Tek kelimeyle abv i haketti bugun
Printable View
Tek kelimeyle abv i haketti bugun
Bugün kolay ekmek yok dedi, ama aşağı çok basacağını sanmam, basarsa elimde 7 hisseden olusan pörtföyün tamamını sarky, ye dönüştürüp. Daha da işin suyunu çıkarırsa hisse yatırımında kullanmadığım portföyü de kademeli olarak sarky girmeye hazır ve nazır bekliyor olacağım.
Ama muhtemelen böyle birşey olmayacak, hisse teknik trend oluşturmayı seviyor. Dalgalana dalgalana ilk iki üç basamağı inşa edip ondan sonra ivmelenecektir.
Gelen kar eziciydi.Muhteşemdi.İnanılmazdı.Borç yapısı ve alacak tarafı da çok iyiydi.
Bilanço ile ilgili yorum yok gelen jarda beklenen bir kardı çok uçuk olduğunu düşünmüyorum
1. çeyrek kar rakamı sebebi ile gelecek kar rakamı ile ilgili bir beklenti oluşmuştu, lakin yine de şöyle bir 30 milyon benim beklentimin üzerinde, gelen kar rakamından çok, nasıl geldiği ve bilanço kalemlerinin güçlülüğü önemli. bu dereden daha çok su akacak gibi, 3. çeyrekte aynı karlılıklar yakalanabilir mi? önemli olan bu sorunun cevabı, bu cevap için bakır fiyatlarını, döviz kurlarını, otomativ vb. sektörlerin durumunu, iyi takip etmek gerekecek.
Geçmiş sayfalarda karın ne kadar geleceği konusında bir rakam vermiştim ve dediğim rakama geldi hatta şunu belirttim eğer 170-180arası gelirse çaycının başarıso diye saymam 200 üstü çaycı başarıso sayarım diye hatta nerede ne lr geleceği hakkındada yazmıştım muhtamelen geçmiş sayfalarda olduğu için göremediniz
Firmayı hisseyi oldukça beğeniyorum
yalnız
bir önceki aynı dönemde edilen kar düşükse sonraki dönemde edilen kar oran olarak çok çok yüksek olması sizleri şaşırtmamamlı ve bu soruyu sormamalıydınız
şöyle ki diyelim ki geçen dönem zarar yazmışdı
o zaman kaç kat artmış olacakdı?
neyse bu soru değil
Hissenin kıdemli yatırmcılarına bir sorum var
soru
sarky'u tam bir sanayi şirketi gibi değerlendiremiyor cevabını bulamıyor adını koyamıyorum
yoksa böyle devasa ciro yapan bir sanayi firması bu fiyatlarda sürünemez
sürünmemeli
devasa bir atelye yi
çağrıştırıyor bana
atelye söylemimi küçük firmalar için kullanıyorum ama bu öyle değil
kısaca şöyle diyeyim
sarky
bir ETİ( murgul) bakır işletmeleri gibi bir bakır fabrikası değil
ve bu durumu bana
al satçı tedarikçi firmaları çağrıştırıyor.
Kafa karıştıracak bir durum yok, Sarky tam anlamı ile hammaddeyi yarı mamule dönüştüren bir üretim işletmesi ve kurumsal müşteriye çalışan bunlara ürün tedariği yapan bir firma. Ürününü sattığı firmaların işi ne kadar iyi ise sarky de o kadar iyi satış hacmi yakalayacaktır. Otomotiv, beyaz eşya ve daha birçok son tüketiciye ürün üretip satan sektör sarky nin ürettiği ürünleri kullanmak zorunda.
Hisse fiyatının düşüklüğüne birkaç bahane bulunabilir tabi. yüksek borçluluk, kar marjlarının düşüklüğü (ki son dönemde artıyor), ve hissenin halka açıklık oranının yüksekliği (öyle gözükse de öyle olmayabilir).
Madenci değil ( hammadde bakır cevheri ve bunu bir süreçten geçirerek birçok farklı ürüne dönüştürüyor (bakır tel, bakır levha vs.) madenci olmaması üretici olmadığı ve sanayi şirketi olmadığı anlamına gelmez. Yarı mamül üreten bir üretici. Arge si bakırı fakrklı yarı mamüllere dönüştürmek ve katma değeri arttırmak için araştırma yapıyor.
Maden çıkarmıyor. Cevheri (hammaddeyi) satın alıyor. işletmediği yada işletemediği bir maden sahası var (kapalı kutu).
Tahta hareketini persembe ve cuma an be an izledim
Felaket baski vardi
Olmasa tavan kacinilmazdi!
Abd alt yapı paketi oradaki şirketi alevlendirir mi sizce ben pek ayrıntı bulamadım sark wire hakkında..
Bir dost
Amerikadaki paket ve içeriği hakkında bilgim yok ama,
Sark wire ile ilgili bir tanıtım videosu
https://youtu.be/1_-5f5ut0hk
arkadaşlar çaycının başarılı olup olmadığını anlamak için benim gibi 67 sayfanın hepsini en ufak ayrıntıya kadar okursanız finansal raporlarda anlarsınız şirket başarısı olarak neye bakılmalıdır satılan malın miktarı artmışmı kar marjı artmışmı yeni ürün özellikle katma değeri yüksek ürün çıkmış mı şirket esas faliyet dışı gelir olmasa ne kadar bu karı sürdürebilir veya bakır fiyatları düşerse kar oranı sabit kalsa bile ne kadar düşer hoşuma giden tek durum stokları arttırmış ama bu stokları kaç liradn yerine koydu eğer bu fiyatlara yakın koyduysa o zaman kar marjı düşer o zaman da 3. çeyrek böyle gelebilirmi 3 ay boyunda doviz sabit kalsa şirket ne kadar zarar yazar(daha doğrusu kur farkı) işte tüm bunlara cevap verebilirseniz o zamn şirket hakkında bir öngörüde bulumak daha sağlıklı olur ben hala şirketin çok kabuğundan sıyrılabildiğini düşünmüyorum bu şirket iki şey şirketin kaderini değiştirir yaa tonaj bazda satışlarını ciddi arttırmalı ya katma değer ürün çıkarmalı yada hanönünde haber gelmeli yoksa evet şirket 30 lara kadar gelebilir ama şirketin çok ama çok ucuz olduğu ortaya çıkmaz ve daha potansiyeli yüksek şirketler yatırımcılar tarafından seçilebilir ki öyle oluyor ve büyük yatırımcı gelmiyor benden bu kadar herkese hayırlı kazançlar
en basit bir mantık eğer bakır fiyatı bir önceki gibi 360 bandında olsaydı karı ne olurdu
Stok yönetimi ve fiyatlama iyi yapılırsa hic birşey olmaz. Hammadde maliyeti + işleme dönüştürme maliyeti + kar marjı = nihai ürün fiyatı
Burada üretimin aksamaması için elde belirli bir miktar stogun sürekli var olması gerekiyor ve bu stok belirli bir seviye altına indiğinde tekrar tamamlanıyor. Bakır fiyatlarının artış sürecinde stokların değeri sürekli arttı bu da bilançoya olumlu yansıdı, fakat bu durumun kar marjlarını baskılayıcı bir özelliği de olmuş olabilir. Bakır fiyatı sabit kaldığında kar rakamının olumsuz etkileneceğini sanmam. Bakır düşüs sürecine girdiğinde ise eldeki stok varlığı eksi degerlemeye baslayacak belki ama düşük fiyatlardan alınan bakıra ragmenn piyasaya nihai ürünlerini aynı fiyatlardan yada ufak indirimlerle satmaya devam edebilirse bu sefer kar marjindaki artı ile stoktaki eksi değerleme kaybolabilir.
Bunlara kabataslak hesaplayabilirsiniz belki ama ummadığınız bir kalemdeki değişim hesaplamayı bozabilir.
Aynı fikirde olmadığım kısım şu şirket satışlarını tonaj bazda arttıramıyor ve kar marjında yüzde 3.75 ten 5.25 çıkmış görünüyor ama burdaki asıl belirleyici şey bakır fiuatların artışı
Tonaj bazında arttırmadığı nerden çıktı, son çeyrekteki, satış cirosu hacmi üç kat artmış, bu adamların sattığı ürünün fiyatı %50 artmış olsa ton bazında yine % 100 Luk bir artış olmuş demektir. Bu artış da pazarın büyümesi açısından gayet tatmin edici
40368 iken 40668 ton satmış
Kar rakamları bir doviz pozisyonundan 2 bakır fiyatın bir önceki çeyreğe göre yüzde 25 artmış olması ve şirketin bakır stoklarını düşük aldığı rakamlardan güncel fiyata satması
Şirketin tonaj bazda satışlarını arttırmalı veya katma değeri ürün çıkarmalı veya hanönünden haber çıkmalı o zaman şirket kabuk değiştirir
Bu arada o bakır fiyarları artışı %16 di o ceyrekler için, ciro da ki artış bakır fiyatı artışı ile açıklanamaz. Yine de bakır fiyatı bizim için önemli bir değişken, hani bazı şirketlerin döviz stoğu var ve döviz artınca finansman geliri yazıyor ya, sarky de bakır geliri yazıyor. Ama bu çok da kötü birşey değil sonuçta bakır bizim hammaddemiz, değerli olması güzel ama değerinin çok değişken olması pek güzel değil, bu değişkenlik bakır işleyen sarky gibi bir firmanın ürünlerinde sürekli fiyat oynakligi yaratır ve buda kurumsal müşteri tarafından çok hoş görülen bir durum değildir. 2. Side bakır çok pahalı olduğunda, sarky nin ürettiği ürünleri satın alanlar, kullanabilecekleri yeni bileşenler araştırmaya başlayacaktır.
Tonaj bazında satışlara nerden bakiyorsunuz. Durum böyle ise ciro nasıl bu kadar artabilir
Acaba sizin yazdığınız tonajlar 1.ceyrek 2021 2. Çeyrek 2021 mi
Buradaki büyük sıkıntı şitketin kar marjları çol düşük geçen senelere hatta bundan önceki çeyreğe bile bakılsa yüzde 3.75 oranında bu büyük problem şirket labuk değiştirmek istiyorsa yaa kendi bakırı maden olarak çıkarıp son ürün olarak satmalı yada katma değeri yüksek ürün çıkarmalıki bu çpk mümkün görünmüyor çünlü ciddi bir argesi yok geriye sadece bakır talabin artması geliyorki bıda sizin belirttiğiniz gibi eğer bakır fiyata çok artarsa farklı bir ürüne yönelim olurmu
Aslında tonaj bazında geçen yıla göre %15 civarı artmış şirketin %10 hedefini geçmişler..
Kapsamlı gelir tablosunda yazılmış..
Bana az geldi %16 ama bu işler demek ki hiç kolay değil ki yılbaşında şirket %10 hedef belirlemiş..
Bir dost