Originally Posted by
meteor78
Boş yapmasanız güzel olurdu ama bu yönetmelik var olan yenilenebilir enerji santralleri ile ilgili değil yeni kurulacak yenilenebilir enerji santralleri ile ilgili. Yenilenebilir enerji de Türkiye’de pek para etmiyor isteyen Ayen bilançosuna bakar. (Yeka ihalelerine göre daha iyi şartlarda olduğu için ilk başta başvurunun çok olması normal denilebilir ama yurt dışında res - ges işi ile kıyaslarsan belki de çok geride bir iş. Fizibilitesine bu nedenle ayrıca bakmak lazım dedim. Ayrıca bugün fizibitesi uygun olan bir iş, yarın bir yönetmelik veya strateji değişimi ile istenen sonucun çok gerisinde kalırsa ne olacak. Son yıllarda kaç kez yaşadık bunu. Bunların hepsi birlikte düşünüldüğünde yurt dışında devlet garantili işleri kovalamak varken şirketlerin önlisans başvurusu için sıraya girmesi normal olsa da bu başvuruların hemen yatırıma dönüşeceğini düşünmek normal olmaz.) Peki bu işe o zaman ilk başta kimin girmesi beklenir tabi ki Turps, Aksen, Alark, Odas gibi fosil yakıtlara dayanan enerji şirketleri, enerji dönüşümü ile karbon ayak izini düşürmek için girer. Bunlardan Tuprs ve Aksen adım attı, Alark ve Odas atmadı. Turps zaten darphane modunda onun girmesi Entek ile birlikte çok normal. Hem parayı koyacak yer buldu hem de enerji dönüşümü için güzel adım. Aksen ile ilgili yorum yapmıyorum isteyen finansal tablolarına bakar. Genel olarak enerji şirketleri ise Odas ve Alark hariç oldukça borçlu. Öncelikleri de borçları ödemek. Ayen yurt dışı gelirleri etkisiyle diğerlerinden ayrılıp Alark - Odas grubuna yaklaşıyor sadece. Tabi ki siz olaya uzak olunca komplike düşünmeniz de zor ama boş laf falan derseniz adamı fena bozarlar haberiniz olsun.
Gerçi bu kadar yazmaya da gerek yok, Tuprs’ın açıklamasının aşağıdaki kısmını okuyanlar bu işin fizibilitesi ile ilgili netlik olmadığını zaten anlar.
“Ön lisans alınması halinde uygulamaya alınacak projelerin yatırım süreci, maliyet ve finansman esasları netleştiğinde yatırımcılarımız ile ayrıca paylaşılacaktır.”