Aslında 2. tüyo tutunca üçüncüde azda olsa almalıydın.(gerçekleştikten sonra herşeyi biliyomuş gibi yazması kolaymış yaw. Tavsiye ederim herkese.)
Dördüncü de bakalım alacakmısın.
Printable View
Düşük işlem hacmi ile iyi yükseldik.
Yabancılar sadece banka sattı gibi gördüm. Onuda garan'ı yukarda tutup diğerlerini sattılar.
Banka hariç satmadılar gibi gördüm. Buda kağıt değiştiriyor olabilirler izlenimi uyandırdı bende. Bankaları neden istemiyorlar.? Faizler yükseldiği için kazançları biraz düşecekmi.? Lang F/K ları 3 ve 4 olan bankanın kazancı biraz düşse ne olur.? F/K sı 5 mi olur. Batıda bu kalitedeki bankaların F/K ları 20 üzerinde olsa gerek. BIST den çıkmıyorsan banka satman komik.
Banka satmalarının komedi olduğunu biliyoruz da, her seferinde yinede şaşırıp yazıyorum.
Kapanış fena değildi. Bu bilançolarla endeksi düşürmeleri zor. İmansız yabancılar fazla satarsa düşürebilirler onu biliyoruz. Hala %40 civarında ellerinde senet var.
Umarım gazları alınmıştır ve satışa devam etmezler. abd başganı biden şu ana kadar o kadarda kötü koymadı bize. trump'ın geçirdiklerinin yanında hava civa.
Bilanço dönemine girdik. Her gün gözler bilançolarda. Bakalım BIST30 bilançoları nasıl gelecek. Gelecek olan bilançolar, yabancıları BIST den çıkmaktan vazgeçirebilecekmi.?
Umarım bu yakınlarda büyük halka arz yoktur. Kafası basmayan BIST yönetiminin, halka arzları uzun zaman yaymaları gerekir.
Nisan vade sonu,mümkünlü de herşey mümkün
abd'de federal kurumlarda çalışanların(memur) aldığı saatlik ücret en düşük 15 USD ye çıkarıldı. Brüt dür herhalde.?
Günde 8 saat çalışan için aylık 22 iş gününden 21.000 TL ediyor. Aylık 30 iş gününden 28.800 TL ediyor. Bizimki brüt 3.600 TL. Üstelik bizde asgari ücretle çalışan çok, batıda az deniyor.
TR ile bu şekilde kıyaslamak doğru değil. Aman siz yapmayın. Sebebi, bi kere onlar karşılıksız para basıyorlar, devletin 22 trilyon USD borçlu olması onları ırgalamıyor. Matbaada basıp ödüyorlar. Borç artırmak onlara zarar vermiyor. Biz matbaada fazladan para basarsak, doviz uçuyor, enflasyon patlıyor, kıpırdasak zarar veriyor, sebepleri uzun hiç girmeyeyim. Ayrıca satın alma gücüde var, bizde aynı peynir daha ucuza alınıyor filan.
Yinede nereden bakarsak bakalım bizim aynı işi yapan insanlar için yaşam kalitemiz çok aşağıda. Hele batı ve kuzey avrupa ile kıyaslarsan acaip diplerdeyiz. Oturulan evler(mirasları saymıyoruz), yenilen yemek kelitesi, dışarda eğlenmek amaçlı geçirilen zaman, alınan otomobiller vb. Onlarla kıyaslamakda doğru değilde, Meksika ve Yunanistanla kıyaslarsanda aynı işi yapanlar açısından yaşam kalitemiz aşağılarda ki Yunanistan sanayisi bizim çok gerimizde. Geçtiğimiz aylarda bu ülkelerin kişi başına aylık yediği et miktarını araştırmıştım. Bizim aleyhimize korkunç fark var. Bunun ana sebebi, ülkemizin ürettiği para, çalışanlar arasında adil dağıtılmıyor. Gelir dağılımı çok bozuk. abd dede acaip bozukda, onlardaki fark parayı karşılıksız basıyorlar, abd yi hiç bir ülke ile kıyaslamamak lazım gibi.
Dünya bizi kıskanıyor.
.
İtalyanın yıllardır zorda olduğunu biliyorduk. İtalya sanayisi deyince akla ilk ne geliyor. FIAT fabrikası. Zora düştüğü için önce abd firması ile birleşmek zorunda kaldı geçen yılda fransız otomobil firması ile birleşti, hala durumu iyi değil.
Avrupa birliği pandemi amaçlı AB üyelerine yeni para dağıttı en büyük parayı en kötü durumda olduğu için İtalya aldı. Geçen yıl İtalya nın borçlarını ödeyip ödemeyeceği konuşuluyordu.
Peki İtalya CDS i kaç.? 80
Türkiye CDS i kaç.? 423
Borcunu ödeyemeyeceği konuşulan ve AB den her yıl yüklü yardım alan İtalya CDS i bizim 5 katımız daha iyi. Biz borç alacağımız zaman bu CDS yüzünden %6 faiz civarından borç alıyoruz, İtalya %2 civarında.
"İtalya AB içinde o sebeple CDS i düşük, AB onu kurtarır" gibi bir düşünceye kapılabilirsiniz. 2008 de AB içindeki yunanistan moratoryum ilan etti borçlarını ödemedi, borçlarının büyük kısmı silindi. AB içinde olması borcunu ödeyeceği anlamına gelmiyor.
Bize kazık atılıyor ve devlet bunu kabul ediyor.
Yaw aklıma ne geldi, daha öncede bunu yazmıştım biri karşı çıkmıştı. "sen devlete nasıl böyle bişey dersin" gibi bişeyler demişti. Kim karşı çıkmıştı niye karşı çıkmıştı hatırlamadım. Bir tek akp değil önceki partilerde batı ne diyorsa boynunu eğiyordu. Bir tek Ecevit tüm batıya baş kaldırdı ve hem Kıbrısa girdi hemde batının yaratıp koruduğu apo yüzünden Suriyeye savaş açtı. "Sen ne diyon lang" diyerek bunada biri karşı çıkmıştı yaw. her neyse...(Aslında Ecevitin okul hayatı ve eşi başka kalıba giriyorda, adamın yaptıklarının ülkeye faydası yüzünden, okul hayatının anlattıklarını görmemezlikten geliyorum.)
imaus'u hatırlıyorum, çok medenice ve saygılıca tayyip beyin söylediğini yazdığım bir cümleye itiraz etmişti. Bende üşenmemiş araştırmış tayyip beyin söylediği cümleyi bulmuş, linklerini koymuştum. Linkleri mesajla bana gönderen iyi insanlarda vardı. Saygı çerçevesinde olunca, karşımdaki ne kadar yanlış biliyor olursa olsun(ki bende hata yapabilirim bu son derece doğal, hatamı görürsem hemen kabul ederim.) üşenmeyip araştırıp elimden geldiğince cevap vermeye çalışıyorum.
Bilanço dönemine girdik, BIST30 bilançoları bakalım yabancının çıkma düşüncesini değiştirecekmi.?Şu ana kadarki büyük şirket bilançolarından gözüme çarpanlar epey iyi geldi.
bende hata yaaprım ve hatamı kabul ederimi karınca duası gibi ve silik yazınca aslında hatalarımı kaul etmem yüzüme vurulmasındanda hoşlanmam hatalı olduğumu anlayıncada kerhen kabul ederim manası çıkmaz değil mi:)