Güzel yakalamışsınız. Mantığınız doğru o sebeple kaynaklara tekrar baktım ben yanlış mı hatırlıyorum diye. Doğru hatırlıyormuşum.
Şimdi sizin öneriniz olan kirliden kirli çıkarımını değerlendirelim.
Eğer durum böyle olsaydı siz kirli-temiz farkını vergiden 2 kere düşmüş olabilirdiniz; bir satarken alış fiyatını kirli olarak aldığınız için, ikincisi ilk kupon faizinden kirli-temiz farkını düşebildiğiniz için. Maliye sizin kupon alıp almadığınızı takip edemeyeceği/etmek istemediği için bir koyundan çok post çıkıyor. Kupon faizinden düşülmesin denilebilir ama bu durumda da satmayıp elinde tutan elde etmediği bir gelirin vergisini vermiş olur.
Sizin vurguladığınız noktadan şu sonucu çıkartabiliriz; bir eurobondu kupon almadan elden çıkartmak vergisel açıdan dezavantajlı.
Çıkartılabilecek ikinci nokta ilk vergi döneminde kirli-temiz farkını matrahtan düşmeniz işe yaramıyorsa(mesela her koşulda beyan sınırının altında iseniz) ileride bonoyu satmanız durumunda vergisel açıdan dezavantajlı durumda olursunuz.
Vergisel strateji açısından bakarsak ilk vergi döneminde eurobonddaki kirli-temiz farkını matrahtan düştüğünüz zaman beyan sınırının altında kalırsanız optimal durum oluşur, çünkü kupon faizi için vereceğiniz vergiden de kurtulmuş olursunuz. Eurobondun alım zamanlaması buna göre yapılabilir.