Originally Posted by
KaaN-
2023 sonuna doğru olumlu birkaç rüzgâr esti;
-AB' nin Ocak-Şubat-Mart 2024 ilk çeyrek için Asya' dan ithalat kotası, yılın ilk birkaç haftasında bitecekti. Ayrıca Kızıldeniz sorunu nedeniyle navlun/teslimat sıkıntıları çıktı. Bunlara paralel avrupada hrc fiyatları artmaya başladı (ithalat yapılamayacağı için lokaller fiyat arttırdı).
-Çin, ekonomiyi rahatlatıcı bazı kararlar aldı. (piyasaya likitide pompalamak, ZK değişimi..vs)
Ben aslında 2024' te ereğli alımı yapacaktım ama bu rüzgârlara dayanamadım ve ilk parti hisse alımımı Aralık' ta yaptım.
Şu an yaşadığımız sıkıntılar;
-Avrupadaki bahsettiğim rüzgârlar kesildi. Üstüne bir de avrupada geçen yıl durdurulan/kapatılan fırınlar devreye girmeye başladı. Mal bollaşıyor.
-Çin' de de açıklanan destekler yetersiz kaldı. Piyasa daha büyük teşvik/destek bekliyor.
-Mevduat faizi ülkemizde aylık %3,5 civarında olduğu için, ereğliyi taşıdığımız her gün büyük maliyet/zarar ödüyoruz
-Bist ve hisseler coşarken, ereğlinin zarar yazması gerçekten kaldırılabilecek bir durum değil.
Eskiden enflasyon/mevduat 20 civarındayken ereğli yükselmese bile "biriktirme zamanı" diyerek alıp taşımak sorun olmuyordu. Ama şimdi gerçekten yakıcı bir taşıma maliyeti var. Hisseyi uzun zamandır taşıyan arkadaşlar zaten biliyor, yanlış anlamasınlar. Şu an ilave hisse almak ne kadar cazip emin değilim. Anti-damping bile hala açıklanmadı....