Evet o şekilde oluyormuş, ilk defa denediğim için bir türlü anlayamamıştım, ben tam verdiğim rakamda alınacak sanıyordum, aslında daha yüksek miktarlarda 3-4 parça alacağım ama daha yeterince dolar alamadım. Tekrardan teşekkürler :)
Printable View
Evet o şekilde oluyormuş, ilk defa denediğim için bir türlü anlayamamıştım, ben tam verdiğim rakamda alınacak sanıyordum, aslında daha yüksek miktarlarda 3-4 parça alacağım ama daha yeterince dolar alamadım. Tekrardan teşekkürler :)
Eurobond satsam ekim 2021 de aldım hesaplarıma göre üfe oranının altında değeri tl bazında vergi çıkmaz değil mi
https://www.maliyetbul.com/tuik-para...-hesabi-01.php
Hocam üfe değerine göre bakılıyor buraya o zamanki aldığın kurun tl değerinden yazıp tarihleri girersen güncel değerini gösteriyor 700 küsür olmalıyken benim üfeye göre eurobondtan çıkarsam 600 küsür tl oluyor galiba vergi falan ödemem
Merhaba. Forumda daha önce bahsi geçmiş ve bende şu şekilde bir örneği not almıştım
Satıştan kaynaklanan değer artış kazancını bulmak için, dövizi tlye çevirirken, aldığın ve sattığın tarihteki tcmb döviz alış kuru kullanılır.
Enflasyon duzeltmesi için ise aldığın ve sattığın tarihin bir önceki ayın üfe katsayıları kullanılır. Artış katsayısı %10 dan fazla ise alış miktarını enflasyon duzeltmesine tabii tutabilirsiniz.
Kasım 2020, Kasım 2021 için
Ekim 2020 üfe katsayısı 533.44
Ekim 2021 üfe katsayısı ise 780.45
Artış 780.45/533.44= %46 , yüzde 10 dan fazla
Alış enflasyon düzeltmesi: 38,000 x 1.46 = 55,480.00
Alış miktarı satıştan (52,000 tl) yüksek olduğu için zarar var. Bunun için değer artış kazancı olmadığından beyanname vermeyeceksiniz.
Bende geçenlerde buna benzer hesaplama ile düşük getirili bir eurobond satıp daha yüksek getirili başka bir eurobond almıştım.
Ancak dediğim gibi forumda başka arkadaşların paylaştığı bir şeydi. Benzer paylaşımlarda olduğundan doğru kabul edip işlem yaptım. aldığınız kura üfe katsayısını ekleyip sattığınız kurdan düşükse vergi çıkmaması lazım diye düşünüyorum. Ben öyle hesaplayıp çıkmadığını düşünüp satmıştım.