abigail, kripto paraların çıkış amacı, zamanla mevcut kağıt paraların yerine konmak. Onun için çabalıyorlar.
Bir devletde para varsa onun kontrolu merkezi devlet otoritesinde olmalı. Devletde para en büyük güçlerden biridir. Bu gücü devlet kontrol etmelidir.
kripto parayı devletin parası yerine kullanmaya çalışmak kalpazanlık tan farkı yoktur. benim matbaa kurup para basmamla aynı şeydir.
Benim paramla devletin parası arasındaki fark ne.?
Para üretimin karşılığıdır. Mal veya hizmet üretirsin, varsayılan değeri kadar para basarsın. Para, üretilen malı ve hizmeti temsil eder. Daha az veya fazla basamazsın. Üretilen değerden fazla basarsan paran değersizleşir(istisnası abd, ordusu ile değerini koruyor, yani zorbalıkla), az basarsan bu kez aşırı değer kazanır ve rekabet gücünü kaybedersin, uzun vadede ülkeyi tembelliğe sürükler, sonu batıştır.
Paraların arkasında bu sebeple devlet olmalıdır. Para tüm ülkenin üretim gücünü temsil eder, bu güç devlette değilse devlet içinde başka güçler oluşur, o devlet karışır.(abd istisna, orada devletde, parada yahudilerin elinde . Aynı aile kontrol ettiği için sorun olmuyor. Şimdilik.)
Ne diyordum, uzattım yaw... yazma niyetimde yoktu, zaten çok düşünmek gereken derin bir konu. Para nediri anlatmam gerekiyor önce. Para aslında gördüğünüz kağıtlar değildir. Üretimdir. O kağıtlar üretiminizi temsil ederler. Üretmeden o kağıtlar sizde ise yasal yada adi hırsızsınızdır yaw. Bırakın paraları bakiim, herkes paraları masaya bıraksın. İmdi yallah.
Konu neydi yaw.
Ha, yaw daha taze örnek al sana devletin haricinde basılan kripto para. 500 milyon dolarmı 2 milyar dolarmı ne, itin biri tarafından ürün üretenlerin elinden alındı yurt dışına götürüldü. Adamın tipine baksan 1 TL emanet etmezsin, aynı çiftlikbank tosunu gibi genç, boş bakan kaypak görünümlü bir tip. Tosun bile bu kadar kaypak görünmüyordu.
Her neyse abigail, bunlar derin işler. Senide soyacakları ana kadar bekle.
İstediğini yapmak özgürlük değildir tam tersine arsızlıktır. Ben özgürüm istediğim kriptoyu basar satarım dersin. Öteki tarafta bir grup mafya toplanır gelir, biz özgürüz şimdi senin kripto paralara el koyuyoruz, sanada yular takıyoruz meydanda tef çalıp oynatacağız derler. özgürlük dediğin böyle birşey, o işin sonu mağara devridir, güçlü güçsüzü meydanda def çalar oynatır.
Aslında bu konu derin konu, böyle alel acele yazmamalıydım. Hafif hatalar yapmış olabilirim. 2 konuda çok derin. Para nedir konusuda derin, özgürlük konusu çok daha derin. Vurucu olsun konu çabuk kapansın diye yanlış örnekler kullanmış olabilirim. Günah çıkardım benim iş bitti. :)
EK: Aklıma geldi, eğitim olayı özgürlük olayında çok etkili olabilir emin değilim. Tüm ülke insanları benzer eğitim ve kültür içinde iseler daha özgür hissedebilirler, devlet fazla görünmez. Otokontrolle hallederler. Eğitim seviyesi düştükçe denetleme kontrol ve ceza sistemide büyümesi gerkiyor olabilir. Bu konularda fazla düşünmedim fazla yazmayayım. Bizde eğitimler arasında uçurumlar var, farklı kültürlere sahip toplumlar var, gelir dağılımlarının uçurumlar var filan. Yani çok zor bir ülke. Bunu ancak yüce biri çözebilir. Herkese güven verecek, zengini, fakiri, aleviyi sunniyi, ermeniyi, rumu, türkü, kürdü anlayacak, hepsine hitap edebilecek, hepsini peşine takabilecek yüce biri. Doğru yanlış, değerli değersiz nedir bilen biri.
Öyle biri varmış ve dünyada tekmiş. Dağlarda gezermiş, keçi sakalı varmış. Açıkça keçiymiş. Yaw benim bu.
Halledecem, o iş bende.