https://i.hizliresim.com/XMadk3.jpg
Printable View
arkadaşlar şimdi iş bankası sayfasından bilançoya baktım ve bilançoda yabancı para pozisyonunda açığın azaldığını gördüm...malum dönem başında 59,7 milyonluk bir açık vardı , bu miktar şu an itibari ile 44,1 milyona düşmüştür...normalde döviz %6 çıkmış idi ve bu açığın da 63,3 milyona çıkması beklenirdi ama şirket döviz borçlarını azaltmış ve ilk çeyrek kapanış fiyatlarına göre (dolar =5,62) 44,1 milyona düşürmüştür...
ilk çeyrek cirosu ise 52 milyon olmuştur..şirketin satışlarının çoğu döviz bazlı olduğuna göre vede ciro artık döviz açığını geçtiğine göre bundan sonra dövizin yükselmesi şirketin aleyhine değil ,lehinedir...yani ne kadar döviz çıkarsa satış gelirleri ve karı yüksek gelecek..talepte bir daralma olmadığı sürece karlılık artarak devam edecek..
bu gün şirket ile görüşen bir dostum şirket yetkililerinin ikinci çeyrekte de işlerinin iyi gittiğini söylemiş..yönetim kurulu başkanının da borsadaki ederlerinin 3,5 tl olduğunu söylemişler...dostum borsadaki fiyatlara neden müdahale edilmediğini sormuş , onlarda zaten borsadan yeterince hisse topladıklarını söylemiş ,eğer daha fazla toplarsak tahta iyicene sığlaşacak ve o vakit yatırımcı alıma yanaşmayacak demişler...bu saatten sonra yeni alımları uygun görmemişler..
umarım kimsenin içine sinmeyen bu fiyatlara yönetim bir şekilde müdahale eder...bir piyasa yapıcı ile anlaşarak hissenin hakketiği yere gitmesi sağlanır...
Şirket ile yeniden görüştüm öncelikle bilançonun hayırlı olmasını dilerim..iplik üretimi v.s satışları dövize duyarlı malum o yüzden döviz kurunun artması sınırlı pozitif etki yapıyor..nisan-mayıs işlerin gayet iyi gittiğini istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ettiklerini bir sorun olmadığı bilgisini aldım..
Ayrıca geri alımın şu durumda söz konusu olmadığını ilettiler zaten mevcut durumda toplanan toplanmış daha fazla geri alımın piyasada hissenin kalmamasına yol açacağı belirtildi..esasında malların emin ellerinde olduğu da aşikar..
burada ayrıca tekrardan yazayım...
blcyt ın çeyrek cirosu artık 52 milyon ve üzeri gelecek...şu anki döviz açığı ise 44 milyondur..bu durumda dövizin çıkması artık blcytı olumsuz etkilemeyecek tam tersi olumlu etkilemesi gerekiyor...
Şimdi 2019 yılı ilk çeyrek verisine göre diğer çeyreklerin cirolarını tahmin etmeye çalışalım..bunun için 2018 ve 2017 yılı cirolarının bir istatistiki verilerini ortaya koyalım ve bu ciroların genel cirodaki oranlarını tespit edelim..
.......YIL........TOPLAM...............4.ÇEYREK... ..........3.ÇEYREK...............2.ÇEYREK......... ....1.ÇEYREK
2018 ............192,8 mil...........50,5 mil %26,2.......48 mil.%24,8..........51,3 mil.%26,6........43 mil.%22
2017..............149,4 mil...........45 mil.%30,1..........34,7 mil.%23,2........36,7 mil.%24,5.......33 mil.%22
bu verilerden görüldüğü kadarıyla son iki yılda en düşük ciroyu %22 oranı ile ilk çeyrekte gerçekleşmiştir...
en iyi ciro ise ikinci ve son çeyrekte gerçekleşiyor görünüyor...
her iki yılda da ilk çeyrekteki ciro oranı genel cironun %22 si imiş...burada bir istikrar var...
o halde 2019 yılında ilk çeyrekte ciro 52,4 milyon ise ve buda tüm cironun %22 sini oluşturacak ise o halde %1 lik ciromuz 2,38 milyon etmektedir....%100 ciromuz ise 238 milyon olacak demektir...tabi dövizin bu yıl sonuna kadar tıpkı 2018 yılında olduğu gibi %40 çıkarak 1 dolar =7,42 tl ye çıkma şartı ile ....
çünkü iki yılın şartlarının aynı olması halinde ciro bu şekilde olacak demektir...döviz de bu şirketin cirosunu da karını da doğrudan etkiliyor..çünkü satışları döviz bazındadır bu yüzden de belirleyicidir...
bu şartlarda ikinci çeyreğin cirosu ne kadar olabilir ?? %1 lik ciro 2,38 milyon olduğuna göre 2018 yılı istatistiğine göre tüm cirodaki oranı %26,6 olduğuna göre ciro 63,3 milyon olarak görünmektedir..
2017 yılı ikinci çeyrek istatistiğine göre %24,5 bir ciro oranı varmış..bu istatistiğine göre ise 58,3 milyon ciro ortaya çıkacak görünüyor...
kısacası önümüzdeki çeyrekte 58,3-63,3 milyon aralığında bir cironun gelme olasılığı kuvvetlidir..o yüzden de bu sabah bundan sonraki cirolar 60 milyon civarı gelebilir demiştim...aşağı yukarı durum bu şekilde görünüyor...
yaptığımız analizlerde bu yıl sonundaki cironun muhtemelen 238 milyon tl olacağını bulduk...bu ciroya 2018 yılı net kar marjı olan %13,5 u uygular isek net kar 32 milyon olarak ortaya çıkıyor..ama ben bu kar marjının da iyileşmesini bekliyorum...benim tahminim %15 tir...bu durumda da 35,7 net kar ortaya çıkar...
bu yıl sonunda tahmini 32-35,7 milyon aralığında net kar gelme olasılığı yüksektir benim gözümde...
bu miktarları zaten daha ilk topiğe geldiğimde ve ilk çeyrek bilançosu belli olmadan söylemiş idim..