Siz beğenmediniz mi ?
Printable View
Siz beğenmediniz mi ?
Detayli bakmadim.
Hasilat gecen seneye gore yaklasik % 50 azalmis.
Odenmis sermayenin yarisina denk gelen bir zarar var ilk 3 ayda.
Enflasyon muhasebesi uygulaniyor malum.
Ustadlar detayli analiz yaparlar.
ATIN SİZLERDE CİMERE
Sayın SPK Yetkilileri,
Egeplast A.Ş. (EPLAS) hakkında yatırımcı olarak ciddi endişelerim bulunmaktadır. Şirketin faaliyet modeli, ilişkili taraf işlemleri ve kurumsal yönetişim ilkeleri açısından şeffaflıktan uzak olduğu yönünde kanaat oluşmuştur. Özellikle aşağıdaki hususlar dikkat çekicidir:
1. Egeplast’ın ürün satışlarının büyük bölümü Egeyıldız Plastik Pazarlama A.Ş. isimli ilişkili şirkete yapılmakta, ancak bu satışların fiyatlandırma politikası, iskonto oranları ve nihai satış kâr marjı hakkında kamuyu bilgilendirme yapılmamaktadır.
2. Egeyıldız halka açık bir şirket değildir. Bu nedenle nihai satış fiyatları, kâr marjları ve iskonto oranları yatırımcılar tarafından denetlenememektedir. Bu yapı, kârın Egeyıldız'da bırakılarak Egeplast'ın finansallarının baskılandığı izlenimini güçlendirmektedir.
3. Şirketin alacak devir süresi ve ilişkili taraflara sağladığı finansal kolaylıklar oldukça dikkat çekici düzeydedir. Bu durum, şirketin nakit döngüsünü bozmakta ve bağımsız yatırımcılara karşı adaletsiz bir yapı oluşturmaktadır.
4. Son yıllardaki faaliyet raporlarında dikkat çeken bir diğer husus da uygulanan yüksek oranlı satış iskontolarıdır. Şirket, net satış hasılatını sürekli olarak büyük oranda indirimler uygulayarak düşürmekte ve bu da brüt kâr marjını azaltmaktadır. Bu durum, ürünlerin ilişkili tarafa bilinçli olarak düşük fiyattan satıldığını ve gerçek kârın ilişkili tarafta kaldığını düşündürmektedir.
5. Kurumsal yönetişim ilkelerine uygun davranılmadığı, özellikle "eşit işlem ilkesi" ve "şeffaflık" ilkesinin zedelendiği kanaatindeyim. Azınlık yatırımcıların bilgi alma ve şirket kârından adil pay alma hakkı ihlal edilmektedir.
Talebim:
SPK’nın, Egeplast A.Ş. ile Egeyıldız arasındaki ticari ilişkileri transfer fiyatlandırması, örtülü kazanç aktarımı, sürekli yüksek indirim uygulamaları ve azınlık yatırımcı hakları açısından detaylıca incelemesini ve gerekirse denetim veya yaptırım süreci başlatmasını arz ederim.
Saygılarımla,
Ekler:
Son 3 yılın faaliyet raporları (indirim detayları)
KAP bildirimi: İlişkili Taraf Açıklamaları
Net satışlar ve alacaklara dair tablolar
Sayın Sermaye Piyasası Kurulu Yetkilileri,
Egeplast Ege Plastik Ticaret ve Sanayi A.Ş. (BIST: EPLAS) hakkında Sermaye Piyasası Mevzuatı çerçevesinde bazı önemli eksiklik ve şüpheli uygulamaların bulunduğuna dair tespitlerim bulunmaktadır. Aşağıda, somut örneklerle bu eksiklikler belirtilmiş ve ilgili mevzuat maddeleri ile desteklenmiştir:
1. Kamuyu Aydınlatma Yükümlülüğüne Aykırılık (II-15.1 ve III-48.1 Tebliğleri)
Tespit:
Faaliyet raporlarında üretim miktarları, satışların ürün bazında dağılımı, kg/ton cinsinden satış detayları gibi bilgilerin hiçbir dönemde verilmemesi.
İlişkili taraflarla yapılan işlemler ve fiyat politikalarının ayrıntılı açıklanmaması.
Dayanak:
II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği, madde 5:
"İçsel bilgi niteliğindeki özel durumların kamuya açıklanması esastır."
III-48.1 sayılı Kurumsal Yönetim Tebliği, madde 9:
“İlişkili taraf işlemleri, açık ve anlaşılır şekilde raporlarda sunulmalı, işlem koşulları, fiyatlamaya etkileri, piyasa rayiçleriyle kıyaslamaları detaylıca yer almalıdır.â€
2. Kurumsal Yönetim İlkelerine Uyumsuzluk (III-48.1 Tebliği ve SPK İlke Kararları)
Tespit:
Yönetim kurulu üyelerine ve üst düzey yöneticilere ödenen ücretler belirtilmemiş.
Yönetim kurulunun etkinliği ve bağımsızlığı hakkında yeterli açıklama yapılmamış.
Dayanak:
Kurumsal Yönetim Tebliği (III-48.1), madde 4.6.5:
“Yönetim kurulu üyeleri ile üst düzey yöneticilere yapılan ödemeler kamuya açıklanmalı, bu açıklamalar yıllık faaliyet raporlarında yer almalıdır.â€
Kurumsal Yönetim İlkeleri, madde 1.1.2:
“Yatırımcılar; şirketin stratejileri, faaliyet alanları, riskleri hakkında eş zamanlı, doğru ve eksiksiz bilgiye ulaşabilmelidir.â€
3. İskontoların Aşırı Yüksekliği ve Karlılık Bozulması (Finansal Raporlama Standartlarına Aykırılık)
Tespit:
2024 yılının ilk 9 ayında brüt kar marjı %18,1'den %5,9'a düşmüş ve satış iskontoları 333 milyon TL’yi aşmıştır. Bu olağandışı düşüş, fiyat transferi ve kâr kaçırma şüphesi doğurmaktadır.
Dayanak:
Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) – 15:
“Gelirler; sözleşme kapsamında müşteri ile mutabık kalınan bedel üzerinden, iskonto ve iadeler düşülerek muhasebeleştirilmelidir. Şirket bu iskontoları açıklamalıdır.â€
4. Vergi ve Kamu Borçlarının Yüksekliği (Finansal Sağlık Açısından Risk)
Tespit:
Şirketin vergi borcu ve kamuya olan yükümlülükleri 8,7 milyon TL’ye ulaşmış olup, bu yatırımcılar açısından finansal sürdürülebilirlik riski yaratmaktadır.
Dayanak:
SPKn. Md. 15/1 ve Kurumsal Yönetim Tebliği (III-48.1)
“Şirketler, finansal durumunu etkileyen unsurlar hakkında yatırımcıyı doğru ve tam bilgilendirmelidir.â€
Talebim:
Yukarıdaki gerekçeler ve mevzuat maddelerine istinaden:
1. Egeplast A.Ş.'nin kamuyu aydınlatma yükümlülüğüne aykırı hareket edip etmediğinin denetlenmesi,
2. İlişkili taraflarla yapılan işlemlerde transfer fiyatlandırması ve kâr kaçırma ihtimalinin araştırılması,
3. Kurumsal yönetim ilkelerine uyumsuzluk nedeniyle yatırımcı haklarının ihlali olup olma olmadığının tespit edilmesi