Yeni bir düzenleme gelmiş diyorlardı e.m hesabında vergi ile ilgili bende net bilmiyorum.
Vergi bizim kârı alıp goturuyordu.Bu düzenlemenin bu duruma olumlu etkisi olacak diyorlar ama bilemiyorum.
Bekleyip gorecegız.
Printable View
Aslında başlarda ben de senin gibi çok hesap kitap yaptım.
Ama raporları okudukça, rakip ülkelerin durumunu gördükçe, karbon olayına kafa yormayı bıraktım.
Bundaki en önemli etken, dünyada ve hatta avrupada BOF ile üretim oranları çok yüksek. Biz karbon vergisi ödeyeceksek, herkes ödeyecek. Ayrıca Ereğli' nin enerji+karbon verimli bir üretici olduğunu da biliyoruz (2019 yatırımları yeni bitti, verim zirvede)
1 ton çelik başına 2,2 ton karbon hesaplamaları bizim için daha düşüktür. 1,5 ton olacağını düşünüyorum. Elbet yönetim bunu açıklayacak. Açıklamazsa, ülkemizde karbon ETS kurulunca hepimiz öğreneceğiz üreticilerin durumunu.
GES, 2026' ya kadar biter.
2028' e kadar Bingöl DRI üretimi de somutlaşmış olur.
Sonra zaten EAF' ler devreye girecek.
Şimdi kafa yorduğum şeyler; ABD-AB politika faizlerde düşüşün başlaması ve Çin' in durumu
3,2 milyar yatırım açıklaması sonrası, parayı nereden bulacağız telaşı yaşamıştı bazı kesimler. Halbuki 6 yıllık bir plan bu. Hemen yarın 3,2 milyar $ lazım değil.
EBRD, bu konuda önemliydi. Aşağıda da önemini anlatan bir makale var. Adamlar 1 yılda yeşil enerjiye ~1,5 milyar EURO destek sağlamış.
Yani, ereğlimiz için bu ve benzeri kuruluşlardan finans bulmasında hiç sorun olmayacak. Ve bunlar özel kredi olacağı için düşük faiz ve çok uzun vade olacak.
EBRD, 2023'te Türkiye'deki yeşil girişimleri destekliyor
26 Ocak 2024
25 Ocak'ta yapılan açıklamada, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın 2023 yılında Türkiye'ye 2,48 milyar Avro yatırım yaptığına dikkat çekilen banka, yeşil finansmanın toplam yatırımın %58'ini oluşturduğunu vurguladı.
Banka, özellikle Şubat ayında güneydoğu bölgesini vuran ve geniş çapta hasara yol açan depremlerin ardından, Türkiye'nin özel sektörünün gelişimini ve yeşil geçişini destekleme kararlılığını sürdürdüğünü belirtti.
EBRD aynı zamanda Türkiye'nin metal, çimento ve gübre sektörlerini karbon nötr olma yolunda desteklemeye kararlıdır.
Banka ile Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kasım ayı sonlarında Türkiye'de düzenlenen bir toplantıda, bu sektörlerdeki düşük karbonlu yollara (LCP'ler) ilişkin EBRD liderliğindeki bir çalışmanın bulgularını tartıştı.
EBRD, "LCP'ler, hükümetin ülkedeki endüstriyel operasyonların uygun maliyetli karbondan arındırılmasını teşvik etmek için uygulamayı planladığı emisyon ticareti planının tasarımına önemli bir girdi sağlıyor" dedi.
Türkiye'nin en büyük çelik boru üreticisi Borusan Holding'in enerji iştiraki Borusan EnBW'ye 2023 yılında 200 milyon dolar kredi sağlayan banka, ayrıca bazı Türk metal şirketlerinin yenilenebilir enerji yatırımlarına destek verdiğini de belirtti.
EBRD Türkiye Genel Müdürü Arvid Tuerkner şunları söyledi: "Ülkedeki yeşil ve toplumsal cinsiyetle ilgili projeler açısından önemli bir yıldı. EBRD, Türkiye'nin daha yeşil, daha dayanıklı ve daha kapsayıcı bir ekonomiye doğru yolculuğunun önemli bir destekçisi oldu ve olmaya devam edecek."
AB'nin Karbon Sınırı Düzenleme mekanizmasının sektöre bazı yükümlülükler getirmesiyle Türk çelik üreticileri, karbon emisyonlarını ve enerji maliyetlerini azaltmak amacıyla son yıllarda yenilenebilir enerji yatırımlarını artırdı.
Yüksek enerji ve hammadde maliyetlerinin yanı sıra talebin yavaşlaması, 2023 yılı boyunca Türk üreticilerin çelik fiyatlarını etkiledi.
Türkiye'ye hurda ithalat fiyatlarının yumuşaması nedeniyle inşaat demiri üreticilerinin yüksek tekliflerini sürdürmeleri nedeniyle, Türkiye inşaat demiri ihracat fiyatları 24 Ocak'ta yatay seyretti.
S&P Global Commodity Insights'ın bir parçası olan Platts, Türkiye'nin ihraç ettiği inşaat demirini 24 Ocak'ta 615$/mt FOB seviyesinde sabit bir seviyede değerlendirdi.
2023 Dünya çelik üretimi...
https://m.bloomberght.com/kuresel-ha...%20azald%C4%B1.
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://twitter.com/htcbicer/status/...9kabr7ePA&s=19
Ziraat yatırımın bu tahmini gerçekleşirse isdmr fiyatı eregl yakalamalı hatta Eregliyi gecmesi gerekli.
Hisseye tahminde bulunan tek kurum[emoji3] Piyasa o kadar ilgisiz ki bu hisseye..
Ben de öyle düşünmüş hatta şaşırmıştım ama FAVOK leri kıyaslayınca bir şeyler mantıksız geldi, muhtemelen bu tahmine göre ertelenmiş vergi geliri yazabilir....ben net kâra çok bakmıyorum artık, bilanço oyunlarından anlamıyorum...
Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tata Steel, Türkiye'deki kaplama hattını ve servis merkezini kapatıyor
29 Ocak 2024
Şirketten 25 Ocak'ta yapılan açıklamaya göre, Tata Steel İstanbul Metal Sanayi'nin (TSIM) Türkiye'deki faaliyetlerini durdurmaya karar verdiği ve şirketin ağırlıklı olarak Avrupa ve Türkiye pazarında boyalı çelik ürünleri sunan renk iş biriminin bir parçası olduğu belirtildi.
TSİM'in 2000 yılında faaliyete geçen renkli kaplama hattı ve servis merkezi, İstanbul yakınlarındaki Adapazarı'nda bulunmaktadır.
Tata Steel, Türkiye'deki üretim operasyonlarının özgüllüğünün ve sınırlı ölçeğinin, artan rekabet, fiyat dalgalanmaları ve gelişen pazar talepleri gibi hızla değişen piyasa koşullarından finansal olarak olumsuz etkilendiğini söyledi.
Açıklamada, "Bu zorlukların orta ve uzun vadede devam etmesi beklendiğinden, Türkiye'deki faaliyetlerin durdurulmasına karar verildi" denildi.
"TSİM'in ürün ve hizmet portföyünü renklerde yüksek oranda farklılaştırması ve pazardaki aşırı gelişmeler göz önüne alındığında, iş modelini sürdürmek artık mümkün değil" diyen Tata Steel Nederland Yönetim Kurulu Üyesi Günilla Saltin, Türkiye'deki satış ve satış sonrası hizmetlerinin kesintisiz devamlılığına önem verdiklerini söyledi.
Adapazarı'ndaki üretim ve operasyonların kapanışı önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek.
Ana ihracat pazarlarındaki yavaş talep, özellikle Asyalı tedarikçilerden Türkiye'ye ithal edilen kaplamalı rulo tekliflerinin azalması ve yüksek girdi maliyetleri, 2023 yılı boyunca Türk üreticilerin yassı çelik fiyatlarını baskıladı.
S&P Global Commodity Insights'ın bir parçası olan Platts, en son 19 Ocak'ta haftalık Türkiye yurtiçi SDG fiyatını haftalık bazda 10$/mt düşüşle 890$/mt olarak değerlendirdi.