Originally Posted by
Emirhan06
Evet hocam geçen sene Pınar süt için daha erken demiştim , 2021 2. -3. çeyrekleri görmek lazım borcu düşüyor mu karlılık artıyor mu diye. Çünkü Pınar süt 2019 ve 2020 senelerinde kötü bilançolar açıkladı ve yüksek finansal borç yüzünden çok faiz ödediği için net karı düşük geldi son 2 sene.
Bu sene ilk çeyrek iyi başladı ama finansal borç aynen devam ediyor. Kısa uzun toplam yaklaşık 280 milyon civarı banka kredisi devam ediyor. Bir an önce bu borçtan kurtulmalı Pınar süt yoksa net karı düşürmeye devam edecek bu borç. 2021 sadece ilk çeyrek net 22 milyon finansal gider var. Bu çok yüksek. Bunu azalttığı zaman karlılık çok daha iyi düzeye gelir.
PETUN mu Pınar süt mü ? Bu soruya aslında 1-2 defa cevap yazdım. 2 şirketin de birbirine göre avantajları ve dezavantajları var.
Pınar sütün üretimi daha çok temel gıda üzerine ( süt , peynir , yoğurt , tereyağ , meyve suyu vesaire ) , bu yüzden kar marjları daha düşük ama ciro yüksek.
Pınar etin üretimi daha lüks gıda üzerine , kar marjları yüksek ama ciro düşük.
Pınar sütün finansal borcu çok , Pınar etin hemen hemen hiç finansal borcu yok.
Pınar sütün öz sermayesi daha kuvvetli , etin biraz daha düşük.
Pınar sütün ihracatı toplam cironun %15'i kadar ve artmaya devam ediyor. Büyüme potansiyeli çok fazla. Pınar etin ihracatı toplam ciro içinde çok az ve artmıyor hatta düşüyor. Et ürünlerinin ihracatı zor bir konu. Hele hele Türkiye gibi etin pahalı olduğu bir ülkeden et ihraç etmek zor bir konu.
Pınar sütün daha çok finansal yatırımı ve iştiraki var ama Pınar etin iştiraklerinin kalitesi ve karlılığı daha iyi.
Normal şartlarda Pınar sütün , Pınar etten çok daha değerli olması lazım piyasa değeri olarak. Şu anda eşitler. Ama geçmiş senelere bakarsak Pınar süt her zaman pınar etten en az %50 daha pahalı değerleniyordu. Eğer finansal borcu bitirirse yine aynı duruma geçer.
Yani her ikisini de portföyde bulundurmakta fayda var. Ama ben paralel hareket edeceklerini düşünüyorum. Hareket paralel olur ama belki Pınar sütün hisse değeri daha iyi performans gösterebilir. Ama bunun için 2. ve 3. çeyreği görmek lazım. Finansal borç nereye gidiyor , net kar nereye gidiyor. Eğer Pınar süt 2. ve 3. çeyrekte net karını arttırıp , finansal borcunu düşürebilirse o zaman arayı açar hisse değeri olarak.
Ama bu şirketler tamamen iç içe geçmiş şirketler. Pınar etin %12'si direk Pınar sütün. Yani pınar etteki olabilecek yüksek kardan Pınar süt direk yararlanıyor. Diğer taraftan YBP'nin ve Pınar foods'un da %45'i Petunun. Ve Pınar sütün satışlarının %80'ini YBP yapıyor. Dolayısıyla Pınar sütün satışlarının iyi gitmesi de PETUN'a direk yarıyor.
O yüzden ikisi arasında çok fark yok ama mantıken Pınar sütün daha değerli olmasını bekliyorum orta ve uzun vadede. Her ikisinin de portföyde olmasında yarar var.