Fazla dibe dalmakta beis yok.
Yeterki oylar gelsin :yahoo:
Ben gördüm, dipte bu var :drunk:
https://x.com/gunsnrosesgirl3/status...qR0mRj_uw&s=19
Printable View
Fazla dibe dalmakta beis yok.
Yeterki oylar gelsin :yahoo:
Ben gördüm, dipte bu var :drunk:
https://x.com/gunsnrosesgirl3/status...qR0mRj_uw&s=19
bu halkbank kararı 3-6 ekim denmişti.
eski bakan ufuk söylemez'in demecini okuyan oldu mu? o savunmanın yanlış yapıldığını söylemiş. belki bizimkiler ek süre ister. bu olayı sürüncemede bırakmaya devam ederler.
Tülin Daloğlu1
ABD Merkezi Direktörü
Halkbank Davası
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ziyareti, Washington'la ilişkileri "ileri bir seviyeye" taşımak için bir
fırsat olarak tanımladı. Ne var ki görüşmenin, ABD Yüksek Mahkemesi'nin 29 Eylül Pazartesi
günü açıklayacağı kritik Halkbank kararının hemen öncesine denk gelmesi, çoğu çevrede
yeterince fark edilmedi. Mahkemenin bu kararı, Halkbank'ın "common law foreign sovereign
immunity" (örfi hukuk egemen dokunulmazlığı) kapsamında mutlak yargı bağışıklığına sahip
olup olmayacağını belirleyecek. Dolayısıyla, yalnızca söz konusu bankanın değil, devlet
şirketlerinin de ABD'deki ticari faaliyetleri nedeniyle cezaî kovuşturmaya tabi tutulup
tutulmayacağına dair emsal karar niteliğinde bir süreci şekillendirecek.
ABD Başkanı Trump, görüşmenin hemen başında, ilk başkanlık döneminde Türkiye'de
casusluk suçlamasıyla 35 yıl hapis cezasına çarptırılan Rahip Brunson'ın Erdoğan'ın
müdahalesiyle serbest bırakıldığını hatırlattı. Erdoğan’ın da Halkbank davasında Trump’ın
benzer bir girişimde bulunmasını beklemesi şaşırtıcı olmaz. Ancak Amerika tarafında iş o
kadar kolay değil. Zira Halkbank davasına benzer davalarda, diğer yabancı bankalar mahkeme
sürecine taşınmadan önce anlaşarak yüklü cezalar ödemişti. Trump, Türkiye için teorik olarak
"af" ya da “pardon†yetkisini kullansa bile, bu durum, Halkbank davasının emsal niteliği
taşıyacak olması ve İran yaptırımlarının "ulusal çıkarlar" kapsamında değerlendirileceğinden
hem hukuken hem de siyaseten tartışma yaratabilir. Dolayısıyla, Türkiye'nin Yüksek
Mahkeme'den istediği sonucu almaması ve Halkbank'ın ağır para cezalarıyla karşı karşıya
kalması, azımsanmayacak kadar güçlü bir ihtimal. Dahası itirafçı olan Rıza Zarrab’ın yapacağı
açıklamaların da iç siyasette karşılığı olabilir.
4
“Barrack’dan Türkiye ve Erdoğan yorumu: ‘Meşruiyet veriyoruz, büyük değişiklikler göreceksiniz’â€, BBC Türkçe,
25 Eylül 2025 https://www.bbc.com/turkce/articles/cvg91j6jd0ro
ERDOĞAN – TRUMP GÖRÜŞMESİ, HALKBANK DAVASINA YANSIR MI?
www.tepav.org.tr 3
Yargıç Richard Berman'ın görev yaptığı New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi
(SDNY)'nin masasına gelecek bu davaya Trump'ın doğrudan müdahalesi hiç kolay değil. Zira
Berman, Jeffrey Epstein davası gibi yüksek profilli ve siyaseten hassas dosyalara bakan,
bağımsız tavrıyla bilinen bir yargıç. Bu geçmiş, Halkbank dosyasında da siyasi baskılara kapı
aralanmasının pek mümkün olmayacağını ve kararın daha çok hukuki çerçeve ile ABD’nin
yaptırım rejimlerine dair yaklaşımı üzerinden şekilleneceğini gösteriyor.
manif yazı bu
sahol devre kesti