Evet fonbuldan. Ama portföy dağılımında da o kadar bir borç gözüküyor. İnsanı tedirgin ediyor. Yoksa en az %4 t+1 de güzel getiri. Ama karşılıgı ne :)
Printable View
Evet fonbuldan. Ama portföy dağılımında da o kadar bir borç gözüküyor. İnsanı tedirgin ediyor. Yoksa en az %4 t+1 de güzel getiri. Ama karşılıgı ne :)
Tpf ye hiç özenmeyin..
O fonun büyüklüğü 100milyonun üstündeydi, sonra fon %20 değer kaybetti, sonra yatırımcılar neye uğradığını şaşıtıp kaçıştı, o sıra şansıma fonda değildim.
fonu yönetenler iki şirketin bonolarına ağırlık vermişti, aynı iki şirketin farklı vadelerde bonolarını portföye almışlardı, sonra ikisi de nakit sıkışıklığına girdi. Bonolara aracılık eden şirketin tacirler olması da düşündürücü, yani kendi aracılık ettikleri şirketin tahviline fonda ağırlık vermeleri hoş değil.
batık bonoların bir kısmı daha sonra yeniden yapılandırılınca, ilk fon düştüğünde fonu terk eden yatırımcıların payına düşen bono ödemeleri, fonda kalanlara düştü, o sayede tpf yüksek getirmiş gibi oldu.
Son portföyde hala aest kodlu arma elektropanç şirketinin tahvili var, bu şirket geçmiş ödemeleri yapamadı. Derindere yapılandırıp ödedi bazı taksitleri.
Baştaki yatırımcılar beklseydi, tpf eksi getiri yazardı geçen yıl, yani bir başarı yok aslında.
Bilgi için teşekkürler. Nihayet kafamda bazı taşlar yerine oturdu ;)
Hem başıma geldi hem de fonu yönetenlerle konuştum, böyle bir durumda fonda batık tahvile karşılık ayrılıyor, %30–%70–%100 gibi, duruma göre. Tahvil ilerde ödenirse nemalanmak için fonda olmak gerekiyor, sattıysanız ilişkiniz bitti, arkanızdan kimse para yollamıyor.
Öyle olsa tpf %45 getiriyi sağlayacak getiriyi nerden bulacaktı. Olay, gidenlerin payına düşen batık tahvillerin daha sonra bir kurtulan kısmınun fonda kalanlara dağıtımı, zaten o yüzden fonu alıma kapattılar.
Bir çok değişken ya da borçlanma araçları fonunda bir sürü tahvil battı, risk her zaman var. Bir fon vardı bis enerji yüzünden %40 gibi oranda erimişti.
bunların hepsi batan tahvil değil ama bir çırpıda aklıma gelenler, arma elektropanç, derindere, Bimeks, dünya göz, aynes, bis enerji, akyürek, analiz faktoring..
Sizin olayda farklı olabilir ama örnek vermek istiyorum bu fonların içeriği hisse vs. olmuş tahvil kalmamış olaydan sonra.
https://www.mkk.com.tr/tr/duyuru/1607
Tpf konusunda dediğiniz doğru fon şirketi içeriği değişiklik yapmadan devam etmiş öyle olursa fonda kalmak lazım zaten bunu söyler ilgili şirket.
Üstteki örnek gibi olursa fondan çıksanız dahi ödeme yapılır görünüyor.
Tabiki bunu garanti olarak görmesin diğer arkadaşlar tahvil sahibi firma batarsa ödeme olmaz örnek bimeks.
Analiz faktoring, TCB fonunda vardı, o ara Tcb aşağı bir merdiven yapmıştı grafikte görünür.
Analiz in sahipleri piyasayı dolandırmış, spk dava açtı ama birşey çıkmaz tabi, adamlar tahvilleri satıp 110 milyon lirayı inşaat şirketine aktarmış.
Analiz olayını da hatırlıyorum dediğiniz gibi bir şey çıkmaz giden gitti, sürekli söylüyorum özel sektör tahvil/bono içeren fonlara mesafeli olun ben tahvil istiyorum diyenler devlet tahvili içeren fonlar alabilir en garanti çözüm.
Konusu açıldığı için yazalım hisse fonlar da tahta kapanırsa sıkıntıya girer onun için fon seçerken mutlaka portföy dağılımında hangi şirket var bakın sonra bir şey olduğunda iş işten geçer.
risk almak getiri için birinci yol, ikinicisi de önögörüde bulunmak. Bu yıl borçlanma araçları getirisine bakarsak tepelerde en çok uzun vadeli devlet borçlanma araçları fonları var.
Faziler düşüyor diyip erken davranan, en düşük riskle, hazine tahviliyle bu getiriyi almış. Ben biste bakmaktan bu tip fırsatları değerlendiremedim, yapabilene hayırlı olsun.
2 yıllık zirvedeyken al faizler düşmeye başlayınca yuksek fiyattan sat sonra tum parayi uzun vadeli fona gir %50 rahat getirirmis aslında.
https://resmim.net/f/1EJ5pC.png
https://resmim.net/f/ys1Ly9.png
Faizlerdeki düşüş ile endeks yükselişi arasında doğrudan bir bağlantı olsa da ivmeleri farklıdır. Haliyle Tahvil fonların getirisi, hem endeksten hem de endeksle birebir bağıntılı hareket eden Banka Yoğun fonların getirisinden her zaman önde olmuştur. Çünkü tahvil fonlar tek bir karşılaştırma ölçütüne göre (FAİZ) hareket eder; endeks rakamı ise faizin yanısıra bir çok değişkene bağlıdır. Gelinen noktada faizlerin bir süre daha aynı düzeyde kalacağı yönünde genel bir konsensüs olduğunu görmekteyim; bunun aynı zamanda endeks için de bir direnç bölgesi yarattığını söylemek mümkündür. Yani en azından faiz tarafından eskisi gibi desteklenen bir ortam olmayacak kısa vadede.
Harika bir tespit. Sayın atmega48pa üstadıma teşekkürler.:) Yalnız imla konusu fecaat !.:)Alıntı:
risk almak getiri için birinci yol, ikinicisi de önögörüde bulunmak.
Elimdeki fonların % 60 kadarı TPF, OKT ve KRC, şimdi yazılanları okuyunca özel sektör ve finansman bonosu içerenlerin riskli olduğunu bir kez daha hatırlamış oldum da riske değer mi diye düşünüyorum, satsam ne alayım onu da bilmiyorum, hisse ve değişkenler için de buralar riskli yerler.
Vade sonuna kadar tutulursa dolar faizi alınır
Hazine'nin kağıtları hariç digerleri likit değil
Cds vadesine çok olan kağıtları etkiliyor hazinenin 2040 vadelisinde iyi trade edilebilir
Ben olsam pazartesi hemen eurobond almazdim şangil :)
Biz kopyalamaz alıntı yaparız:
Borsa doruklara götürmeden sünebilir.
YTD.
Parti yarida kalmaz
Değerli dostlarım yarın 250K civarı bir dönüşüm var. Vadeli mevduat faizleri şu an çöp olmuş durumda. Risk seviyesi (4) olan orta derece bir Fon portföyü oluşturacak olasıydınız bu 250K’yı nasıl değerlendirirdiniz acaba? Yorumlarınızı bekliyor olacağım inşallah. Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim değerli dostlarım
10 parçaya böler
3 parça hisse
3 parça değişken
3 parça borçlanma
1 parçada en likit olacak şekilde valörsüz alırdım
Bunların hisse ve değişkeninide önce PPF'de tutup gerileme oldukça kademeli alırdım
fon adı vermekse uygun olmaz bence
O kısmı size kalacak artık
Dostum hisse yoğun fon alacaksan gözün endekste olacak.
Endeks fingirdemeye başladığında çıkacaksın.
Hisse kısmı dinamik yönetilmeli.
Statik bir şey kazandırmaz.
Elin gavuru ne diyor:
Dynamic portfolio management, dynamic hedging, dynamic intercourse...
Kısaca Webster üstadımıza ihtiyacımız var, bir elini öpmek lazım.
YTD.
Dostum endeks çok önemli değil aslında ACC düşen endekste güzel kazançlar veriyor zira Tcd de Perşembe günü artı yaptı. Hep böyle olacak diye bir kural yok ama iyi yönetilen fon düşüşlerde de kazanabilir.Zaten bu iki fon son bir yılda %50 den fazla getirmiş endeks ise sabit.
Ayrıca sn yuji'nin excell formatındaki fon takip programına işleyin aldıklarınızı.
Mükemmel iş görüyor o program.
Öyle bir program olmasa herşey birbirine girerdi.
Kendisine tekrar teşekkür ediyorum.
Takasbank Tefas uygulamasını indirip fonlarınızı favorilere de eklerseniz bir tıkla o günkü getirileri yada götürüleri de tek tek görürsünüz.
Böylece herşey kontrol altında olarak devam edilebilir.
OKT artık eskisi gibi değil doğru onu azaltmak gerek. O zaman KVBF ağırlıklı, borçlanma ve değişkenlerden az miktarda devam edeyim, Borsanın da durumuna göre valörsüzlerden hisse ve değişkenlere biraz daha girmek iyi olur herhalde.
Altın fonu da ekleyebilirim az miktarda gerçi gram olarak almak daha mantıklı ama fon işine alıştık bir kere.
Webster üstad nerelerde sahi sesi çıkmıyor.