*tcmb: Cari işlemler hesabı 12 aylık dönemde 21,59 milyar dolar açık verdi
Printable View
*tcmb: Cari işlemler hesabı 12 aylık dönemde 21,59 milyar dolar açık verdi
*tüik: 2018 yılında kişi başına gsyh cari fiyatlarla 45 bin 463 tl, abd doları cinsinden 9 bin 632 dolar olarak hesaplandı
Devletin nihai tüketim harcamaları 2018'de %3,6 arttı, önceki %5 artış
TCMB: Cari işlemler açığı 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti
11/03/2019 10:04:14
Cari işlemler açığı 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.
Foreks'in anketine göre, ekonomistlerin beklentisi 825 milyon dolar açık yönündeydi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre
6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 21.592 milyon ABD doları oldu.
Açıklamada şöyle denildi:
"Söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 6.239 milyon ABD doları azalarak 1.570 milyon ABD dolarına gerilemesi ve hizmetler dengesi kaynaklı girişlerin 221 milyon ABD doları artarak 1.274 milyon ABD dolarına yükselmesi etkili olmuştur.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise, bir önceki yılın
Ocak ayında 1.505 milyon ABD doları açık vermişken, bu ayda 2.943 milyon ABD doları fazla vermiştir.
Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 127 milyon ABD doları tutarında artarak 1.034 milyon ABD dolarına yükselmiştir.
Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 119 milyon
ABD doları artarak 529 milyon ABD doları olmuştur.
İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 116 milyon ABD doları azalarak 92 milyon ABD dolarına gerilemiştir.
Finans Hesabı
Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 204 milyon ABD doları artarak 586 milyon ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
Portföy yatırımları 6.110 milyon ABD doları tutarında net giriş kaydetmiştir. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 1.300 milyon ABD doları net alış ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 192 milyon ABD doları net satış yaptığı görülmektedir.
Yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 1.146 milyon ABD doları net borçlanma yaparken, Genel Hükümet 3.414 milyon
ABD doları yeni ihraç gerçekleştirmiştir.
Diğer yatırımlarda 579 milyon ABD doları tutarında net çıkış gerçekleşmiştir.
Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 2.444 milyon ABD doları ve yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları ise 2.215 milyon ABD doları net artış kaydetmiştir.
Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar, Genel
Hükümet ve diğer sektörler sırasıyla 2.213 milyon ABD doları, 95 milyon ABD doları ve 162 milyon ABD doları net geri ödeme gerçekleştirmiştir.
Resmi rezervlerde bu ayda 3.540 milyon ABD doları rezerv artışı gözlenmiştir."
özel tüketim harcamaları 2018 4. çeyrekte %8,9 daraldı, önceki %0,8 artış
TÜİK: GSYH 2018 4. çeyrekte -%3,0, 2018 yılında ise %2,6
11/03/2019 10:04:25
Türkiye İstatistik Kurumu, Gayrisafi Yürt İçi Hasıla'nın (GSYH)
2018 yılında %2,6 artarken, 2018'in 4. çeyreğinde eksi %3,0 oldu.
Foreks'in anketinde 2018 için beklenti %%2,5, 4. çeyrek için ise eksi
%2,6 seviyesindeydi.
Üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık
GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2018 yılında bir önceki yıla göre %2,6 arttı.
Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2018 yılında bir önceki yıla göre %19,1 artarak 3 trilyon 700 milyar 989 milyon TL oldu.
Gayrisafi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde
2018 yılında zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri %1,3, sanayi sektörü %1,1 arttı, inşaat sektörü ise %1,9 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri
%5,6 arttı.
Kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2018 yılında 45 463 TL oldu
2018 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 45 463 TL, ABD doları cinsinden 9 632 Dolar olarak hesaplandı.
GSYH 2018 yılı dördüncü çeyreğinde %3 azaldı
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla dördüncü çeyrek ilk tahmini zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3 azaldı.
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde cari fiyatlarla %13,4 artarak 1 trilyon 10 milyar
114 milyon TL oldu.
Gayrisafi Yurt İçi Hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde
2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörü toplam katma değeri
%0,5, sanayi sektörü %6,4 ve inşaat sektörü %8,7 azaldı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri %0,3 azaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi,
2018 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre
%3,2 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %2,4 azaldı.
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2018 yılında %1,1 arttı
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılında bir önceki yıl zincirlemiş hacim endeksine göre %1,1 arttı.
Hanehalkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı %57,6 oldu.
2018 yılında devletin nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı %14,4 olurken, sabit sermaye oluşumunun payı %29,7 oldu. Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre, devletin nihai tüketim harcamaları %3,6 arttı, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %1,7 azalış gösterdi.
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2018 yılı dördüncü çeyreğinde
%8,9 azaldı
Yerleşik hanehalklarının ve hanehalkına hizmet eden kar amacı olmayan kuruluşların (HHKOK) toplam nihai tüketim harcamaları, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %8,9 azaldı. Devletin nihai tüketim harcamaları %0,5 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu %12,9 azaldı.
2018 yılında mal ve hizmet ihracatı %7,5 arttı, ithalatı ise %7,9 azaldı
2018 yılında bir önceki yıl zincirlemiş hacim endeksine göre mal ve hizmet ihracatı %7,5 arttı, ithalat %7,9 azaldı. Mal ve hizmet ihracatı, 2018 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak %10,6 artarken ithalatı ise %24,4 azaldı.
http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=30886
Foreks Haber Merkezi ( haber@foreks.com )
http://www.foreks.com
http://twitter.com/ForeksTurkey
Gelen verilerin sonucu = Hoşgeldin resesyon
Büyümede Sektörel Dağılım
Tarım -%0,5
İmalat Sanayi -%7,4
İnşaat -%8,7
Hizmetler -%0,3
artık tehlikeli sulara girmiş bulunuyoruz. kabullenmeyen insan ya birinin eşşeğidir ya da ahmaktır.
sırada ihracat var.
ÖZEL TÜKETİM HARCAMALARI 2018 4. ÇEYREKTE %8,9 DARALDI, ÖNCEKİ %0,8 ARTIŞ
tüketemiyormuşuz
Gayrisafi sabit sermaye oluşumu 2018 4. çeyrekte %12,9 daraldı, önceki -%4,7
DEVLETİN TÜKETİM HARCAMALARI 2018 4. ÇEYREKTE %0,5 ARTTI, ÖNCEKİ %3,4 ARTIŞ
devlette tüketememeye başladı
Gayrisafi sabit sermaye oluşumu 2018'de %1,7 daraldı, önceki %7,8 artış
İTHALAT 2018 4. ÇEYREKTE YÜZDE 24,4 DARALDI, ÖNCEKİ -%16,8
ithalata dayalı büyüme eksiye geçti
Sanayi 2018 4. çeyrekte %6,4 daraldı, önceki %0,1 artış
tarım 2018 4. çeyrekte %0,5 daraldı, önceki %1,8 artış
Almanya'nın sanayi üretimi Ocak ayında beklenmedik şekilde düştü.
Avrupa'nın en büyük ekonomisinde sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 0,8 azaldı. Beklenti yüzde 0,5 artış olacağı yönündeydi.
Ocak ayında sermaye malları üretiminde düşüş yüzde 2,5, ara malı üretimi yüzde 0,7 azaldı.
Yılın ilk ayında enerji üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 3,6 arttı.
"Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri %0,3 azaldı."
Hiç birşey yapmasınız bile kendi kendine büyüyecek sektör,kötülük yapmamanız büyümesi için yeterli olacak sektör bile daralmış
O bile daralmış
Biliyorsunuz istihdamın yükünü çeken sektör hizmetler sektörü
Demek ki şehirlerde vasıfsız işgücü işsizlikden kırılıyor
Bir kısım beter olsun umrum da olmaz da diğer kısım için üzülmemek elde değil...
saygılar/başarılar
2019/1ç de de iç piyasa da daralma devam ediyor
Almanya da/Avrupa ekonomileri yavaşlıyor
İhraacat dan istenen destek gelemiyecek demek ki 2019/1ç de
Bu da işsizliği daha azdıracak...
saygılar/başarılar
Dinamik Menkul ( https://dinamikmenkul.com/ ) Tarafından
Hazırlanan EUR/USD Paritesi Analizi:
"Euro bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya'da Ocak ayı ihracaat %0.0 ve ithalat 1.5% ile beklentilerin üzerinde açıklandı.
Almanya sanayi üretimi ise Ocak ayında -%0.8 ile beklentileri karşılayamadı. 1.1220 seviyesi üzerinde ki fiyatlamalarına devam eden parite, Avrupa seansının başlangıcı ile birlikte yukarı yönlü denemeler gerçekleştirdi. Paritenin 1.1220 seviyesi üzerinde ki seyri devam ettiği sürece Euro lehine algının güçleneceğini hatırlatmakta fayda görüyoruz. Böyle bir senaryonun yaşanması durumunda 1.1253 ve
1.1285 direnç seviyeleri gündeme gelebilir. Son bir haftadır dolar lehine esen rüzgarın tekrar canlanması durumunda ise 1.1220 destek seviyesini dikkatle takip edeceğiz. Bu seviyenin kısa vadede piyasada ciddi bir destek oluşturacağını düşünsek de olası kırılmalarda aşağı yönlü seyir 1.1103 seviyesine doğru derinleşebilir.
Destek: 1.1220 - 1.1103 - 1.0980
Direnç: 1.1253 - 1.1285 - 1.1314 "
İmalat sanayi kapasite kullanım oranı %74 lerde
Adamın zaten %26 atıl kapasitesi var...
Bu adam %100 kapasiteye ulaşmadan neden yatırım yapsın ki?
Avrupa da/Almanya dada ekonomi soğurken ihracatçı neden yatırım yapıp kapasite arttırsın ki?
saygılar/başarılar
2018de 21.5 milyar dolarlık CariAçık ortamında kriz var diyorsak
2019da sıfır CariAçık verirsek ne diyeceğiz?
Cari açığa alışmış bünye/ekonomi
Resmen madde bağımlısı gibi..
Cari açık vermedin mi bu sefer ekonomik daralma ve azan işsizlikle karşılaşıyorsun
Benim merak ettiğim tekrar cari açığı arttıracak yani ekonomiyi canlandıracak kaynağı/dış finansmanı nerden bulacağımız?
IMF mi?
Bu ekonomiye para pompalamazsan nasıl canlandıracaksın ki?
O para da sadece IMF de varmış gibi görünüyor
Reis in IMF e gideceğini sanmam...
saygılar/başarılar
Akape döneminde Net Yatırım Pozisyonu/MilliGelir oranı ikiye katlanmış; %45,3...
Onlar Konuşur AKP Yapar!!
PİYASAYA BAKIŞ-QNB Finans Yatırım/Kanlı: GSYH'de mevcut sert inişin ardından toparlanma çok yavaş olacaktır
11/03/2019 10:49:25
QNB Finans Yatırım'dan Başekonomist Burak Kanlı, GSYH'de mevcut sert inişin ardından toparlanmanın çok yavaş olmasını ve 2019 yılı büyümesinin %1’in altında gerçekleşmesini beklediğini vurguladı.
Başekonomist Burak Kanlı Foreks'e yaptığı açıklamada, yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyette önemli bir daralma gözlendiğini kaydederek, "Bu dönemde, gerek özel tüketim gerekse yatırım talebinin sert bir biçimde zayıflarken, ihracatın güçlenmesi ve ithalatın daralmasıyla net ihracatın büyümenin tek motoru olduğunu gördük.
Dördüncü çeyrekte, makine ve ekipman yatırımlarının 26% daralması ise, özel sektörde beklentilerin ne kadar bozulduğunun göstergesi olarak değerlendirilebilir." diye konuştu.
Kanlı, 2018 yılının son iki çeyreğinde ekonominin sert bir iniş yaptığını, ancak iktisadi faaliyetteki zayıflığın bu yılın ilk çeyreğinde de varlığını koruduğunun gözlemlendiğini belirterek, öncü göstergeler ve şirketlerden gelen geri bildirimlerin, reel sektörde
2019 yılının tamamına dair endişelerin olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. 2019 yılında şirketlerin önceliklerinin büyüme ve yatırım değil, borç ve risk azaltma ve temkinli bir duruşa geçme olacağı düşüncesini savunan Kanlı, şu şekilde konuştu:
"Şirketlerin borç azaltma (deleveraging) eğiliminin temel belirleyici olduğu bir dönemi belki de ilk defa yaşıyoruz. Böyle dönemlerde toparlanma kademeli ve uzun süreye yayılmış biçimde olur.
Ben de 2001/2002 ve 2008/2009 dönemlerinden farklı olarak, mevcut sert inişin ardından toparlanmanın çok yavaş olmasını, 2019 yılı büyümesinin %1’in altında gerçekleşmesini bekliyorum. Bu yıl büyümeye katkının net ihracat ve kamu harcamalarından gelmesini, özel tüketim ve özellikle de yatırım talebinin zayıf kalmasını bekliyorum."
Haaa ekonomiyi kendi haline bırakırlar
Ekonomi 2021 civarlarında kendi imkanları ile tekrar büyümeye başlar
Bu durumda ne kaynağa,nede IMF e ihtiyaç olur..
Ama bu arada da işsizlik de %20-25 lere vurur...
Hangi siyasetçinin maçası yer buna?
saygılar/başarılar
hadi yine iyisiniz koftehorlar, reis 20 nisan 2019 a kadar patatesten alinacak (ithal) vergiyi sifira cekmis, senlik baslasin; halaylar cekilsin..
Araştırma: İşsizlik oranı yüzde 13 e yükselecek
https://t24.com.tr/haber/arastirma-i...selecek,811651
saygılar/başarılar
*albayrak: Iç ve dış dengelenmeyi bir arada sağladığımız bu dönem, cari açık ve enflasyonda düşüş başlattık
*albayrak: Iktisadi faaliyette en kötü geride kalmıştır
*albayrak: Büyümede en kötü beklentiler gerçekleşmemiştir
*albayrak: Tarihin en ciddi spekülatif saldırısının yanında küresel alanda büyümenin yavaşlama eğilimine girdiği döneme rağmen 2001 ve 2008 yıllarındakine benzer bir durum gerçekleşmemiş, süreç çok kısa sürede başarılı bir şekilde atlatılmıştır
*albayrak: Son çeyrekte görülen daralmaya rağmen net dış talebin büyümeye 9,7 yüzde puan pozitif katkı sağlaması dengelenme sürecinin öngörüldüğü şekilde devam ettiğinin önemli bir işaretidir
*albayrak: Son dönemde finansal piyasalarda gözlenen olumlu gelişmeler, enflasyondaki düşüş trendi, öncü göstergelerdeki iyileşmeler, finansmana erişimde atılan adımlar ve istihdam seferberliği sayesinde 2019 yılında büyümenin yep’te öngördüğümüz şekilde seyredeceğine inancımız tamdır
*albayrak: 2019’a ait güncel veriler, ekonominin hızlı bir toparlanma eğilimine girdiğini, büyümedeki yavaşlamanın geçici bir durumu yansıttığını ve ılımlı toparlanma eğiliminin başladığına işaret etmektedir
*albayrak: Artan ihracat ve turizm gelirleri büyümeyi besleyen ana kalemler olacaktır
*albayrak: Ekonomi politikalarında güçlü bir koordinasyon dönemi yaşıyoruz
*albayrak: Nisan’dan itibaren yapısal tarafta atacağımız adımlarla süreci daha da güçlendireceğiz
*albayrak: Yep kapsamında cari açığı azaltacak, katma değerli üretimi artıracak, milletimizin refahını yükseltecek politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz
Milli Damat nasıl da yımışak yımışak anlatıyor,
insan hayran oluyor vesselam!!
gayet güzelanlatıyor son zamanlarda gayet başarılı görüyorum yavaş yavaş ısınıyor
Sektöre bazlı büyüme verileri
https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...06cfad595e.jpg