Sn.mavsaro gibi bende artan mevduat faizlerini bankaların arkalarından esen rüzgar gibi kullandığı KGF ile kredi vermek için yarış içine girmelerine bağlıyorum sonuçta risk devletin ama kar benim oh ne ala Mualla...
Printable View
Üstelik kgf kredilerinin tüm hızıyla devam edeceğini hatta farklı kurum eliylede sürdürülebileceğini düşünürsek, mevduatçının makus talihi sona erdi diyebiliriz. artık yastığa başımızı koyup rahat uyuma sırası bizde galiba. ama aktifin bu yarışı bu kadar geriden takip etmesini anlayabilmiş değilim
Bu söyledikleriniz tcmb'nin oyuna dahil olup bankaların elindeki kredi portföyünü fazladan/ek para basarak satın aldığı bir durumda ne yazık ki olmaz. Bu konuyla ilgili birkaç açıklama oldu. Mevduat faizleri düşer, enflasyon artar. Döviz dalgalı seyrini sürdürür.
Bu şartlar altında %35 enflasyon olan bir yerde %25 mevduat faizi oluştuğunda mevduatçının makus tarihi değil sona ermek büyük bir coşkuyla destan yazar diyebiliriz.
selam
sizin otm. talimatların muhatabı kurumlarla anlaşmasında bi sıkıntı yok demekki, çünki platformda görünmesine rağmen her kurumun faturasını ödemiyor beyefendiler, yahu bakıyorum limak uludağ elektirik-aksa doğalgaz ???
bunların faturalarını ödemiyceksinde kimi ödiyeceksin ?
saygılar
swapçılara bir sorum olacak ? swap ın mevduat ta olduğu gibi hazine güvencesi varmı ?
gecelik swap takas oranlarını nasıl öğreniyorsunuz ?
forex platformlarında mı işlem yapıyorsunuz ?
her gün başka bir bankaya kimin swap oranı yüksek ise transfermi yapıyorsunuz ?
eksiye düşmek sözkonusu mu ?
çünki iki enstrümanın takası söz konusu değilmi teknik olarak ? risk nedir ?
ve aylık mevduat yada gecelik repo % faiz oranına göre kaç puan avantajlı ?
100 bin lira için örnekle meblağ gecelik repoda- swap ta veya aylık mevduatta kalsa swap ın + getiri avantajı 30 gün için ne olur ?
hiç bilmediğim için soruyorum
saygılar
swaplı mevduat içerisinde DTH (döviz mevduatı) ürünü içerdiği için var diye biliyorum. Ancak döviz mevduatı kısmı ve bu mevduata aldığınız faiz dışında kalan kur farkı geliri garanti kapsamında olmayabilir. Kaba bir tahmin ile mevduata göre ufak bir garanti farkı oluşabilir. Mevduatta anapara+faiz güvence altındayken, swapta sadece döviz mevduatı kısmına uygulanan faiz ve anapara güvence altında olabilir. Kur farkı geliri garanti kapsamında olmayabilir.
Ancak ilginç soru şu: Eğer swaplı bir mevduatın garanti kapsamında ödemesi yapılacaksa ve sadece döviz mevduatı ve faizi garanti kapsamında ise , devlet kur farkı kazancını ödemeyecekse, yani forward işlemin kazancını garanti kapsamına almayacaksa acaba forward işlemin kendisini işleme koyar mı?!?!?. Koymaz ise, swaplı mevduatı türk lirası olarak geri verebilmesi de teknik olarak mümkün değil. Koyar ise bu sefer kur farkı kazancını da garanti kapsamında ödemeli. Burası biraz karışık. Bu konuyu jondowes hocaya danışmak gerekli.
(kaba tahminim döviz mevduatı+faizini öder, kur farkı işlemini uygular ama kur farkını garanti kapsamında ödemez ve kur farkı kazancı hariç döviz mevduatın türk lirasına çevrilmiş halini öder).
TMSF ve BDDK'nın alacakları kararlar önceden modellenemez. Kanun diyor ki "mevduatın anaparası ve işleyen gün sayısı kadar faizi (reeskontu)" garanti kapsamındadır. Kalan hiçbir taahhüt veya getiri ödenmez. Mevduat cinsi döviz olarak ele alınır ancak geri ödemeyi TL yapmaya karar verebilir. Hangi kurdan olacağına da bu kurumlar karar verir. Pratikte; garanti sınırını oluşturan 100 binden daha düşük swap yapan yoktur o nedenle pek faizi veya kuru düşünmeye gerek yok çünkü ödemeyi etkilemez; geri alınacak miktar zaten 100.000 TL olacaktır.