Bana kalırsa olumsuzluklar yeterince fiyatlandı.
Printable View
Bana kalırsa olumsuzluklar yeterince fiyatlandı.
Performansin daha iyi olmasini etkilyen makro mikro risklere girmeden etkileri nasil olmus.. Konut Satis Net Gelir/Gider dengesinde manzara ada tarafi %91 lerde (konut uretiminde finansman dahil %74-75 planlanan) nef inistanbul tarafinda ise %87 lerde, ege perla tarfinda ise %82 lerde.. Dedigim gibi %74-75 marj finansman yuku ve fiyatlarda olan indirim vs nedenlerden dolayi konut satis tarafi bu durumda.. Herkes yaten biliyordur, nef ile ortaklik zuydeleri, kartalda tecim ile olan hasilat paylasimi vs..
Bunun disinda turev islem nedeniyle doviz borclari nedeniyle -74 mio Tl yazacak ku zarari -19 mio tl ile sinirli olmus durumda, OLUMLU ! lakin bu turev kontratlari sureli bu unutulmamali, eldeki doviz pos da +7 mio tl gibi olumlu katki yapmis, -12 mio SONUC
son ceyrek kur burada kalirsa -12 mio olan finansman net durumu ,kredi faizi haric, +4.6 mio tl olacak,katkisi 16 mio gibi son uc aya son ceyrekte en onemli gelisme bu cunku tahmini brut kari 3.ceyregin hafif ustunde 65.25 mio Trl bekliyorum yani ana degislikleriden biri finansman tarafinda etkide bulunacak..
Bunun disinda son ceyrek icin ege perla da %10 luk stok azalisi, manzara adalarda %15 kadar , insitanbul gala ve lokalde ise %50 kalan stok erimesi ongoruyorum, konsept ve hayat teslimatlarinin ozellikle 2019 a tasinacagini dusunuyorum.. bu iki son teslimatin +25-30 mio tl kadar net konut satis kari birakmasi olasi bunu da 2019 bilancosunde isterler dusuncesindeyim kabaca..
BU rakamlarin ustunde bir stok azalimi sirket performansini olumlu etkileyecektir, altinda kalmasi ise negative...
Kira tarafinda iskule tarafinda %14 luk bir artis, mall marine de %30 luk bir artis, kanyonda %6 lik bir artis ve sorunlu egeperlada %17 bir artis ilk OLUMLU gorduklerim...
Bununn disinda Isletme Giderlerinde dikkatli davranmalari devem ediyor hafif bir azalis sozkonusu, ana tasarruf pazarlama ve satis giderlerinde olmus, ilk ceyrek 4.7 ikinci ceyrek 8.8 mio tl olan bu kalemler 3.ceyrekte 1 mio tl nin altinda, yeni yonetim dikkatli, OLUMLU
Konut Satis gelir ve Giderlerindeki OLUMSUZ tablo zaten 2. ceyrek bilancosunda kendini gostermisti, burada marj daralarak devam ediyor..
Ankara Iskule de Kira geliri gelmiyor malesef icisleri bakanligi ile kontrat sona mi erdi veya farkli bir tahsilat anlasmasi mi var bilemiyorum...
Kredi Faiz Giderleri son aciklanan ceyregi altust eden en onemli faktorlerden biri, burada toplam borcun 1.358 mia tl civaridnda oldugunu hatirlatalim, bunun 500 mio tl si tahviller ki 2019 da itfasi var 600 mio tl lik yeni bir borclanma icin spk dan onay alindi, buyuk ihtimalle bunu cevirmek icin kullanilacak zira sirkette para YOK, Bu nakit darligi OLUMSUZ bir durum tabii..
502 mio Tl banka kredileri , %11 -14 arasi olan borcalnma maliyetleri malesef %11.75 - % 38 bandinda borclanma noktasina gemis durumda, bu da son ceyrek 15 mio olan kredi faiz giderelrini bu ceyrek 38.5 mio tl ye ziplatmis durumda OLUMSUZ , ornegin konut satis net geliri bu ceyrek +19 mio iken ki bir ilave de kartadan kaynakli 7 mio tapu vs gideri var bunu saymiyorum, banka kredi faizini karsilamiyor malesef, aldigin borcla ev yap sat ama Karin faizi odeyemesin durumu OLUMSUZ
Birde nereden kaynaklandigi aciklanmamis stok deger azalisi var o da -10.2 mio OLUMSUZ
Son ceyrek ise soyle bana gore ...
Son ceyrek beklentilerim
brut kar 65.255 mio tl
Esas Faaliyet Kari 58.26 mio tl (Finansman oncesi yada yaklasik)
Net Kar beklentim ise +24.8 mio tl
Burada tl nin degerlenmesi, egeperla %10, insitanbul local gala %50, manzara tarafinda %15 stok erimesi, insitanbul konsept ve hayat 2019 a devri onemli hadiseler, ilave kiralama dlulukta olumlu bir gelisme ongorulmemistir...
Yili ekspertiz degerlemelri haric, +116.775 mio tl net kar ile kapatacagimizi ongoruyorum, gectigimiz yil bu rakam 100.137 mio tl idi. %17 lik artis, brut kar gectigimiz yil 177.8 mio tl iken bu yil 278.4 mio tl ile kapatir fikirndeyim bu da %57 lik bir artis
Burada 2018 basi fiyatlamanin belli bir beklenti icinde gerceklstigi unutulmamali, 2018 ozellikle insitanbulun bilanciya girecegi bir yil olacagindan beklentiler cok farkliydi. kabaca olusan net kar farkini soyle soyleyeyim ki fiyatlamanin aciklamasi gibi dusunulebilir, Yil sonunu 853.5 mio gibi bir kaonut satisi ile bitirebilirsek bunun maliyeti sonrasi birakmasi ongorulen kar 213 mio gibi idi, lakin gerceklesen 128 mio gibi oldu, bir de bunun ustune finansman giderlerinde ki artis ...
Herneyse +116.8 mio kar ilave ekspertiz degerlemesi.. Netice de gectigimiz yili 100.1 mio kar ve 83 mio tl nakit ile kapatti, bununlada %7.5 temettu yanindan degerleminin yarattigi kar ile de bedelsiz arttirimi gerceklestirdi...
+116.8 mio Karin OLUMLU oldugunu dusunuyorum lakin temettu dagitabilecek nakit cikarabilecek mi bakalim
Durum fena degil lakin borc cok ama ona ragmen kira gelirleri yili 220 mio tl brut gelir ile kapatacak
Ben bilancoyu fena bulmadim ozellikle maliyet tarafinda dikkatli olundugunu gormek hosuma gitti..
Konut uretimi olmasaydi ve dolayisiyla bor ca da olmasaydi, sirket elindeki portfoy ile 220 mio tl civari brut gelir elde etmekte ve nette 140 mio tl gelir yaratmakta bu durumda 2.8 mia tl pd 2.92
Ben bu yil icin %6.5 temettunun verilebilecegini dusunuyorum, matematuksel olarak kesin lakin sirket bunu nakit yerine bedelsiz olarakda dusunebilir...
1.358 mia tl karsiligi elde pasif olan manzarada ofis bloklari, Istanbul finans merkezi , Tuzla Levent ve Uskudar arayisi bulunmaktadir.. Kabaca bunlarin ekspertiz degerlemsi ise 695 mio tl civarindadir.. Klan tum gayrimenkullerin getirisi oldugu unutulmamali.. Nette acik -663 mio tl
Ben son olarak eldeki yaratacgi nekit kadar bir temettuyu bu yil ici hedef fiyat olarak alirim ki 2019 icinde benzer bir gelir tablosu olur gibi duruyor.. kar azalabilir lakin nakit degerler artar diye dusunuyirum, dolayisiyla 2019-2020 basi fiyatlamasini %6.5 temettu uzerinden degerlendirme yapiyorum.. Hisse kisa vadeli tl hedefim 1.30 tl-dir.. bugun mevduat faiylerinin %25-30larda ve stopajin %5 oldugu dusunulurse bu hedef mantiklimidir bilemiyorum..
Hissede daha da kotulesecek bir olumsuz degisim olacagini, konjonkturde bir degisim olmaz ise tekrar, dusunmuyorum. Volatilitenin bu derece yogun oldugu gunlerde isgyo bir nevi hedge, bistte kalmak isteyenler icin kanimca...
Tabii piyasa donersede betasi zayif oldugundan olumsuz, olaya nereden bakildigi ile ilgili..
Sevgiler herkese iyi haftalar simdiden...
Teşekkürler GVA74
Teşekkürler gva74. Okurken çok şey de öğreniyorum
Ek 20576 bir bakış aşısı daha
Hala buralarda olup da bu hisseyi taşıyanlara Allah sabırlar versin. Aylarca hamallığını yaptım arada girip bakıyorum bunun zararını 3 ayda başka hisseleri trade yaparak ancak çıkardım.