kusura bakmayın. gereksiz tartışmalar. kaş yaparken göz çıkıyor ve seviye düşüyor. bulaşmaz olsaydım. insan cevap vermeye
mecbur kalıyor. coletta arkadaşımız beni suçlayan kişiye ne güzel söylemiş." 6 ay içinde 100 tl diye bağırıyor yazmıştınız"
o da bana dönüyor aynı şeyi söylüyor.
borsa böyle bir yer. insan davranışları çok karmaşık oluyor. alınan hisse senedinin düşerek zarar yol açması üzüntü ve korku duygularını arttırıyor. bazen bu duygular bastırılır fazla hissedilmez. bekleyiş ve öfke kişilerde gerginlik uyandıran duygular. geleceğinden aşırı korkan kişilerin tepkisi
aynıdır. elindeki hisse senedini her ne fiyatta olursa olsun mutlaka satmak ister. bir kaç gün beklemesi halinde belki daha iyi fiyata
alıcı bulunma ihtimalini düşünmüyor. hatta bir kaç gün sonra satmaktan bile vazgeçecekken..
psikolojik faktörlerin fiyatlar üzerindeki etkisi ender hallerde bir kaç hafta olabilir. orta vadede trendlerin psikolojik etkileri
çok daha azdır. uzun vadede borsanın veya bir hisse senedinin gitmekte olduğu yön hakkında hiç etkili değildir.
uzun trendler ekonomik gelişmeler(temel veriler) gibi etkenlerdeki değişikliğe göre şekillenir.
vestelde yaklaşık on lirada uzun vadeli yükselen trend başladı. gördüğü en yüksek zirveden yirmidokuz liralara geri çekilmesi
bir trend düzeltmesidir. bu geri çekilmede psikolojik satışlarda etkili olmuştur. yükselen ana trend çizgi aşağılardan geçmekte
dir(22 - 23 liralar) "TREND KIRILMADAN HİSSE SENEDİ SATILMAZ" panik satışların sona ermesinden sonra piyasa sakinleyecektir.
işlemler azalacaktır. belki bir dinlenme süreci olabilecektir. gereğinden kısa sürede aşırı gerileyen fiyatlar alım fırsatı olarak değerlendirilecektir. bakın burada çok önemli bir şey olacaktır. satıcılar azalmış olacaktır. satıcıların azalmış olması yükselişin
çok hızlı gelişmesini sağlayacaktır.
bu nedenle eski ustalarca düzeltmelerin yeni yükseliş dalgaları için gerekli olduğu her fırsatta dile getirilmektedir..