Yüksek ya da düşük demedim zaten, sadece kazanca göre büyük yük gelmiyor bana dedim :) Değiştiremeyeceğim vergi oranı yatırım yapma motivasyonumu düşürmemeli, ben böyle bakıyorum. Saygılar
Printable View
Arkadaşlar merhaba, yurtdışı hesaptan gelen parayı çektikten sorna vergi beyannamesi yapmazsak sorun olur mu?
varlık barışı ile ilgilenen birimin telefonu vardı internette isterseniz siz de arayın.
ben şubatta sormuştum. o zaman varlık barışı vardı.
durumu güzelce anlattım. bana açıklaması şu şekilde oldu : iş bankasını kullandığım için hisseler aslında iş bankası adıyla alınıp satılıyor. ben doğrudan sahibi değilmişim. bu yüzden kabul olmuyor dedi. iş bankasına sordum. evet sizin adınıza biz alır saklarız. bizim üstümüzde gözükmesi gayet dogal dediler. ben de bu işte bir saçmalık olduğunu düşünüp ünlü menkulde yurtdışı hesabı açtım. ama ne göreyim. aynı şekilde yine onların ana bir hesabı var. ve hisseler orda saklanıyor. bana alt bir kullanıcı tanımladılar. hatta o alt kullanıcıda şifreleri belirleyen ve şifremi unuttuma yönlendiren e posta adresi bile ünlüye ait. değişmiyor..... ünlüye sordum , memurlar doğru anlatmış biz de o şekilde saklıyor bizim üstümüze dedi.
gidip yurtdışında hesap açar. orda yaparsan işlemleri ve varlık barışı denk gelirse o zaman oluyormuş. ama yurtdışına çıkma olayım olduğunda zaten hisseleri satar orda yerim.
İnteractive Brokers kullanan var mı? Buradan hesap açtım ve onaylandı, ancak halen para transferi yapamadım, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabilirse harika olur. Bu arada platform olarak Ninjatrader 8 kullanmayı planlıyorum.
Yeni başlayanlar için güzel bilgiler...
https://www.youtube.com/watch?v=xM8j...ature=youtu.be
Hep yurtdışı borsalara yatırım yapmak istemişimdir, fakat ne zaman gaza gelip araştırmaya başlasam şu vergi mevzusu çoğu insan gibi hevesimi kırıyor. İnsani oranlara karşı değilim ama devletin resmen kazancın yarısına çökmesi hoş değil.
Sistem o kadar değişken ki, bu durum acaba ilerde değişir mi? Benim gibi sadece "al" yapıp 10 yıl beklemeyi, sadece temettü (stopaj mecbur) ile yetinmeyi düşünenler vardır eminim :)
Var mısınız sahiden, düşünen yada uygulayan arkadaşlar ne dersiniz?
Teşekkürler
Sanırım yine hibrit çözüme gitmek benim için daha mantıklı olacak, hisse ve etf içeren bir sepet.
düşündüm, uyguladım, vergiyi görünce kaçtım (temettü odaklı yatırımda)
gelecekte tekrar yatırım yapacak olursam "piyasanın dip yaptığı zamanlarda alıp 1 yıllık vadede satma" şeklinde yaparım.
syg.
https://www.youtube.com/channel/UC4i...NhMalV0yaEefGw
Teşekkürler video lar çok faydalı oldu. interactive brokers üzerinden hesap açmaya çalışıyorum. Çalışıyorum diyorum çünkü beni interactivebrokers.co.uk olan ingiltere sunucularına yönlendirdi ve burası inanılmaz yavaş, sonraki adıma geçme ekranlarında dakikalarca bekletiyor, bi süre sonra log out ediyor. Tekrar login in olmak bile 5 dakika kadar sürüyor vs Ayrıca kaç kere denersem deneyeyim sms onay kodu alamadım, sms gelmiyor.
evet bende sonunu görebilmek adına devam etmiştim. bağlantısı sıkıntılı.
online yardım olmadan zor. Ayrıca Platformuda çok karışık.
2. büyük kurum TD ameritrade daha iyi gibi. 0 komisyonlu .Karşılaştırmada önde..
https://www.stockbrokers.com/compare...s-tdameritrade
interactive brokers için (https://eksisozluk.com/entry/109085987) deneyimi okuyunca kolayca hesabı açmak cazip geldi, her ne kadar sitenin yavaşlığı bunu biraz gölgelesede. Ama asıl seçim yaptıran, yukarıdaki deneyimde anlatılan; TRY gönderip orada çok hesaplı convert etme imkanı. Bu benim gibi ufak ufak birikim yapmak isteyip swift deki belirsiz devasal kesintilerden korkanlar için mükemmel bir şey (aynı yöntem td de de var mı bilmiyorum). Zaten az işlem yapacağım için türkiye ye göre ihmal edilebilir komisyonları pek dert etmedim, hatta ilerde rekabet için belki onlar da komisyonu sıfırlar.
Ayrıca td için şuradaki (https://eksisozluk.com/entry/101744417) deneyimi okuyunca çok fazla evrak işi bana zorlu göründü.
Interactive Brokers Lite hesapta komisyon yok ama bildiğim kadarıyla Türkler Lite olamıyor, Amerikalılar sadece. Pro'da komisyon var ama çok düşük.
Pro'da boştaki paranız için size ödenen günlük faiz daha yüksek ama tabi yüksek denilen bile sonuçta göreli olarak yüksek yoksa dolar faizleri malum.
Birebir aynı düşünüyorum Rusell Napier'la.
https://i.hizliresim.com/vahPLk.jpg
Simdi yurt disi borsalar ile ilgili okuma yapmaya baslayacagim.Bundan sonra begendigim sirketlerdrn almak istiyorum.Ozellikle Avrupa dikkatimi cekiyor.Ama once yabanci dili kit olan biri olarak bu isler nasil yapiliyor alim satim vergi vs okumam lazim.
Vergi hususunu okudum ama bu basliktaki yorum ve paylasimlari dikkatle inceleyecegim.
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
Kazanc hesaplamasindan sonra vergi meselesinde olan kazancin kur ve maloyet dusumu yapildiktan sonra yuzde 20 si vergiye gidiyor.Ya da hic parayi ulkeye sokmadan orda birakican;) gibi bir sonuca vardim dun aksam haksiz miyim?
"Bir ülkenin bağımsızlığı yabancıların lütuf ve merhametine bırakılamaz."M.Kemal ATATÜRK
Yorumlari okudukca farkli seyler varmi megersem.Ogrenicem hepsini....
Aklima takilan bir soru var arkadaslar ulkeye para sokuluyorsa neden vergi kesilir ki ne guzel para geliyor...
Brn olsam vergi almam hatta derim ki ulkeye soktugun parayla hisse ve fon alirsan sifir vergi....
Anlamadigim bir sey ama..
Ytd
Yurtdisinda hesaplar hakkinda bir riski daha yazayim.
Diger ülkeleri tam olarak bilmiyorum, ama GER'de (diger AB ülkelerinde de olabilir) acilacak hesaplarin, su anda olmasa da ileride olabilir, kapatilma riski var duruma göre.
Bazi bankalar AB disinda yasayan kisilerin hesaplarini, sebep belirtmeden (yasal gerekliligi yok), kurallar cercevesinde (2 ay GER'de) iptal ediyor. Bu özellikle riskli ülkeler de yasayanlar icin ( ABD ambargosu cercevesine Iran'da yasayanlar örnegin) gecerli. Ayni zamanda uluslararasi veri paylasimlari ile ugrasmamak icinde yapiyorlarmis bu iptalleri. AUS, NZ gibi ülkelerde yasayan alman vatandaslarinin hesaplarini iptal eden bankalar var. Bir cok banka sorun cikarmiyor aslinda, ama gelecekte ne olur belli olmaz.
Böyle bir durumda ya yeni broker bulacaksiniz, ya da tüm potföyünüzü satacaksiniz.
Dogru da disardan para getiriyor nihayetinde hatta derim ki Tl bazinda varliklara bu parayla yatirim yaparsan 3 5 yil durursa para sifir vergi fln diye tesvik ederim.
Benim kafam almiyor bu turlu bir getiride vergi almayi ..neyse...
Hayirlisi...
Bir ülkede yasayan vergi mükellefi olarak tüm dünyadaki gelirleriniz vergiye tabidir.
Nerede gelir elde ettiginiz fark etmiyor.
TR'de sorun yabanci para birimi genelde deger kazandigi icin, cikardiginiz ayni miktari da geri getirseniz, hatta zarar yapip daha düsük miktari da getirseniz (alim/satim dan bahsediyoruz) vergi verme riskiniz olusuyor.
Bazilarinin dedigi gibi diyecek tek söz var "Burasi Türkiye".
Ancak diger ülkelerde farkli degil bazi konularda. Örnegin GER'de yabanci para birimi hesaplarinda olusan kur farkindan gelir vergisi alinir (sene sonunda), eger vadeli mevduat hesabi degilse.
Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları...
Ya parayı kazandığın ülkede vereceksin ya kendi ülkende...
SM-A715F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam bu durumlar için ara ara af gibi bisey çıkarıyorlar. O zamanlara denk getirmek gerek sanırım. [emoji849]SM-A715F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Haklsiniz da, bu isi de genelde yatirimci degil, xxxxx (siz koyun ismini) yapiyor:)
Aslinda hepimiz (büyük cogunlugumuz) ülkemizde yatirim yapmak isteriz. Gidip bin bir dereden su getirerek yurt disi ile ugrasmak istemeyiz.
Ama gördügümüz gibi hisse yatiriminda TR sinifta kalmayi birakin, sahtekarlik seviyesine düstü. Üstüne üstlük ülkeyi yönetenlerin hak, hukuk gibi kavramlari yok etmesi, zaten riskli olan yatirimi cok daha riskli duruma getiriyor.
varlık barışı bize denk gelmiyor çünki bizim çalıştıgımız bankalar kendi adıyla saklıyor o yabancı senetleri.
ancak amerikada direk hesap açarsan olur. ama amerikada hesap açıyorsam parayı hep orda harcarım
Verginin amacı dışarıdan gelen parayı vergilendirmekten çok, dışarı para çıkmasını engellemek. Bu sebeple halihazırda dışarıda olan parayı çok düşük vergiyle getirmek için varlık barışı çıkarıldı.
Saygılar.
Orada hesap acsan bile oturumun yoksa yine buranin vergi mukellefi olarak kalirsin ve crs kapsaminda bildirirler karsilikli olarak.
Gib bakar tek tus ile bu acikgoz bunu beyan etmemis der ve vergiyi cezasi ve gecikme zammi ile tarh eder. Odemezsen normal surec baslar..
En kotusu ben yirttim derken zaman asimi suresi olan 5. senenin sonunda sari zarfin gelmesidir.
Zarfda vergi asli ve bunun bir kati olan cezasi yazar.
Gecikme faizi odeme gununde hesaplanacaktir der, hem de piyasa faiz oraninin en az iki kati olur.
Ben olsam onu da yapmazdim yani..
Syg,
Isin kotusu bu devlet her turlu cezanin bagimlisi olmus.
Nasilsa zaman bana calisiyor diyor, memurlar da tembel, nasilsa bu artik benim elimde deyip tebligati telasla 5. senede yapiyor.
Syg,
Uzun lafin kisasi isinizi siki tutun.
Duzgun yapin.
Siz bakmayin oyle medyadaki vergi affi haberlerine, yandaslarin silinen vergilerine..
Sira size geldi mi bu devlet kurusunu birakmaz.
Artik elektronik haciz v.s de var.
Sizi cok kolay bulur, hatta hic ugrasmaz tebligat yapmak icin.
Oturdugu yerden evinizin, arabanizin, banka hesabinizin uzerine hacizi yapistirir.
Bu yazdiklarim senaryo degil tecrube ile sabittir :)
Syg,
Kendi adina bir buyuk havuzda saklanir.
Bu nedenle olasi bir miras durumunda muhatabiniz buradaki bankadir.
Buradaki bankayi da iyi secmek gerekir.
Yurtdisinda online yerlerden hesap acinca miras durumu karisik olur.
Varisler cok ugrasabilirler.
O secenegi tercih ederseniz varislere sifrelerinizi de bir zarf ile birakin ki satip parayi buraya transfer edebilsinler.
Sonra da veraset ve intikal vergisini odeyerek parayi bolussunler. :)
Syg,
Yurtdışı varlıklar için vergiden kaçınılmak (kaçırmak değil) isteniyorsa :
Crs imzalamayan ülkelerde para tutmak,
Bölgesel vergi alan ya da düşük vergi alan ülkelerden oturum almak,
Varlık barışından yararlanmak,
Türkiye'de de vergiye tabi olmayan yatırımlarda tutmak,
Cryptolarda tutmak,
denenebilir.
Saygılar.