Bugün öğle sonrası bahçeme organik domates ektim.
Ya ekecektim yada domates yemeyi bırakacaktım. Üşenmedim ektim.
En çok sevdiğim sebzeler domates ve hıyar dı(bazıları salatalık diyor). Yıllar önce hıyar yemeyi bıraktım, 2 ay kadar öncede domates yemeyi bıraktım.
Sebebi doğal-organik salatalık ve domates bulamamaya başlamam. Geçen yaz halk pazarında tarla domatesi bulamadım iyimi.? İyi değil tabiki.
Olay o kadar koptu gitti. GDO ortalığı sardı gitti. Pek çok köylü hala organik dikiyor ama denk gelmek şansa kalıyor. Buradaki tarım ziraat odasıda organik tohum veriyor çiftçilere ama ziraat marketlerinden alırsan hibrit yani GDO lu tohum.
Ben çocukluğumdan beridir tarla yer hıyarı yerim. Son 6-7 yılda sap kısmı fazla uzun hıyarlar çıkmaya başladı. Sanırım salkım hıyar türü olmalı. hayatımda salkım hıyar görmediğim için o hıyardan hiç almadım. Çocukluğumda gençliğimde görmediğim meyve sebzeyi almıyorum. Organik deseler bile almıyorum. Mesela pembe domates var, yemin ediyor organik olduğuna almıyorum. Almam.
Zamanla, hem pazarı hemde market manav raflarını tamamen uzun saplı hıyar kapladı. Bende 2-3 yıl kadar önce hıyar yemeyi bıraktım.
Domatesi çok sevdiğimden kolay bırakamadım. Kışın sera domates(mecburen) yazında pazardan tarla domatesi almaya çalışıyordum. 3-5 yıldır salkım domates çıkmıştı, kokusu süperdi onu almaya başladım. En pahalı domatesti ama kokusu ve görüntüsü sebebi ile alıyordum. Derken USD fırlayınca birinci ikinci kalite salkım domatesleri ihraç etmeye başladılar bize üçüncü sınıf domatesin salkımını kazık fiyata geçirmeye başladılar. Birinci sınıfa arada denk geldiyseniz, Rusyanın aşırı ilaç var diye geri gönderdikleridir.
Bile bile alıyordum o domatesleri. 5-6 aydır ise iyice sapıttılar.
Markette orta boylu kıpkırmızı salkım domatesler gördüm. Elledim taş gibiydi. O kadar kırmızı domates yumuşak olur, taş gibi ise olmamış domatesi kimyasallarla kızartmışlar demektir. Dışı kırmızıdır, içi ham olduğu için yeşil ve serttir. O kimyasalı size-bana yedirirler.
Başka domates bulamadığımdan o domatesi aldım eve getirdim. Kestim baktım içide epeyce kırmızı. "lang nooluyor" dedim.? "GDO lumu yoksa."
Hem dışı hem içi kırmızı ve taş gibi domates olmaz, imkanı yok. İstemeye istemeye bir kaç tane yedim. Aradan bir hafta geçti o domatesler haalaaa taş gibi sertti. GDO lu olduğu yüzde yüz. başka türlüsüne beni inandıramazsınız.
Hepsini yedim bitirdim. :oleyo: Domates sevgim bildiiniz gibi değil.
Bi dahada marketten domates almadım. Hep o domatesi getiriyorlardı.
Ertesi hafta halk pazarında aynı domatesi gördüm. Elledim taş gibiydi. "Lang" dedim, "pazarda satıldığına göre belki marketteki ile aynı değildir."
Aldım bir hafta evde durdu baktım halaaaa taş gibi. yani GDO lu. üzüntüden hepsini yedim bitirdim,:oleyo: bir dahada almadım. Gittim salça aldım, yemeklerde salça kullanmaya başladım. Salçayı yazın tarla domateslerinden pazarda satılmayan çok olmuşlardan döküntülerden yapıyorlar. Taş gibi ve pahalı salkım domatesten çok daha sağlıklıdır diye düşünüyorum.
Derken sebze fidanı dikme mevsimine girdik. Koca bahçemde var, bir sürü domates fidesi diktim. Bu yaz tekrar domateslerime kavuşacağım. Mutlu son.
Organik hıyar, kavun ve karpuz satan fidecide buldum, onlardanda dörder tane alıp dikeceğim iyimi.? İyi. :)