2021 : 1.118.000
2020 : 938.000
2019 : 600.000
Uzun vadeli sözleşmelerin büyük bölümü 2025 civarı bitecek diye biliyorum.
o sözleşmeler 2021de doldu fakat yakın dostumuz pyutin sağolsun, 4 yılliğına spot tarifeden uzatti , uzatmamizla birlikte de ukraynaya girdi...
kuzey akım 2'yi imzalatabilseydi, bizim yedigimiz kazigin aynisini avrupa yiyecekti.
buradan tahtacinin annesine de sesleniyorum.
bu fiyatlardan akenerjiyi al da....
falcılar da senin gibi yapıyor:
3 vakte kadar kısmet var
3 gün mü desem, 3 hafta mı desem, 3 yıl mı desem...
geçenlerde yabanci birisi bahsediyordu
dostumuz pyutin, rusyayı bir ortadoğu ülkesine çevirecek. Rusya, altında hidrokarbon yatakları olan ama dünya politikası üzerinde hiç söz hakkı olmayan bir ülke olacak.
Neden bahsettiğini hiç anlamadım ama Ukrayna açısından bakarsak orayı üçe bölme ihtimalleri yükselmeye başladı. Polonya şimdiden batı kısmını ilhak etmek için yol yapmaya başladı. Zelenski denen palyaço Polonya ile sınırları kaldıracağız felan diyor...
Ukrayna zaten geçen yüzyıl başında uydurulmuş bir ülke. Batısı Polonya - Almanya - Macaristan felan bağlantılı, doğusu tamamen Rus. Ben Ukrayna'ya/Kiev'e/Kırım'a son 25 yılda en az 10 defa gitmişimdir. 2014 öncesi kimsenin ben Ukraynalıyım/Ukraynaca konuşacağım diye bir derdi yoktu...
En son 2021 Aralık'da gittim Odessa'ya. İnsanlar hissedilir şekilde değişmişti. Merkezde zenginleşmiş bir kitle vardı; merkezden uzaklaştıkça gittikçe yoksullaşmış, mutsuz bir halk vardı...
25 yılda 10 kere gittin ama yine de neden bahsettiğimi anlamadın oyle mi :D
üzüldüm senin adına.
nehir kenarında bir çay içtin, döndün demek.
neyse
geçenlerde yazmıştım
1MW= 1 milyon gecmiste kaldı
artık 1MW 2milyon dolar
https://i.hizliresim.com/b4mtpt4.jpg
dayı sen 2022de yazmışsın ama verdigin referans 2014'e gidiyor
simdi o mmo raporunu bulsak da okusak...kesin 2000-2010 arasi yapılan santrallerin maliyetini hesaplamışlardır!
eski çamlar bardak oldu... uyan da balığa gidelim
Okuduğunu bile anlamaman üzücü...
Ben bunlar 2014 fiyatları diye yazdım. Bugünkünü siz hesaplayın dedim. Bunu 10 ay önce dedim. Sen sonra gelip enflasyon ile şöyle olur, böyle olur diyorsun. Ben zaten 10 ay önce bunu demiştim...
Raporun da linki var zaten orada...
Anlayana sivrisinek saz, anlamayana davul zurna az demiş atalarımız...
Bunu buraya tekrar not olsun diye yazıyorum. İleride ben bunu yazdım diyeceğim...
1.200 MW enerji şirketi en kötü $1.5 Milyar Dolar demek. Bundan borcu düşün, en kötü $1 Milyar Dolar. Şu anda şirket değeri ne? Ona göre gideceği yer belli. Onu da daha önce paylaştığım Dolar grafiklerinde görebilirsiniz...
10 günlük egemer üretimi 114bin mw
yenilenebilirler 40binmw
10günde 114bin x500tl + 40binx1500tl=117milyon tl favök cepte
nisan boyu bu şekilde giderse
30günde 350milyon
bunun bir de elektrik ticaretinden, frekans kontrolunden gelen kısmı olacak... nisanı 400milyonla tamamlariz gibime geliyor
en iyi ihtimalle sadece 2.çeyrekte maksimum 1 milyar favök gelebilir
erzin bolgesindeki atlas tes, afşin elbistan devreye girerse rakam duser.
diger bolgelerdeki tesler de nisan mayis ayi planli bakimlarini bitirecekler,bunlar etkiler ama herhalde cok etkilemez.
ilk çeyrek 400-500civarı tahmin ediyorum. orada hesap biraz karışık, aslında daha fazlası olması gerekirdi. mayıs başında bilanço geldiginde onu da görecegiz.
karbon vergisi gelince guncel fiyat seviyeleri (50dolar/ton co2 ve 135dolar/ton komür 45dolar/mw gaz)
korunursa
1mw elektrik urettiginde i.kömur yakit maliyeti 55dolar, karbon vergisi 0.9ton x 50dolar= 45
100dolar/mw maliyet olacak
gaz santrali olursa %58verimli diyelim
yakit maliyeti 45/0.58=77dolar gaz
karbon vergisi 0.45tonx50dolar=23dolat
toplam 100dolar/mw
bunlarin üzerine işletme gideri, finansman gideri, amortisman, kar ilave edilecek.
yakit maliyei açısindan fiyatlar dengelenmiş gözükuyor. auf'yi kaldirip yerine 50dolar karbon vergisi koydugunuz anda taşlar yerine oturuyor.
bu dengede yeni bir komür santralinin ayakta kalması zor. eski santraller de amortismanini tamamladiysa borçlari cevrilebilir seviyedeyse, ya da rus komürü gibi ucuz kaynak temin ettigi surece operasyona devam edebilir.
peki şu anda elimizde karbon vergisi yok, 1 nisanda yenilenen auf var.
bu durumdan i.kömürcülerimiz nasıl etkilendi?
yerli kömür üretimi hep 5gw civarinda olurdu, 4gw seviyesinde devam ediyor. bunda afşin elbistan santralinin devre dışı kalmış olmasının etkisi büyük. somadaki arıza da bir türlü giderilemeyince 1gw kesintiyi açıklayabiliyoruz.
ithal kömürde ise ciddi bir düşüş var. 9gw'tan 5e inmiş durumda. atlas tes depremde hasar aldi , yari kapasitede calisiyor, ve cenal da bakim sebebiyle yarım kapasitede. 1.2gw oradan kesinti var. ara ara bakima giren baska ufak santraller de oluyor ama toplasan 4gw etmiyor.
yeni auf fiyatlarini beğenmemişler gibi bir durum var.
veya rusyadan yeterince ucuza alamiyorlar.
Bugün 4.80den sattigimizi yarin 4.36dan geri verecek anlasılan
çok muhterem bu tahtacinin ailesi
Hayırlı olsun aylardır bekleyenlere.
aramızda yukardan satip aşağıdan
500bin 600bin 700bin 1 milyon hatta daha fazla toplayabilenler varsa ilk başta onlara hayırlı olsun.
Biz dik durdukça, bunların babaları kalpten gitmişti, kendileri de kuduzdan gidecekler. inşallah hepsinin hayırlı haberlerini 3.sayfada görmeden bu hisseyi satmayacağız.
halka açıklık oranı düştüğü anda bu iyi aile çocukları çanımıza ot tıkarlar, bilesiniz
Bu arada yazmayı unuttum
doğalgaz ithalatiyla ilgili kanun degisikligi 10nisanda resmi gazeteye çıktı.
zaten hissedeki hareket de ondan sonra başladı
MADDE 12- 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin üçüncü ve dördüncü paragrafları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Kurum tarafından hazırlanacak olan iletim tarifesi; üretilen ve ithal edilen doğal gazın nakli için iletim şebekesinden yararlanan eşit durumda olan tüm kullanıcılar arasında fark gözetmeksizin uygulanacak fiyatları, hükümleri ve tarife şartlarını içerir.
Kurum, transit iletim tarifelerini ve ihracata ilişkin iletim tarifelerini, Bakanlık görüşü alarak yurt içi iletim tarifelerinden farklı usul ve esaslara göre tespit etme yetkisine sahiptir.”
MADDE 13- 4646 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
“EK MADDE 3- Kurul; Bakanlık onayı alarak, ithalata ilişkin müracaatlarda, ithalat yapılacak ülke ile BOTAŞ’ın doğal gaz ithalat sözleşmesi bulunup bulunmadığını, piyasada rekabet ortamının oluşturulmasını, sözleşmelerden doğan yükümlülükleri ve ihracat bağlantılarını dikkate alarak belirleyeceği usul ve esaslar dahilinde talepleri değerlendirerek ithalata müsaade edebilir.
Ancak bu hükümler, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), spot boru gazı ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ithalatı için uygulanmaz. Ayrıca, yapılacak spot sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), spot boru gazı ve sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ithalatında bu Kanunun 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasının (a) bendinin (2), (3) ve (4) numaralı alt bentleri ve (4) numaralı alt bendini takip eden birinci paragrafta belirtilen şartlar aranmaz. Spot boru gazı ithalat miktarı, süresi ve uygulama yöntemi Bakanlık görüşü alınarak Kurul tarafından belirlenir.
İthalat veya ihracat faaliyeti yapan tüzel kişilerden arz güvenliği kapsamında alınacak maddi teminatlar ile rekabetin teminine ilişkin hususlar Bakanlık görüşü alınarak Kurum tarafından yönetmelik ile düzenlenir.”
MADDE 14- 4646 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 2- Bu Kanun hükümlerine uygun olarak, BOTAŞ’ın yürüttüğü faaliyetler ayrıştırılarak yatay bütünleşmiş tüzel kişi şeklinde yeniden yapılandırılıncaya kadar BOTAŞ’ın dikey bütünleşmiş tüzel kişiliği devam eder. BOTAŞ’ın faaliyetlerinin ayrıştırılması ve yeniden yapılandırılması amacıyla kurulacak şirketlerin işletme konusu, ticaret unvanı, sermayesi ve ortaklık yapısı ile bu kapsamda gerçekleştirilecek devir ve benzeri işlemlere dair hususlar Cumhurbaşkanı kararı ile düzenlenir.
Bakanlık izni ile BOTAŞ’ın doğal gaz alım sözleşmelerine konu miktarların devri veya kontrat devri yapılabilir. Kontrat devri süreçleri tamamlanıncaya kadar BOTAŞ bu Kanundaki piyasa payı sınırlamalarına tabi olmaz.
BOTAŞ’ın Hazine garantili yükümlülükleri saklıdır.”
Yeni kanun düzenlemesinde pratikte yeni bir düzenleme gelmiyor.
Kanunun eski halinde yer almayan spot lng/spot cng/spot boru gazına bir istisna tanıyarak ithalatını kolaylaştırıyor
a) İthalat: Doğal gazın ithalat yoluyla temin edilmesi ithalat lisansına göre yapılır.
İthalat lisansı almak için başvuran tüzel kişilerde;
1) .....
2) İthal edilecek doğal gazın kaynağı, rezervleri, üretim tesisleri ve iletim sistemi
hakkında kesin bilgi ve garantinin bulunması,
3) Her sene ithal edilecek doğal gazın Kurul
tarafından belirlenen oranı kadar bir miktarı beş yıl içerisinde ulusal topraklarda yer altı
depolama imkânına sahip olunması hususunda depolama faaliyeti yapacak tüzel kişilerden
Kurumca belirlenen taahhüt ve garantilerin alınması,
4) Ulusal iletim sisteminin gelişmesine ve güvenliğine katkıda bulunabilme yeterliliğine
sahip olması, bu amaçla sistemin gelişmesini gerçekleştirecek tüzel kişilerin yatırımlarına
ekonomik destek sağlayabilmesi,
şartları aranır.
İthalatçı şirketler, yapacakları her ithalat bağlantısı için ayrı ayrı lisans almak
zorundadır. İthalatçı şirketler, ithalat sözleşmelerinde yer alan sözleşme sürelerini, süre uzatımlarını, öngörülen yıllık ve mevsimlik ithalat miktarlarını ve bu miktarlardaki
değişiklikler ile sözleşmelerde veya temditlerinde yer alan ve sistemin güvenliğini ilgilendiren yükümlülükleri Kuruma bildirmek zorundadır.
Bay wasaban
Bu haber eski haber mi, yeni mi ? Yoksa eski haber seçim öncesi mi hortlatilıyor?
akçakocada zaten 2006dan beri çalışma vardı...
https://mailchi.mp/trillionenergy/tr...ld-development
[url]https://karabukmedya.com/karadenizde-yeni-gaz-kesfi/
Trillion Energy is focused on natural gas production for Europe and Turkey, with natural gas assets in Turkiye and Bulgaria. The Company is 49% owner of the SASB natural gas field, one of the Black Sea’s first and largest-scale natural gas development projects. More information may be found on www.sedar.com, and our website.
ne güzel her gün maliyet düşürüyoruz
tahtacının parası deniz, yemeyen keriz
ytd
---------
Çan 2 Termik AŞ’nin [CANTE], azami uzlaştırma fiyatı (AUF) uygulamasının geriye dönük işletilmesiyle ilgili, Ankara 8’inci İdare Mahkemesinde görülen yürütmenin durdurulması talebi, reddedildi.*
Şirketin Ankara 10’uncu İdare Mahkemesinde açtığı idari işlemin iptali istemli dava ise esastan görüşülmeye devam ediyor.*Çan 2 Termik AŞ’den yapılan açıklamada, Kaynak Bazında Destekleme Bedelinin Belirlenmesine ve Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar'da 30 Eylül 2022’de yapılan değişikliğe uygun şekilde davrandıklarını ancak değişikliğin, temel hukuk kurallarına aykırı biçimde geçmişe dönük olarak da uygulanmasının kabul edilemez olduğu bildirildi.*Açıklamada mahkeme sürecinin devam ettiği ve Çan 2 Termik AŞ olarak hukuk düzleminde hak arayışına devam edecekleri kaydedildi.
‐------------
hukuk düzleminde hak aramaya devam... sakın o düzleminiz şaşmasın beyler
ağlayan bebek gibi bu ithal kömürcüler
keşke bu auf sistemi 10 yıl önce başlasaydı. zira bize 10 yıldır uygulanıyor
o zaman gorürdünüz anyayı konyayı