Boşverin hocam isimleri, bizim isimle işimiz yok :)
Printable View
Bir de ilginç fantezileri var sahiplerinin, gidip Güney Amerika’da, bence asıl faaliyet alanı ile doğrudan ilişkili olmayan ve geleceği tamamen belirsiz bir şirket filan kuruyorlar ve sanki ortada fol var, yumurta varmış gibi bunu da havalı havalı iştirakine devrediyorlar. Koydukları sermaye çölde kum tanesi kadar, ama çıkardıkları sese baksan zannedersin Büyük Sahra’yı almışlar. :)
AKSEN’e heveslenip Orta Asya’ya da yatırım yapmışlardı, ama bu yatırımın bilançoya etkisi pek fazla olmadı.
https://i.hizliresim.com/lbsd5kx.jpg
BIST 100 Endeksi dün olabilecek sıkıntıları, XBANK harici, az hasarla atlattı. Daha önceki zirvesini aşağıda test edip dönmesi ve yukarıdaki yeni zirvesini kırması ve kısa vadeli hareketli ortalamalar olan 5 ve 20 günlük hareketli ortalamaların üzerinde seyretmesi pozitif. Ayrıca oluşan bayrak/flama formasyonunu yukarı yönlü kırması da teknikçiler açısından 10766 seviyelerini hedef haline getirmiş oldu.
https://i.hizliresim.com/dxvv63s.jpg
BIST 100 dışı endekste de görüntüler benzer, tek farkla, son zirvesini henüz kırmış değil. Geçenlerde yan kağıtlara geçişler olabilir sinyalleri üretse de henüz bu gruptaki bir çok kağıdın zirvesinden uzak olduğunu XTUMY aslında gösteriyor.
Mayıs başı not görünümü artışı ihtimali piyasanın biraz daha fonlanmasını sağlayabilir bir ihtimalle, ama yine de vade kapanışlarının kısmi dalgalanmalar yaşatabilme ihtimali hâlâ masada.
Hazine ve Maliye Bakanı'nın açıklamaları, TCMB faizlerinin bu ayki toplantıda sabit bırakılmış olması, İmamoğlu davasının 31 Mayıs'a ertelenmiş olması, Haziran'da gri listeden çıkma ile ilgili gelişmeler olabileceği beklentisi belki borsaya biraz daha ekstra pozitif etki sağlayabilir. Ayrıca bazı şirketlerin henüz açıklanmayan 2023-12 bilançoları ve akabinde 2024-3 bilançoları da ufak bir ralli sebebi oluşturma potansiyeli taşıyor. 'Sell in May and go away!' düsturu geçen yaz olduğu gibi bu yaz da bizim borsada etkisini yitirebilir belki, her ne kadar yüksek mevduat faizleri kısmen baltalayıcı etki yapabilse de.
Nacizane görüşlerim şimdilik böyle.
https://i.hizliresim.com/got1rw0.jpg
Dolar bazlı grafiğinde şöyle bir görüntü varmış: Aynı destek bölgesinden 4 defa dönmüş. İlk grupta ikili dip görüntüsü vermiş, ikinci grupta da muhtemelen yine bir ikili dip formasyonu söz konusu olacakmış.
Ara tepeye kadar dolar bazlı % 79 prim potansiyeli, ana tepeye kadarsa dolar bazlı % 134 civarı prim potansiyeli varmış. Kâhinlerden henüz teyid alamadık ne zamana kadar bu potansiyeller gerçekleşir diye. Malumunuz bizim kristal küre arızalı, yedek parça üretmiyorlarmış artık, çok eskiden kalma diye. Elektrik işte akarı yok kokarı yok diyorlar ama, ha bire elektrik üretenler de artıyor, hele bir de yenilenebilir olanları var ki, 'hava bedava su bedava / yağmur çamur bedava' türünden.. Bizim elektrikçinin dışarıdaki iştiraki havayı daha az kirletse de, Türkiye'deki büyük iştiraki eski usül çalışıyor. Bir de karbon marbon vergisi ile uğraşırlar uzun vadede.. Artık onu telafi için sağa sola GES'ler, RES'ler, JES'ler filan kurarlar mı bilemem, atı alan Üsküdar'ı geçmeden.. Neyse işin o kısmını patron düşünsün.. Biz grafikteki potansiyelle pembe düşler kuralım :)
Ha bir de düşün kısa olanı makbulmüş diyorlar..
Düzeltme:
Burada 2022 sonu hafızamda kalan eskimiş bilgileri kullanarak biraz abartmışım ve haksızlık yapmışım. Biraz önce tekrar 9 aylık Finansal Raporlarına baktım ve Bölümlere Göre Raporlama kısmına göre Toplam Esas Faaliyet Kârının yaklaşık % 28,54'ünü Özbekistan'daki üretimden elde etmişler. 2022 sonunda bu oran % 3,68 civarındaydı. 2022'de orada tüm yıl boyu ve tam kapasite çalışmadıkları gerçeğini de ihmal etmişim. Demek ki epeyce bir süre takibi bırakmışım. Yiğidi öldür hakkını yeme, böyle bir santral daha kursalar, Türkiye'dekinden daha çok kazanacaklar demek ki.
Sanki UV yatırımcısıymış gibi durumu fazla abartmayalım ve niçin aldığımızı da unutmayalım. KV için, en çok EM düzeltmesi sonucu net varlık değerleri epeyce iskontolu olacak diye aldık, 2Ç bilançolar açıklanana kadar yapacağını yapar ya da yapmaz, o zamana kadar performansını gözden geçiririz. YTD.
Şimdi EM sonucu bir çok şirketin klasik F/K ve FD/FAVÖK çarpanları alışılmışın dışında absürt rakamlarla gelmeye başlayınca buna göre göreceli değerleme yapan bir çok kişinin devreler yandı.
Bu durumda 'ne yapacağız?', 'ne edeceğiz?', 'neyi neyle kıyaslayacağız?', 'bu şirketler şimdi ucuz mu, pahalı mı?' gibi sorulara net cevap veremiyorlar ya.. PD/DD değerini de çağdışı kalmış, dededen kalma bir çarpan olarak görüyorlar ya.. Neye saracaklarını şaşırdılar. Çoğu doğru dürüst İNA hesaplaması yapmayı da beceremiyor. Bir ara PEG'e sarmaya çalışanlar oldu, ama onda da aradıkları cevabı tam bulamadılar ya.. Zamanında yalvar yakar Fintables Radar'a filtreleme kısmına ekletmeyi nasıl olduysa başardığım Yıllıklandırılmış Serbest Nakit Akışı opsiyonu bazıları için can simidi olmuş.. (Genelde beni pek dinlemezler) 'Bit pazarına nur yağdı.' kabilinden şimdi buna sarmışlar.. Aslında neymiş, Net Kâr önemli değilmişmiş, FAVÖK önemli değilmişmiş de asıl önemli olan Serbest Nakit Akışı imiş.. Sebep? Ne olacak o rasyolar birden çoğu şirkette fırladı ya, daha önce küçük rakamlarla görmeye alıştıkları şirketlerin bu rasyoları bir anda 20, 25 hatta bazen 50'li değerleri bile görür oldu ya.. E şimdi eskiden bunlara göre ucuz dedikleri şirketlere şimdi kalkıp pahalı da diyemiyorlar ya.. Devreler yandı işte.. Peki ne olacak şimdi? Hemen Serbest Nakit Akışı olayını devreye sokalım.. Ülen dışarda zaten yıllardır diğer çarpanlarla beraber alternatif olarak P/FCF (Fiyat/Serbest Nakit Akışı) çarpanının kullanıldığını bu piyasada biraz gözü olan, biraz okuması olan, biraz yurtdışı piyasalarda neyi neye göre seçiyorlar diye araştırma yapan, hani nerde ise bu işlerin sağır sultanı kısmı bile biliyordu bunu.
Mal bulmuş Mağribî gibi, sanki yeni bir şey keşfetmiş edasıyla kalkıp, dün hiç bakmadıkları Nakit Akışı Tablosuna bir anda övgüler yağdırmalar, o tablonun aslında en kral tablo olduğu, geri kalanların muhasebesel oynamalara maruz kalabileceği ve gerçeği yansıtmayabileceği gibi tamamen yurtdışı Google'sal ya da Youtube'sal (ç)alıntı/tercüme iddialarla yeni(!) keşiflerine alt yapı oluşturmaya çalışmalar, yeni bir çarpan keşfetmiş edasıyla Serbest Nakit Akışını Piyasa Değerine yahut Firma Değerine oranlamalar filan.. Bu yeni keşif (!) teorik olarak janjanlı duruyor ya, olaya pek vakıf olmayanlar da hemen yeni bir Şeyh türedi kabilinden 'beni de gör hocam, beni de gör!' naralarıyla hemen etrafına mürid yazılmaya çalışyorlar.
Gelelim işin bir de pratik yanına.. Şimdi bu iddiaları teorik olarak dile getirmek ayrı bir şey, pratikte bunu pazarlayabilmek başka bir şey.. Hatta bazen zor derecesinde imkansız bir şey.. Sebebi ne mi? Aşağıya koyacağım tabloya bakmanız kâfi aslında.. Pek çok şirkette Serbest Nakit Akışının eksi olması, çok güvenilir bazı şirketlerde bile PD/SNA rasyolarının diğer çarpanlara göre oldukça yüksek olabilmesi falan filan.. Tabii güzel Serbest akışı ve ucuz PD/SNA çarpanları olan şirketlerimiz de var.. Bu yeni kâşiflerden hasbelkader o şirketleri taşıyanları varsa, bir de zamanında ne kadar genius seçimler yaptıklarını pazarlarlar.
https://i.hizliresim.com/krke8s7.jpg
Sıralamayı PD/SNA olarak en düşükten en yükseğe doğru yaptım. Tabi Serbest Nakit Akışı (SNA) negatif olanlar sıralamada başta gelseler de teknik olarak ucuz değiller, sadece değerleri negatif olduğu için matematiksel sıralamada önde geliyorlar.. Negatifler kırmızı olduğu için anlaşılmaları zor olmayacaktır. Bunları sadece 2023-12 ve sonrasının bilançolarını açıklayanlardan seçtim.. Hani EM uygulananlardan olsun diye.. Bunları yaparken Bilanço Açıklama Tarihlerini baz aldığım için araya 2023 9 aylık bilançosunu geç açıkladığı için yanlışlıkla girmiş olanlar da olabilir. Detaylara bakmadım.. Sadece Excel'e Piyasa Değeri, Yıllıklandırılmış Serbest Akışı bilgilerini indirip bunları birbirine oranladım PD/SNA olarak.
Şimdi tabloya bakarsanız ilginç sonuçlar göreceksiniz, bir çok şirket sizi hayal kırıklığına uğratacak ve hemen 'neme lazım, PD/SNA aslında pek de işe yarar bir çarpan değilmiş.' diye kaçacaksınız. Ama yeni Şeyhler ya henüz bunun farkında değiller, ya da hasbelkader ellerindekiler bu oranları iyi olanlardan çıkmış olabilir. Kararı size bırakıyorum. Birine mürid yazılmadan önce söylemlerini ve söylemlerinin alt yapısının ne olduğunu ve neyi niçin pazarladığını biraz sorgulamanız kâfi.. Okuyun, araştırın, öğrenin ve, illâ meraklı iseniz bir tarikata yazılmaya, gidin kendi kendinize bir tarikat kurun ve kendinizin şeyhi olun, başkasına mürid yazılmaktansa..
Ne diyordu Şair?
'Şehrin insanı, şehrin insanı, şehrin
Kaypak duyguların insanı, zarif ihanetlerin..'
En çok beni gülümseten de 'Kârı Sermayesinden Büyük Olanlar' şeklinde liste yapanlar.. Be adam, adam hiç bedelsiz sermaye artırımı yapmadı ise, sermaye dediğin, ki bilançoda ödenmiş sermaye olarak yazılan kalem, 20 sene önceki değer de olabilir. 20 sene önceki sermaye değeri ile şimdi oluşan kârı karşılaştırıp, 'bakın bakın, bu şirket sermayesinin bilmem 50 katı kâr etmiş!' komikliğine düşmeyin yaw artık.. Sene 2024, gözünü seveyim..
Serbest Nakit Akışı ile ilgili bir önceki yazımdaki eleştirilerim bizzat bu veriyi küçümsemek ya da kullanılmaz bir veri olduğunu iddia etmek değil. Her bir bir çarpanı oluşturan kalemlerin kendine göre artıları ve de eksileri mevcut.. Net Kârın ve FAVÖK'ün mutlak doğru bir karşılaştırma unsuru olmadığı ve bunların da defolarının olduğunu unutmamak lazım. Mesela sadece dönemsel bazı kazançlardan ötürü Net Kârın o döneme mahsus aşırı yüksek çıkabilmesi durumu Net Kâr baz alınarak hesaplanan F/K rasyosunu zaman zaman tartışılabilir kılabilir. Ya da çok fazla Duran Varlığı olan bir şirket ile çok az Duran Varlığı olan bir şirketin FAVÖK değerleri aynı mantıkla değerlendirilemez, zira birincisinin normalde Amortismanları yüksektir ve FAVÖK Amortisman maliyetleri düşülmeden hesaplandığı için bu durum bu 2 şirket arasında gerçekçi bir maliyet gideri karşılaştırmasına izin vermez. Bu nedenle bu 2 şirketin FD/FAVÖK ya da PD/FAVÖK değerlerini karşılaştırmamız anlamlı bir karşılaştırma doğurmaz.
Benzer rezerv durumlar Serbest Nakit Akışı için de geçerli. Serbest Nakit Akışı dediğimiz şey İşletme Faaliyetlerinden oluşan Net Nakit Girişlerinden Yatırım Faaliyetleri için kullanılan Net Nakit Çıkışının düşülmesi ile hesaplanır. (Free Cash Flow= Operating Cash Flow - CAPEX) Mesela bir şirket bir dönemde çok fazla yatırım yaparsa, yani Duran Varlık edinirse, Yatırım Faaliyetleri için kullanılan nakit çıkışı yüksek olacağından Serbest Nakit Akışı negatif değerlere ulaşabilir. Yahut belli bir dönemde şirketçe yapılan Satışlar Net Kâra dönüşmüş, ama herhangi bir sebeple yoğun bir şekilde bunlar nakit olarak tahsil edilemeyip Ticari Alacaklar kalemine yansıtılmışsa yine bu durum Serbest Nakit Akışında düşük ya da negatif değerler çıkaracaktır. (Tahsilat yapılamama durumu elbette negatif bir etken olarak savunulabilir, ancak dönem dönem her şirketin başına bu tip durumlar gelebileceği için buradan sürekli negatif senaryo üretmek anlamlı değildir.) Bu durumlarda da PD/SNA değeri negatif ya da çok yüksek değerlerde çıkabilir ve anlamlı mukayese şansı vermez. Buna ilaveten şirket daha önce büyük yatırımlar yaptığı için şu anda hiç yatırım çıkışı olmayabilir ve bu nedenle Serbest Nakit Akışı normal beklentilerden / ortalamalardan daha yüksek çıkabilir. Ya da daha önce yapılan satışlardan tahsile edilemeyen ve Ticari Alacaklar kalemine atılan yüklü miktarla diyelim bu dönemde birden tahsil edildi, hatta bi de yatırım için nakit çıkışı olmadığını farz edelim, bu sefer de Serbest Nakit Akışı çok yüksek çıkacak ve oluşan yıllıklandırılmış Net Kâr kaleminden çok yüksek bir değer oluşabilecek ve mesela F/K 15-20'li bir değerde iken PD/SNA 2 a da 3'lü bir değer gelip şirket çok ucuzmuş gibi bir yanılsamaya neden olabilecek..
Bunlara benzer her bir rasyo paydası ile ilgili pozitif ya da negatif bir yığın senaryo yazılabilir. Değerleri yüksek ya da düşük çıkaran özel ya da mevsimsel bir sebep olup olmayacağını incelemeden hemen mal bulmuş Mağribî gibi 'evrek, evreka!' diya naralar atmaya lüzum yoktur..
Umarım meramımı net ve açık bir şekilde anlatabilmişimdir.
Bizim elektrikçi bazen coşuyor, sonra bir kısmını geri veriyor, bazen de tıngır mıngır ilerliyor, ama idare ediyor işte. Geçen cumadan beri portföyde %7,5-8 civarı pozitif bir fark oluşturdu, bir hafta sonrasına da yeni zirvelere ulaştırır inşallah. Henüz bilançodan bir haber yok. Sanki son günlere bırakacakmış gibi görünüyor. Hayırlısı.
Altı da bir,
üstü de...
......
:)
"Charlie de, ben de geçmişte çokça hata yaptık. Yatırım yapmanın tabiatında bu hep olacak. Yatırım yaptığınız sürece, her yatırımcının yaptığı gibi, bir çok hata yapacaksınız. Burada mühim olan hatalarınızla nasıl yüzleştiğiniz, bunlara nasıl bir çıkış yolu bulduğunuzdur."
Varan Büfe
Bugün, sabahki aracı kurumlar yorumlarını okurken, bende oluşan kanaate göre, ufak da olsa bir düzeltme olabilme ihtimalini düşündüm ve sabah teorik eşleşmeleri izliyordum ve benim elektrikçi, endeksin aksine, % 1 civarı pozitif açacak gibi görünüyordu ve ben de eşleşmede satıp sonrasında aşağılardan geri alırım ümidiyle son 1 dakika kala satış fiyatımı o anki eşleşmelere göre güncelledim. Maalesef benim verdiğim fiyatın bir kademe altında eşleşti. Saat 10:00'da normal işlemler başlayınca fiyat 1 kademe yukarı çıkıp benim satış fiyatıma geldi ancak benim malın sadece 1/4'ünü ancak satabildim ve hemen akabinde aniden BOFA ve YF satışları geldi ve sattığım fiyattan yaklaşık 30 kademe kadar aşağıya düştü ilk bir saat içinde. Daha önceki kırdığı tepeyi ve üçgen kırılımını fiyat olarak tam temasla onaylamış oldu ve 4-5 kademe yukarı çıkınca ben de oluşan nakitle en azından aşağıdan kademe yapayım deyip alım emirleri girdim ve onların hepsi, tahta artık ne kadar satıcı doldu ise bir anda, çok kısa zamanda geliverdi. Uzunca bir süre yakın kademelerde bir aşağı bir yukarı giderek oyalandı, ancak öğleden sonra daha da aşağı süzülüverdi ve son alım yaptığım kademelerin 15 kademe daha aşağılarına inip oralarda takılmaya başladı, hem de endekste ciddi bir kâr realizasyonu bile yokken. Bu yazıyı yazdığım son 5-10 dakikada biraz toparlamış oldu neyse ki, ama hâlâ an itibariyle, sabahki alış yaptığım yerin üstüne çıkmış olsa da, bırak ilk satış noktamı, henüz dünkü kapanış yerine bile gelebilmiş değil.
1-2 kademelik aç gözlülük yapmamış olsam ve TE'de biraz daha aşağıdan satış emri vermiş olsa idim an itibariyle aşağı yukarı % 2 civarında daha aşağıdan maliyetlenmiş olacaktım ve günün kârı olarak beni hayli mutlu edecekti, ama olmadı.
Buradan çıkarılacak ders ne olabilir?
1) Bu işte % 100 zamanlama yapabilmek imkansıza yakın bir şey.
2) Bazen, alırken de, satarken de, tamahkârlık yapmamak gerekli.
Not: Ve satırlarımı bitirirken fiyat yine aşağı süzülüvermiş. Bu kadar oynak tahta az bulunur bulunduğu endekste. Bu arada gözümün önünde geçen gün ismini andığım ARASE ise bugün tavana yakın seyrediyor, bizim elektrikçi ise geçen haftaki kazançlarının bir kısmını uçurmuş oldu.
Maddi olarak bunu belki açıklamak imkânsız, ama nasipten öte köy olmuyor.
https://i.hizliresim.com/jqumywu.jpg
5 dakikalık periyotlarla bizim elektrikçideki bugünkü oynaklığın resmi :)
https://i.hizliresim.com/johd884.jpg
Bu da 1 dakikalık periyotlarda aynı fiyat hareketinin durumu. Son kısımdaki ani yukarı hareketin ve hemen akabinde gelen ani satışların resmi sizce de oldukça tuhaf değil mi? Yazarken kaçırmışım, bir ara dünkü kapanış fiyatının üstüne bile gelmiş.
https://i.hizliresim.com/27qpo6j.jpg
Ne yaptı ne etti, geçen hafta saatlik periyotta bıraktığı gap'i kapattı!!
Listemdeki kağıtların % 80'inden fazlası yeşilken, endeks hala ufak da olsa cuma kapanış fiyatından üstte iken bu satış hayra alamet değil gibi duruyor, ama bu oynakta ben bunu 2022'de de çok yaşadım. Bir anda % 5 yukarı, bir süre sonra ise % 5 eksiye geçebiliyordu.
Ne alaka diyeniniz olabilir, ancak ne zaman bizim takım şahane bir galibiyet alsa ertesi gün borsada işlerim ters gidiyor.. Sanki ters indikatör durumu var..
Devre kestiren BOFA, YKB ve Deniz olmuş, son 15 dakikada içinden geçmişler tahtanın resmen.. Teorik eşleşmede de en büyük satıcı INFO olmuş.. İnsana tuhaf şeyler düşündürüyorlar, belki de bugün tatmin etmeyecek bir bilanço açıklanacak diye içimden geçmiyor değil.. ALARK ve EKGYO'da olanları düşününce, acaba içerden negatif bilgi alanlar mı oldu diye düşünmeden edemiyor insan..
Bizim elektrikçideki dünkü son yarım saatteki tuhaf hareketlerin Vergi Dairesine sunulan Solo Gelir Tablosuna reaksiyon olduğu anlaşıldı, KAP zamanlamasına bakarsak. Solo olarak sunulan Gelir Tablosuna sanki Konsolide Tablo imiş de 12 aylık Solo Tablodaki Net Kârı 9 aylık Konsolide Tablo ile karşılaştırıp sanki Net Kâr azalmış gibi tepki verilmesi tuhah ama bana göre manipülatif görünüyor. Kaldı ki bir önceki Solo Tablosu olan 6 aylıktaki verilere göre oldukça iyi görüntü olmasına rağmen. Çatı kuruluş olduğu için konsolide tablolara asıl Satışlar ve FAVÖK değerlerinin 2 büyük elektrik iştirakinden geldiğini ve solo tablonun konsolide gelecek tabloya göre Satışlar ve FAVÖK değerlerinin, benim görebildiğim kadarıyla %5’ini bile yansıtmadığı tabloya böyle tuhaf tepki verilmesini düşündürücü buldum. Malda olduğum için duygusal mı tepki veriyorum diye sorguladım kendimi ancak matematik ortada. Görünümü olumsuz değerlendirsem direkt satışa koyardım hisselerimi. Ancak BOFA ve YKB robotları benim düşüncelerimin aksine tahtayı yamultmaya devam ederse de yapacak bir şey yok, konsolide tablolar yayınlanana kadar bekleriz. Haftalık oluşan kârın yarısından biraz fazlasını uçurdular zaten. YTD.
Borsanın bazı müzmin zararcıları var.. 50 çeyreğe baksan en fazla 3-5 çeyrek kâr görürsün, diğer çeyrekler komple zarar.. Bunlardan birisi de Viking Kağıt.. EM sayesinde 2023 ve 2022 son çeyrekler kâr etmiş görüntüsü oluştu.. AKENR gibi 0,3 PD/DD filan olsa belki uçururlardı bunu da ama 9,06 PD/DD.. zarar ede ede ortada özkaynak kalmamış ki, EM ne yapsın?? EM öncesi zaten öz kaynaklar eksi değerde idi, şimdi PD/DD'nin 9'larda göründüğüne filan bakmayın.. Teknik iflastı yani anlayacağınız, şpor şirketleri gibi.
1. Anlamakta güçlük çektiğim bu şirketlerin nasıl ayakta kaldığı bu hiç bitmeyen zararlarla..
2. Anlamakta güçlük çektiğim bir başka husus da şirket fiyatlarının coin gibi olması.. yani şirketin gerçek performansı ile uzaktan yakından ilgisinin olmaması ve sanal olarak üretilmiş bir değer gibi fiyatlanıyor olması.. Grafik yeterince açıklıyordur durumu..
https://i.hizliresim.com/oy7rk6w.jpg
Kabataslak % 5658 civarı yükselmiş son 4 yılda.. yani 57,58 katına çıkmış şirket fiyatı..
Yani çok da şeyy etmemek lazım.. Neymiş analiz yapalım, neymiş faaliyet raporu okuyalım, neymiş bilanço inceleyelim, neymiş yatırımları takip edelim.. fısss..
Yani herşey zamanla ederini bulsa bu şirketin sıfıra yakın değerlenmesi lazım.. O da boş bir argüman.. Portföyde bir çöp hisse fonu kurmak lazım kesinlikle.. % 10'unu çöp hisselerle doldursan, arada 1-2si batsa (ki o da nerde ise imkansız, bedelli sermaye artırımları sağolsun) geri kalan 8-9'undan en az yarısı şöyle bir 50 kat filan gider 3-4 senede..
Temeli sağlam, kârlılığı devamlı şirket arayadurun siz... :)
Bu arada Bayern 99'un dejavusunu yaşadı.. İsmail Tuchel son 5 dakikada takımın en tehlikeli 2 adamını dışarı çıkarıp 1-0 önde olduğu maçı 2-1 ile verdi.. Abartılmış balonlardan birisi.. Ancelotti'nin niçin hep efsane kaldığı ise soğukkanlılığını hiç bozmadan, takımına hiç panik yaptırmadan kademe kademe zafere ulaşabilmesinde gizli.. Fırtınaların ürkütemediği kaptan gibi..
PGSUS bilançoda zarar yazdı ya.. Şimdi PGSUS taşıyıcılarının ortak teselli noktası 'zararın beklenti dahilinde olması'... Ben bu ferahlatıcı(!) açıklamaya bayılıyorum.. "Yaw biz zaten bekliyorduk zararı.." Oh ne âlâ, beklediğimiz zarar geldiği için hiç bir sıkıntı yok.. "Abi bu mevsim sel gelecek, bekliyoruz".. Sel geldi, "yaw zaten bekliyorduk, sıkıntı yok".. Bunun gibi bir şey.. O zaman fiyat da düşsün, beklenti dahilinde.. Ona gelince "yok yaw o fiyata dahil, zaten zarar bekleniyordu.." Haa yani 3 çeyrek önceden bu çeyreğin zarar geleceği hatta ne kadar geleceği biliniyordu ve 3 çeyrek önceden zaten bu fiyatlanmıştı.. Şimdi fiyatlanan aslında 3 çeyrek sonrası.. Neymiş, "borsa geleceği fiyatlarmış.." El-Hak doğrudur diyelim (genel temayüle karşı çıkmayalım, ne olur, ne olmaz).. Ama gelecek hangi gelecek? Yarın mı, 5 hafta sonrası mı, 5 ay sonrası mı? 5 yıl sonrası mı? Yuvarla gitsin ortaya herkesçe kabul görür bir açıklama, ferahlat herkesi.. Mesela Viking Kağıt son 4 senede 57 kat yükselerek hangi geleceği fiyatladı acaba? O sayılmaz, o sayılmaz.. Karıştırma kafaları..
Şimdi EM sebebiyle kafalar karışık ya, F/K'lar uçmuş, dünün ucuz ya da makul fiyatlı görünen şirketleri (sadece F/K'ya bakarsak elbet) bir anda dünya pahası olmuş ya, aracı kurum analistleri, sosyal medya üstadları bu duruma çare aramaya devam ediyor.. Geçenlerde tutunmaya çalıştıkları dallardan birisine burada fazla höykürdük galiba, bazı üstadlarımız Sebest Nakit Akışı ballandırmasını bırakmış, şimdilerde 2024 ve 2025 yılının tek reel rasyosunun pd/dd olduğuna doğru keskin bir dönüş yapmış.. Ne diyelim Rest in Peace F/K.. Rest in Peace PD/SNA.. Yaşasın yeni kral..!!!
Biz onlara çöp hisse demiyoruz
Burada kalsın bu yazı acsel 150 TL bir iki yıl içinde 1000 li rakamlarda
Sumas ekiz ozardan lokman tmpol gibi hisseler sermayesi düşük hisse az mali yapilari iyi olmasada ky için büyük fırsat
Çünkü sabırlı olanlar artık burada portföy katlar
Tabii %10 %20 ye oynamiyorsaniz
Seyredin osmen nerden geliyor nereye gidecek
Yaptığım yorumu bağlamından koparmamanızı umarım. Küçük hisse ya da büyük hisse olmakla çöp hisse ya da kaliteli hisse olmak arasında bir ilişki kurmadım. Yazıda Viking Kağıt ile ilgili yazdıklarım net ve anlaşılır durumda. Kaldı ki çöp hisselerin gitmeyeceğine dair bir ifade de kullanmadım. Aksine bir çöp hissenin 4 yılda 57 kat yükselebildiğini ve fazla analiz kasmanın da sonuçta pek bir şey değiştirmeyebileceğini o örnek özelinde anlattım yazımda. Gözaltı pazarında olup, her yerinden zarar akan şirketlerin bir yılda 20 kat gittiğine şahit oldu bu gözler. Onları alarak para kazanmayı tercih etmek insanın risk algısı ile ilgilidir. Bir arkadaşım 1999’da her gün Ege Bank alıp satıyordu, hisse bir gün tavan bir gün taban yaparken ve TSMFY’ye devredilme riski çok yüksekkenn hem de. Ve en son aldığında hisseye TSMF el koydu, 10-11 civarı tavan (hem de tavanın %20 marj olduğu zamanlarda) yakalamışken koyduğu sermaye çul oldu. Belki son alımını yapmasa tarihin en büyük gollerinden bazılarını atmış olacaktı. Elbette son işleminde bunu bilemezdi, ama o riski çok yüksek bir işlem yaptığının farkındaydı. Neyse lafı çok uzattığımın farkındayım. Demem o ki, çöp bir hisse aynı zaman diliminde borsanın en güzide hisselerinden daha fazla getiri sağlayabiliyor. Risk algınız ve ne için ne kadar risk alabileceğiniz şahsi tercihlerinizle ilgilidir. Meramımın açık ve sarih olduğunu düşünüyorum. Saygılar.
İnsanlar dönüyor dolaşıyor yine aynı tartışmalara tosluyorlar.. Neymiş? Her şey 'Temel Analiz'miş... Ya da 'Teknik Analiz' tüm temel gelişmeleri zaten fiyatın içinde barındırdığı için 'Teknik Analiz' ile her şey hallolurmuş, 'Temel Analiz' gereksizmiş.. Neymiş? İki çizgi çekince, bir pattern görünce zengin olunsaymış, her grafiker Warren Buffet olurmuş.. Neymiş hiç bir Temel Analist nereden alıp nereden satacağını bilemezmiş, sadece al ve tut teklifi sunduğu ve nereden al nereden sat mantığı sunamadığı için 'Temel Analiz' sadece teorik safsatalar bütünüymüş..
'Temel Analiz'i sadece Gelir Tablosuna bakıp 3-5 rakam yorumlamaya, 'Teknik Analizi' trend tespiti ve takibi ya da formasyon avcılığına, Finansal Okuryazarlığı sadece salt rakam okumaya ve işin bolca edebiyatını yapmaya indirgersen hiç birinden bir cacık olmaz.. Ayrıca o cacık olsa da olmasa da, sebepsiz yere uçan ya da sebepsiz yere çakılan fiyatları bu analizlerin hiç birisi ile izah da edemezsin, hiç bir verisini hiç bir mantığa da oturtamazsın..
Bırakın isteyen istediği analiz ile yürüsün, istediği yöntem ile para kazansın. Adam ayın evreleri ile para kazanıyorsa ve bu kazanma işi istikrarlı bir şekilde devam edebiliyorsa, adamın yöntemine değer ya da ömür biçme işi sana ne kazandıracak?
Birileri hayal satıyorsa, sattığı hayale talip de varsa, bırakın o talipler düşünsün sonlarını.. Bedavadan para kazanılabiliyorsa, varsın kazanan kazansın.. Sen buna inanmıyorsan, sen inandığın şeye emek harca..
Bir gün herkes kazançları ile kayıpları ile karşı karşıya gelecek nasıl olsa.. Adam "ben 'Teknik Analiz'den para kazanıyorum" diyor, diğeri ona "hadi oradan, ben şimdiye kadar bu işten kazanç sağlayanını görmedim" deyip tüm yolu kapatıyor.. E kardeşim dün ölen adam yıllık ortalama % 66 üzeri bileşik gelir elde etmiş, tamamen fiyatlardaki 'pattern'ları ve 'anomali'leri yakalayıp bunlarla ile işlem yaparak, hem de yıllarca.. Ne bilanço incelemiş, ne faaliyet raporları okumuş.. Bileşik kazanç ortalaması Varan Büfe''nin ortalamasının çok çok üstünde.. Buffet'ın totalde ondan daha zengin olmasının tek nedeni çok daha uzun yıllar boyunca borsada bulunuyor olması..
Becerebilen nereden kazanıyorsa kazansın.. Sen beceremiyorsan, o işten para kazanılmaz deyip zıplamayacaksın.
Ha bir de şu geyik var: Bu işe para kazanmak için girersen kazanamazmışsın.. Bu işi sevmeliymişsin, bu işe para kazanma olarak bakmamalıymışsın.. Ne olarak bakalım? Tavuk beslemek gibi filan mı? Ya da saksıda çiçek yetiştirmek gibi bir hobi olarak mı bakalım? İnsanlar kendilerini ve başkalarını kandırmaya ne kadar meraklı.. Elindeki kağıt % 30 değer kaybetse hop oturup hop kalkıyor, ama sonra ben bu işi para kazanmak için yapmıyorum diyor.. Evet abi haklısın.. Sen tamamen mahallenin huzuru ve güvenliği için buradasın.. Para senin neyine ?
Mesela ben :) Bizim elektrikçi son 1-2 günde toparladıklarını bugün dağıtıvermiş.. 2 haftalık değişim sıfırlanmış oldu.. Üzülüyor muyum? Olur mu canım, benimkisi sadece hobi.. Rakamlar sadece renk cümbüşü ekranımızda, para bizim neyimize? :)
Kitâbe-i Seng-i Mezar / Orhan Veli
Hiçbir şeyden çekmedi dünyada
Nasırdan çektiği kadar;
Hatta çirkin yaratıldığından bile
O kadar müteessir değildi;
Kundurası vurmadığı zamanlarda
Anmazdı ama Allah'ın adını,
Günahkar da sayılmazdı.
Yazık oldu Süleyman Efendi'ye
Mesele falan değildi öyle,
To be or not to be kendisi için;
Bir akşam uyudu;
Uyanmayıverdi.
Aldılar, götürdüler.
Yıkandı, namazı kılındı, gömüldü.
Duyarlarsa öldüğünü alacaklılar
Haklarını helâl ederler elbet.
Alacağına gelince...
Alacağı yoktu zaten rahmetlinin.
Tüfeğini depoya koydular,
Esvabını başkasına verdiler.
Artık ne torbasında ekmek kırıntısı,
Ne matarasında dudaklarının izi;
Öyle bir rüzigâr ki,
Kendi gitti,
İsmi bile kalmadı yadigâr.
Yalnız şu beyit kaldı,
Kahve ocağında, el yazısiyle:
"Ölüm Allahın emri,
Ayrılık olmasaydı."
Adamı anlatırken "hiç çorap giymezdi ve arka arkaya aralıksız sigara içerdi" diye anlatmışlar.. Yani işin sırrı burada olsa gerek.. Bileşikte yıllık ortalama % 66 gelir elde etmek olsa olsa çorap giymemekle ve de hiç sönmeyen sigaralarla olur herhalde.. Yazık olmuş, kahve ocağında yazılı bir beyit bile bırakmamış ardında.. :)
"Ağlamadan
dillerim dolaşmadan
yumruğum çözülmeden gecenin karşısında
şafaktan utanmayıp utandırmadan aşkı
üzerime yüreğimden başka muska takmadan
konuşmak istiyorum.
Şehre neden
esmer ve dölek yüzümle döndüm dağlardan
kar vakti tarlaları kımıldatan soluğum
niyedir sarmalasın vites dişlilerini
defneler, nakışlar yok
alnımda neden.
Ağlamadan
etimin iğneli beşiklerde bıraktığı izlere aldırmadan
o mavi korularda ve dibek taşlarında
bırakıp sözlerimin kalıntılarını
açıkça konuşmak istiyorum.
Besbelli ki leşler koruyor şehrin bedenlerini
göğsünün kafesinde yalnızca pasak
biliyorsun
korkutulmuş bir kızın
yüreğinden fışkıran beyaz güvercinleri
sabahın köründe kalkan trenlerdeki nefret
her gün aynı kalafat yerine çekilmenin nefreti
bunları
bütün bunları biliyorsun
dağlardan dönüyorsun o sağır yamaçlardan
çevik bacaklarını getiriyorsun, ne çiçek ne de ninni
boz şayaktan poturun dağlarda ne güzeldi
şehre varınca artık meşinler giymelisin
daha esmer
daha kan kusturucu
sen o baygın sevgilerin adamı değilsin.
sana yaşamak düşer çarkların gövdesinde
bin demir kapıyla hesaplaşmaktan omzun çürümelidir
bin çeşit güneşle ovulmalıdır gaddar ellerin
yürü yangınların üstüne, kendi alevini de getir
çarpıntısız dakikası olur mu devrimcinin
ki
ölüm
her yerde uyanıktır
alestadır korkunun yardakçıları
tez kızaran güllerden kendini sakın
sevgiler ürkütsün seni, aşk ayrı-
Aşktır diye geri geldin o çekiç seslerine
bıraktın vazgeçilmez ırmakları
gönlüne kar yağdırıyorsa çocuk sesleri yetsin
dikkat et hiçbir şey ıslatmasın namluları."
1970
-------------------------------------------------------
Yaz be adam, yaz.. Elin kalem tuttukça, dilin döndükçe.. Şiirinden başka yâdigâr kalmayacak arkanda.. Sert kelimeler, aykırı cümleler bir tek senin şiirine yakışıyor, eğreti duruyor başkalarında.. Sana öykünenler en az sana çemkirenler kadar.. Şiirlerin mezar taşlarından toplanmasın bir gün.. 'Kara ayna'lar ve 'tablet'ler çağında tam da sen lazımsın oysa ki.
https://i.hizliresim.com/blwe9xw.jpg
X'te İbrahim Babadağı isimli bir arkadaşın bir paylaşımında denk geldim. Buraya uyar mı bilemem.. :)
https://twitter.com/ValueInvestorAc/...85743936344337
Kırmızı kazaklı pirim, sonsuz saygı duyduğum hocam beleş dersler verirken, sesi arada cırtlayan yerli ve milli ama özgür hocamız aylık abonelikle zengin olmayı seçmiş durumda.
Ben kırmızı kazaklıdan yanayım. Allah razı olsun, kendisi sayesinde finansal özgürlüğümü yıllar önce elde ettim. Binlerce şükür...